<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nem szavazta meg hétfőn az amerikai szenátus a kriptoeszközök adószabályainak szigorítását. Bár ezt ma még megteheti, ez is elég volt a 46 ezer pont áttörése után kis pihenőt tartott bitcoin visszaerősödéséhez. A külföldre utazó magyaroknak jó hír, hogy a júliusban befékeződött infláció hírére a forint erősödött. Igaz, az olaj is magához tért, ami megálljt parancsolhat a holnaptól olcsóbb hazai üzemanyagárak további csökkenésének. Ma, tőzsdezárás után teszi közzé a Magyar Telekom a második negyedéves számait, amelyek a piaci várakozások szerint kedvezőek lehetnek, megy is feljebb a távközlési részvény árfolyama.

Blokkolta az amerikai szenátus hétfőn a kriptoeszközök jelentési előírásait tartalmazó törvénytervezetet, mely az infrastruktúra-csomag része lett volna. A szabályozás értelmében a bányászoknak és a szoftverfejlesztőknek is adózáshoz szükséges adatokat kellett volna küldenie az adóhatóságnak, azonban olyanokat, amelyekhez az entitásoknak jelenleg nincs közvetlen hozzáférése – foglalta össze a lényeget az Equilor Befektetési Zrt. ma reggeli hírlevele. Pedig az elmúlt hetekben pedig már egyre növekedtek a kriptotermékek felügyelete és szabályozása körüli igények, ígéretek. Ugyanakkor még korai az öröm, a szenátus ugyanis a mai napon még szavazhat az 550 millió dolláros infrastruktúra csomag utolsó passzusainak elfogadásáról.

A bitcoin-bányászok is várják, mi lesz az adószabályok tervezett szigorításával. Fotó: PixabayA bitcoin-bányászok is várják, mi lesz az adószabályok tervezett szigorításával. Fotó: Pixabay

Mindenesetre a kriptoeszközökbe fektetők optimistán tekintenek a jövőbe. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy például a bitcoin árfolyama kedd délelőtt közel 5 százalékos pluszban tartózkodott, így ismét közel került a 46 ezer dolláros szinthez, amelyet hétfőn tört át, hogy aztán negatívan korrigáljon. 

„A befektetők a szabályozás körüli pozitívumokat keresik, nem pedig a negatívakat” – adott egy lehetséges magyarázatot az optimista hozzáállásra Joel Kruger, az LMAX Digital intézményi kriptovaluta-tőzsde stratégiája, megjegyezve, „az amerikai kormány pontosan tisztában van azzal, hogy az infrastrukturális törvényjavaslat egyes pontjai még finomításokra szorulnak”.

Jó két hete foglalkoztunk egyébként azzal, milyen tényezők miatt szárnyal a bitcoin. Akkor még árfolyama 38-39 ezer dollár között mozgott, ám a felsorolt okok a 46 ezer dolláros szinthez közel is érvényesek lehetnek. 

Most egyébként alapvetően a nagybefektetők vadászterepe most a bitcoin, az ő vételeik döntően járultak hozzá a kriptoeszköz közel 20 százalékos múlt heti drágulásához. Míg az 1 millió dollár alatti tranzakciók 2020 júliusában még a nyélbe ütött ügyletek 70 százalékát tették ki, addig ma már csak a 30-40 százalékát.

Washington más részén is kivárás tapasztalható. Folyik ugyanis az össznépi találgatás arról, vajon mikor kezd szigorítani az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Tegnap újabb két döntéshozó mondta el a véleményét. Raphael Bostic és Thomas Barkin is a monetáris lazítástól való mielőbbi visszalépés mellett tette le a voksát, mondván, azt az infláció egyre emelkedő szintje már megköveteli, miközben az amerikai gazdaság gyorsan bővül, így nincs ok további serkentésre. Igaz, az elismerték, hogy még kell tenni azért, hogy teljesüljön a kamatemeléshez támasztott feltétel, vagyis a teljes foglalkoztatottság. Ám, ha a munkaerőpiaci folyamatok ilyen ütemben javulnak, akkor Bostic szerint akár már szeptemberben megkezdődhet az eszközvásárlási program szűkítése, igaz, kamatemelésre még így is csak 2022 végén kerülhet majd sor.

Nem úgy, mint Magyarországon, ahol a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői már júniusban egyértelművé tették, hogy az akkor 0,6 százalékos jegybanki alapkamatot több lépésben feljebb viszik. 

Eddig már két ütemben, megduplázódott az irányadó ráta, s Virág Barnabás monetáris politikai alelnök megerősítette, hogy augusztusban, sőt szeptemberben is tovább szigorítanak. 

Csak a mértékek kérdésesek, amelyek pedig attól függenek, hogy a júniusban 2021-es csúcsára, 5,3 százalékra ugrott éves infláció hogyan alakul. Nos, a ma reggeli számok talán még a vártnál is alacsonyabbak lettek, a 4,6 százalékos pénzromlás alapján nőni látszik annak az esélye, hogy az MNB Monetáris Tanácsa a 30 bázispontos júniusi és júliusi mértéknél kevesebbel emeli a jegybanki alapkamatot.

A piac is a júniusinál jóval alacsonyabb inflációra számíthatott, legalábbis ennek tudható be, hogy a forint a KSH közlése után erősödni kezdett. Ami visszahathat az inflációra, azon keresztül, hogy így kevesebbet kell fizetni az import után.

Más kérdés, hogy a világpiaci kőolajárak mai mozgása viszont áremelő hatású. Azt követően ugyanis, hogy például az északi-tengeri Brent fajta ára a néhány héttel korábbi 75 dollár feletti szintekről tegnap már a 68 dollár közelébe zuhant, felpattant és kedd délelőtt már ismét átlépte a 70 dolláros szintet. Márpedig, ha így marad, az rossz hír az autósoknak. Akik szerdától még annak örülhetnek, hogy további 4, illetve 5 forinttal csökken átlagban a benzin, illetve a gázolaj literenkénti ára, ám ha tovább emelkednek az olaj-jegyzések, akkor ismét drágulás jöhet.

A tőkepiacokon az egyik legérdekesebb hír, hogy a mértékadónak tartott amerikai Jefferies brókercég elemzői a korábbi tartásról vételre módosították a Tesla részvényeire vonatkozó ajánlásukat. Úgy vélik ugyanis, az elektromosautó-gyártó vállalat hatékonyabban használja fel a tőkéjét, mint korábban és a gyártásban is sikerült előrelépnie, ami a következő időszakban javuló marzsokat eredményezhet. E felminősítésre a Tesla-részvények több mint 2 százalékos drágulással reagáltak.

Ez kiugrónak számított, hiszen a vezető amerikai tőzsdék a hét első napját iránykereséssel töltötték. A pénteken egyaránt történelmi rekordot döntött Dow Jones és S&P 500-as 0,3, illetve 0,09 százalékkal ment feljebb, míg a Nasdaq 0,16 százalékkal. Hasonló mozgások jellemezték az európai börzéket is kedd délelőtt, a német DAX, a francia CAC és a londoni FTSE is stagnálásközeli állapotban volt, annyi különbséggel, hogy az előbbi kettő zöldben, míg az utóbbi pirosban pompázott.

Itt nézheti meg, hogyan teljesítenek részvényei >>

A BUX a német-francia duót követte, a 11 órás pillanatfelvételünk idején 0,16 százalékos pluszban állt. Alapvetően a Magyar Telekom és a Richter 0,12, illetve 0,11 százalékos emelkedésének köszönhetően, amelyeket nem tudott kioltani az utóbbi napokban rakétázott Mol-részvények 2,8 százalékos negatív korrekciója, valamint az OTP-papírok 0,4 százalékos olcsóbbodása.

Friss árfolyamokat itt talál >>

Meglehet, a Telekom drágulása már a cég tőzsdezárás után publikálandó gyorsjelentésének szól. Az elemzői konszenzus szerint ugyanis a hazai távközlési óriás árbevétele a második negyedévben éves alapon 3 százalékkal emelkedhetett. Az adó és kamatfizetés előtti eredménye pedig 10 százalékkal, míg a nettó eredménye még ennél is jobban, 12 százalékkal. Az Equilor a bevételemelkedést alapvetően a magasabb adatértékesítéseknek tudja be, valamint annak, hogy a rendszerintegrációs és informatikai üzletág eddig gyengülő tendenciája is lassulhat. Hozhatott a konyhára a Telekom makedón leányvállalata is, amelynél az előző negyedévek tendenciáinak megfelelően enyhe árbevételnövekedésre lehet számítani.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17735 17305 17850 +3,50% 0 0 9 634 916 125 Ft 2021-11-29 17:08:51
MOL 2440 2440 2484 -0,41% 0 0 1 526 922 132 Ft 2021-11-29 17:06:49
MTELEKOM 422 419 426 0,00% 0 0 199 362 254 Ft 2021-11-29 17:05:33
RICHTER 8600 8570 8725 -0,29% 0 0 1 114 976 675 Ft 2021-11-29 17:05:06
OPUS 219 219 223 +0,23% 0 0 23 717 111 Ft 2021-11-29 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedés Budapesten – kevésbé veszélyes az omikron, mint korábban hitték?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 618,41 pontos, 1,21 százalékos emelkedéssel, 51 579,66 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ugrik az olaj, a részvény, a kriptó a duplán sötét péntek után
Eidenpenz József | 2021. november 29. 11:48
A fél világ azt latolgatja, mennyire veszélyes az új omikron-variáns, és milyen következményei lehetnek a terjedésének. Az első riadalom, a pénteki csúnya esések után magukhoz tértek kissé a részvénypiacok és az árupiacok, valamint a kriptodevizák is. A magyar tőzsdét csak az OTP tartja pluszban. Várható, hogy az OPEC felfelé tornássza az olaj árát.
Részvény / Deviza / Áru Brutális áron talált gazdára egy többszáz éves pénzérme
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 14:08
A gyarmati Új-Angliában vert első pénzérmék egyike, egy egyshillinges pénzérme több mint 350 ezer dollárért kelt el a Morton & Eden londoni aukciósház árverésén.
Részvény / Deviza / Áru 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló