TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.

A forint esése ma nagyon felgyorsult, a tegnap nap közben 360-ig szaladó euróárfolyam este 362, ma délután pedig már 369,70 forintnál is járt. A tegnapi csúcs 361,70 körül, a ma délelőtti 364-nél, a március 19-i előző rekord pedig csak 360,01 forint volt. Ezzel az euró 2,3 százalékkal drágul ma, ami ritkaság, közben a lengyel zloty csak 0,5, a cseh korona és a lej 0,1 százalékkal gyengült. 

Az összeomlásszerű árváltozások a hasonló tőkepiaci krachban persze nem ritkák, de nem is törvényszerűek. Próbáltunk az okoknak utána járni.

Euró/forint (Tradingview.com) Euró/forint (Tradingview.com)

Az Orbán Viktor által hozott koronavírus-intézkedések intenzívebbé tehetik az EU és Magyarország közötti nézeteltéréseket, következésképpen gyengíthetik a forintot a Danske Bank elemzői szerint – írta az FXStreet.com tegnap este, amit az Investing.com is linkelt. Az EUR/HUF akkor még csak 358,785-ön állt.

„Olyan rendkívüli koronavírus intézkedéseket hoztak, amelyek hatékonyan támogatják Orbán belpolitikai hatalmát is. Bár ez aligha lesz az euró/forint árfolyam komoly mozgatóereje. Megvan a lehetőség arra, hogy felerősítse a Magyarország és az EU között már folyamatban lévő nézeteltéréseket” – idézik a Danske Bankot.

Mi történik a forinttal?

 A forintgyengülés elsősorban a koronavírus-járványhoz köthető negatív befektetői hangulattal magyarázható Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint. A nemzetközi piacok „csapkodnak”, ez azt jelenti, hogy nagyon hamar bekövetkezhet egy jelentős forintgyengülés, amelynek eredményeként 5-10 forinttal drágul az euró, de ugyanilyen mértékű visszaerősödés is elképzelhető. Ugyanakkor egyelőre olyan pozitív tényező nem látható, amely komolyabb trendszerű forinterősödést vetítene előre.

„Ha a nemzetközi piacokon eladási hullám alakul ki, akkor a legtöbb feltörekvő piaci deviza – köztük a forint – általában eladósorba kerül, most is ez történt” – írja Németh. A forint a többi feltörekvő piaci és régiós devizák között a gyengébbek közé tartozik. Ebben az említett negatív befektetői hangulat mellett szerepet játszik az alacsony kamatszint. A héten látott forintgyengüléshez pedig hozzájárulhattak a hétfőn elfogadott felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos negatív nemzetközi visszhangok is.

Alulteljesítő a fizetőeszközünk

Március elejéhez képest a forint 8 százalékkal gyengült az euróval szemben. A cseh korona valamivel kisebb, 7,6 százalékos mínuszt hozott össze, a lengyel zloty vesztesége 6,2 százalékot tett ki, a román lej viszont csak 1 százalékot veszített értékéből. Vannak komolyabb gyengülést produkáló feltörekvő piaci devizák, például az orosz rubel 15, a dél-afrikai rand 14, a mexikói pesó pedig több mint 17 százalékkal gyengült – írja Németh.

A K&H vezető elemzője szerint a 365 forint körüli euróárfolyam fontos szint, de ha marad ez a negatív befektetői hangulat, akkor tovább gyengülhet a magyar deviza, így akár a 370 forint felé veheti az irányt az euró. (Ez azóta bekövetkezett.)

Irány a 375?

A 370-375-ös tartományt célozhatja meg az euró-forint árfolyama az Equilor Befektetési Zrt. késő délelőtti technikai elemzése szerint. Támaszt immár 360,00, ellenállást 368,78-nál, a 370,00-es lélektani szintnél és 374,72-nél látnak (161,8 százalékos Fibonacchi-szint).

“A nemzetközi befektetői hangulat romlásával párhuzamosan újabb lendületet kapott a forint gyengülése, az árfolyam szignifikánsan áttörte a 360-as szintet. A korábbi alakzatból számított célárfolyam 370-375 közé mutat, mely viszonylag rövid időn belül elérhető lehet” – írják.

A dollár is erősödik az euróhoz képest, így itt dupla hatás érvényesül. Új történelmi maximumot várnak ennél a devizánál is, a 340-es szintet célozhatja meg a jegyzés.

Nem jók a magyar intézkedések?

Továbbra is érdemi nyomás alatt a magyar deviza – írja az Erste Befektetési Zrt. hírlevele is.

“A régiós devizák is gyengülést mutatnak az utóbbi napokban, de a forint gyengeségével kissé kilóg a sorból. Így a bizonytalan nemzetközi piaci hangulat mellett országspecifikus tényezők is közrejátszhatnak a gyengeségben, ami főként a koronavírusra adott eddigi válaszreakciókban mutatkozhat meg” – írta a brókercég.

Magyar mentőcsomag kellene?

A többi céghez hasonlóan a magyarországi koronavírus-intézkedésekre gyanakszik a CIB Bank elemzője, Trippon Mariann is reggeli, címszavakban írt gyorsjelentésében:

Tegnap eldöntötte  a forint, hogy 355-360-as sávból merre indul. Este áttörte 360-at, éjjel illikvid kereskedésben 361,30-ig emelkedett, ma reggel is 361 környékén. Elmúlt egy hétben masszív alulteljesítő a régióban. Okok: felhatalmazási törvény? Nálunk még nincs komoly mentőcsomag?

Cudar világ jön?

Ma egyik elemző sem említi konkrétan, de a napokban már sok kritikát kapott, hogy a magyar kormány a gazdaságban eddig keveset tett a károk elhárítása érdekében. Adó- és közteher-könnyítéseket csak pár ágazat kapott, a lakosság közvetlen pénzbeli segélyezését kizárták. (Pedig ezt már a konzervatív Donald Trump is meglépte.) A bérköltségek átvállalása, a bérgarancia-szabályok vagy a munkanélküli-ellátás bővítése sem jöhet szóba. Sőt, tegnap azt javasolták, hogy “aki elveszti a munkáját, az találjon gyorsan újat”.

Ezzel, hacsak nem lépnek a közeljövőben,  szembe mennek a világ nagy részével. Sok dolgozót, fogyasztót az út szélén hagynak, aminek súlyos következményei lehetnek. Orbán Viktor pár napja bejelentette, hogy “minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akcióterve kell”, ezt azonban a piac a jelek szerint még nem értékeli.

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Focimeccs helyett e-sportot nézünk majd? Ha igen, ez a cég sokat nyerhet
MFC Equity | 2020. október 29. 20:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Modern Times Groupot (MTG), a világ egyik vezető e-sporttal és gaminggel foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Jön a gyorstesztek új generációja? Kiderült az ég az USA-ban
Eidenpenz József | 2020. október 29. 19:06
A hét első három napjának hatalmas zuhanása után csütörtökön megnyugvás következett az tőzsdéken. Segített a vártnál jobb amerikai GDP-adat és munkanélküliségi statisztika. Itthon a BUX minimális süllyedéssel megúszta, annak ellenére, hogy a Mol elég nagyot esett. Vészesen közeledett a forint eddigi történelmi mélypontjához, de aztán visszafordult EKB ülése után. Újfajta gyorstesztek segíthetnek a rendezvények megtartásában.
Részvény / Deviza / Áru Európa bezár, már majdnem 370 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. október 29. 12:03
Európa egyre nagyobb részében immár a tavaszihoz hasonló lezárásokkal próbálják a koronavírust megállítani, aminek gazdasági következményei a lejtőre küldték a tőzsdéket a héten. Ma azonban kisebb korrekció látható, a BUX is szerény pluszban jár. Az euró viszont fillérekre van eddigi rekordjától. Jó és rossz gyorsjelentések tömege, EKB-ülés teszik még izgalmasabbá a tőzsdenapot.
Részvény / Deviza / Áru Megjött Merkel 12 pontos csomagja, vérengzés az európai tőzsdéken
Eidenpenz József | 2020. október 28. 18:55
Két hónapja nem látott esés van a főbb nyugati tőzsdéken, a BUX még viszonylag jól megúszta. A fő ok a koronavírus miatti újabb lezárások, amik a gazdaságban újabb károkat okozhatnak. A forint viszont gyenge, az euró kevesebb mint másfél forintra volt az eddigi történelmi csúcstól. Németországban elfogadták a tavaszihoz hasonló, de lazább korlátozásokat, amelyek hétfőtől életbe lépnek.
Részvény / Deviza / Áru Megmenthető-e a karácsony? Ki pumpálja vissza a szén-dioxidot a földbe?
Eidenpenz József | 2020. október 28. 11:17
Nagyon rossz a hangulat Európában a vírus terjedése miatt, a vezető tőzsdeindexek három százalék feletti mínuszban is jártak. Az amerikai határidős indexek is negatív kezdést vetítenek előre. A BUX viszonylag jól állta a sarat, de nagyot esett a forint, már csak három forintra van a történelmi mélyponttól. Ez a negyedév is recessziót hozhat, több országban újabb lezárásokra készülnek.
Részvény / Deviza / Áru Bravúr a Harley-Davidsonnál, pandémia után twindémia
Eidenpenz József | 2020. október 27. 18:57
A hétfői csúnya esés után kedden is rossz maradt a hangulat az európai részvénypiacokon, a biztató kezdet ellenére egy százalék körüli mínuszban zártak az indexek. Az Egyesült Államokban vegyes a kép, a technológiai részvények emelkedni tudnak, az ipari részvényeket adják. A BUX stagnált, a forint kissé gyengült. Vegyes amerikai gyorsjelentések érkeztek. Sorban állnak az idősek az influenza-oltásért.
Részvény / Deviza / Áru Megszerezte a 4iG az INNObyte-ot, a GVH is áldását adta az ügyletre
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:04
A szeptemberben bejelentett vásárlásról a 4iG a tőzsde honlapján tájékoztatott.
Részvény / Deviza / Áru Kína taszítaná le trónjáról a Teslát, Merkel csúnya lezárást tervez?
Eidenpenz József | 2020. október 27. 11:41
A tegnapi csúnya mínusz után ma enyhe pluszban indultak a tőzsdék, de ez nem tartott sokáig, újra mínuszban vannak. Jöttek jó vállalati hírek is, de olyan nagy országokban, mint Franciaország vagy Németország, a lezárások szigorítása várható. A BUX stagnál, a forint stabil. Itt az új elektromosautó-lista.
Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Friss
hírlevél