TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nemrég fejeződött be a Bundesliga, ma, szombaton tartják a Bajnokok Ligája döntőjét, majd június 8-án kezdődik az Európa-bajnokság. Ennek ellenére az európai futballklubok részvényei gyengélkednek, a DJ Euro Stoxx Football index egy éve folyamatosan esik és csaknem húsz éves mélyponton van. A forráshiányos német klubok inkább rajongói kötvénykibocsátásokkal próbálkoznak.

Hiába forog ezekben a hetekben minden a foci körül, az európai focirészvényeket nagyfokú érdektelenség övezi. A 21 klub tőzsdén forgó részvényeit tömörítő DJ Euro Stoxx Football index május 17-én 82,51 pontos értékével 1993 augusztusa óta nem látott szintre esett, de az utóbbi egy évben is elveszítette értékének 38 százalékát (lásd grafikonjainkat). Az 1997 januári 537 pontos csúcsáról pedig már majdnem 85 százalékot zuhant a mutató.

 

 

Egyes csapatokra lebontva sem kedvező a kép, a német bajnok Borussia Dortmund részvénye például decemberben még két euró alatt forgott, majd februárban felment ugyan 2,8 euró környékére, de azóta lefelé csorog és már csak 2,3 eurót ér. De legalább többet, mint egy évvel ezelőtt (2,2 euró), ami a legtöbb klub részvényére nem igaz.

Bajnok lett, mégis feleződött az ára

Az olasz bajnok Juventus papírja egy éve még 36 centbe került, most 18 centbe, és a szezon közepén sem volt 39 centnél feljebb, a szezon alatt pedig óriási hullámvasutat produkált az árfolyama. A portugál bajnok, az FC Porto árfolyama viszont szépen nyugodtan egész évben lefelé csúszott, kevesebb, mint felére, 0,85-ről 0,41 centre.

Nem sok jót jelenthet az sem, hogy feltűnően sok a centes, filléres árfolyamú részvény (penny stock). Mindez annak ellenére, hogy egy idén februárban publikált tanulmány szerint a legnagyobb európai csapatok pénzügyi bevételei a válság ellenére is nőttek.

A klubok mint fekete dobozok

A klubok pénzügyi menedzserei, vagy például finanszírozó bankok, szponzorok gyakran panaszkodnak arról, hogy a csapatok kevéssé vannak tekintettel a részvényesek érdekeire. A jelenségre különböző magyarázatok vannak. Az egyik szerint hiányzik a megfelelő transzparencia. „A futballklubok a befektetők számára fekete dobozok” – idéz a Die Börsenblogger német befektetési oldal egy kölni sportoló bankárt, Frank Ebachot.

 

 

„Főként a játékosok adásvételéről kéne több információ” – teszi hozzá. Ha például tízmillió euróért cserél gazdát a játékos, sokszor nem tudni, mennyi landol ebből a klub pénztárában, miközben közvetítők, sőt közvetítők közvetítői is sok pénzhez jutnak. Egy másik magyarázat szerint a focicsapatok fő célja nem a részvényesek boldogítása, hanem a nyerés a meccseken, ez okozza a fő problémát.

Ha részvényt nem lehet, jó lesz a kötvény is

Mivel a részvénypiaci környezet nem kedvező a tőkebevonásra, Németországban sok futballklub próbálkozik azzal, hogy kötvényeket bocsát ki, amelyeket főként a rajongóknak próbál értékesíteni, és nagyon tetszetősre tervez meg, hogy emléktárgynak is alkalmas legyen. „Ezek a kötvények, melyeket a tőzsdén nem is forgalmaznak, inkább olyan rajongóknak alkalmasak, akik ezeket büszkén a falra akasztják, és adott esetben azt is zokszó nélkül lenyelik, ha nem fizetik vissza az értékpapírt” – mondja Frank Ebach.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kilenc német focikötvény-kibocsátást gyűjtött össze a napokban. (FC Schalke, Hansa Rostock, TSV 1860 München, Alemannia Aachen, 1.FC Köln, 1.FC Nürnberg, FC St. Pauli, DSC Arminia Bielefeld, Hertha BSC Berlin.) Ezek összértéke 85,1 millió euró volt, ebből azonban 61 millió euró jutott az első osztályú FC Schalke-ra, amelynek papírjait a frankfurti tőzsdén is jegyzik. Kedves szokásuk a kluboknak, hogy a kötvények névértékét néha a klub alapításának évéhez igazítják, így 2000 euró helyett például 1965 eurós címletet hoznak létre, az értékpapírokat pedig régi legendás játékosaik képével vagy az elnyert kupákkal ékesítik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Friss
hírlevél