<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Gyengül a forint és süllyed a BUX, miközben európai társai minimálisan pluszban vannak, és Amerika zárva lesz ma. A földgázárakból ítélve a piac emelkedést vár a következő télre, utána azonban rég nem látott alacsony szintre mehet vissza az árfolyam. Új fix kamatú állampapírokat vár az egyik alapkezelő. A Leopard 2-spekulációk húznak fel ma egy részvényt.

Az európai tőzsdék pici pluszban állnak ma délelőtt, a nyugat-európai indexek többsége 1-2 ezrelékkel emelkedik, Frankfurt azonban stagnál. A német nagykereskedelmi árak csökkentek decemberben, ami jó hír a részvénypiacoknak is. Japánban eséssel, Kínában emelkedéssel indult a hét.

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal süllyed, főleg az OTP fél százalékos esése hatására. A Mol és a Richter 0,4 százalékkal emelkedik, az Opus 0,6-al esik, a Telekom stagnál.

Árfolyamok és grafikonok

Mi gyengíti most a forintot?

Ahogy a részvénypiacokon, a devizapiacon is csendesen indul a hét, az euró/dollár például alig mozdul. Az euró viszont 398,60 forintra emelkedett, ami több mint két forintos drágulás péntekhez képest. Az olaj pedig fél százalékkal esik, a földgáz sokkal jobban (lásd később), így a forintgyengülésre nincs kézenfekvő magyarázat.

A magyar infláció a vártnál kisebb mértékű emelkedést produkált, ennek hatására valamelyest erősödni tudott a forint, de hatalmas elmozdulást ez sem tudott kiváltani – írja a KBC Equitas.

Pénteken érdemes lehet figyelni a Fitch hitelminősítői felülvizsgálatát, hiszen ha lerontaná Magyarország besorolását, az negatív hír lehetne a forint számára is.

Amerika zárva, felkészül Ázsia

Martin Luther King napja alkalmából zárva tartanak ma az amerikai tőzsdék, ez az alacsony tőzsdei aktivitás egyik oka. Viszont ma kezdődik a World Economic Forum Davosban, az onnét jövő esetleges hírek, nyilatkozatok pedig fontosak lehetnek.

A Holdújév idén január 22-re esik, emiatt a sanghaji tőzsde jövő héten végig, a hongkongi börze pedig hétfőtől szerdáig zárva tart majd írja az Erste Befektetési Zrt.

Emelkedő gázárakat vár a piac, de

Ma délelőtt is hét százalékkal esik az európai, hollandiai szállítású földgáz ára, 60,1 euróra, a napi minimum, 59 euró pedig új éves mélypontot jelent. (Frissítés: már mínusz 11 százaléknál tartunk, 57,70 eurónál 11:30-kor.) Talán még jobb hír, hogy bár a piaci szereplők az árfolyamok alapján a következő egy évben folyamatosan emelkedő árfolyamot várnak, ez alapvetően nem jelent nagy ugrást.

Amint a grafikonon látszik, a határidős árakból ítélve a piac a következő télig, 2023 végéig fokozatosan 74 euróra emelkedő árakat vár. Utána azonban újra csökkenés jöhet, és 2026 nyarán már 35 dollár alatt lehet ez az érték. Utoljára 2021 júniusában volt 35 dollár a hollandiai gázár.

A hollandiai TTF földgáz tőzsdei árfolyama különböző hónapokra. Forrás: Barchart.com
A hollandiai TTF földgáz tőzsdei árfolyama különböző hónapokra. Forrás: Barchart.com

Az árfolyamokat persze sok minden befolyásolhatja, a háborús hírek, a gazdasági növekedés, az időjárás és a szállítások üteme egyaránt. (Az árfolyam egyébként augusztusban pánikszerű emelkedés után 345 eurón tetőzött.) Így továbbra is hektikus áralakulás valószínű rövid és hosszú távon egyaránt.

Mikor jöhet újra orosz gáz?

A hétvégén Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök felvetette, hogy Németország javíttassa meg az Északi Áramlat 1 gázvezetéket, hogy adott esetben az olcsó oroszországi gáz szállításait fel lehessen újítani. Ő maga is elismerte azonban, hogy amíg a háború tart, addig ez nem kívánatos. Más politikusok szerint pedig ha véget is ér a harc, de a Putyin-rezsim még a helyén van, addig inkább szintén nem vásárolnak orosz gázt.

Wizz Airt vegyenek?

A J.P. Morgan elemzője emelt a Wizz Air-re vonatkozó célárán, és 36 fontban határozta meg, emellett továbbra is vételre ajánlja a részvényt – írta a KBC Equitas. A konszenzusos célár egyébként 27-28 font körül jár, ami azt jelenti, hogy az elmúlt időszak ralijának köszönhetően el is érte ezt a szintet az árfolyam.

Milyen az amerikai szezon?

Vegyesen kezdték a gyorsjelentési szezont az amerikai cégek az Erste Befektetési Zrt. szerint. Az eddig közzétett jelentések alapján 2,4 százalékos a profitcsökkenés, de ez is több, mint nyolc százalékos pozitív meglepetésnek számít. Ugyan eddig még csak 29 cég jelentett az 500-ból, de az összes szektorban jellemző volt a felülteljesítés.

Ami különben szinte már hagyomány az USA-ban, s ezért nem is lepődünk olyan nagyon rajta tették hozzá.

Az elemzők ugyanis általában konzervatívabb előrejelzést tesznek közzé, mint a végeredmény, ami valószínűsíthetően a cégek ügyes marketingjének köszönhető. Holnap jön a Goldman, a Morgan Stanley és a United Airlines eredménye.

Leopard-spekulációk húzzák a részvényt

A Rheinmetall részvényei továbbra is keresettek, a Leopard 2-vel kapcsolatos spekulációk húzzák fel – írta az N-Tv.de. A papír ma mintegy három százalékkal erősödik. A nehézipari csoport szerint a használaton kívüli Leopard 2-harckocsijaikat még 12 hónapig tartana úgy megjavítani, hogy azokat Ukrajnában használni lehessen.

Valószínűbb, hogy a Bundeswehr (a német hadsereg) régebbi modelleket fog szállítani a készleteiből, amelyeket aztán új modellekkel fognak felváltani. Ennek előfeltétele, hogy a német kormány zöld utat adjon a szállításnak. Megfigyelők arra számítanak, hogy ez a hét folyamán Ramsteinben rendezett ukrajnai segélyezési csúcstalálkozóval összefüggésben fog megtörténni.

Jön az új szuperállampapír?

“Fogatlan oroszlán lett az egykori szuperállampapír”, egy év alatt lefeleződött a fix kamatozású MÁP Plusz állománya, 3000 milliárd forint alá esett. Tartósan és jelentősen negatív reálhozamot lehet elérni az “egykori szuper” lakossági eszközzel, ez pedig egyre többeket terel másfelé – írja az Aegon Alapkezelő Total Return blogja.

A hírek szerint 2023-ban az adósságkezelő egyrészt egy fix kamatozású új termékkel készül, másrészt pedig ahogy folytatódik a pénz kiáramlása a MÁP+-ból, előbb-utóbb várható majd annak átárazása magasabb kamattal.

Meddig szaladt a bitcoin?

Ma csak szerény, egy százalékos emelkedésnél tart a bitcoin és az ether, de egy hét alatt már 22, illetve 20 százalékot meneteltek. Az első számú kriptodeviza a hétvégén felszaladt 21 250 dollárig is – nemrég még bőven 18 ezer alatt kereskedtek vele. Ez november eleje, az FTX-botrány kipattanása óta nem látott szint. A piacnak elsősorban az amerikai inflációs adatok javulása segíthetett a múlt héten.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az Ethereum-blokkáncon is megnőtt a forgalom, így pedig a tranzakciós díjak is. Mivel ezek egy részét “elégetik” (bevonják), ezért most kissé csökkent a forgalomban levő ETH-érmék mennyisége, az eszköz “deflációssá vált”.

Ethereum-kibocsátási statisztika. Forrás: Ultrasound.money
Ethereum-kibocsátási statisztika. Forrás: Ultrasound.money

Rekorddal zárta 2022-t az AutoWallis

Erősen zárta a tavalyi év utolsó negyedévét is az AutoWallis Csoport, új rekordokat döntött – írja a cég közleménye. Az értékesített gépjárművek száma tavaly összesen 25 százalékkal, 31 303 darabra bővült. A legnagyobb ugrást a nagykereskedelmi üzletág mutatta fel, itt 34,4 százalékkal 22 174 darabra nőtt az eladott gépjárművek száma. (A Renault Hungária felvásárlása az utolsó három hónapban járult hozzá a növekedéshez 1873 darab járművel, de a tranzakció nélkül, organikusan is 23 százalékos volt az üzletág növekedése.) Magyarországon az AutoWallis Csoport által képviselt Sixtnél a bérleti napok száma 28,9 százalékkal 211 511-re emelkedett.

Erre az évre is optimisták, arra számítanak, hogy a kedvezőtlen gazdasági kilátások ellenére továbbra is vannak elhalasztott vásárlások a piacon. Közben pedig az autóárak további emelkedésétől való félelem is fokozhatja átmenetileg a keresletet.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9916 9824 10005 +1,18% 0 0 2 518 654 804 HUF 2023-03-29 17:13:56
MOL 2554 2550 2588 +0,47% 0 0 947 852 854 HUF 2023-03-29 17:05:43
MTELEKOM 396 389 396 +0,76% 0 0 31 390 215 HUF 2023-03-29 17:05:02
RICHTER 7460 7435 7510 -0,27% 0 0 1 979 017 895 HUF 2023-03-29 17:05:09
OPUS 118 118 120 -0,84% 0 0 11 060 593 HUF 2023-03-29 17:07:31
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG