BUX
32 610.50
-1.58%
-524.00
OTP
9 300.00
-2.11%
-200.00
MOL
1 903.00
-1.40%
-27.00
RICHTER
6 090.00
-1.38%
-85.00
MTELEKOM
364.00
-0.41%
-1.00
 
2020. február 27. 20:11

Úgy tűnik, hogy a válság óta a legrosszabb hetét zárhatja az amerikai tőkepiac. Az egyik legfontosabb mutatónak számító S&P 500-as index egész rövid idő alatt veszített 10 százalékot. A hét első négy napjának értékvesztése bőven túlmutat a régen várt korrekción, néhány elemző már medve piacon emleget.

Miközben az árupiacok és a kötvénypiacok is borús gazdasági forgatókönyvet áraztak, a részvénytőzsdék hetekig abban a hiszemben ringatták magukat, hogy a vállalatokat nem fogja érinteni a koronavírus gazdasági következménye. A két hete még történelmi rekordot elérő amerikai indexek mozgása azért is meglepő volt, mert a múlt hét elején már megjöttek az első nagyon komoly figyelmeztető jelek, amikor az Apple bejelentette, hogy az első negyedéves eredménye a várakozásoknál gyengébb lesz. Igaz még akkor is inkább vásárlási lehetőségként tekintettek a befektetők a visszaesésre, mint valós veszélyre.

A hidegzuhany hétfőn érkezett, amikor immár mindenki szembesült azzal, hogy a járványt nem sikerült Kínán belül tartani, és jelentős számú új esetre derült fény Olaszországban és Dél-Koreában is. Azóta pedig minden nap nagyon komoly eséssel zártak a Wall Street, és a világ más fontos és kisebb piacai is.

Ha a hétvégére nem jön éles fordulat, akkor a 2008-ban kitört és 2009-első feléig a tőzsdéken alaposan "lefogyasztó" időket idéző héten lesznek túl a börzék, az Egyesült Államokban úgy tűnik évtizedes negatív rekordot hozhat ez a hét a piacokon.A csütörtöki kereskedés ráadásul úgy indult, hogy még a hét első napjait is alulmúlhatja a tőzsde teljesítménye, pedig a hétfői esés már önmagában hatalmas volt, hiszen az S&P 500 index 3,3 százalékot, a Dow Jones 3,6 százalékot, míg a Nasdaq Composite 3,7 százalékot zuhant. Majd erre tettek rá a következő két nap még egy-egy lapáttal, hiszen kedden az S&P 500 további 3 százalékot zuhant, majd szerdán egy fél százalékos eséssel megúszta. A csütörtöki nyitást követően aztán az egy hete még a 3400 pontot ostromló rekordhoz képest 3006 pontig zuhant, igaz a kereskedés második órájára az index talpra állt, és a 3 százalék feletti veszteség megfeleződött.

A probléma egyébként a szakértők szerint többrétű, az egyik, hogy a várakozások szerint a válság óta a leggyengébb évét fogja zárni idén a világgazdaság. A Bank of America Global Research csütörtökön megjelent adatsora szerint idén globális szinten 2,8 százalékos lehet a bővülés, ez pedig 2009 óta a leggyengébb adat lesz. Az erőteljes lassulás, és a számos helyen beköszöntő technikai (egy negyedévig tartó) vagy akár súlyosabb recesszió biztosan vissza fogja vetni a tőzsdei vállalatok nyereségét, amire egyre többen figyelmeztetnek, ez pedig vissza kell, hogy hasson a részvényárfolyamokra is.

Ami viszont talán még ennél is rosszabb, hogy egyelőre a bizonytalanság az úr, nem lehet látni, hogy mekkora is a baj, a járványt mikor sikerül végre megfékezni, és utána mennyi idő lesz a "romok eltakarítása". Így amíg ebből a szempontból nem adnak a szakértők pontosabb prognózisokat, addig a tőzsdén is csapkodás lesz, jellemzően inkább lefele mutató eredővel.

A hosszabb medve piac réme néhány elemző szerint egyébként azért is reális veszély, mert a korábbiaktól eltérően nem a keresleti oldalon jött visszaesés, ahogy az történt a legutóbbi kisebb-nagyobb válságok alkalmával. Ezekre ugyanis a piacra öntött jegybankpénzek, a megnövelt likviditás megoldást jelentett. Most viszont többek között a karanténok miatti gyárleállások kínálati sokkal fenyegetnek, amelyre nincs kialakult monetáris és fiskális eszközrendszer.

Igaz, a gyárak és a szolgáltatások újraindítása a járvány lecsengésével gyorsan megoldható, ha pedig a fogyasztást különböző ösztönzőkkel meglökik, akkor akár rövid idő alatt is helyrebillenthető lehet a világgazdaság. Erre az ösztönzőkre is vannak már ötletek, melyek lényege a lakosság felé történő pénztranszfer. Ez persze nem forradalmi, hiszen 2008 után az amerikai jegybank akkori elnöke Ben Bernanke is azt mondta, hogy ha kell, akkor helikopterről fogja az pénzt az emberekre szórni.

Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új csúcs, 360 felett az euró/forint
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 14:33
Megint elérte, sőt ezúttal kissé jobban túllépte a 360 forintos szintet az euró/forint árfolyam, mint legutóbb.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Ugrik a BUX-index
Eidenpenz József | 2020. március 31. 11:34
Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.
Részvény / Deviza / Áru Előbb lesz koronavírus-oltás, mint gondoltuk? A tőzsde optimista
Eidenpenz József | 2020. március 30. 18:55
Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.
Részvény / Deviza / Áru Ne adj el a gödörben, jegybankok drágíthatják az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 17:38
A befektetési alapok hozamában is jelentős csökkenést okozott a koronavírus-válság, de káros lehet pánikolni. Nagyon olcsó az olaj, a megvásárlása azonban hosszú távon veszteséget okozhat. A nemesfémek profitálhatnak abból, hogy a világ jegybankjai gyakorlatilag korlátlan pénznyomtatásra álltak át.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nyomott a pénz- és tőkepiaci hangulat
Csabai Károly | 2020. március 30. 10:01
Az összes vezető tőzsde indexe zuhan, az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai fajta ára 18 éves mélypontra került. A forint euróval szembeni árfolyama pedig újabb veszélyes szint felé tart.
Részvény / Deviza / Áru Őrült contango-t jár az olaj, az OTP húzta le a BUX-ot
Eidenpenz József | 2020. március 27. 19:04
Megint rossz a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy számos gazdaság-segítő csomagot készítenek elő. Ez már beépülhetett az árakba, a vírus terjedése azonban még sok országban kíméletlenül gyors. A BUX is esett, főleg az OTP húzta le, amely kiszámolta a hiteltörlesztés-moratóriumon várható veszteségét és törölte osztalékát. Vegyünk-e olajat?
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre még úgy tűnik, lesz OTP- és Richter-közgyűlés
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:53
A háttér-jogszabályok még mindig kötelezik a tőzsdei cégeket a közgyűlés összehívására és a 2019-es éves beszámoló április 30-áig történő elfogadására.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel indult a hét utolsó napja a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:44
Az elmúlt napok emelkedése után pénteken az európai és a magyar tőzsdeindex is lefordult. A szakértői vélemények finoman szólva sincsenek összhangban, van, aki szerint az utóbbi napokban csak a túladott piac korrekcióját láttuk, de jön az újabb eladási hullám, míg mások úgy vélik, túl vagyunk a legrosszabbon.
Részvény / Deviza / Áru Hogy emelkedhetett ekkorát a tőzsde egy ilyen rossz hírre?
Eidenpenz József | 2020. március 26. 19:28
A nagyon rossz, történelmi ugrást mutató amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdék. A rossz hír ezúttal jó hírnek számít, vagy a várakozások voltak még lejjebb? A BUX index is javult, de jelentősen gyengült a forint.
hírlevél