<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Wizz Air most már megfelelőnek tartja a piaci környezetet, hogy tőzsdére lépjen, mégpedig Londonban. Érdemes-e vajon fel-, avagy pontosabban beszállni a részvénybe is?

A cég már tavaly tervezte a tőzsdére menetelt, de akkor letett róla. Elég jól felmérték, hogy éppen visszaesett a légitársaságok részvényei iránti kereslet. Ennek különösebb fundamentális oka nem volt, az történt, hogy a diszkont légitársaságok részvényeiben korábban volt egy túlzott felívelés (kisebb lufi), majd ez épp leeresztett. Nem a legmegfelelőbb időpont a tőzsdére lépésre.

Azóta viszont belépett egy nagyon fontos fundamentális elem: a felére esett az olajár. Ez a légitársaságoknál lényeges kiadáscsökkentést eredményez, ami nagy segítség a nyereséges működéshez, ezért most a befektetők is sokkal inkább érdeklődnek.

Ráérzett

Maga a légitársaság több, mint 10 éves múltra tekint vissza. Az EU csatlakozáskor indította meg járatait, abból kiindulva, hogy a hirtelen szabaddá vált piacon az újonnan csatlakozó „keleti blokk” egy óriási piac, melyet nem fog egyből lefedni az Európában már üzemelő két óriás, az Easyjet és a Ryanair. A Wizz Air jól is számított: rögtön letarolta főleg a lengyel és a magyar piacot, és a később belépni próbáló nagyok sosem tudtak igazán sikeressé válni. Tulajdonképpen nem igazán látható, hogy miért. Talán azért, mert a Wizz jobban átlátta, hogy lehet az árérzékenyebb régió lakosságát jobban bevonni a repülésbe.

A konkurensek próbálkoztak azzal a taktikával, hogy túl olcsón kínálják a jegyeket. Egy kisebb, a Wizz-el egyidőben induló, pozsonyi bázissal üzemelő légitársaság, a SkyEurope bele is bukott ebbe. A Ryanair is előrukkolt 5 forintos jegyekkel, ez remek lehetőség is volt az ingyen utazásra, de ilyet tartósan egy légitársaság sem bír el. A Wizz pedig elég erős lett ahhoz, hogy ilyen párhetes időszakokat átvészeljen. A Ryan és az Easy vissza is vonultak: viszonylag kevés járatot üzemeltetnek, sok helyen egyszerűen nincs is konkurencia a Wizz számára.

Kvázi Malév

A cég abszolút fénykora a Malév csődje idején jött el. A Malév utasai közül az árérzékenyebbek nagyobb részét magához tudta csábítani a Wizz, ráadásul az államközi megállapodáson alapuló, korábban Malév által repült vonalak jó részét is megszerezte. Ehhez a „keleti nyitáshoz”nyilván a kormány közbenjárása kellett, így a cég egy kicsit át is vette a Malév helyét, amolyan kvázi nemzeti légitársaságként üzemel. De ez csak a torta egy szelete, a cég egész Közép-Kelet Európában piacvezető. A fő ok az lehet, hogy remekül ráéreznek arra, hogy lehet egyszerre a keveset fizető és a sokat fizető utasokat is elszállítani.

Ez elsőre furán hangzik, de nem olyan nehéz megoldani. Ismerni kell az utasok lélektanát, és ennek megfelelő árazást és időzítést alkalmazni. Az utasok egyik része egy adott időpontban szeretne utazni, és attól fél, hogy ahogy az idő telik, a jegy úgyis drágább lesz. Általában a cég meg is hagyja ebben a hitben az utasokat azzal, hogy lassan emelgeti az árat. Így aztán ezek a stabil, kevéssé árérzékeny utasok meg is veszik időben a jegyet. Amikor már közeledik az időpont, de nem telt még meg a repülő, leengedi az árat. Ekkor jönnek, ahogy az angol mondja, a „bargain hunter”-ek, alkalmi vételre vadászók, akik időben rugalmasabbak, mindegy mikor utaznak, csak olcsó legyen. Persze ez sem minden esetben van így: az algoritmus néha módosul, nehogy túlzottan kiismerjék azt a „légi spekulánsok”.

Jó kilátások

A rendszer tehát jól működik, a cégnek jól is megy. Ezek után az a kérdés, érdemes-e magát a részvényt megvenni? A légitársaságok részvényei általában nem annyira mozgékonyak, mint más iparágban. Míg egy Facebook, GoPro vagy Alibaba jellegű cégnél felmerül a korlátlan növekedés lehetősége (azaz elvileg lehet belőlük Microsoft vagy Apple), addig egy légitársaságnál jóval limitáltabb a mozgástér. Árfolyam-sokszorozást tehát ne várjunk.

Viszont miután a hangulat jó, az időzítés megfelelő, a cég jól prosperál, érdemes lehet venni a papírból. Mostanában ritkán omlanak össze a kibocsátáskor a papírok, utoljára a Facebook-kal történt ez 3 éve (ráadásul azóta már óriási siker lett belőle). Ha mégis tartunk ilyesmitől, vagy nagy lenne a túljegyzés, akkor érdemes megvárni a tőzsdei jelenlétet, és ott vásárolni, stopot húzva a kibocsátási árnál. A Virgin America-nál bejött, itt is jó esély van rá.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos