5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A görögök várható csődje mellett az emelkedő kötvényhozamok keltenek ijedelmet a tőzsdéken, így aztán megnő a volatilitás, jöhetnek nagy esések, nagy korrekciók. Ugyanakkor érdekesen alakul a rubel, a jüan és a hrivnya sorsa, veszedelmes dolog viszont a bitcoin és az egyéb kripto-valuták.

A Gazdasági Rádió Reggeli Monitor c. műsorának vendége ezúttal is Fellegi Tamás, a Priatbankar.hu elemzője volt. A téma a borús tőzsdei helyzet okai, és a nagy keleti valuták helyzete, várható mozgása, és az ún. kripto-valuták.

Görög örökzöld

A teljes interjút itt lehet meghallgatni >>>

Először az immár örökzöld görög kérdés került napirendre: a műsorvezető megkérdezte, meglepő volt-e a vasárnapi egy félidős görög-EU meccs, vagyis az, hogy 45 perc után a görögök kisétáltak a tárgyalásokról. A szakértő szerint ez már az eddigi görög taktika alapján nem igazán volt meglepő: annak ellenére, hogy lassan minden határidő letelik, a görög delegáció álláspontja nem hogy nem közeledik a hitelezőkéhez, de egyre merevebben elzárkóznak minden további reformlépés elől.

Kétségkívül a hitelezők azt követelik, hogy csökkentsék a nyugdíjakat, csakhogy a görög nyugdíjak német szinten vannak, miközben az ország gazdasága a magyar szinten tartózkodik. Ez nyilvánvalóan lehetetlen állapot, egy ilyen nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, nem várható el senkitől, hogy ezt finanszírozza.

Grexit és hozamemelkedés

Ugyanakkor az már a görögök saját döntése lehet, hogy nominálisan vágnak vissza a magas nyugdíjakból, vagy drachmát vezetnek be, ami azonnal leértékelődik, hatalmas infláció következik, és a nyugdíjak értéke így gyorsan a magyar szintre csökken, a piac hamar megoldja. Egy dolog nem megy: hogy egy ország tartósan túlköltekezik, és ezt mással fizetteti. Ezt még geopolitikai okból sem teszik meg az európai partnerek, még a hidegháborúban sem volt rá példa, hogy tartósan óriási pénzeket ajándékozzanak egy országnak.

Így tehát rosszul néz ki a görög helyzet, a befektetők pedig nagyon bíztak a megegyezésben. Így most ott a csalódás, és kiszórják papírjaikat a különböző tőzsdéken. A folyamatot erősíti, hogy folytatódik a hozamemelkedés: ráadásul nem csak Európában, hanem Amerikában is. A piac 6 év alatt hozzászokott a csökkenő kamatokhoz és hozamokhoz, nehéz lesz most visszaállni a normál viszonyokra, biztosan lesznek részvénypiaci turbulenciák.

A rubel

Egy hallgató azt kérdezte, mit tudhatunk az orosz rubelről, az ukrán hrivnyáról és a kínai jüanról, és mi várható bennük. A 3 különböző valuta erősen eltérő helyzetben van, mindegyik más szempontból érdekes. A rubel mögött egy hatalmas olajország áll, melynek gazdasága túlnyomórészt az olaj és a gáz exportjától függ. A rubel a drága olaj éveiben igen túlértékelt volt, azonban a tavalyi olajáresés és az Oroszország elleni szankciók hatására leértékelődött, és sokkal reálisabb szintre került.

A jövőben is feltehetően az olajár lesz a legdöntőbb tényező a rubel szempontjából, ugyanakkor azt már nem akarja az orosz kormány, hogy megint túlértékeltté váljon a valuta, mivel ez gátolja a termelő iparágak fejlődését. Ezért most ha nagyon izmozni akarna a rubel, eurót, dollárt vásárol a jegybank nagy tételben, és így mindjárt a tavaly megcsappant valutatartalékot is fel tudják újra tölteni. Ezek alapján már kevésbé lesz változékony a rubelárfolyam, nagy trendek nem várhatók benne.

A hrivnya és a jüan

A hrivnya helyzete egész más. Az ország a gazdasági összeomlás állapotában van, fizetésképtelenség fenyegeti, és a megnyerhetetlen háború is csak nyeli a pénzt. Így a hrivnya folyamatosan esik, de ez fundamentálisan indokolt is, belevenni egyelőre nem nagyon érdemes.

Sok valutát a magas kamat miatt vesznek, de ez többnyire nem fenntartható állapot, miután egy állam sem akarja magas kamattal tömni a világ spekulánsainak zsebét. Így általában vagy heves kamatcsökkenés, vagy/és még hevesebb leértékelődés következik be ilyenkor, ezért bánjunk óvatosan a magas kamatú valutákkal.

A kínai jüan viszont igen masszív, a világ lassan legnagyobb gazdasága, ipara áll mögötte. Ennek köszönhetően a valutára felértékelődési nyomás nehezedik, aminek ugyan a kínai kormány nem örül a lassuló gazdasági növekedés miatt, de ha az IMF idén úgy dönt, hogy tartalékvaluta lesz a jüan, akkor valószínűleg az iránta megnyilvánuló óriási bizalom és kereslet miatt erősödni fog.

Bitcoin

Végül egy hallgató megkérdezte, miért nem nagyobb az ún. kripto-valuták, mint a bitcoin szerepe. A válasz nagyon egyszerű: egy valuta attól működik, hogy áll mögötte egy állam (vagy államok összessége), amely az adott valuta mögé áru-, és szolgáltatás fedezetet helyez, pontosabban annyi valutát bocsát ki, ami nagyjából lefedi az adott terület áru-, és szolgáltatás kínálatát (ennél a dolog kicsi összetettebb, de ez a lényeg). Ami még lényeges: a kibocsátó jegybank/állam megteremti a jogi környezetét annak, hogy a valutánk alapesetben biztonságban legyen (utalások biztonsága, bankcsőd esetén OBA kártérítés stb.)

Ezzel szemben a kripto-valuta esetén valaki számítógépes jelet hoz létre egy véges matematikai sorozatból, azt valutának nevezi el, és ha szerencséje van, a befektetők rákapnak és felhajtják az árát. Azonban senki nem garantál semmit érte, a piac ítél, 0 és végtelen közt tetszés szerint mozoghat az értéke, tehát olyan, mint a legkockázatosabb befektetés (egy valuta csak akkor veszti el az értékét, ha a kibocsátó állam/jegybank elinflálja, és ez rendszerint hosszabb folyamat, van idő más valutára váltani vagy befektetni). Ami még nagyobb baj: nincs semmilyen felügyeleti szerv, ezért kizárólag a bizalomra épül a dolog. Ezzel persze sok bűnöző vissza is él, a bitcoin tőzsdék csődbe mennek, a bitcoin állományok gyakran eltűnnek.

A teljes beszélgetést a Gazdasági Rádió honlapján lehet meghallgatni >>

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
Részvény / Deviza / Áru Megerősödött a forint? Nézzen rá az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 18:32
Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, de gyengébben fejezte be a hetet a hétfői kezdésnél.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok oka volt az örömre a budapesti befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 17:45
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kulcsfontosságúvá vált az aranytartalék az elmúlt években?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:46
Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma. Veres István Attila a Magyar Nemzeti Bank szakcikkében mutatta be az utóbbi évek aranypiaci folyamatait, legfontosabb trendjeit, valamit az MNB aranytartalékának több lépésben történő növelését.
Részvény / Deviza / Áru Eltitkol valamit a Netflix, kamatcsökkentés helyett kamatemelés jöhet
Eidenpenz József | 2024. április 19. 12:18
Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.
Részvény / Deviza / Áru Legyen erős, ha a forint-euró párharcra néz!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 07:43
A forint veszített értékéből a nemzetközi devizapiacon ma reggel, a tegnap esti árfolyamokhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG