BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. március 20. 11:53

A sok negatív, sőt katasztrofális hír után legalább a tőkepiacokon látszik némi megkönnyebbülés, szépen emelkednek a tőzsdeindexek, az olaj és a forint is. A rengeteg kormányzati és jegybanki intézkedésnek kell hogy legyen pozitív hozadéka, az olajárat pedig Donald Trump énekelte feljebb. A Mol vezeti a BUX emelkedését, az OTP-vevők visszafogottak.

Texasi olajkút (fotó: Pixabay)

A vírus terjedésével, a korlátozó intézkedésekkel kapcsolatos hírek továbbra sem szívderítőek. Olaszországban már több esetet jegyeztek fel, mint Kínában, és elérte a tízezret globálisan a halottak száma. A fertőzötteké a negyed millióhoz közelít.

Tegnap este mégis sikerült pluszban zárniuk az amerikai részvénypiacoknak. Az S&P 500 fél, a Nasdaq Composite több mint két százalékkal ment fel. Úgy látszik, ma is érkeznek a vevők, az összes ázsiai és európai tőzsdeindex szép pluszban van. Erre két magyarázatot találtak a külföldi megfigyelők.

Az egyik szerint végre elindult felfelé az olaj, második napja komolyabban emelkedik, és sokat feljött a szerdai extrém, 18 éves mélypontról. A másik, hogy az egyes fejlett országok kormány- és jegybanki intézkedéseinek mindenképpen lehet pozitív hatása, legalább nagyban tompíthatják a koronavírus miatti gazdasági visszaesést.

4-6 százalékos plusszok

A legtöbb nyugat-európai index így ma 4-6 százalékos emelkedést mutat, a Stoxx 600 4,5 százaléknál tart, a francia és német részvények húzzák. Az olasz mutató három százalékkal a skála alján, az osztrák tíz százalékkal a tetején helyezkedik el (ez utóbbi azonban az esésben is élen járt a napokban).

Napi vírushír-összefoglalónk itt olvasható

Magyarországon is recesszió, több százezer új munkanélküli várható, százával zárják be a szállodákat. A kormány itt is segíteni próbál. A BUX index ma 4,4 százalékkal megy fel, a Mol körülbelül tíz, az OTP kettő, a Richter négy százalékkal javul. Az átlag körül alakul a Magyar Telekom részvényének teljesítménye is.

Euró/forint (Tradingview.com)

Forint és cseh korona az élen

A forint is megnyugodott, míg tegnap súrolta a 360-at az euró ára, ma kevéssel tíz óra után már csak 350 körüli az árfolyam. Ez egy nap alatt komolynak számító, két százalékos forinterősödést jelent. Hasonló mértékben erősödik a cseh korona, valamivel kevésbé, egy százalékkal a lengyel zloty.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A kőolaj két napja még 18 éves mélyponton járt, a WTI 21 dollár alá is benézett. Tegnap és ma jelentős emelkedésen van túl, ma a WTI 27,90, a Brent 30,45 dollár. Az emelkedés egyik oka, hogy Donald Trump elnök egyik nyilatkozata alapján az USA beleszólhat a szaúdi-orosz árháborúba.

Vesznek 30 millió hordót

Valószínűleg diplomáciai eszközökkel próbálhatja a szaúdiakat kitermelésük mérséklésére rábírni. Bár a nyilatkozat meglehetősen homályos volt, afféle szóbeli intervenció, Trump azt mondta, “a megfelelő időben” óhajt beavatkozni. Ezen kívül az USA 30 millió hordó olajat vásárolhat fel júniusban stratégiai készleteinek feltöltéséhez.

További híreink a koronavírusról

Ma a nagy lejáratok napja van a származékos (határidős, opciós) tőzsdéken, számos termék kifut. Ezen pozíciók megújítása vagy meg nem újítása megmozgathatja az árfolyamokat a nap vége felé.

Kriptodeviza-ugrás, bitcoin–feleződés

A kriptodevizák az utóbbi napokban követték a részvénytőzsdéket, és szintén nagy mélyrepülést mutattak be. A bitcoin benézett 5000 dollár alá is. Most azonban itt is erős pozitív korrekció jelei láthatók, húsz százalékos napi emelkedés után a bitcoin 6700, az ether 149 dollár.

Gyakran felröppen a teória, hogy az előre a rendszerbe programozott bitcoin-kibocsátás májusban esedékes feleződése (“halving”) majd szárnyakat ad a digitális eszköz árfolyamának. Ahogy az történt párszor a múltban. Ez azonban korántsem biztos, vagy ha így is van, már régen beépülhetett az árakba. Csak a kínálati oldalon változtat valamelyest, a keresleti oldalon nem. Ráadásul volt már ellenpélda is, a litecoin tavaly a feleződés után jól leesett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél