<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Alacsonyak a kamatok, nemsokára nőhet az adó is, és sokan alternatív befektetési formákat keresnek. Az alapok egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy milyen hozamokat értek el a múltban. Ez nem jelent ugyan garanciát a jövőre nézve, de javítja az esélyeket.

Egyre népszerűbbek az utóbbi időben a befektetési alapok, főként az alacsony banki kamatok terelik feléjük a befektetőket. Alapot választani pedig nem könnyű, főleg, ha valaki először próbálkozik ilyesmivel. A választás egyik alapja az elért hozam lehet.

A múlt, az nem a jövő

Itt mindjárt érdemes emlékezni arra, milyen sok kisbefektető követi el azt a hibát, hogy múltbeli dolgokat hasonlít össze jövőbeliekkel. Például egy befektetési alap egy éves múltbeli hozamát egy bankbetét következő egy évi, jövőbeli kamatával. (A hozam és a kamat közötti összefüggésről korábban itt írtunk.)

A múltbeli hozamok tehát a múltbeli teljesítményről szólnak, a jövőbeliről nem szükségszerűen. Amelyik alap vagy alapkezelő a múltban rendszeresen jó teljesítményt ért el, az nagyobb valószínűséggel teljesíthet jól a jövőben is, de garantálni ezt senki sem tudja. A befektetési alapok teljesítménye sok tényezőtől függ, az eszközeik ingadozó piaci árfolyamain keresztül. Ezzel együtt is fontos szempont lehet a választásnál az elért hozam.

Küszöböljük ki a kilengéseket

A hozamok számítását és közzétételét, reklámozását az alapkezelők által az alapkezelők szervezetének, a Bamosz-nak az etikai normája is szabályozza. Erre pedig többek között azért van szükség, hogy ne legyenek hasraütés-szerűen kiragadott, véletlenszerűen kiugró adatok, amelyek megtéveszthetik a kisbefektetőt. Az értékpapírok piaci árának ingadozása miatt – különösen a kockázatosabb alapoknál és rövid távon – csúnya kilengések lehetnek  az alapok árfolyamában (egy jegyre jutó nettó eszközértékében) is.

Ezek a kilengések annál kisebbek, minél hosszabb távra megyünk vissza az időben, ezért előírás, hogy hirdetéseikben normál esetben egy év alatti időtávra ne tegyenek közzé hozamot az alapkezelők alapjaikról. Kivételt jelent, ha nemrég indult vagy átalakult alapról, illetve folyószámla-szerűen működő likviditási alapról, pénzpiaci alapról, rövid kötvényalapról van szó, ekkor egyes éven belüli futamidők is megengedettek.

Almát almával, körtét körtével

Azt is előírják, hogy egy év felett melyik – 1, 2, 3, 5, 10, 15, 20 éves – időszakokra tehetik közzé az alapkezelők az alap teljesítményét, illetve még az indulás napjától számítva is érvényes. A számítás végpontja pedig ne legyen valamely tetszőleges nap, hanem inkább mindig valamely hónap utolsó napja. Különböző internetes rendszerekkel azonban más időszakaszok adatait is le lehet kérni.

A bika a kitartó tőzsdei áremelkedések jelképe.

De még érdekesebb az, hogy mit mivel hasonlítunk össze. Először is a pénznemet többnyire fontos megkülönböztetni, az euróban kibocsátott befektetési jegyek teljesítményét más eurós alapokkal, a forintosakét más forintosakkal érdemes összehasonlítani. Azután nyilván részvényalapot részvényalappal, kötvényalapot kötvényalappal, de itt további finomításokra is szükség lehet.

Irány az irányadó hozam

Egy dél-amerikai részvényalap teljesítménye nagyon elszakadhat egy ázsiaitól vagy egy török, német részvényalapétól, akkor is, ha mindkettő kezelője jól dolgozik. Nem is beszélve a gazdasági ágazatokra specializálódott konstrukciókról. Az egyes alapok fő befektetési politikája (részvény, kötvény stb.) mellett ezekre a szakosodásokra, az úgynevezett kitettségre is vannak adatok a Bamosz adatbázisában. Érdemes ezt is figyelembe venni. Bár nem találunk például túl sok török részvényalapot, legalább az adott régión belül (Kelet-Európa vagy Feltörekvő Európa.)

Bármely alapot bármely másikkal tehát sokszor nem lehet vagy nem érdemes összehasonlítani, de teljesítménymérésre számos esetben használnak egy mutatószámot, az úgynevezett benchmarkot (referenciahozamot). Ez egy olyan irányadó hozam, általában egy piaci index vagy több index kombinációja, amelyhez egy portfólió vagy befektetési alap teljesítményét viszonyítják, mérik.

A BUX-ot jó túlszárnyalni

Például egy hazai részvényalap benchmarkja lehetne 90 százalék BUX és 10 százalék RMAX index. (Az előbbi a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacának mozgását, az utóbbi a rövid lejáratú magyar állampapírokat méri.) Ha az alap jobban teljesít a saját benchmarkjánál, akkor kezelője jó munkát végzett, mert túlteljesítette az adott tőzsde átlagosnak tekinthető eredményét.

Ez mondjuk eléggé nehéz feladat, mivel az alapoknak vannak költségei is, az indexekben pedig költségekkel nem számolnak. A benchmark teljesítményét rendszerint közzéteszik az alapok éves, féléves, havi jelentéseiben az alap hozamaival együtt.

Csak a pozitív az igazán jó szám

A benchmarkok használatán túl vannak abszolút hozamú alapok is, amelyek benchmarkként általában szimplán az állampapírok hozamát használják. Emögött az a filozófia áll, hogy a befektetők számára nem az a fontos, hogy melyik indexet érik utol, hiszen ha esik az adott index, akkor a túlszárnyalása mellett is keletkezhet veszteség. A lényeg az lenne, hogy nyereséget érjünk el, lehetőleg mindenképpen. Ennek érdekében ezen alapok többsége nem csak egy-egy tőzsdére, országra, értékpapírfajtára szakosodik, hanem rugalmasan váltogatja befektetéseit.

A kisbefektetők nagy többsége azt már nem ismeri, de feltüntetik a hozamok mellett az alapok hozamainak szórását is. A szórás a hozamok ingadozása, amely megmutatja, mennyire kockázatos az adott befektetés, a magasabb rizikójú értékpapírok árfolyama ugyanis jobban ingadozik. Ezt is össze lehet vetni a benchmark-mutató hozamának szórásával. Ha egy alap hozamának szórása alacsonyabb, az alacsonyabb kockázatot jelent, ami a befektetőnek – ugyanakkora hozam esetén – jobb.


A cikk támogatója az Aegon Befektetési Alapkezelő

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19250 18900 19250 +2,26% 0 0 4 829 270 365 Ft 2021-10-26 17:05:05
MOL 2746 2720 2764 -0,07% 0 0 1 488 934 774 Ft 2021-10-26 17:12:48
MTELEKOM 428 428 433 -0,35% 0 0 104 485 150 Ft 2021-10-26 17:05:20
RICHTER 8610 8590 8800 -1,32% 0 0 2 164 291 160 Ft 2021-10-26 17:05:29
OPUS 238 238 242 -0,42% 0 0 41 919 325 Ft 2021-10-26 17:05:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A nyugat-európai tőzsdék alatt teljesítettünk
MTI | 2021. október 26. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,29 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel, 55 191,91 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Kit érdekelhet az új bitcoin-ETF? A családi ezüstbánya jobb az ezüstnél?
Eidenpenz József | 2021. október 26. 17:07
A napokban indult új amerikai bitcoin-ETF-et történelmi lépésnek tartják, de vajon kinek jó, van-e hasonló Európában? Az utóbbi egy-két év árupiaci fellendülését osztalékot is fizető, nyereséget termelő bányarészvényekkel érdemesebbnek látszik meglovagolni, mint magukkal az árucikkekkel. De a megfelelő cégek kiválasztása nehéz. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Megvan a billió dolláros Tesla, akkumulátor-fémekért ölik egymást a bányászok
Eidenpenz József | 2021. október 26. 12:08
A Tesla nagy ugrása komoly szerepet játszott a tegnapi új történelmi rekordokban, egy hatalmas megrendelés mellett más jó hírek is érkeztek a vállalatról. Ma is kitart a tőzsdék emelkedése, itthon az OTP húz és magas szinten ugyan, de stabilizálódott az euró/forint. Nagy harc folyik a jövőben is ígéretes fémekért a bányavállalatok között.
Részvény / Deviza / Áru Szakad a forint, esett a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 18:17
A magyar fizetőeszköz hétfőn újabb gyengülést követően korábbi történelmi mélypontja közelébe esett. Egyelőre nem látszik, hogy mi tudná megállítani a gyengülést?
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz a magyar inflációval? Miért nem drágul az arany ekkora pénzromlástól?
Eidenpenz József | 2021. október 25. 12:10
Enyhe emelkedéssel indult az európai tőzsdék nagy része, miközben a vártnál rosszabb német hangulatindex érkezett, de remekelt egy brit bank. Bajban van az MNB, az infláció tartósan magas szinten maradhat az egyik alapkezelő szerint. További jegybanki lazaság híján megakadhat az arany áremelkedése, de más eszközöké is.
Részvény / Deviza / Áru Mibe fektessünk, ha kettészakad az eurózóna? Matolcsy György is kommentelt
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 06:57
Eric Knight befektetési szakember korábban azt fejtegette, az eurózóna kettészakadására is sor kerülhet a kialakuló adósságválság miatt. A befektetőknek azt javasolja, keressék az igazi értéket teremtő reáleszközöket.
Részvény / Deviza / Áru Fizet az Evergrande, a félelem falán kúsznak felfelé az árak
Eidenpenz József | 2021. október 22. 13:06
A tegnapi amerikai történelmi csúcs után Európában is jó a hangulat, de nem tudni, hogy ez az USA-ban is ki fog-e tartani. A Molra két célár-javítás is érkezett, de vásárlásra nem, csak tartásra ajánlják. Fizetett az Evergrande, de lehet, hogy csak időt akar nyerni. Tovább szakad a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Jócskán felülteljesített ma a pesti börze
MTI | 2021. október 21. 17:51
Jó napja volt a Mol-nak és OTP-nek is. 
Részvény / Deviza / Áru Megjött az új bitcoin-rekord, a Tesla lehet a rendőrlámpa-koalíció nyertese
Eidenpenz József | 2021. október 21. 11:40
A tőzsdéken mára elromlott a hangulat, megint a kínaiak ijesztettek rájuk. Az euró/forint 364 is volt, majd éles fordulat következett. A bitcoin történelmi csúcsot döntött, de már az ether sincs ettől messze. Remekelt a Tesla, mégis esik.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom: hogyan teljesített szerdán a budapesti parkett?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,74 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 54 393,63 ponton zárt szerdán.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos