Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
80 ezer kilométernyi vezeték után fizethet közműadót az MTelekom, a sebtiben a törvényhez vágott módosítók alaposan megizzasztják a céget, a 2013-as osztalékhozam azonban még így is vonzó lehet a részvényeseknek?

A közműadó végső elfogadott változata a korábbi becslésünknél nagyobb mértékben sújtja a Magyar Telekomot. Ennek oka, hogy az adó mértékét méterenként 125 forintban állapították meg, míg korábban 100 forintos mértékről érkezett bejelentés. Továbbá az adó nem csak a föld alatt futó, hanem a föld feletti vezetékeket is érinti. Az adót nem a helyi önkormányzatok, hanem az állam veti ki - összegzi Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési vezetője, milyen változások miatt sújtja a közműadó nagyobb mértékben a különadóval, majd telefonadóval sújtott szektor szereplőit.

A telekom szektor szereplői először a szektorális adót kapták a nyakukba, ezt a kormány ugyan év végén kivezeti, de az idei hiánycél tartásához bevezette már nyártól a telefonadót (hívások és üzenetek után), ennek nagy részét a szolgáltatók áthárították a fogyasztókra. A szektor szereplői egészen októberig azt hihették, vége a kettős adóprésnek: de tévedtek. A közműadó ugyanis őket sújtja, ráadásul mint azt látjuk, az eredeti elképzelésekhez képest jóval nagyobb mértékben.

"A közműadó bevezetése miatt a Magyar Telekomra vonatkozó ez év végi fair érték becslésünket 467 forintra csökkentjük 526 forintról. A következő év végi fair érték becslésünket pedig 483 forintban állapítjuk meg" - mondja Gyurcsik, hogyan változtatták meg prognózisukat a piacvezető, tőzsdén is jegyzett MTelekom kapcsán.

10 milliárd felett lehet a befizetni való - mi lesz az osztalékkal?

Elképzelhető, hogy ezt az adót az EU diszkriminatívnak fogja találni és emiatt vélhetően néhány éven belül módosítani kell a most elfogadott törvényen.

A Magyar Telekom előzetes becslései szerint 9-11 milliárd forint közműadót fog fizetni 2013-ban, amely jelentős mértékben rontja a társaság szabad készpénztermelő képességét. Az új adó hatására az osztalékfizetés céljából felhasználható összeg, 58 forintra csökkenhet a korábban számolt 66 forintos részvényenkénti árról. Ez még mindig elegendő lehet a „szokásos” 50 forintos részvényenkénti osztalék kifizetésére. A társaság menedzsmentje azonban jellemzően a fenti részvényenkénti 8 forintnál nagyobb tartalékot szokott hagyni a váratlan eseményekre. Így kérdéses, hogy tartósan is képes-e ezt a mértékű osztalékot kifizetni a részvényeseknek - véli Gyurcsik.

"Ebben az esetben is alapvetően azzal számolunk, hogy a társaság 45 forintra csökkenti az osztalékfizetés mértékét a korábbi 50 forintról a 2013-as eredmény után, ami még mindig igen vonzó osztalékhozamot biztosít a részvényeseknek. Továbbá a 2012-es eredmény után a társaság kifizetheti a szokásos 50 forint osztalékot és pusztán 2014-ben dönt az osztalékvágás mértékéről. Ez azért lenne ésszerű lépés, mert ez esetben már láthatóak lennének az adónak a piaci versenyre és az árakra gyakorolt hatásai. Így felmérhető lenne az is, hogy milyen mértékben képesek a szolgáltatók áthárítani az új terhet a fogyasztókra" - írja elemzésében a Concorde szakértője.

A közműadó sávos kialakítású, ami annyit tesz, hogy 170 km-es vezetékhosszig pusztán az adó 20%-át, 170- 250 km között az adó 40%-át, 250- 300 km között pedig az adó 80%-át kell fizetni. A teljes adómértéket 300 km felett fizetik a szolgáltatók. A Magyar Telekom 80 000 km vezeték után fizet adót.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Részvény / Deviza / Áru Legyártották az első kínai Tesla Y-t, előre örülnek Bidennek
Eidenpenz József | 2021. január 19. 11:51
Európában visszafogott a tőzsdék emelkedése, az amerikai határidős indexekből ítélve azonban délután szép tűzijáték várható. Pocsék évet zárt az európai autóipar, de jól szerepel az egyik kínai elektromos autó, és a Tesla is legyártotta az első Y modellt Kínában. Emelkedik a BUX, és erősödik a forint. A kriptodeviza-piacon ezúttal az ether lőtt ki.
Részvény / Deviza / Áru Tarolt az arany 2020-ban – megmarad idén is a lendület?
Király Béla | 2021. január 19. 05:37
2020-ban az egyik legjobban teljesítő eszköz az arany volt. Az idei év kapcsán ugyanakkor sok a kérdőjel, a további áremelkedés mellett éppen úgy sorolhatók érvek, ahogy egy esetleges visszaesés is megmagyarázható lesz.
Friss
hírlevél