TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tőzsdék nyugodtan, enyhe optimizmussal várják a Fed kétnapos ülését és a hurrikánt. Az MNB elemzői szerint patthelyzetbe kerülhetett, sem kamatemelésre, sem csökkentésre nincs lehetősége. A forint ennek ellenére stabil. Egy tanulmány kimutatta, mely cégek a válság valódi nyertesei: amelyeknek nem kell ember.

Tegnap hosszas bizonytalankodás után végül megint szép pluszban végeztek a főbb amerikai indexek, legalábbis az általános S&P 500 és a technológiai Nasdaq 100. A Dow Jones ipari átlag végül süllyedt, de ennek az is az oka, hogy néhány részvény azért esett, mert nemsokára kiesik belőle. (Az új bekerülők emelkedtek, de azok meg még nem mozgatják.) Ma nulla körül járnak az USA határidős indexei, Európában 0,2 százalékos emelkedést mutat a német, francia index, Londonban pedig esés van.

A befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed csütörtökön kezdődő kétnapos ülésére figyelnek, amelyen pontosítások jöhetnek a bank elképzeléseiről, menetrendjéről. Európában romlik a járványhelyzet, de a spanyol miniszterelnök kizárta az újabb karantént. A német vezetés 2021 végéig meghosszabbította munkahely-védelmi programját, amely németek millióinak segíthet megőrizni az állását.

Sok a fertőzött itthon

Magyarországon erősen megugrott az új koronavírus-fertőzések napi száma, május eleji, áprilisi végi szintekre. (Lásd a grafikont és részletesebb cikkünket.) A forint némileg tovább gyengül, 353,50 az euró ára. Tegnap MNB-ülés volt. Ma pedig ezekben a percekben jelentették be, hogy új állampapír-kibocsátási tervet készítenek az ÁKK-nál.

 

 

A BUX index még nem igazán találta meg az irányt, az OTP egy százalékkal esik, míg a Richter ugyanennyivel emelkedik. A Mol fél százalékkal drágul, a Telekom egy forinttal esik. Az Opus a vesztesek, a CIG Pannónia a nyertesek listájára iratkozott fel. Az olaj kissé drágul, amit az amerikai hurrikánszezon mellett az előzetes készletbecslések is alátámasztanak (API). Ma este érkezhet a veszélyes Laura hurrikán az USA déli része fölé.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Fontos üzenet az MNB-közleményben

A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatszinteket a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa írta az Equilor Befektetési Zrt. A közlemény legfontosabb utolsó bekezdése nem változott, a döntéshozók továbbra is azt kommunikálják, hogy nem lesz több kamatvágás. Fontos üzenet, hogy az inflációs folyamatok erősödését átmenetinek tartják a döntéshozók. Az állampapírok vásárlására vonatkozó bekezdésből kikerült, hogy csak védőhálóként tekintenek a programra. Összességében laza hangvételű közlemény jelent meg, mely inkább a forint gyengülésének irányába hathat írja a brókercég.

Medve, a lefelé mutató tőzsdei trendek jelképe (Pixabay.com) Medve, a lefelé mutató tőzsdei trendek jelképe (Pixabay.com)

Nincs könnyű helyzetben az MNB az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Verbális kommunikációval igyekezett tegnap hűteni a kedélyeket a Magyar Nemzeti Bank, azt követően, hogy a magas infláció és a gyenge növekedés kettősével próbál megbirkózni. A jegybank igyekezett megnyugtatni a piaci szereplőket afelől, hogy a vártnál jóval magasabb júliusi infláció csupán átmeneti lesz. (…) Inkább csak bízni tud a jegybank abban, hogy az infláció ismét mérséklődik, mivel a monetáris szigorítás a mostani gyenge növekedés mellett szóba sem jöhet. A magas infláció és a gyenge forint miatt lazítani sem igazán lehet. Patthelyzet alakult ki, amit a forint további gyengülése az euróval szemben egyre kiélezettebbé tehet írták.

A baj az emberekkel van?

Minek alapján emelkednek vagy esnek egyes cégek árfolyamai az idén? Nem olyan egyszerű, amilyennek látszik, hogy a technológia emelkedik és az ipar csökken. Más ágazatokban is vannak nyertesek. A Bloomberg szerint megfejtették a kódot:

“2020-at úgy foglalnám össze, hogy az emberek medvepiaca” – idézik Vincent Deluard-ot, a StoneX Group stratégáját. A koronavírus azoknak a vállalatoknak segít, amelyek nagy mértékben automatizáltak, “algoritmikusan működnek”. Miközben a régi gazdaságon alapuló vállalkozások visszaszorulnak. A legkevésbé az alkalmazottaikra támaszkodó cégek árfolyamemelkedése 2020-ban 37 százalékponttal verte meg a munkaigényesebbeket.

A technológiai cégek zöme is ide tartozik, a Nasdaq 100 idén 33 százalékkal emelkedett. De mélyebben a felszín alatt úgy néz ki, hogy más olyan vállalatok is jobban teljesítenek, amelyek kevésbé alapoznak sok alkalmazottra. (Deluard az elemzéshez az S&P 500-at decilisekre osztotta az egy alkalmazottra jutó immateriális javak piaci értéke” nevű saját mutató alapján.)

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél