<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az amerikaiaknak van okuk, hogy optimisták legyenek, mert bőven túlteljesíthetik a korábbi koronavírus-oltási tervet. Az amerikai tőzsdék emelkedését Ázsia és Európa is követte, annak ellenére, hogy innét kevésbé érkeznek jó hírek. A BUX is emelkedik, a forint stabil. Ezekben az ágazatokban okozhat ellátási gondokat a megfeneklett óriáshajó.

Miután tegnap fél százalék körüli pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek, ma Európában is pozitív a részvénypiaci hangulat. A német index 0,7, a francia 0,2, a brit 0,6 százalékkal megy fel. Pár ezrelékes pluszt mutatnak az amerikai határidős indexek is, még nagyobb volt a nyereség az ázsiai tőzsdéken.

Itthon a BUX index szerény, 0,2 százalékos emelkedést mutat, a Mol egy százalékkal, az OTP és a Richter csak 0,1 százalékkal drágul egyelőre. A Magyar Telekom negyed százalékkal erősödik, az Opus ugyanennyivel gyengül. A forint alig mozdul, kereken 364 forintot adnak most egy euróért a bankközi piacon. Ma késő este dönthet a Moody’s Magyarország államadósságának besorolásáról, de elemzők nem számítanak változásra.

Árfolyamok és grafikonok

Az európai optimizmus egyik oka lehet, hogy tegnap az EKB egyik vezetője arról beszélt, sokáig kitarthatnak a laza monetáris politika mellett. Tegnap Amerikában volt egy fontos államkötvény-aukció, a hozamok mostanában nagyban befolyásolták a tőkepiacok hangulatát. Végül azonban nagyjából a papírformának megfelelően zárult. A dollár kis mértékben süllyed ma, a legtöbb árupiaci termék pedig pluszban van, leginkább a réz és az olaj drágul.

Fekete péntek Magyarországon, bekeményítettek az AstraZenecánál

“Fekete péntekről” beszél a sajtó Magyarországon, mivel a halottak száma ismét rekordot döntött 275 fővel, miközben 11 265 főnél mutatták ki a Covid 19-et. Összehasonlításképpen, a nyolcszor-kilencszer nagyobb lakosságú Németországban 183 áldozat volt 24 óra alatt, és 21 573 új fertőzés. Itthon a szabályok változtatására és fokozatos nyitásra lehet számítani, erről beszélt reggel a miniszterelnök, és nemsokára érkezhetnek a részletek. (Lásd: Április 19-én nyithatnának újra az óvodák és az iskolák)

Franciaországból is aggasztó hírek érkeznek, ezért Németországban szigorítani készülnek az onnét jövő beutazásokat, negatív tesztet írnának elő. Ursula Von der Leyen, az EU Bizottság elnöke szerint egyelőre nem szállíthat több oltóanyagot az Astra-Zeneca Nagy-Britanniába, amíg be nem tartja az Európában vállalt szállítási ígéreteit. A cég jelenleg igen messze van ettől.

Felpörgetik az oltásokat az USA-ban, nyitás jöhet itthon

Kitört az optimizmus az Erste Befektetési Zrt. szerint, ami azonban nem minden előzmény nélküli. Biden elnök szerint hivatalának az első száz napjában ugyanis nem száz, hanem kétszáz millió embert fognak beoltani.

Ami praktikusan azt jelenti, hogy a 330 milliós országban addigra elérik a nyájimmunitást. A Fed pedig bejelentette, hogy június 30-át követően engedélyezi a stressz-teszten átment bankoknak az osztalékfizetést. Az a gyanúnk, hogy ha már most bejelentik a bankok „szabadságát”, akkor az eredmények nem rosszak. Itthon pedig jön két újabb oltóanyag, a kormányzat arra számít, hogy április második felére beoltunk 2,5 millió embert, s akkor megkezdik a fokozatos nyitást.

Nem csak az olajat sújtja a friss szuezi válság

Nem tudni, mikor sikerül megszüntetni a Szuezi-csatornában megfeneklett hajó okozta lezárást, egyes hírek napokról, mások hetekről beszélnek. A teherhajók egy részét már utasították, hogy Afrika megkerülésével jussanak el Európába. Az olaj emiatt is emelkedik tovább, ma 2,4 százalékos pluszban van, bár kicsit hosszabb távon inkább a “hullámvasút” lehet a megfelelő leírás az ármozgásra. A WTI ma 59,90, a Brent 63,20 dollár.

Kontérnerhajók Hamburgban (illusztráció, Pixabay.com)Kontérnerhajók Hamburgban (illusztráció, Pixabay.com)

De nemcsak az olaj árát érinti a csatornában keresztbe álló óriás, másutt is problémákat okoz. A Bloomberg a Caterpillar gépgyártó céget említi, valamint két nagy cseppfolyósgáz-szállítmányt és az Ázsiából érkező robusta típusú kávét.

A Moodys hitelminősítő szerint a konténerszállító hajó balesete a legsúlyosabban az európai autóipart sújtja. Annak termelése ugyanis a pontosan a kellő időben történő szállításon (just-in-time-módszer) alapul, és alig vannak tartalék készletei írja Daniel Harlid elemző. Még akkor is zavarok lesznek a termelésben, ha a probléma a következő 48 órán belül megoldódik, mert az ellátási láncok már korábban is sérültek.

Biden kontra Kína

Az ázsiai részvénypiacok szép pluszban zártak ma, Hong Kong, Sanghaj és Tokió fő indexei másfél százalék körül mentek fel a Wall Street nyomdokain haladva. A befektetők az USA és Kína kapcsolataira összpontosítanak, miután Joe Biden amerikai elnök a hivatalba lépése óta tartott első sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem keresi a konfrontációt a Kínával való kapcsolatokban.

Másrészt viszont nem akarja hagyni azt sem, hogy Kína váljon a világ vezető államává. Erős versenyre számít, és ragaszkodik ahhoz, hogy Kína tiszteletben tartsa a nemzetközi jogot, a tisztességes versenyt és kereskedelmet.

Leállás a Nio-gyárban, nagy elektromosautó-szövetség készül

A Nio (NYSE: NIO) kínai autógyártó úgy döntött, hogy félvezetőhiány miatt ideiglenesen felfüggeszti a gyártást a hefei JAC-NIO gyártóüzemben öt munkanapra. A társaság emiatt csökkentette a negyedéves szállítási előrejelzését is, mintegy 19,5 ezer járművet vár már csak a korábbi, 20,0-20,5 ezer darab közötti becsléssel szemben – írta a SeekingAlpha. Amint arról többször beszámoltunk, hasonló problémával küzd számos európai autógyár is.

A Great Wall Motor hongkongi autógyár együttműködést létesítene az elektromos autók gyártása terén a kínai Xiaomi okostelefon-céggel, a járműipari részvény 12,1 százalékkal lőtt ki. A Nikkei index emelkedését is elsősorban az autórészvények segítették elő. A Nissan, a Denso és a Bridgestone 2-3 százalékkal ment fel – írta a német N-Tv.de.

A PLN/HUF, azaz a lengyel zloty forintárfolyama. Még ahhoz képest is folyamatos a forintleértékelődés 2009 óta. (Tradingview.com)A PLN/HUF, azaz a lengyel zloty forintárfolyama. Még ahhoz képest is folyamatos a forintleértékelődés 2009 óta. (Tradingview.com)

Az euró bevezetheti önmagát Magyarországon?

Amint a fenti grafikonon látható, a forint még a lengyel zlotyhoz képest is folyamatosan leértékelődött az utóbbi mintegy 12 évben, 2009 óta. Nem is keveset, közel egyharmadával több forintot kell adni egy zlotyért, mint akkor. (Nagyjából 60 helyett 78,5-öt.)

“Forintgyengítés=Euroizáció” a címe Zsiday Viktor alapkezelő új blogbejegyzésének, amelyben azt tárgyalja, hogy a fizetőeszközünk szisztematikus gyengítgetése már “szinte a hazai gazdaságpolitika része lett”.

Afféle ázsiai modellt másolva, alulértékelt devizával, alacsony kamatokkal és támogatott hitelekkel próbálunk versenyezni a nemzetközi piacokon. De ha sokáig megyünk ezen az úton, akkor elveszíthetjük a monetáris politika feletti kontrollt. A szereplők rájönnek, hogy az állandóan leértékelődő hazai deviza helyett érdemesebb euróban megtakarítani és árakat meghatározni. Az euró bevezeti önmagát.

Hatmilliárd dollárnyi bitcoin-opció jár le

Ma lejár mintegy hatmilliárd dollárnyi, rekordértékű bitcoin-opció, ez mozgást okozhat a piacon. De senki sem tudja igazán, milyet. Sőt az is lehet, hogy jórészt ez volt már az elmúlt napok korrekciója mögött. Az ár ma mindenesetre szerényen emelkedik, a vezető kriptodeviza 53 900 dollár.

Willy Woo, a blokklánc-adatok elemzésével foglalkozó szakértő szerint a “bálnák” – a nagy bitcoin-vagyonokkal rendelkező befektetők – megvették az eheti korrekciót, azaz növelték befektetéseiket. Ez többek között abból is látszik, hogy nagy bitcoin-csomagokat vonnak ki a kereskedési platformokról, és helyeznek el biztonságosabb számlákon.

Bitcoint vett a kiwi-alap

A mostani kriptodeviza-bikapiac fő magyarázatának azt szokták megnevezni, hogy az intézményi befektetők érdeklődését is felkeltette a szektor. Most egy kisebb új-zélandi nyugdíjalapról derült ki, hogy bevásárolt.

A New Zealand Wealth Funds Management új-zélandi vagyonkezelő által működtetett, 350 millió dolláros nyugdíjalap, a KiwiSaver Growth Strategy eszközei öt százalékát helyezte bitcoinba. James Grigor, a cég befektetési igazgatója szerint a a legfőbb oka ennek a bitcoin feltűnő hasonlósága volt az arannyal. Ha valaki szívesen fektet be aranyba, akkor nem igazán mondhat le a bitcoinról sem” mondta. A vagyonkezelő októberben vásárolt először belőle, amikor még 10 000 dollár körül volt az ára.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17555 17460 17740 -0,06% 0 0 4 902 383 330 Ft 2021-09-28 17:11:35
MOL 2476 2454 2490 +0,57% 0 0 3 639 154 366 Ft 2021-09-28 17:05:26
MTELEKOM 425 424 428 -0,58% 0 0 99 097 356 Ft 2021-09-28 17:05:29
RICHTER 8435 8395 8495 +0,30% 0 0 1 737 057 220 Ft 2021-09-28 17:07:31
OPUS 250 246 256 -0,79% 0 0 106 805 880 Ft 2021-09-28 17:12:34
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a pesti börze mögött
MTI | 2021. szeptember 28. 18:03
Miközben a vezető részvények felemásan teljesítettek. 
Részvény / Deviza / Áru Az energiaválság, vagy a kínai adósságválság lesz a nagyobb fejfájásunk?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 28. 12:57
Az USA után az európai tőzsdék is csúnya esésbe kezdtek, a fő aggodalmat az amerikai állampapír-hozamok okozzák. De van itt más is, mint az adósságplafonnal kapcsolatos csata, a kínai ingatlanpiaci lufi és az európai energiaválság. A BUX szemben az árral emelkedett, a forint viszont gyengécske.
Részvény / Deviza / Áru A 4iG nyerte az MNB közbeszerzését
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:13
A 4iG Nyrt. nyerte el a Magyar Nemzeti Bank közbeszerzését, amit a központi adattároló beszerzésére írtak ki - közölte a 4iG a tőzsde honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Nem tudták tartani a jó európai hangulattal a lépést Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 87,72 pontos, 0,17 százalékos csökkenéssel, 51 365,99 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru 96 százalékkal zuhanó elektromosautó-gyártó, ez már a huszáros forinterősítés vége?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 27. 12:02
A német választás eredménye nem okozott nagy meglepetést, a tőzsde pedig jól fogadta, a DAX közel egy százalékkal emelkedik. Az Evergrande-botrány újabb állomásaként a cég autógyártója is beomlott, de valójában ez egy hosszú folyamat új része. A Moody’s felminősítése ellenére esik a forint, de egy alapkezelő szerint a választásokig biztosan stabilan tartják majd.
Részvény / Deviza / Áru 3+1 megoldás a kriptodevizák legnagyobb problémáira: az év üzletei
Eidenpenz József | 2021. szeptember 25. 05:34
Számos kritika éri a kriptodevizákat, például lassúságuk, magas energia-fogyasztásuk és elképesztő volatilitásuk miatt. Ám ezen már mind dolgoznak, és a megoldások is körvonalazódnak. Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az utóbbi Ethereum-gyilkosoknak is nevezett riválisai.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos