BUX
36 384.73
+0.83%
+299.00
OTP
10 500.00
+2.54%
+260.00
MOL
2 004.00
-0.50%
-10.00
RICHTER
6 910.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
393.00
-0.38%
-1.00
 
2020. április 1. 14:57

Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.

A forint esése ma nagyon felgyorsult, a tegnap nap közben 360-ig szaladó euróárfolyam este 362, ma délután pedig már 369,70 forintnál is járt. A tegnapi csúcs 361,70 körül, a ma délelőtti 364-nél, a március 19-i előző rekord pedig csak 360,01 forint volt. Ezzel az euró 2,3 százalékkal drágul ma, ami ritkaság, közben a lengyel zloty csak 0,5, a cseh korona és a lej 0,1 százalékkal gyengült. 

Az összeomlásszerű árváltozások a hasonló tőkepiaci krachban persze nem ritkák, de nem is törvényszerűek. Próbáltunk az okoknak utána járni.

Euró/forint (Tradingview.com) Euró/forint (Tradingview.com)

Az Orbán Viktor által hozott koronavírus-intézkedések intenzívebbé tehetik az EU és Magyarország közötti nézeteltéréseket, következésképpen gyengíthetik a forintot a Danske Bank elemzői szerint – írta az FXStreet.com tegnap este, amit az Investing.com is linkelt. Az EUR/HUF akkor még csak 358,785-ön állt.

„Olyan rendkívüli koronavírus intézkedéseket hoztak, amelyek hatékonyan támogatják Orbán belpolitikai hatalmát is. Bár ez aligha lesz az euró/forint árfolyam komoly mozgatóereje. Megvan a lehetőség arra, hogy felerősítse a Magyarország és az EU között már folyamatban lévő nézeteltéréseket” – idézik a Danske Bankot.

Mi történik a forinttal?

 A forintgyengülés elsősorban a koronavírus-járványhoz köthető negatív befektetői hangulattal magyarázható Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint. A nemzetközi piacok „csapkodnak”, ez azt jelenti, hogy nagyon hamar bekövetkezhet egy jelentős forintgyengülés, amelynek eredményeként 5-10 forinttal drágul az euró, de ugyanilyen mértékű visszaerősödés is elképzelhető. Ugyanakkor egyelőre olyan pozitív tényező nem látható, amely komolyabb trendszerű forinterősödést vetítene előre.

„Ha a nemzetközi piacokon eladási hullám alakul ki, akkor a legtöbb feltörekvő piaci deviza – köztük a forint – általában eladósorba kerül, most is ez történt” – írja Németh. A forint a többi feltörekvő piaci és régiós devizák között a gyengébbek közé tartozik. Ebben az említett negatív befektetői hangulat mellett szerepet játszik az alacsony kamatszint. A héten látott forintgyengüléshez pedig hozzájárulhattak a hétfőn elfogadott felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos negatív nemzetközi visszhangok is.

Alulteljesítő a fizetőeszközünk

Március elejéhez képest a forint 8 százalékkal gyengült az euróval szemben. A cseh korona valamivel kisebb, 7,6 százalékos mínuszt hozott össze, a lengyel zloty vesztesége 6,2 százalékot tett ki, a román lej viszont csak 1 százalékot veszített értékéből. Vannak komolyabb gyengülést produkáló feltörekvő piaci devizák, például az orosz rubel 15, a dél-afrikai rand 14, a mexikói pesó pedig több mint 17 százalékkal gyengült – írja Németh.

A K&H vezető elemzője szerint a 365 forint körüli euróárfolyam fontos szint, de ha marad ez a negatív befektetői hangulat, akkor tovább gyengülhet a magyar deviza, így akár a 370 forint felé veheti az irányt az euró. (Ez azóta bekövetkezett.)

Irány a 375?

A 370-375-ös tartományt célozhatja meg az euró-forint árfolyama az Equilor Befektetési Zrt. késő délelőtti technikai elemzése szerint. Támaszt immár 360,00, ellenállást 368,78-nál, a 370,00-es lélektani szintnél és 374,72-nél látnak (161,8 százalékos Fibonacchi-szint).

“A nemzetközi befektetői hangulat romlásával párhuzamosan újabb lendületet kapott a forint gyengülése, az árfolyam szignifikánsan áttörte a 360-as szintet. A korábbi alakzatból számított célárfolyam 370-375 közé mutat, mely viszonylag rövid időn belül elérhető lehet” – írják.

A dollár is erősödik az euróhoz képest, így itt dupla hatás érvényesül. Új történelmi maximumot várnak ennél a devizánál is, a 340-es szintet célozhatja meg a jegyzés.

Nem jók a magyar intézkedések?

Továbbra is érdemi nyomás alatt a magyar deviza – írja az Erste Befektetési Zrt. hírlevele is.

“A régiós devizák is gyengülést mutatnak az utóbbi napokban, de a forint gyengeségével kissé kilóg a sorból. Így a bizonytalan nemzetközi piaci hangulat mellett országspecifikus tényezők is közrejátszhatnak a gyengeségben, ami főként a koronavírusra adott eddigi válaszreakciókban mutatkozhat meg” – írta a brókercég.

Magyar mentőcsomag kellene?

A többi céghez hasonlóan a magyarországi koronavírus-intézkedésekre gyanakszik a CIB Bank elemzője, Trippon Mariann is reggeli, címszavakban írt gyorsjelentésében:

Tegnap eldöntötte  a forint, hogy 355-360-as sávból merre indul. Este áttörte 360-at, éjjel illikvid kereskedésben 361,30-ig emelkedett, ma reggel is 361 környékén. Elmúlt egy hétben masszív alulteljesítő a régióban. Okok: felhatalmazási törvény? Nálunk még nincs komoly mentőcsomag?

Cudar világ jön?

Ma egyik elemző sem említi konkrétan, de a napokban már sok kritikát kapott, hogy a magyar kormány a gazdaságban eddig keveset tett a károk elhárítása érdekében. Adó- és közteher-könnyítéseket csak pár ágazat kapott, a lakosság közvetlen pénzbeli segélyezését kizárták. (Pedig ezt már a konzervatív Donald Trump is meglépte.) A bérköltségek átvállalása, a bérgarancia-szabályok vagy a munkanélküli-ellátás bővítése sem jöhet szóba. Sőt, tegnap azt javasolták, hogy “aki elveszti a munkáját, az találjon gyorsan újat”.

Ezzel, hacsak nem lépnek a közeljövőben,  szembe mennek a világ nagy részével. Sok dolgozót, fogyasztót az út szélén hagynak, aminek súlyos következményei lehetnek. Orbán Viktor pár napja bejelentette, hogy “minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akcióterve kell”, ezt azonban a piac a jelek szerint még nem értékeli.

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
hírlevél