5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A forint sok hónapos csúcs közelében van, ami sokak fantáziáját megmozgatja. A készpénznél és a bankbetéteknél sokkal jobb módszerek is vannak, hogy a jövőbeli ármozgásokból profitálni tudjunk. Felsoroltunk közülük hatot, amelyek kisbefektetőknek is alkalmasak.

Mintegy másfél éve nem látott csúcson van a forint árfolyama, 304 körül jár az euró, ráadásul hónapok óta lassan, de biztosan lefelé csorog az árfolyam, ami sokak figyelmét irányította rá ismét. Megoszlanak a vélemények azonban arról, hogy innét felfelé vagy lefelé kéne elmozdulnia.

A forinterősödésben hívők legfőbb érve általában az, hogy a fundamentumok (az alapvető makrogazdasági folyamatok) ezt támogatják. Az országba ömlenek az EU-s támogatások, a külkereskedelmi egyenlegünk komolyan pozitív, a devizahitelek visszafizetéséhez sem kell már eurót vásárolnia szinte senkinek. Összességében túlkínálat van devizából, ami persze lefelé nyomja az árát.

Az MNB-n múlik

A forintgyengülésben gondolkodók általában azt mondják, hogy az MNB jelenlegi vezetése nem szereti a túl erős forintot. Egyrészt a gazdaság élénkítéséhez erős exportot képzelnek el, amihez a gyengébb forint is hozzájárul, mivel az jó az exportőröknek. Másrészt sokan úgy vélik, kell a forintgyengülésből származó árfolyamnyereség, hogy a jegybank nyereséges maradhasson.

Olcsón venni, drágán eladni?

Mindkettő mellett vannak érvek, nehéz dönteni, persze ez így volt máskor is. De sokan gondolkodnak úgy, hogy akkor kell venni valamit (eurót), ha olcsó, például most, és akkor kell eladni, ha drága (ha majd ismét gyengül a forint). De ez a gondolatmenet sem csodaszer, nem is akarnánk ebben állást foglalni, inkább felsorolnánk néhány eszközt, a teljesség igénye nélkül, amivel forint mellett vagy ellen lehet spekulálni, azaz erősödésre, vagy gyengülésre. (A határidős üzleteket és a CFD-ket azok magas kockázata miatt inkább kihagyjuk.)

1. Eurós magyar államkötvények (forintgyengülésre)

A forintban jegyzett PMÁK-hoz hasonlóan kedvező feltételekkel kínál a Magyar Állam eurós államkötvényeket PEMÁK néven. Ezek jelenlegi induló kamata 2,1 százalék, miközben a banki kamatok nulla közelében vannak, a nyugat-európai államkötvény-hozamok szintén, sőt sokszor negatívak is. Az infláció megugrása esetén a PEMÁK magasabb kamatot is fizethet. Ám mintegy három év a futamideje, így hosszabb távra ajánlhatók.

2. Befektetési jegyek euróban (forintgyengülésre)

Egyre gyakoribb, hogy egy befektetési alapnak van forintos és eurós sorozata is, igaz, főleg akkor, ha külföldi eszközöket vásárolnak. Ha az euróelszámolásút választjuk, részesedhetünk az esetleges forintgyengülésből is, meg a mögöttes befektetések (kötvény, részvény, ingatlan) hozamából is. Ha alacsony kockázatot szeretnénk vállalni, akkor euróban jegyzett nemzetközi kötvényalapot, eurós pénzpiaci alapot, esetleg úgynevezett óvatos vegyes alapot keressünk. Létezik euróban jegyzett ingatlanalap is.

3. Forintos magyar állampapírok, alapok (forinterősödésre)

Látszólag nem devizaspekuláció, de ha egyszerűen forintban hagyjuk megtakarításainkat, vagy euróról forintra váltjuk át, azzal is a forint mellett tesszük le a voksunkat. Ha a forintunk erősödik, később több eurót tudunk venni rajta.

A gyenge banki kamatok miatt ezt célszerű lakossági állampapírokkal vagy befektetési jegyekkel megtenni. Ha nem akarunk másfajta (például részvényekhez, ingatlanokhoz kapcsolódó) rizikót vállalni, akkor az alacsony kockázatút válasszuk.

4. Hazai certifikátok (gyengülésre, erősödésre)

Ezek az eszközök kockázatosak, több okból is, főleg, mert tőkeáttételt tartalmaznak. Százezer forintnyi befektetéssel 1-2 millió forint értékű euró drágulására vagy olcsóbbodására is lehet fogadni. A Budapesti Értéktőzsdén az Erste Bank-csoport által kibocsátott certifikátokat lehet kapni, forintban, néhány brókercégnél eléggé kis tételben is. Jelenleg négyféle van, kettő short és kettő long, viszonylag kockázatosak, 11 és 42 közötti tőkeáttétellel.

(A „long” az euró/forint árfolyam emelkedésére, azaz az euró drágulására vonatkozik, a short pedig az euró/forint esésére, azaz a forint erősödésére vonatkozó pozíció.)

5. Külföldi certifikátok (gyengülésre, erősödésre)

Mivel itthon csekély a kínálat, a vájt fülűek külföldre merészkednek. A Frankfurti Értéktőzsdén 140 féle turbó certifikátot (warrantot) és opciós jegyet találtunk, a legkisebb kockázatúak tőkeáttétele csak három körüli. Azaz például félmillió forintos befektetéssel másfél millió forintnyi eurót adhatunk vagy vehetünk. (A keresőrendszeren nehéz kiigazodni.) Egyes hazai brókercégeknél hozzá lehet férni ehhez a piachoz is.

6. ETF-ek (forintgyengülésre)

Mivel a hazai eurós alapok, befektetésijegy-sorozatok száma is véges, lehet olyan, akinek igénye van nagyobb választékra. Például kifejezetten a német eszközöket keresi, vagy úgy gondolja, a bányavállalatok most olcsók, és ilyesmibe tenné euróját. Szintén a frankfurti tőzsdén több száz, többnyire indexkövető tőzsdén kereskedett alapot (ETF-et) lehet megvásárolni, részvényekre, kötvényekre, ingatlanokra, árupiaci termékekre, indexekre.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13370 13015 13380 +2,77% 13350 13375 2 801 844 475 HUF 2023-09-29 16:29:17
MOL 2780 2756 2788 0,00% 2776 2780 847 174 032 HUF 2023-09-29 16:26:50
MTELEKOM 544 541 545 0,00% 543 544 120 799 777 HUF 2023-09-29 16:25:59
RICHTER 8915 8895 9035 -0,67% 8910 8920 812 469 900 HUF 2023-09-29 16:28:52
OPUS 367 351 368 +3,82% 367 367 366 138 786 HUF 2023-09-29 16:29:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nemsokára 120 dollár lesz az olaj, jócskán visszapattant a forint
Eidenpenz József | 2023. szeptember 29. 12:02
Tegnap nem sok hiányzott a 395-ös euróhoz, ma pedig a 391-hez közelít az árfolyam. A részvénypiacok szépen emelkednek, a hazai tőzsde ezt egyelőre nem követi. A száz dolláros vagy még drágább olaj sokáig velünk maradhat, ugyanazért, mint egyes korábbi években. Nem lehet eurót kiutalni a Binance kriptotőzsdéről.
Részvény / Deviza / Áru Nem akar jobb irányba fordulni a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 09:58
Láthatóan nem tud erőre kapni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Megállt a forint zuhanása vagy sem?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 19:05
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Már 395-nél áll az euró, a kötvénypiacról indul az újabb krach?
Eidenpenz József | 2023. szeptember 28. 12:13
Ma is majdnem két forinttal drágult az euró, de az OTP legalább emelkedik. Hat napja esnek az európai tőzsdék. Szaporodnak a pesszimista hangok a részvénypiacokon, mások szerint a kötvényhozamok problémája indíthat el általános válságot. Leálltak a Volkswagen-gyárak, majd újraindultak.
Részvény / Deviza / Áru Rég látott mélységbe esett a forint - mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 07:28
Szerda este közel kéthavi mélypontjára esett a forint, csütörtök reggel 392 környékén indult a kereskedés.
Részvény / Deviza / Áru Hol a vége? Egyre lejjebb csúszik a forint a lejtőn
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A klímaváltozás már mindannyiunk problémája
Eidenpenz József | 2023. szeptember 27. 14:34
A fenntarthatósággal, a klímaváltozással, az ESG-vel foglalkozni elkerülhetetlen. A pénzügyi ökoszisztémában a professzionális befektetők, bankok, vállalatok előtt álló kihívások mellett a kisbefektetők igényeiről is szó volt a Privátbankár Klasszis ESG-konferenciáján.
Részvény / Deviza / Áru A forintra is hatással lehet a kamatfélelem
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:03
Kanyargósan telt a forint délelőttje, a budapesti tőzsdén a Magyar Telekom erősödése kilógott a sorból. Közben a befektetők attól tartanak, hogy az amerikai kamatok a magasban maradnak. Ez rányomja a bélyegét a hangulatra. Nagy kérdés, mi várható októberben? 
Részvény / Deviza / Áru Jégre lépett a forint és ez sokaknak fáj
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:53
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor már megint pezsgőzhet
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:27
Mert jól futott ma az OTP, de a Telekom sem panaszkodhat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG