TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Fed kamatdöntése foglalkoztatta csaknem egész júliusban a piacokat, tegnap azonban még Trump tweetjei és a balul sikerült vállalati gyorsjelentések vitték mínuszba a tőzsdeindexeket. A többség 25 bázispontos kamatcsökkentésre számít, magyar idő szerint este 8-kor kiderül, jók-e a sejtéseik. A külföldre utazó magyarokat viszont vélhetően jobban foglalkoztatja, gyengül-e még tovább a forint, az euróval szembeni 330-as történelmi mélypontja már karnyújtásnyira van.

Pirosba borultak a tőzsdék kedden. Az Egyesült Államokban azért, mert elnökük a Twitteren osztotta meg a kínaiak tárgyalási módszereivel szembeni elégedetlenségét, Európában pedig a gyenge vállalati gyorsjelentések miatt alakultak ki mínuszok, különösen a németeknél a Lufthansa és a Bayer vártnál gyengébb számai miatt. A rossz hangulat aztán átragadt a szerdán kinyitott ázsiai börzékre is, ami alól aztán az öreg kontinens – köztük Budapest – sem tudta kivonni magát. A Fed kamatdöntéséig nagyobb mozgásokra nem is lehet számítani. Az arany és az olaj izmosan várja a fejleményeket. Nem úgy a forint, amely az euróval szemben továbbra is ott toporog a 328-as szint közelében. Ezzel már át is eveztünk a mai menüre.

1. Fed-kamatdöntés

Persze a legfontosabb kérdés, hogy meglesz-e a – most már mondhatni – általános várakozásoknak megfelelő 25 bázispontos Fed-kamatdöntés. De legalább annyira lényeges, mit mond majd az „eredményhirdetést” követően Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény első embere, mennyire üt meg lazító hangnemet – vélik a KBC Equitas elemzői. Emlékeztetve, hogy a piac a maival együtt összesen négy kamatcsökkentésre számít. Ha erre utaló megerősítést lehet majd kiolvasni Powell szavaiból, illetve a Fed közleményéből, akkor az a dollár gyengüléséhez, a részvényárfolyamok emelkedéséhez vezethet, s az arany is új erőre kaphat.

2. Újabb Trump-attak Kína

Az amerikai elnök tweetjében úgy ítélte meg, a 2019-es huszonhét éve nem látott gyenge esztendeje lehet a kínai gazdaságnak, szemben az amerikaival, amely az ő megválasztása (2016 novembere) óta lényegesen jobban bővült. Emellett az elnök azzal rontotta a májusi felfüggesztés után kedden folytatódott kereskedelmi tárgyalások hangulatát, hogy kijelentette, Peking mindig változtat az álláspontján, amikor közelednének a megegyezéshez. Amit ő időhúzásnak vél, mondván, a kínaiak arra spekulálnak, hogy a 2020 novemberében esedékes újabb választáson nem kap további négy évre bizalmat a szavazóktól, s a helyét egy demokrata elnök veszi át – ismételte meg az utóbbi hetekben már többször kifejtett mantráját.

3. Történelmi mélypont küszöbén a forint

A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama múlt szerdán hagyta el a 326-os szintet és az Equilor Befektetési Zrt. szerint megcélozhatja a 330-as lélektani határt, amelynek elérését követően akár történelmi mélypontra is juthat. A gyengülés okai – mint azt már néhány nappal ezelőtti cikkünkben kifejtettük– továbbra sem világosak, erre a magyar gazdaság fundamentumai nem adnak okot, spekulánsok támadása nem érzékelhető. Így jobb híján az lehet a magyarázat, hogy a kormány a Magyar Állampapír Pluszba a vártnál nagyobb, eddig már 1400 milliárd forintos mértékben beáramlott pénzből eurót vásárol a külföldi devizaadósság (elő)törlesztéséhez.

4. Újabb gyorsjelentések

Airbus. A repülőgépgyártó 1,98 milliárd eurós nyereséget ért el, amely 72 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, s jelentősen túlteljesítette az elemzők által várt 1,71 milliárd eurót. A 18,31 milliárd eurós bevétele éves szinten 23 százalékkal nőtt. A cég továbbra is 890-900 repülőgép leszállítását tervezi az idén. Rendelései a második negyedévben nettó 88-cal emelkedtek, amiből az Equilor arra következtet, hogy az európai gyártó ki tudja használni amerikai riválisa gyengeségét.

OMV. Az osztrák „Mol” több mint 15 százalékkal növelte a kitermelt olajmennyiségét a második negyedévben a tavalyihoz képest, elérve a 490 ezer hordó/napi szintet, ami 10 ezer hordóval azonban még elmarad a menedzsment idei céljától. Kitermelése és a finomítási üzletága is bőven kétszámjeggyel magasabb nyereséget hozott éves szinten, aminek következtében az 1,56 eurós egy részvényre jutó eredménye 88 százalékkal haladta meg a tavaly április-június közöttit.

BNP Paribas. A francia bank 11,22 milliárd eurós árbevétele minimálisan lett magasabb a 2018 április-június közöttinél, a 2,47 milliárd eurós nettó profitja viszont 80 milliós pluszt mutatott. Mindkét adat verte az elemzői konszenzust. A pozitív eredményt segítette az SBI Life biztosítóban való részesedés eladása, valamint a jövedelem kisebb mértékű megadóztatása.

Osram. A vártnál is rosszabb, mindössze 58 millió eurós profitról számolt be a cég, ez éves alapon 58 százalékos csökkenés, s a 69,4 millió eurós konszenzusnál is alacsonyabb. A cég vezetősége azt javasolja a részvényeseknek, hogy fogadják el a Bain Capital és Carlyle Group 35 eurós felvásárlási ajánlatát, ami a gyenge negyedéves számok miatt még a 33,9 eurós tőzsdei ár mellett is kedvező lehet.

(Az Erste Csoport ugyancsak ma reggel publikált adatairól e cikkünkben olvashatnak.)

Ma még két tőzsdei cég gyorsjelentésére figyelhetnek a befektetők: az amerikai tőzsdenyitás előtt a General Electric, a zárást követően pedig a Qualcomm második negyedéves számai kerülnek nyilvánosságra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Árcsökkentés a Teslánál, lényeges nap lehet a mai a forint életében
Eidenpenz József | 2020. október 1. 11:46
Európában vegyes a tőzsdeindexek teljesítménye, a BUX az OTP miatt szépen emelkedik. Amerikában újabb emelkedésre van kilátás a tőzsdén kívüli árak szerint. Még él a remény, hogy új gazdaságélénkítő csomagot fogadnak el Washingtonban, bár az álláspontok eléggé messze vannak egymástól. Fontos tárgyalások kezdődnek az EU-ban, vészesen fogy az idő a Brexit-megegyezéshez. A Tesla árat csökkentett Kínában, lényeges MNB-tender van ma.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 15 perces koronavírus-teszt, hamar feledték a tv-vitát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 18:48
A terjedő járvány, az elnökjelöltek katasztrofális vitája és a bejelentett leépítések ellenére az amerikai tőzsdék szép pluszban járnak. Érkezett egy kedvező munkaerőpiaci adat is, és tárgyalnak az esetleges újabb gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX szépen felülteljesítette Európát, elsősorban a Molnak köszönhetően, de két másik részvényünk is felfelé tartott. Erősödött a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Friss
hírlevél