BUX
35 427.82
+0.92%
+324.00
OTP
10 340.00
+1.37%
+140.00
MOL
1 793.00
-0.06%
-1.00
RICHTER
7 055.00
+1.22%
+85.00
MTELEKOM
377.00
+1.75%
+6.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 1. 18:43

Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?

Kontinensünkön sokfélét műveltek ma az indexek. A német DAX fél százalékkal esett, a francia és brit mutatók valamivel kevesebbet. Emelkedett viszont a svájci, a holland, a belga és a svéd index. Emelkedés volt Varsóban, viszont elég nagyot esett a pesti BUX. A főbb amerikai indexek fél-egy százalékos pluszban vannak, elsősorban a technológiai részvényeket vásárolják. Ebben szerepe lehetett annak, hogy meghátrált a Facebook a gyűlöletbeszéd miatt reklámstopot hirdető cégek elől.

Itthon a délelőtti kényszerszünet ellenére szép forgalom jött össze a tőzsdén, közel 12 milliárd forint. A BUX viszont 1,2 százalékos mínuszban zárt, ezzel talán a leggyengébb volt Európában. Az OTP részvénye másfél százalékkal, a Mol kettővel, a Magyar Telekom 1,1 százalékkal esett. A Richter szerény, alig egy ezrelékes emelkedést tudott elérni.Az Opus bejelentette, hogy kiszállt a 4ig-ből. (További részletek külön cikkünkben.)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint körülbelül egy hetes gyengülés-sorozaton volt túl az MNB meglepetésszerű kamatcsökkentése után, de ma már valamelyest erősödni tudott. Az euró 70 fillérrel lett olcsóbb, 353,50. Gyengült a dollár, aminek jó hatással kellett volna lennie az árupiaci termékekre, de ez a legtöbbnél nem látszott.

Javulhat a foglalkoztatás az USA-ban

Az  ADP nevű szervezet szerint  júniusban az amerikai magánszektorban 2,36 millió munkahely keletkezett, miután számos vállalkozás újra megnyitotta tevékenységét a karantén hetei után. Az Investing.com elemzői felmérése szerint azonban a várakozás hárommillió fő volt. A májusi adatot viszont jelentősen felfelé módosították.

Kedden a Fed elnöke, Jerome Powell azt mondta, hogy vannak pozitív jelei a gazdaság talpra állásának, mint a foglalkoztatás meglepő növekedése és a kiskereskedelmi eladások rekord nagyságú megugrása. A leállások hatása azonban óriási lyukat ütött a gazdaságon, különösen a munkaerőpiacon.

Csütörtökön hivatalos foglalkoztatási adatok jönnek majd az USA-ból. Ebben már benne lesznek a közszférában dolgozók is. Az adatokat egy nappal korábban teszik közzé a megszokottnál, mert pénteken függetlenség napja alkalmából szünnap lesz. Csütörtökön jön a szokásos heti adat is a munkanélküliségi kérelmek számáról.

Biztató jelek az olajpiacon

Az EIA adatai szerint az amerikai olajkészletek nagyobbat estek a vártnál, 7,2 millió hordóval. Az elemzők csak 710 ezer hordó süllyedést vártak. Az az előtti héten is csak 1,4 millió hordóval nőtt a készletek mennyisége. A keddi, az American Petroleum Institute által közzétett adatok is a vártnál nagyobb, 8,1 millió hordós csökkenést jeleztek. Az olaj árfolyama így ma pluszban volt, 1-2 százalékos mértékben, de nagy az ingadozás, néha a WTI újra és újra bebukik 40 dollár alá.

Online kereskedés (Pixabay.com) Online kereskedés (Pixabay.com)

Bár az arany még délelőtt is nyolc éves rekordot döntött 1806 dollár körül, nem sokáig tudta tartani ezt az árszintet. Este már csak 1772 dollár az ára, ami azt jelenti, hogy a nap folyamán körülbelül két százalékot esett. Még nagyobb mínuszban van az ezüst, a platina és a palládium.

Mi okozhatta a mai fantom-árfolyamokat?

Mérges kereskedőktől és megtévesztő árfolyamokról panaszkodott a német sajtó szerdán. Amint arról délelőtt beszámoltunk, Frankfurtban is és Budapesten is üzemszünettel indult a tőzsdenap, ami Budapesten csak 12.20 után szűnt meg.

A német N-tv.de szerint a hibát az okozhatta, ami már régen probléma a parketten. A Xetra-rendszer, amelyet Budapesten is használnak, már nem tudja követni az úgynevezett algoritmikus kereskedők a másodperc törtrésze alatt adott megbízásadásait, megbízás-törléseit. A rendszer egyszerűen túlterhelt, a számítógépek játékterévé vált – állítja a híroldal.

Erre egy megoldást látnak, ha a tőzsdei megbízásokért díjat számítanának fel. Így nem lenne annyi végre nem hajtódó, feleslegesnek bizonyuló megbízás. Budapesten egyébként törölték a kereskedés újranyitása előtti mai üzletkötéseket.  Valószínűleg jobb is, mert a BUX index a kereskedés első perceiben majdnem két százalékos mínuszt mutatott. Valószínűleg itt sem volt minden rendben az árfolyamokkal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
hírlevél