TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.

Annak ellenére, hogy általában rendkívül optimista szokott lenni, Donald Trump nagyon pesszimista hangot ütött meg, amikor kijelentette, rendkívül fájdalmas két hétre kell felkészülnie az Amerikai Egyesült Államoknak. A Fehér Házban már úgy vélik, hogy százezer és 240 ezer közötti számú halálesettel kell számolni a járvány következtében. A halottak száma az USA-ban négy nap alatt több mint a kétszeresére emelkedett.

Főleg ezzel magyarázzák, hogy csúnya eséssel indítottak az amerikai tőzsdék. Elsősorban a pénzügyi, az energia- és a közszolgáltatói szektor részvényeinek árfolyama zuhant. Este hat körül az S&P 500 index 3,5 százalékos mínuszban volt, a Nasdaq Composite 2,7, a Dow Jones ipari átlag 3,1 százalékkal süllyedt.

Medve, a tőzsdei áresések, a lefelé tartó trend jelképe. (Pixabay.com) Medve, a tőzsdei áresések, a lefelé tartó trend jelképe. (Pixabay.com)

OTP a mélyben

Európában a német, francia, brit indexek négy százalék körüli zuhanást produkáltak zárásig. Néhány másik tőzsde, mint a svájci vagy a holland, megúszta egy-két százalékkal. Itthon a BUX-index 2,3 százalékkal esett, ami nagyrészt az OTP hét százalékos zuhanásának köszönhető. A részvény 8840 forinton zárt. A Mol és a Telekom bő két százalékkal esett (1889 és 357 forintra), a Richter viszont 3,3 százalékkal emelkedni tudott. A vesztesek közé tartozott az AutoWallis és a CIG Pannónia is kilenc, illetve nyolc százalék körüli zuhanással.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Hatalmas mélyrepülést mutatott be a forint

Ám a nap sztorija Magyarországon a forint volt, amely a délután folyamán valósággal szabadesésbe váltott. Legrosszabb pillanataiban 369,635 forint volt az euró ára, pedig tegnap kora este még csak 359 körül járt. Az MNB végül közbelépett, és egy újfajta egyhetes betéti tender bevezetését jelentette be. A forint zuhanása ezután megállt és korrigált az árfolyam. Este 263 körül van az euró ára.

Elemzők azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a forint gyengülése nem csak a külföldi hatások, a tőkepiaci válság következménye. Devizánk alulteljesítő volt más térségbeli fizetőeszközökhöz képest. A gyengülésben nagy szerepe lehetett annak is, hogy a magyar kormány egyelőre késlekedik a valóban hathatós gazdasági intézkedések bevezetésével más országokhoz képest.

Hazudnak a kínaiak?

A rossz hírek közé tartozik, hogy egyre több jel mutat arra, a kínaiak eltitkolták a járvány valódi kiterjedését. A Bloomberg szerint a fertőzöttek összes száma és a halottak száma is magasabb a hatóságok által hivatalosan közöltnél. Erről az amerikai titkosszolgálatok jelentést nyújtottak be a Fehér Ház számára, bár ennek pontos tartalma titkos.

Szakadék szélén az olajipar

Nincsenek túl jó hírek az olajpiacon sem. Bár állítólag az amerikai és az orosz elnök tárgyalnak az árháborúról és a túltermelés visszafogásáról, az elemzők kételkednek abban, hogy ez egyáltalán képes eredményre vezetni. A fogyasztás ugyanis olyan óriási mértékben esik vissza, hogy nemsokára mindenképpen meg fognak telni a tárolók.

A kitermelő kapacitások egy részét várhatóan be kell zárni. Egyre többen már tíz dollár alatti, sőt negatív olajárakat emlegetnek. Ami előfordulhat akkor, ha a termelő hajlandó fizetni a vevőnek azért, hogy egyáltalán átvegye, így megszabaduljon valahogy az árujától.

Rosszak a vállalatok kilátásai

Közben jöttek különböző gazdasági adatok, beszerzési menedzserindexek érkeztek Magyarországon és külföldön egyaránt. Egyik jobb, másik rosszabb volt a vártnál, de az alapvető hangulatot nem tudták megváltoztatni. Sok vállalat jelenti be egymás után, hogy osztalékfizetését elhalasztja vagy törli. Egyre másra módosítják lefelé idei prognózisaikat vagy tesznek közzé profitfigyelmeztetéseket.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél