TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Csúnya pirosba borultak délután a tőzsdék, miután Amerika mínuszban nyitott és onnét még lejjebb indult el. Erre az addig ígéretesen teljesítő európai indexek is mínuszba fordultak. Különösebb esemény sem kellett ehhez, hiszen az utóbbi időben már annyit emelkedtek az indexek, hogy némi korrekció szinte törvényszerűvé vált. A BUX-nak sikerült pluszban maradnia, mind a négy fontosabb részvényünk emelkedett. A forint kissé tovább gyengült.

Június óta nem volt ekkora esés az amerikai tőzsdén, mint ma. Igaz, egy kis korrekció felettébb időszerűvé vált, miután kilenc egymást követő napon döntött történelmi csúcsot az S&P 500 index. Sokan csak a régóta várt esés megérkezéséről beszélnek.

Elsősorban a nagy technológiai cégek húzzák le az indexeket, mint az Apple és a Microsoft, az Amazon vagy a Facebook. A ralit is eddig főleg ezek, a FAANG-részvények táplálták. A Nasdaq 100 index öt százalékos mínuszban is járt ma, ami a Bloomberg.com szerint március óta nem fordult elő.

A BUX tartotta magát

Este hatkor az S&P 500 három százalékos, a Nasdaq 100 4,6 százalékos, a Dow Jones ipari átlag pedig 2,2 százalékos veszteséget mutatott. A rossz hangulat a délelőtt még szép pluszban levő európai tőzsdékre is átragadt, a német DAX 1,4, a francia CAC 40 0,4 , a londoni FTSE 100 index pedig 1,5 százalékos eséssel zárt.

A medve a lefelé tartó tőzsdei trend jele (Pixabay) A medve a lefelé tartó tőzsdei trend jele (Pixabay)

A hazai BUX-nak viszont sikerült megőriznie az emelkedést, egy százalékos pluszban zárt. Ráadásul úgy, hogy mind a négy fontosabb részvényünk hasonló mértékben emelkedett. Pedig már a magyar zárás idején is mínuszban voltak a fejlettebb piacok indexei. Az OTP 1,2, a Mol 1,1 , a Richter 1,0, a Magyar Telekom 1,1 százalékos emelkedést mutatott fel ma.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint kissé tovább gyengült, egy forinttal feljebb van az euró, 359 forint az ára kereken. A dollár kissé tovább erősödött ma az euróhoz képest, 1,1830 a keresztárfolyam. Esnek a nemesfémek és a kőolaj, kivéve a palládiumot, amely 2,7 százalékos pluszban áll.

Hét országban nőtt a járványveszély

A dollár erősödését, vagy az euró gyengülését részben az okozhatja, hogy a nyilatkozatok szerint az EKB is aggódni kezdett a közös európai valuta ereje miatt. Az amerikai Fed háza tájáról pedig olyan nyilatkozatok jöttek, amelyek szerint a jegybanki beavatkozás az USA-ban nem elég, kormányzati lépésekre (fiskális beavatkozásra) is szükség lenne.

A munka ünnepe, azaz a Labor Day miatt hétfőn zárva lesznek a piacok az Egyesült Államokban. Sokan attól tartanak, hogy ez rontja a járványhelyzetet, mivel a hosszú hétvégét sokan utazással töltik.

Hét államot figyelmeztetett az USA vezető járványügyi szakértője, hogy különösen figyeljenek oda a koronavírussal kapcsolatos óvintézkedések betartására. (Észak- és Dél-Dakota, Iowa, Arkansas, Missouri, Indiana és Illinois, ahol növekvő trendet mutattak a pozitív esetek mostanában.)

Növekedés nélkül magas a részvények ára

Az USA-ban 881 ezren folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért az elmúlt héten, ami alulmúlta a 950 ezres konszenzust. Messzemenő következtetést ebből azonban korai ezúttal levonni, mivel a statisztikák új szezonális kiigazítással készültek. A nyers adatok minimális emelkedést mutattak a megelőző héthez képest - írta az Erste Befektetési Zrt.

A Bloomberg.com szerint a befektetők megkérdőjelezik a magas részvényértékelések indokoltságát a világjárvány közepette.

Az amerikai befektetők gazdasági fellendülés bizonyítékait keresik az S&P 500 indexnek a márciusi mélypont óta bekövetkezett 60 százalékos emelkedése után. “Őszintén szólva, minél erősebb a technológiai szektor részvényeinek süllyedése, annál egészségesebb lesz a teljes részvénypiac idézik Alec Youngot, a Tactical Alpha LLC befektetési igazgatóját. „A piac túlvett, túl sokan keresték a tech-papírokat. Az értékelések túlfeszítettek voltak” – teszik hozzá.

Ritka nagy túlfűtöttség?

Az S&P 500 index az augusztus 21-i péntek és szeptember 2-i szerda között eltelt mind a kilenc napon új történelmi csúcsra emelkedett – írta a Concorde Blog, még a mai esés előtt.

Az ilyen sorozat meglehetősen ritka a tőzsdeindexek történetében, ami még mindig a lemaradó befektetők mérhetetlen fájdalmáról tanúskodik. Az augusztus 1984 óta a legjobb nyolcadik hónap volt az amerikai tőzsdéken. Leszámítva két, egyaránt mindössze két kereskedési óráig (!!!) tartó korrekciót, a piac egyszerűen képtelen volt esni. Az utolsó kilenc napban aztán már ilyen kétórányi korrekció sem jutott a lemaradó és shortban lévő befektetőknek. A túlfűtöttség egyik stabil jele a korrekciók teljes elmaradása.

(Egy másik véleményt a tőkepiacokról itt olvashatnak: Mást áraznak a tőzsdék, mint ami a világban zajlik.)

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél