6p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdéken javult a hangulat, a piac emészti, hogy tolódik az amerikai kamatcsökkentés. A forint nagyot fordult, de nincs egyedül, az euró/dollár vagy a zloty is irányt váltott. Megvan a Telekom-osztalék, fő a fejük a luxusmárkáknak, nagyot estek a bitcoinbányász-részvények.

Az európai tőzsdéken a hangulat javult szerdára, a német index 0,6, a francia 1,1, a brit 0,5 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek is 1-3 ezrelékes pluszban állnak. Folytatódik az amerikai gyorsjelentési szezon.

Kedden az amerikai S&P 500 és Nasdaq indexek már csak szerény esést mutattak, a Dow Jones Ipari Átlag pedig még javult is egy kicsit. Pedig nem sok jót mondott Jerome Powell Fed-elnök a kedd esti beszédében, szerinte magasan maradhat a kamat, amíg az infláció nem csökken tovább határozottan. Ezen kívül mostantól “nem kívánnak előrejelzéssel szolgálni” a várható kamatdöntésekkel kapcsolatban. A “kamatpesszimizmus” azonban az utóbbi napokban már beépülhetett az árfolyamokba.

A BUX index napi gyertyái. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index napi gyertyái. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A keddi csúnya, három százalékos esés után a BUX index szerdán 1,4 százalékkal emelkedik, az OTP 1,9 és a Mol 2,0 százalékos drágulása húzza. A Richter 0,2 százalékkal süllyed, a Nyomda is mínuszban van. A Telekom egy céláremelés nyomán 1,4 százalékkal javít.

Megállíthatatlan az arany?

Az euró/forint 392,50, majdnem három forinttal alacsonyabb a kedd estinél. A dollárerősödés és a nemzetközi politikai feszültségek mellett a piacon egyre inkább a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa jövő keddi ülésének esélyeit figyelik.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj és a földgáz egy százalék körüli mértékben esik, a közel-keleti hírek egyelőre nem szolgálnak további ijedelemmel. Az arany új történelmi rekordja 2449 dollár, jelenleg azonban 2409 a határidős ára, ami egy év alatt húsz százalékos emelkedést jelent.

Korrekció a devizapiacokon

Kedden a 395-ös szint felett zárt az euró-forintárfolyam, majd szerdán intenzív korrekció indult az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

A 30 napos mozgóátlag alá került a jegyzés, a következő fontos támasz 392,10-392,40 között húzódik.

Az 1,06-os szint közelében megállt az euró-dollárárfolyam csökkenése is, majd kisebb pozitív korrekció kezdődött. Kedden “elementáris erővel tört fel” az euró/zloty-keresztárfolyam is, de itt is heves korrekció indult.

Megvan a Telekom-osztalék

A közgyűlés jóváhagyta a Magyar Telekom menedzsmentje által javasolt 41,56 milliárd forint osztalék kifizetését, ami részvényenként 44,7 forintot jelent – tudósított az Erste Befektetési Zrt. Az osztalék kifizetésének kezdőnapja május 8-a.

Felhatalmazták az igazgatóságot törzsrészvények vásárlására, 18 hónapra. A cég alaptőkéjét 3,29 milliárd forinttal, 93,86 milliárd forintra szállítják le, 32,94 millió darab saját részvény bevonásával.

Van még potenciál a távközlési vállalatban?

Meggyőző teljesítménnyel zárta a 2023-as évet a Magyar Telekom, emellett pedig a díjkorrekciók, az adók kivezetése és a stabil fogyasztói igény is további növekedést hozhat a számára. Így a K&H Értékpapír anyavállalata, a Patria Finance a Telekomra 1210 forintos 12 havi intézményi célárat határozott meg,

kiemelve a cég erős fundamentumait és javuló cashflow-termelését.

Fő a fejük a luxusmárkáknak

Az európai luxuscikkek gyártóinak részvényei nehéz napot zártak kedden, mivel még az LVMH óriáscég növekedése is akadozik – írta a Bloomberg kora reggel. A vállalat eladásainak bővülése az év elején lelassult, mivel a tehetős fogyasztók visszafogták a Louis Vuitton táskákra és a Hennessy konyakra fordított kiadásaikat. Az LVMH pedig korábban a legtöbb versenytársánál jobban vészelte át a luxusipar lassulását.

A múlt hónapban a rivális Kering arra figyelmeztetett, hogy legnagyobb márkájának, a Guccinak az eladásai valószínűleg mintegy húsz százalékkal csökkentek az első negyedévben, különösen Kína miatt. Az LVMH részvényei azonban szerdán már magukhoz térnek, több mint négy százalékkal emelkednek.

Az LVHM és a Kering részvénye, öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az LVHM és a Kering részvénye, öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Jó hírecske a Molnál

A BP, az azeri ACG blokkot működtető angliai olajvállalat bejelentette, hogy a hetedik platform is megépült a tengeri mezőn, és a napokban elkezdi a szénhidrogén felszínre hozását – írta az Erste Befektetési Zrt. A többéves fejlesztés hatására napi százezer hordóval emelkedhet az ACG termelése. Az ACG 1997 óta üzemel és eddig 4,3 milliárd hordó olajat bányászott ki ebből a lelőhelyből, amelyben a Mol 9,57 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A brókercég véleménye szerint ez a fejlesztés “nem teljesen új dolog”, a projekt 2-3 év alatt készült el. A Mol naponta mintegy 3-5 ezer hordóval növelheti emiatt a termelését, de “tudni kéne a szerződés részleteit, hogy a bővülés mértékét pontosan meg tudjuk mondani”.

Navigator Investments-részlet
Navigator Investments-részlet
Fotó: Navigator Investments

Ambiciózus Navigator-célok

A Budapesti Értéktőzsde Xtend szekciójában jegyzett Navigator Investments stratégiai céljai szerint “akvizícióknak és az organikus növekedésnek köszönhetően 2026-ban 7,5-8 milliárd forintos árbevétel mellett 1,5-2 milliárd forintos EBITDA és közel egy milliárd forintos adózott eredmény elérését tervezi”. Ez 32-53 százalék közötti éves növekedésnek felel meg a 2022-es bázisévhez viszonyítva – közölte a társaság. További céljaik:

  • Három év alatt három sikeres akvizíció
  • Nemzetközi terjeszkedés
  • Nyilvános részvénykibocsátás
  • A BÉT Standard kategóriába történő átlépés
  • Osztalékpolitika elfogadása, “elköteleződés” az évről évre emelkedő,
  • stabil osztalékkifizetés mellett.

Nagyot estek a bitcoinbányász-részvények

A bitcoinbányászati szektornak a bitcoin-felezõdés utáni nyereségességével kapcsolatos aggodalmak lejtőre küldték a bitcoinbányász-részvényeket az Egyesült Államokban és külföldön is, de ezek a félelmek nem megalapozottak – mondta a Blockware Solutions bányászcég iparági elemzője. A befektetők rá fognak jönni, hogy félelmeik többnyire alaptalanok voltak – állította Mitchell Askew.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A részvényárfolyamaik csökkenése mögött a nyereségességi aggodalmak mellett persze a bitcoin múlt heti 7,5 százalékos áresése is áll. A Marathon Digital (MARA) és a Riot Platforms (RIOT), a két legnagyobb bitcoinbányász részvényeinek árfolyama mintegy 53, illetve 54 százalékkal esett vissza a februári éves csúcsaik óta. A CleanSpark (CLSK) március 25-én 23,40 dolláron hároméves csúcsot ért el, de azóta 38 százalékkal 14,48 dollárra esett, ami még így is közel 250 százalék pluszt jelent az idén.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18050 17805 18110 +0,95% 18050 18065 2 149 250 325 HUF 2024-05-23 13:47:17
MOL 3060 3050 3088 -0,33% 3060 3062 1 320 979 528 HUF 2024-05-23 13:46:51
MTELEKOM 970 960 970 +0,73% 968 970 248 510 452 HUF 2024-05-23 13:45:22
RICHTER 9200 9050 9220 +1,10% 9200 9220 1 007 161 030 HUF 2024-05-23 13:46:45
OPUS 377 373 381 0,00% 376 377 52 464 793 HUF 2024-05-23 13:47:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Égig ér az Nvidia, kriptóval tenné naggyá Amerikát Trump
Eidenpenz József | 2024. május 23. 12:34
Az európai részvénypiac csendes optimizmust mutat, de Amerikában tűzijáték várható az Nvidia jelentése nyomán. A forint kissé gyengül, az európai földgáz nagyot emelkedett, az arany és az ezüst viszont zuhant. Donald Trump kriptóban is szívesen látja az adományokat, ma jöhet az Ethereum ETF.
Részvény / Deviza / Áru Tapogathatja a pulzusát, ha meglátja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 06:54
Így indult a kereskedés csütörtök reggel.
Részvény / Deviza / Áru Szomorúan zárta a napot a forint
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 19:05
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Két legény volt csak talpon szerdán a parketten
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 90,95 pontos, 0,13 százalékos emelkedéssel, 67 957,08 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Most a sor végére került a forint és befutott egy új rekord
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:04
Stabil maradt a forintárfolyam a keddi kamatdöntés után. A technológiai részvények amerikai indexe csúcsot döntött, már azelőtt, hogy a szektor sztárja, az Nvidia előhozakodna a legújabb számaival. 
Részvény / Deviza / Áru Mennyire örült a forint a kamatdöntésnek?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 18:29
Merre tartott kedden a magyar fizetőeszköz? 
Részvény / Deviza / Áru Délutánra elromlott a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:44
A Magyar Telekom és a Mol pluszban, az OTP és a Richter mínuszban fejezete be a napot.
Részvény / Deviza / Áru Több hónapos csúcson a forint, árrobbanás a kriptovaluta-piacon
Eidenpenz József | 2024. május 21. 12:39
A tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, de a magyar BUX index dacolni tud a többivel, elsősorban a Mol emelkedése húzza. Az arany hétfőn újabb történelmi rekordot döntött, az ezüst sem sokkal marad le, 11 éves csúcson áll. Stabil a forint, február eleji szinten van. Hatalmas lökést kaptak a kriptovaluták egy új hír nyomán.
Részvény / Deviza / Áru Mikor kerül majd egymillió dollárba a bitcoin?
Eidenpenz József | 2024. május 21. 05:44
A 15 éves bitcoin verhetetlennek látszik, az idén eddig is jól teljesített, kihívói rendre visszahulltak, kivéve az ethert. Számos becslés van a jövőbeli árfolyamára, de a trendek folytatódása esetén nincs messze a hat, majd néhány év múlva talán a hét számjegyű árfolyam sem. A bitcoin menekülőeszköz is, és akkor is megőrizheti értékét, ha a dollár összeomlik.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott a forint, lehet nyargalni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:31
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG