BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. május 17. 11:25

Nincs új a nap alatt, a vállalati gyorsjelentések és a makrogazdasági adatok legfeljebb csak változatossá tudják tenni a pénteki befektetői menüt, amelynek fő fogása ugyanis változatlanul az USA és Kína közötti kereskedelmi háború.

Donald Trump (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

Csak látszólagos volt a megnyugvás a világ pénz- és tőkepiacain csütörtökön. Az amerikai tőzsdeindexek ugyan pluszban zártak, a határidős részvénybarométerek viszont ma reggel már mínuszban, esést előrejelezve a magyar idő szerint ma délutáni tengerentúli nyitásokra. Negatívan hathat, hogy Ázsiában csak a japán Nikkei tudott erősödni, a kínai és a hongkongi tőzsdeindexek viszont – korántsem meglepő módon – az amerikaiakkal kapcsolatos feszültség hatására 1-2 százalékos bukóban mozogtak. Európa viszont egységesen – így a BUX is – pirosba borult.

Ezzel szemben az olaj ára a közel-keleti ellátási kockázatok miatt emelkedőben van, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 63 dollár, a Brent típusú közel 73 dolláron cserél gazdát. Az arany viszont csökkenő trendben, 1290 dollár alatt kezdte a pénteki napot, a forint pedig küzd azzal, hogy euróval szembeni árfolyama ne kerüljön a 325-ös szint fölé.

Összefoglaltuk, befektetői szempontból mire lehet érdemes figyelni a hét utolsó napján.

1. Amerikai-kínai kereskedelmi háború

Mint a bevezetőben említettük, a ma reggeli tőzsdei mínuszokban már érzékelhető a hatása annak, hogy Donald Trump tegnap az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről elnöki rendeletet írt alá, ami ugyan nem nevesített kínai cégeket, de nem nehéz kitalálni, hogy a Huawei és a ZTE ellen irányul. Tovább hevítheti az amúgy is már forró kedélyeket a Wall Street Journal értesülése, miszerint a kínaiak illetékes minisztériuma – Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerdai nyilatkozatával szemben – nem tud arról, hogy az USA-val folytatódnának a kereskedelmi tárgyalások.

2. Makrogazdasági adatok

A kereskedelmi virtcsaft mellett a tőzsdei árfolyamokat a ma közzéteendő áprilisi euróövezeti inflációs adatok és a márciusi ipari termelési adatok befolyásolhatják, kisebb mértékben pedig esetleg az USA Michigani fogyasztói bizalmi indexe.

3. Negatívan korrigáló Bitcoin

Amilyen gyorsan és mondhatni, érthetetlenül – igaz, ezt már megszoktuk – rakétázott a kriptovaluta árfolyama az elmúlt napokban 8300 dollár fölé, olyan lendülettel ment át szabadesésbe, hogy péntek délelőtt már a 7200-es szintet tesztelgesse.

4. Talányos tokiói jegybank

A Bank of Japan ma hajnalban adta publikált legfrissebb, az előrejelzéseit tartalmazó kiadványában egy szó sem esik arról, hogy esetleg folytatná a monetáris lazítást, noha azt a piaci szereplők elképzelhetőnek tartják. Pedig a jen alapvetően a nemzetközi befektetői hangulat bizonytalansága miatti erősödése és annak folytatódása mérsékelheti az inflációs kockázatokat. Tokió csak ősszel emelheti a forgalmi adót, amelynek rövid távú, pozitív hatásait a belső fogyasztás valószínűsíthető visszaesése középtávon nagyrészt kiolthatja – vélik az Equilor Befektetési Zrt. elemzői.

5. Törökország büntiben

Méghozzá a Moody’s-nál, amely további leminősítését helyezte kilátásba, amennyiben nem hajt végre átfogó reformokat. Az amerikai rating cég szerint Törökország Venezuela után a recesszió, a törékeny líra és a megcsappanó jegybanki tartalékok miatt a második legsérülékenyebb.

6. Kilőtt a Thyssenkrupp és a Sony részvénye

A Thyssenkruppé több mint 9 százalékkal amiatt, hogy a Barclay’s elemzői szerint liftgyártó üzletágának kiszervezése – amelynek megvételére a finn Kone már jelezte is a szándékát – akár 3-4 milliárd eurós szinergiahatást jelenthetne a német cégnek. Ez egyszersmind kiolthatja annak negatív hatását, hogy a Thyssenkruppnak az indiai Tata céggel tervezett fúziója versenyjogi akadályok minden bizonnyal meghiúsul.

A Sony részvényei pedig arra száguldtak több mint 8 százalékkal, hogy a japán cég bejelentette, egyrészt 1,8 milliárd dollárért vásárol vissza saját papírjaiból, másrészt megállapodott az amerikai Microsofttal, hogy a mesterséges intelligencia, és a videojáték területén együttműködnek.

7. OTP, Mol fel, Richter, Telekom le

A hazai blue chipek közül az OTP részvénye a 12 400, míg a Molé a 3250 forintos szint áttörése esetén emelkedhet tovább – már ha az amerikai-kínai viszályban egy kis szünet állna be, egyelőre azonban még távolodnak e lélektani határoktól. Ezzel szemben az alig egy hét alatt több mint 13 százalékot zuhant Richter jegyzése már az 5 ezer forintos szint alá ment, s korántsem biztos, hogy itt a vége az esésnek, míg a 425 forintos szint elestét követően a Magyar Telekom-papírok is folytathatják a lejtmenetüket.

Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Részvény / Deviza / Áru Szabályosan zuhan a forint, szakadnak a részvények is
Eidenpenz József | 2020. április 1. 10:20
Több napos szép emelkedés után ismét mínuszba váltottak a tőzsdeindexek a világban, így Budapesten is. A forint ma is folytatja gyengülését, már a 364-et ostromolja az euró.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Friss
hírlevél