BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 20. 11:53

A sok negatív, sőt katasztrofális hír után legalább a tőkepiacokon látszik némi megkönnyebbülés, szépen emelkednek a tőzsdeindexek, az olaj és a forint is. A rengeteg kormányzati és jegybanki intézkedésnek kell hogy legyen pozitív hozadéka, az olajárat pedig Donald Trump énekelte feljebb. A Mol vezeti a BUX emelkedését, az OTP-vevők visszafogottak.

Texasi olajkút (fotó: Pixabay)

A vírus terjedésével, a korlátozó intézkedésekkel kapcsolatos hírek továbbra sem szívderítőek. Olaszországban már több esetet jegyeztek fel, mint Kínában, és elérte a tízezret globálisan a halottak száma. A fertőzötteké a negyed millióhoz közelít.

Tegnap este mégis sikerült pluszban zárniuk az amerikai részvénypiacoknak. Az S&P 500 fél, a Nasdaq Composite több mint két százalékkal ment fel. Úgy látszik, ma is érkeznek a vevők, az összes ázsiai és európai tőzsdeindex szép pluszban van. Erre két magyarázatot találtak a külföldi megfigyelők.

Az egyik szerint végre elindult felfelé az olaj, második napja komolyabban emelkedik, és sokat feljött a szerdai extrém, 18 éves mélypontról. A másik, hogy az egyes fejlett országok kormány- és jegybanki intézkedéseinek mindenképpen lehet pozitív hatása, legalább nagyban tompíthatják a koronavírus miatti gazdasági visszaesést.

4-6 százalékos plusszok

A legtöbb nyugat-európai index így ma 4-6 százalékos emelkedést mutat, a Stoxx 600 4,5 százaléknál tart, a francia és német részvények húzzák. Az olasz mutató három százalékkal a skála alján, az osztrák tíz százalékkal a tetején helyezkedik el (ez utóbbi azonban az esésben is élen járt a napokban).

Napi vírushír-összefoglalónk itt olvasható

Magyarországon is recesszió, több százezer új munkanélküli várható, százával zárják be a szállodákat. A kormány itt is segíteni próbál. A BUX index ma 4,4 százalékkal megy fel, a Mol körülbelül tíz, az OTP kettő, a Richter négy százalékkal javul. Az átlag körül alakul a Magyar Telekom részvényének teljesítménye is.

Euró/forint (Tradingview.com)

Forint és cseh korona az élen

A forint is megnyugodott, míg tegnap súrolta a 360-at az euró ára, ma kevéssel tíz óra után már csak 350 körüli az árfolyam. Ez egy nap alatt komolynak számító, két százalékos forinterősödést jelent. Hasonló mértékben erősödik a cseh korona, valamivel kevésbé, egy százalékkal a lengyel zloty.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A kőolaj két napja még 18 éves mélyponton járt, a WTI 21 dollár alá is benézett. Tegnap és ma jelentős emelkedésen van túl, ma a WTI 27,90, a Brent 30,45 dollár. Az emelkedés egyik oka, hogy Donald Trump elnök egyik nyilatkozata alapján az USA beleszólhat a szaúdi-orosz árháborúba.

Vesznek 30 millió hordót

Valószínűleg diplomáciai eszközökkel próbálhatja a szaúdiakat kitermelésük mérséklésére rábírni. Bár a nyilatkozat meglehetősen homályos volt, afféle szóbeli intervenció, Trump azt mondta, “a megfelelő időben” óhajt beavatkozni. Ezen kívül az USA 30 millió hordó olajat vásárolhat fel júniusban stratégiai készleteinek feltöltéséhez.

További híreink a koronavírusról

Ma a nagy lejáratok napja van a származékos (határidős, opciós) tőzsdéken, számos termék kifut. Ezen pozíciók megújítása vagy meg nem újítása megmozgathatja az árfolyamokat a nap vége felé.

Kriptodeviza-ugrás, bitcoin–feleződés

A kriptodevizák az utóbbi napokban követték a részvénytőzsdéket, és szintén nagy mélyrepülést mutattak be. A bitcoin benézett 5000 dollár alá is. Most azonban itt is erős pozitív korrekció jelei láthatók, húsz százalékos napi emelkedés után a bitcoin 6700, az ether 149 dollár.

Gyakran felröppen a teória, hogy az előre a rendszerbe programozott bitcoin-kibocsátás májusban esedékes feleződése (“halving”) majd szárnyakat ad a digitális eszköz árfolyamának. Ahogy az történt párszor a múltban. Ez azonban korántsem biztos, vagy ha így is van, már régen beépülhetett az árakba. Csak a kínálati oldalon változtat valamelyest, a keresleti oldalon nem. Ráadásul volt már ellenpélda is, a litecoin tavaly a feleződés után jól leesett.

Részvény / Deviza / Áru Ne adj el a gödörben, jegybankok drágíthatják az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 17:38
A befektetési alapok hozamában is jelentős csökkenést okozott a koronavírus-válság, de káros lehet pánikolni. Nagyon olcsó az olaj, a megvásárlása azonban hosszú távon veszteséget okozhat. A nemesfémek profitálhatnak abból, hogy a világ jegybankjai gyakorlatilag korlátlan pénznyomtatásra álltak át.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nyomott a pénz- és tőkepiaci hangulat
Csabai Károly | 2020. március 30. 10:01
Az összes vezető tőzsde indexe zuhan, az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai fajta ára 18 éves mélypontra került. A forint euróval szembeni árfolyama pedig újabb veszélyes szint felé tart.
Részvény / Deviza / Áru Őrült contango-t jár az olaj, az OTP húzta le a BUX-ot
Eidenpenz József | 2020. március 27. 19:04
Megint rossz a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy számos gazdaság-segítő csomagot készítenek elő. Ez már beépülhetett az árakba, a vírus terjedése azonban még sok országban kíméletlenül gyors. A BUX is esett, főleg az OTP húzta le, amely kiszámolta a hiteltörlesztés-moratóriumon várható veszteségét és törölte osztalékát. Vegyünk-e olajat?
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre még úgy tűnik, lesz OTP- és Richter-közgyűlés
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:53
A háttér-jogszabályok még mindig kötelezik a tőzsdei cégeket a közgyűlés összehívására és a 2019-es éves beszámoló április 30-áig történő elfogadására.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel indult a hét utolsó napja a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:44
Az elmúlt napok emelkedése után pénteken az európai és a magyar tőzsdeindex is lefordult. A szakértői vélemények finoman szólva sincsenek összhangban, van, aki szerint az utóbbi napokban csak a túladott piac korrekcióját láttuk, de jön az újabb eladási hullám, míg mások úgy vélik, túl vagyunk a legrosszabbon.
Részvény / Deviza / Áru Hogy emelkedhetett ekkorát a tőzsde egy ilyen rossz hírre?
Eidenpenz József | 2020. március 26. 19:28
A nagyon rossz, történelmi ugrást mutató amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdék. A rossz hír ezúttal jó hírnek számít, vagy a várakozások voltak még lejjebb? A BUX index is javult, de jelentősen gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Az előző évinél magasabb nyereséggel zárt az MKB 2019-ben
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:51
A Mészáros Lőrinc többségi befolyása alatt álló bankcsoport tavaly kiemelkedő, 37,4 milliárd forint korrigált adózás utáni eredményt ért el, ami az előző évhez viszonyítva 5,6 százalékos emelkedést jelent.
Részvény / Deviza / Áru Zuhanással nyitottak a tőzsdék világszerte
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:42
Nem hatotta meg ugyanis őket az USA szenátusa által elfogadott 2 ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítési csomag, amelyre még kell a kongresszus áldása. A pénz- és tőkepiacok inkább attól rettegnek, a ma megjelenő amerikai munkanélküliségi adatok durván festenek majd.
Részvény / Deviza / Áru Amerikai tőzsdei libikóka a 2 ezer milliárdos csomag kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 21:34
Bár például a Dow Jones index járt már több mint 5,5 százalékos pluszban is, végül csak 2,4 százalékkal zárt magasabban a keddinél, ami két nap alatt így is 14 százalékos erősödés.
Részvény / Deviza / Áru Megpihent a Wall Street a nagy szárnyalás után
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:28
Kedden pontértékben rekordmértékben ugrott meg az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex, a Dow Jones. Szerdán viszont a nyitás után nem tudta folytatni az egy nappal korábbi megugrást.
hírlevél