<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A forint stabil, a BUX-ot az OTP húzza, a Molra viszont árnyékot vet a hétvégén bejelentett újabb intézkedéscsomag. Olcsóbb az olaj a recessziós félelmek nyomán, de sokat emelkedett a napokban az arany és az ezüst. Eltűnt egy lengyel energiaszolgáltató szinte teljes nyeresége.

A fontosabb nyugat-európai tőzsdeindexek 0,2-0,4 százalékkal emelkednek hétfő délelőtt, az amerikai határidős indexek viszont ehhez hasonló mínuszban tartózkodnak. A múlt hét nagyon jól végződött a tőzsdéken, és ez a hét is jól kezdődik Európában, pedig a világgazdaságból elég aggasztó adatok érkeznek. 

A kínai gazdaság gyengülésére utaló beszerzésimenedzser-indexek jöttek, amelyek a várakozásoktól is elmaradtak. A német ipar megrendelésállománya hó/hó alapon két százalékkal nőtt ugyan, de év/év alapon kilenc százalékos mínuszban van. A német kiskereskedelem forgalma pedig 8,8 százalékkal zuhant reálértéken tavaly júniushoz képest, amire az adatgyűjtés 1994-es kezdete óta nem volt példa.

A hazai tőzsdeindex az európai átlaghoz hasonlóan viselkedik, talán kicsit annál jobban, 0,6 százalékkal emelkedik. Az OTP elég rendesen megindult, 2,2 százalékkal 8300 forintra ment fel. A Mol egy, a Telekom 0,2 százalékkal esik, a Richter fél százalékkal emelkedik. Több mint négy százalékkal javít az Alteo.

Árfolyamok és grafikonok

Erősebb a forint, drágul az ezüst

A forint ma erősödik, az euró 402 körül jár, míg a pénteket 404 körül fejezte be. A héten nem várnak az elemzők olyan belföldi lépést, kamatemelést, amely jelentősebb hatással lenne rá. (Hacsak a kormány nem tálal újra valamilyen meglepetést.)

Az olaj közel két százalékos mínuszban van, amiben nagy szerepe lehet a recessziós félelmeknek és a kínai adatoknak. A héten az OPEC ismét ülésezik majd. Az arany sokat drágult a múlt héten, ma 0,3 százalékkal javít, az ezüst viszont 0,8 százalékkal emelkedik tovább.

Jönnek a magyar gyorsjelentések

Szerdán hajnalban érkezik a Richter második negyedéves jelentése, míg pénteken a Mol számai mozgathatják meg a magyar piacot – írja a KBC Equitas. Az európai bankok is közzéteszik a jelentéseiket a héten, míg a tengerentúlról a játékipari cégek, esetleg az olajcégek további eredményeire lehet érdemes figyelni.

Mol-kút. MTI Fotó - Máthé Zoltán.Mol-kút. MTI Fotó - Máthé Zoltán.

Új üzemanyag-szabályok itthon

A hétvégi Kormányinfón bejelentették, hogy változtatnak az üzemanyagárstop szabályain, kevesebb érintett veheti igénybe a kedvezményt. Emellett a Molra kivetett extraprofitadó mértékét 25 százalékról 40 százalékra emelték.

A negyedéves jelentésből kiderül, hogy az elmúlt időszakban milyen mértékű profitot termelhetett a társaság az Ural-Brent különbözetének köszönhetően tette hozzá a brókercég.

Az Erste Befektetési Zrt. szerint pedig a fenti két hatás nagyjából kioltja egymást.

Miért esett a Richter pénteken?

A cariprazine (Vraylar) amerikai negyedéves értékesítése már egy ideje az 500 millió dolláros határral küzd. Ezt most sem sikerült megugrania, 492 millió dollár lett a második negyedéves értékesítés, ami 13,9 százalékos növekedés év per év alapon, de elmarad a várt 530 milliótól – írta az Erste Befektetési Zrt.

Ráadásul egy helyben való topogásnak tűnik… egy pici csalódás, ami negatívan is hatott a Richter részvényre pénteken.

Beomlott a lengyel energiaszolgáltató

Nagyot esett a lengyel Polenergia közműszolgáltató részvényeinek árfolyama a nyereség visszaesése miatt, a 2020. márciusi koronavírus-összeomlás óta nem látott mértékben – írja az N-Tv.de. Közel 17 százalékos gödörben is voltak Varsóban, most épp kilenc százalék a mínusz.

Az előzetes számítások szerint a nettó nyereség 94 százalékkal, tizenkét millió eurónak megfelelő összegre esett vissza az elmúlt negyedévben. A vállalat ezt többek között az erősen ingadozó villamosenergia- és földgázárakkal magyarázta.

Öt dolog, amire a héten figyelnek

Miután a múlt heti adatok szerint az amerikai gazdaság a recesszió küszöbén áll, a szokásosnál is nagyobb várakozás előzi meg az ehét pénteki havi foglalkoztatási jelentést (nonfarm payroll) – írja az Investing.com.

  • A munkaerőpiaci jelentés várhatóan azt mutatja majd, hogy a munkaerőpiac továbbra is erős, annak ellenére, hogy egyes vállalatok leépítéseket hajtanak végre és befagyasztják a munkaerő-felvételt. Kiderülhet, hogy a Fed kamatemelések hatással voltak-e a munkaerőpiacra. De ha a vártnál kisebb szám jön, az megerősítheti a nézetet, hogy a Fed nem lesz olyan agresszív a kamatemelésekkel, mint eddig várták. Ez jó hír lenne a tőzsdéknek.
  • A héten több Fed-tisztviselő is beszél majd, köztük Charles Evans chicagói Fed-elnök, James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke és Loretta Mester, a clevelandi Fed vezetője.
  • Néhány, a vártnál jobb vállalati gyorsjelentés lendületet adott a részvényeknek a múlt héten, és ezen a héten is folytatódik az eredmények áradata. Például az az Activision Blizzard, a Caterpillar, az Uber és az Eli Lilly is beszámol. A második negyedéves amerikai vállalati eredmények többnyire a vártnál erősebbek voltak eddig, a Reuters szerint a 279 eddig jelentő S&P 500-as vállalat 77,8 százalékban meghaladta a várakozásokat.

 

  • Folytatódik-e a rali? Az amerikai részvények S&P 500 indexe júliusban mintegy 9,1 százalékkal emelkedett, ami 2020 novembere óta a legnagyobb havi százalékos nyereséget jelenti, míg a Nasdaq 12,3 százalékkal ugrott, ami 2020 áprilisa óta a legnagyobb.
  • A Bank of England felgyorsítja a kamatemeléseket. Csütörtöki ülésén várhatóan fél százalékponttal emeli a kamatokat, ami 1995 óta a legnagyobb kamatemelés lenne.

Már nem olyan extrém a kriptopiaci félelem

A kriptovaluták a hétvégén jól tartották magukat, most szerény, 1-2 százalékos mínuszban van a bitcoin és az ether (23 400, illetve 1690 dollár körül). A piac végre, két-három hónap után kijutott az “extrém félelem” állapotából, bár még mindig a “félelem” állapotában van.

A kriptovaluták “félelem és mohóság indexe”. Forrás: Alternative.meA kriptovaluták “félelem és mohóság indexe”. Forrás: Alternative.me

A metaverzum sikeres lesz, a Meta nem?

Vitalik Buterin, az Ethereum ikonikus alapítója egy Twitter-bejegyzéssorozatban fejtette ki gondolatait arról, hogyan nézhet ki a metaverzum. Szerinte az emberek még nem igazán tudják, hogy mi az a metaverzum és mit is akarnak majd tőle, így sok, jelenleg futó vállalati projekt valószínűleg nem fog sehova sem vezetni.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Buterin kifejezetten kritizálta az ezen dolgozó Meta Platforms-ot (volt Facebook), mondván, hogy bármit is hoznak létre, az félre fog sikerülni. Szerinte a metaverzum a mai technológia fejlődésének elkerülhetetlen lépéseként fog eljönni.

Ez egyébként népszerű elmélet a kriptovaluta-rajongók körében, amely szerint a metaverzumok decentralizáltan fognak jól működni. Így a technológiai óriások nem tudnak majd labdába rúgni. De ehhez alighanem a szóban forgó multiknak is lesz néhány szavuk.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9212 8920 9212 +2,63% 0 0 3 218 515 768 Ft 2022-08-16 17:13:09
MOL 2916 2854 2924 +1,04% 0 0 1 485 561 030 Ft 2022-08-16 17:09:32
MTELEKOM 320 317 321 +0,31% 0 0 56 914 053 Ft 2022-08-16 17:05:09
RICHTER 8055 8000 8125 -0,06% 0 0 1 512 656 160 Ft 2022-08-16 17:08:28
OPUS 151 148 152 -1,31% 0 0 22 901 690 Ft 2022-08-16 17:14:44
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyenge szinteken ragadt a forint, hasított viszont az OTP
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,92 pontos, 1,15 százalékos emelkedéssel, 43 528,08 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nagy a gáz, 404 felett az euró
Eidenpenz József | 2022. augusztus 16. 12:34
Az euró/forint megint az egekben, 404-405 között jár, amiben az adósságminősítésünk, az erős dollár és a gázellátás bizonytalansága is szerepet játszhat. Hat és fél hónapos mélyponton áll viszont az olaj, és feléledtek a mém-részvények. “Nagy Pénzrablás” történt a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Reggel már súrolta a 400-as szintet a forint 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:08
Folytatódott a gyengülés.
Részvény / Deviza / Áru Külföldről kapott gyomrost a pesti tőzsde: rosszul indult a hét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Rontották Magyarország kilátásait, esik a forint
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 12:27
Részben a pénteki hitelminősítői kommentár, részben a dollár erősödése miatt nagyot esett ma a forint, az OTP-t is adják. A héten főleg az amerikai kiskereskedelmi szektorra figyelnek a befektetők. Az ether nem bírt sokáig 2000 dollár felett maradni, de így is két és fél hónapos csúcs közelében áll.
Részvény / Deviza / Áru Biztonságos távolságra került a forint a 400-as szinttől
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:35
Minimálisan erősödött a forint a hét első napján a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG