BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 1. 18:52

Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.

Annak ellenére, hogy általában rendkívül optimista szokott lenni, Donald Trump nagyon pesszimista hangot ütött meg, amikor kijelentette, rendkívül fájdalmas két hétre kell felkészülnie az Amerikai Egyesült Államoknak. A Fehér Házban már úgy vélik, hogy százezer és 240 ezer közötti számú halálesettel kell számolni a járvány következtében. A halottak száma az USA-ban négy nap alatt több mint a kétszeresére emelkedett.

Főleg ezzel magyarázzák, hogy csúnya eséssel indítottak az amerikai tőzsdék. Elsősorban a pénzügyi, az energia- és a közszolgáltatói szektor részvényeinek árfolyama zuhant. Este hat körül az S&P 500 index 3,5 százalékos mínuszban volt, a Nasdaq Composite 2,7, a Dow Jones ipari átlag 3,1 százalékkal süllyedt.

Medve, a tőzsdei áresések, a lefelé tartó trend jelképe. (Pixabay.com) Medve, a tőzsdei áresések, a lefelé tartó trend jelképe. (Pixabay.com)

OTP a mélyben

Európában a német, francia, brit indexek négy százalék körüli zuhanást produkáltak zárásig. Néhány másik tőzsde, mint a svájci vagy a holland, megúszta egy-két százalékkal. Itthon a BUX-index 2,3 százalékkal esett, ami nagyrészt az OTP hét százalékos zuhanásának köszönhető. A részvény 8840 forinton zárt. A Mol és a Telekom bő két százalékkal esett (1889 és 357 forintra), a Richter viszont 3,3 százalékkal emelkedni tudott. A vesztesek közé tartozott az AutoWallis és a CIG Pannónia is kilenc, illetve nyolc százalék körüli zuhanással.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Hatalmas mélyrepülést mutatott be a forint

Ám a nap sztorija Magyarországon a forint volt, amely a délután folyamán valósággal szabadesésbe váltott. Legrosszabb pillanataiban 369,635 forint volt az euró ára, pedig tegnap kora este még csak 359 körül járt. Az MNB végül közbelépett, és egy újfajta egyhetes betéti tender bevezetését jelentette be. A forint zuhanása ezután megállt és korrigált az árfolyam. Este 263 körül van az euró ára.

Elemzők azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a forint gyengülése nem csak a külföldi hatások, a tőkepiaci válság következménye. Devizánk alulteljesítő volt más térségbeli fizetőeszközökhöz képest. A gyengülésben nagy szerepe lehetett annak is, hogy a magyar kormány egyelőre késlekedik a valóban hathatós gazdasági intézkedések bevezetésével más országokhoz képest.

Hazudnak a kínaiak?

A rossz hírek közé tartozik, hogy egyre több jel mutat arra, a kínaiak eltitkolták a járvány valódi kiterjedését. A Bloomberg szerint a fertőzöttek összes száma és a halottak száma is magasabb a hatóságok által hivatalosan közöltnél. Erről az amerikai titkosszolgálatok jelentést nyújtottak be a Fehér Ház számára, bár ennek pontos tartalma titkos.

Szakadék szélén az olajipar

Nincsenek túl jó hírek az olajpiacon sem. Bár állítólag az amerikai és az orosz elnök tárgyalnak az árháborúról és a túltermelés visszafogásáról, az elemzők kételkednek abban, hogy ez egyáltalán képes eredményre vezetni. A fogyasztás ugyanis olyan óriási mértékben esik vissza, hogy nemsokára mindenképpen meg fognak telni a tárolók.

A kitermelő kapacitások egy részét várhatóan be kell zárni. Egyre többen már tíz dollár alatti, sőt negatív olajárakat emlegetnek. Ami előfordulhat akkor, ha a termelő hajlandó fizetni a vevőnek azért, hogy egyáltalán átvegye, így megszabaduljon valahogy az árujától.

Rosszak a vállalatok kilátásai

Közben jöttek különböző gazdasági adatok, beszerzési menedzserindexek érkeztek Magyarországon és külföldön egyaránt. Egyik jobb, másik rosszabb volt a vártnál, de az alapvető hangulatot nem tudták megváltoztatni. Sok vállalat jelenti be egymás után, hogy osztalékfizetését elhalasztja vagy törli. Egyre másra módosítják lefelé idei prognózisaikat vagy tesznek közzé profitfigyelmeztetéseket.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Friss
hírlevél