<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az elmúlt két hónapban megnyugtató távolságra került a forint a korábbi mélypontjától, és úgy tűnt, kialakulhat egy olyan sáv, amelyben tartósan mozoghat. Ennek a teteje az euróval szemben a 360-as szint volt, amelyet a múlt héten átütött, hogy aztán hétfőn tovább gyengüljön a hazai fizetőeszköz e viszonylatban.

Két hónapja nem látott alacsony árfolyamszintre került hétfőn a forint, a magyar fizetőeszköz az euróval szemben a 363-as szintig gyengült. Ez pedig immár ismét belátható távolságra van úgymond a történelmi mélyponttól, hiszen, ha a trendek így folytatódnak, akkor gyorsan elérhetjük a 370-es szintet. A gyengülés kapcsán az általunk megkérdezett elemzők nem tudtak fundamentális okot említeni, azt ugyanakkor megjegyezték, hogy technikailag a napokban két ellenállást is áttört a forint felfelé. Előbb a 360-as szint esett el, ami az elmúlt két hónapban folyamatosan ellenállást jelentett, ahonnan a keresztárfolyam rendre lefordult. Ezt követően a lefelé tartó trendvonal is elesett, így ezek áttörése után megnyílt a tér felfelé, és a 365-ös szintig a technikai elemzés szerint nincs, ami megfogja a magyar fizetőeszközt.

Az euró-forint árfolyam grafikonja - technikai elemzés (Forrás: Equilor Elemzés)Az euró-forint árfolyam grafikonja - technikai elemzés (Forrás: Equilor Elemzés)

A reálkamat továbbra is problémát jelent

Ahogy jeleztük, új információ nem látott napvilágot, ugyanakkor van egy olyan tényező, ami régóta fennáll, és ezúttal is hathat. Ez pedig az infláció, illetve az abból adódó reálkamat. Januárban ugyan tovább szelídült a fogyasztói árindex növekedése, hiszen a decemberben mért 3,3 százalékos inflációhoz képest a KSH 2,7 százalékot mért.

Az elemzők viszont a következő hónapokban számottevő növekedést várnak, már csak azért is, mert a járvány miatt a fogyasztói kosár több eleme is komoly visszaesést szenvedett el tavaly, a február-április közötti időszakban.

Így a jelentősen alacsonyabb bázishoz képest fájó képet mutathatnak majd a statisztikák.

Érdemes megemlíteni példaként az üzemanyagokat, amelyeket a KSH az egyéb cikkek és üzemanyagok kategóriába helyez, amely termékeknek összességében közel 18 százalékos súlyt ad a fogyasztói kosárban. Ha megnézzük, hogy tavaly tavasszal a 95-ös benzin 280 forintig zuhant, jelenleg pedig 419 forint az átlagára, akkor nem kell nagy jóstehetségnek lenni, hogy feltételezzük, ez komolyabb lökést adhat az inflációnak. Ha megnézzük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ábráját, abból is egyértelműen látszik, hogy ez a kategória a tavaly év nagy részében csökkentette az általános árdrágulást, míg az idén felfele húzza majd az inflációt.

Az infláció felbontása (Forrás: MNB)Az infláció felbontása (Forrás: MNB)

A jegybank január havi adatokra vonatkozó elemzése egy másik termékcsoportot is kiemel, amely felelős volt a januári infláció növekedéséért: a dohánytermékek. Mint írták, az előző hónaphoz képest az infláció nem változott (januárban), míg a maginfláció 0,2 százalékponttal emelkedett. Ennek hátterében döntően az alkohol és dohánytermékek magasabb árdinamikája áll, melyet a januári jövedékiadó-emelés okozott. Rossz hír az infláció szempontjából, hogy áprilisban újabb adóemelés jön, amely megint csak visszaköszön majd a statisztikákban.

Feltételezhető egyébként az is, hogy előbb-utóbb a járványhelyzet is normalizálódik, és akkor ismét elérhetőek lesznek a jelenleg korlátozás alá eső szolgáltatások.

Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a tavalyi folyamatok megismétlődnek, de jó esély van arra, hogy a hirtelen a piacra szabaduló keresletre az eddig „karanténba zárt” szolgáltatók áremeléssel reagálnak.

Ahogy számos más területen is látható a munkadíjak emelkedése, így például a kormány jószándékú felújítási támogatása miatt a tapasztalataink szerint az építőipari munkákban áremelések formájában máris visszaköszönnek.

Eközben a jegybank kivár

Miután a lakossági és a vállalati hitelexpanzió az év második felében ismét magasabb szintre kapcsolt, az MNB igyekszik az alapkamatot rögzíteni. Érdemes megjegyezni, hogy ez persze nem egyedi eset, hiába emlegetik a szakértők a legnagyobb kockázati tényezőként az inflációt, a központi bankárok előbb a gazdasági növekedés beindítását szeretnék elérni. A világ legfontosabb jegybankja, az amerikai Fed vezetői például kijelentették, hogy addig nem kerülhet szóba a kamatemelés, amíg nem indul be egy egészséges gazdasági növekedés. De a Fed mellett az Európai Központi Bank is hasonló módon közelít a kérdéshez, így nem meglepő, hogy az MNB sem fogja elsietni a kamatemelést.

Eközben viszont például az amerikai állampapírhozamoknál számottevő emelkedést láthattunk, hiszen az év elején a 10 éves kötvények hozama még egy százalék volt, míg a múlt hét közepére ez 1,5 százalékra ugrott. Hasonló volt a trend a német 10 éves kötvények (Bund) esetében is, az év végi -0,57 százalékhoz képest ugyanis hétfőn -0,315 százalékos hozammal jegyezték ezeket az állampapírokat. Ha megnézzük, hogy a 10 éves államkötvények referenciahozama a tavalyi év utolsó kereskedési napján 2,31 százalék volt, míg az Államadósság Kezelő Központ hétfői referenciahozama ugyanerre a futamidőre 2,57 százalék, akkor látható, hogy a legfontosabb állampapírokkal összevetve a magyar kötvények hozama jóval kisebb mértékben nőtt.

Mindezek következtében a magyar kötvényeknek továbbra sincs reálhozama, ami a devizákkal kereskedő befektetők körében nem teszi túl vonzóvá a magyar fizetőeszközt.

Járvány és folyó fizetési mérleg

Úgy véljük, a legfontosabb tényező a reálkamat lehet, amely a folyamatokra hathat, ám emellett más indokokat is elő lehet citálni a forint árfolyamának alakulása kapcsán. Így a járvány újabb, immár harmadik hullámaként emlegetett szakasza növekvő betegszámokat jelez, ami a gazdasági visszaépülést aligha szolgálja. Természetesnek tekinthető folyamat, hogy a növekvő bizonytalanság közepette a befektetők is kockázatkerülőbbek, így inkább olyan devizákat és befektetési eszközöket preferálnak, amelyeket biztonságosnak tartanak.

Eltűntek a turisták és egyelőre nem is térnek vissza (Fotó: MTI/Mohai Balázs)Eltűntek a turisták és egyelőre nem is térnek vissza (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Tankönyvileg a devizák mozgását össze szokták kötni a folyó fizetési mérleg alakulásával, illetve annak egyensúlyával is. Ebben nemcsak az áruforgalom, hanem a szolgáltatások is komoly súllyal esnek latba. Utóbbi esetében a turizmus hosszú évekig jelentős javulást hozott, hiszen a Magyarországra érkező többmillió turista jóval több pénzt költött, mint amennyit hazánk polgárai a határon kívül fizettek ki. Miután tavaly a turizmus összeomlott és várhatóan idén sem látunk majd ezen a területen javulást, a korábbi kiesést nem lehet majd pótolni. Így a fizetési mérleg idén sem fog túl rózsás képet mutatni. Ezt rövid távon egyébként tovább rontják majd azok a beruházások, amelyekről a kormányzat már megállapodott, és a közeljövőben kezdődnek el. Ezekhez ugyanis jelentős mennyiségben importálnak anyagokat és eszközöket, más kérdés, hogy a gyárak beindulása után visszatermelődik majd a kifizetett összeg és az egyenleget még javítani is fogják ezek a jórészt exportra termelő cégek.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15625 15625 15805 -1,54% 0 0 4 009 212 820 Ft 2021-07-26 17:06:45
MOL 2348 2346 2374 -0,93% 0 0 601 254 940 Ft 2021-07-26 17:06:58
MTELEKOM 425 422 426 -0,23% 0 0 17 580 940 Ft 2021-07-26 17:09:28
RICHTER 7955 7945 8040 -1,00% 0 0 1 014 016 870 Ft 2021-07-26 17:10:28
OPUS 235 235 239 -1,88% 0 0 22 197 127 Ft 2021-07-26 17:05:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett csökkent a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 26. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 538,93 pontos, 1,13 százalékos csökkenéssel, 46 952,76 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nem drágul az OTP, legalább öt okból száguld a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 26. 11:28
Nagy rali van a kriptodeviza-piacon, amit több jó hír találkozása és egy emiatt indult short-zárási hullám idézhetett elő. A részvénypiacon viszont rossz a hangulat, Ázsiában különösen nagy esések voltak, ami mögött a kommunista párt állhat. A forint gyengécske az MNB holnapi kamatdöntése előtt, a BUX-ot főleg az OTP húzza le.
Részvény / Deviza / Áru Bitcoint vegyünk vagy bitcoin-bányászt? Újabb kriptodeviza-vállalkozók mennek tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. július 25. 05:23
Újabb kriptodeviza-társaságok mennek a hagyományos tőzsdékre, köztük egy bányászcég is. Korábban azonban már számos társa megtette ezt a lépést, így van bőven kínálat hasonló részvényekből. De a konkurencia a szektorban erős, egyes részvények jól teljesítettek még a bitcoinhoz képest is, mások messze alulmúlták azt.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő mínusszal zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 18:38
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Hét éve nem látott ugrás a kávéárakban, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2021. július 23. 11:39
Az európai hangulatot a laza EKB és egyes jó gyorsjelentések alapozták meg. A BUX viszont kissé süllyed, a forint gyengül. Több éves csúcson az amerikai gázár, kilőtt a kávé és a fűrészáru ára. Újabb kriptodeviza-cégek jönnek a hagyományos tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Jászai Gellért a hét szinte minden napján növelte befolyását a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 09:31
A Jászai Gellért kizárólagos tulajdonában lévő alapkezelő magántőkealapja napok óta újra veszi a társaság részvényeit.
Részvény / Deviza / Áru Jót ment ma a MOL a pesti tőzsdén
MTI | 2021. július 22. 18:14
A vezető részvények közül csak a MOL szerepelt jól csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mi a diagnózisa, Réz doktor úr?
Eidenpenz József | 2021. július 22. 17:11
A réz ára visszaesett ugyan a tavaszi csúcsokról, de így is magas szinten áll hosszú távú összehasonlításban. Az egyik nagy befektetési bank rendkívül optimista hosszú távon, mert a bányavállalatok továbbra sem akarnak beruházni. A bányászok viszont szkeptikusak, mert már többször megjárták ezzel.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musk megint bitcoin-lufit fúj, az EKB kavarhatja fel a piacot
Eidenpenz József | 2021. július 22. 11:31
A részvénypiacok ma is jó hangulatban vannak, záporoznak a gyorsjelentések, bár a befektetőket inkább a kilátások érdeklik, mint a múlt. Elon Musk újra pozitívan nyilatkozott a bitcoinról, fel is ment az ára. A forint stabil, a 360-as euró eddig nem volt tartós.
Részvény / Deviza / Áru Ismét feljövőben a Netflix, szenvednek a német autógyárak
Eidenpenz József | 2021. július 21. 12:20
Mintha nem is lett volna minipánik a hét elején, minden szépen felfelé tart Európában, bár néhány gyorsjelentést rosszul fogadtak Németországban. A magyar BUX indexet csak a Mol menti meg, a többi nagyobb papír esik. A Netflix előfizetőinek száma végre jobban nőtt, mint a várakozás. A bitcoin-tulajdonosok újra 30 ezer dollár feletti árra ébredtek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos