BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. február 27. 20:11

Úgy tűnik, hogy a válság óta a legrosszabb hetét zárhatja az amerikai tőkepiac. Az egyik legfontosabb mutatónak számító S&P 500-as index egész rövid idő alatt veszített 10 százalékot. A hét első négy napjának értékvesztése bőven túlmutat a régen várt korrekción, néhány elemző már medve piacon emleget.

Miközben az árupiacok és a kötvénypiacok is borús gazdasági forgatókönyvet áraztak, a részvénytőzsdék hetekig abban a hiszemben ringatták magukat, hogy a vállalatokat nem fogja érinteni a koronavírus gazdasági következménye. A két hete még történelmi rekordot elérő amerikai indexek mozgása azért is meglepő volt, mert a múlt hét elején már megjöttek az első nagyon komoly figyelmeztető jelek, amikor az Apple bejelentette, hogy az első negyedéves eredménye a várakozásoknál gyengébb lesz. Igaz még akkor is inkább vásárlási lehetőségként tekintettek a befektetők a visszaesésre, mint valós veszélyre.

A hidegzuhany hétfőn érkezett, amikor immár mindenki szembesült azzal, hogy a járványt nem sikerült Kínán belül tartani, és jelentős számú új esetre derült fény Olaszországban és Dél-Koreában is. Azóta pedig minden nap nagyon komoly eséssel zártak a Wall Street, és a világ más fontos és kisebb piacai is.

Ha a hétvégére nem jön éles fordulat, akkor a 2008-ban kitört és 2009-első feléig a tőzsdéken alaposan "lefogyasztó" időket idéző héten lesznek túl a börzék, az Egyesült Államokban úgy tűnik évtizedes negatív rekordot hozhat ez a hét a piacokon.A csütörtöki kereskedés ráadásul úgy indult, hogy még a hét első napjait is alulmúlhatja a tőzsde teljesítménye, pedig a hétfői esés már önmagában hatalmas volt, hiszen az S&P 500 index 3,3 százalékot, a Dow Jones 3,6 százalékot, míg a Nasdaq Composite 3,7 százalékot zuhant. Majd erre tettek rá a következő két nap még egy-egy lapáttal, hiszen kedden az S&P 500 további 3 százalékot zuhant, majd szerdán egy fél százalékos eséssel megúszta. A csütörtöki nyitást követően aztán az egy hete még a 3400 pontot ostromló rekordhoz képest 3006 pontig zuhant, igaz a kereskedés második órájára az index talpra állt, és a 3 százalék feletti veszteség megfeleződött.

A probléma egyébként a szakértők szerint többrétű, az egyik, hogy a várakozások szerint a válság óta a leggyengébb évét fogja zárni idén a világgazdaság. A Bank of America Global Research csütörtökön megjelent adatsora szerint idén globális szinten 2,8 százalékos lehet a bővülés, ez pedig 2009 óta a leggyengébb adat lesz. Az erőteljes lassulás, és a számos helyen beköszöntő technikai (egy negyedévig tartó) vagy akár súlyosabb recesszió biztosan vissza fogja vetni a tőzsdei vállalatok nyereségét, amire egyre többen figyelmeztetnek, ez pedig vissza kell, hogy hasson a részvényárfolyamokra is.

Ami viszont talán még ennél is rosszabb, hogy egyelőre a bizonytalanság az úr, nem lehet látni, hogy mekkora is a baj, a járványt mikor sikerül végre megfékezni, és utána mennyi idő lesz a "romok eltakarítása". Így amíg ebből a szempontból nem adnak a szakértők pontosabb prognózisokat, addig a tőzsdén is csapkodás lesz, jellemzően inkább lefele mutató eredővel.

A hosszabb medve piac réme néhány elemző szerint egyébként azért is reális veszély, mert a korábbiaktól eltérően nem a keresleti oldalon jött visszaesés, ahogy az történt a legutóbbi kisebb-nagyobb válságok alkalmával. Ezekre ugyanis a piacra öntött jegybankpénzek, a megnövelt likviditás megoldást jelentett. Most viszont többek között a karanténok miatti gyárleállások kínálati sokkal fenyegetnek, amelyre nincs kialakult monetáris és fiskális eszközrendszer.

Igaz, a gyárak és a szolgáltatások újraindítása a járvány lecsengésével gyorsan megoldható, ha pedig a fogyasztást különböző ösztönzőkkel meglökik, akkor akár rövid idő alatt is helyrebillenthető lehet a világgazdaság. Erre az ösztönzőkre is vannak már ötletek, melyek lényege a lakosság felé történő pénztranszfer. Ez persze nem forradalmi, hiszen 2008 után az amerikai jegybank akkori elnöke Ben Bernanke is azt mondta, hogy ha kell, akkor helikopterről fogja az pénzt az emberekre szórni.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Friss
hírlevél