<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az európai tőzsdék többsége szerény mínuszban van, köztük a BUX is, de az egyedi sztorikra nem lehet panasz. Ma az AutoWallis szállt el, miután az OTP optimista elemzést tett közzé. A forint kissé gyengül, annak ellenére, hogy intervencióval felérő lépéseket tettek a hazai pénzügyi vezetők. Hamar behalt a litecoin-áremelkedés, új erő viszi fel az uránbányákat.

A tegnapi emelkedés után ma ismét csökkenésnek indultak az európai tőzsdeindexek. Bár a német mutató kis pluszt tudott elérni, a francia párja 0,4, a brit 0,2 százalékkal süllyed. Az amerikai határidős indexeknek csak egészen minimális emelkedésre futja. A piac kivár, a pár óra múlva érkező amerikai inflációs adatra figyelnek.

Itthon a BUX index is 0,2 százalékkal esik, ugyanezt látjuk az OTP és a Mol árfolyamában is. A Richter 0,6, az utóbbi napok üdvöskéje, a 4iG 0,4, a Telekom 0,2 százalékkal süllyed. Az AutoWallis a nap nyertese, amely 13 százalékkal 124,50-re ugrott, mivel az OTP Bank vételi ajánlással és 164 forintos 12 havi célárfolyammal kezdte meg a követését.

Árfolyamok és grafikonok

Közzétették a magyarországi hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításának részleteit, ami nem tér el lényegesen a már kiszivárgott feltételektől. Így az OTP-re sem lehet már jelentős hatása.

ForintbankjegyekForintbankjegyek

Intervenciócska a forintpiacon

A forint stabilitásának magyarázatát az Erste Befektetési Zrt. hírlevelében találtuk meg, eszerint “az MNB és az ÁKK összehangolt akciót hajtott végre” a forint piacán.

Az MNB törölte a tegnapi, forintlikviditást nyújtó swap tendert, holnap pedig két hetes, eurólikvidiást biztosító EUR-HUF swap tendert tart. Ezzel próbálja csökkenteni az anomáliát, amit mostanában láthatunk a swap piacon. Ez átmenetileg pozitívan hatott a forint árfolyamára, na meg az is, hogy az ÁKK 1,8 milliárd euróról 4,5 milliárd euróra növelte az idei devizakötvény kibocsátási tervét.

Ennek ellenére ma a forint kissé újra gyengül, az euró ára 349,60. Lásd még:

Jön a fontos inflációs adat

Délután amerikai inflációs adat érkezik, ami, ha meglepetést okoz, alaposan megmozgathatja a piacokat. Az elemzők szerény, 0,1 százalékpontos mérséklődést várnak a júliusi adathoz képest. A piac ebből próbál arra következtetni, mikor lép majd a Fed.

Aggódnak a profi befektetők

A múlt heti esések után a tegnapi részvénypiaci optimizmust részben azzal magyarázták, hogy a koronavírus-fronton pozitív jeleket lehetett felfedezni, és így a gazdasági növekedéssel kapcsolatban is optimistábbak lettek a befektetők. Ám a piaci szereplők – az idei 18-19 százalékos indexemelkedések után – alapvetően nagyon aggódnak, ez látszik a VIX index viszonylag magas szintjéből is. (A közeli határidő 20 felett.)

A Deutsche Bank szeptember eleji, 550 professzionális befektető körében végzett rendszeres felmérése szerint a többség attól tart, hogy a gazdasági kép a következő hónapokban romlani fog. Továbbra is a Covid a legfőbb gondjuk, a vártnál magasabb infláció pedig a második.

A legtöbb befektető az év vége előtt 5-10 százalékos visszaesésre számít a tőzsdéken, a válaszadók 58 százaléka. Míg minden tizedik válaszadó tíz százaléknál is nagyobb korrekciót vár.

A nagy Walmart-Litecoin átverés

A litecoin, az egyik legrégebbi, de rendszerint csendesen a háttérben maradó kriptodeviza húsz százalék feletti emelkedést is mutatott hétfőn délután egy rövid ideig. Ugyanis azt írta a sajtó jelentős része egy közleményre hivatkozva, hogy a Walmart áruházlánccal fog együttműködni, ahol elfogadják majd fizetésnél. A jó hír az egész kriptodevizapiacot magával húzta, még a bitcoin is élénken emelkedni kezdett.

A litecoin és a bitcoin egy éve, (dollárban, Tradingview.com)A litecoin és a bitcoin egy éve, (dollárban, Tradingview.com)

A hírt azonban hamar levette sok weboldal, mivel a Walmart honlapján nem volt nyoma. Nemsokára kiderült, hogy álhírről van szó, az áruházóriás is cáfolta, hogy bármiféle ilyen közleményt adott volna ki.

A digitális arany és a digitális ezüst

A digitális ezüstnek is nevezett, valamikor a bitcoin lemásolásával és pár paraméterének módosításával készült litecoin ezután visszaesett nagyjából a kacsa előtti szintre, és a többi kriptodeviza is visszament abba a néhány százalékos mínuszba, ahol korábban volt. (A litecoin, a későbbi bitcoin cash-hez hasonlóan, főként a bitcoin-rendszer alacsony sebességét, szűk tranzakciós kapacitásait igyekezett megjavítani.)

Kriptodeviza-kávézó Bécsben. Litecoin kapható. (E. J.)Kriptodeviza-kávézó Bécsben. Litecoin kapható. (E. J.)

Ma valamivel jobb a hangulat, a digitális aranynak tartott bitcoin, az ether és a litecoin egyaránt három százalék körüli pluszt mutat tegnaphoz képest. A litecoin most a 16. legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza, összértéke a piacon 12 milliárd dollár.

Szintet lépett a cardano, de esett

A cardano, a 77 milliárd dolláros piaci érték alapján harmadik legnagyobb blokklánc okosszerződéseket vezetett be rendszerében a vasárnap indult frissítéssel. A várva várt, tehát meglepetést nem okozó esemény nyomán azonban inkább alulteljesítővé vált. Bár az is igaz, hogy az utóbbi időben már rengeteget emelkedett az árfolyama – egy év alatt mintegy 24-szeresére.

Ismét száguldanak az uránbányák – de van egy nagy újdonság

Az uránérc ára 2014 óta nem látott magasságba emelkedett, emiatt emelkedtek ismét erőteljesen az uránbányák részvényeinek árfolyamai hétfőn a SeekingAlpha szerint. A szektor a 2011-es fukushimai katasztrófa óta csak szenvedett, az utóbbi időben azonban a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak nyomán komoly életjeleket mutat.

Nagy újdonság azonban, hogy a tegnapi ugrást a Reddit.com Wallstreetbets fórumával fémjelzett kisbefektetői csoportok tömeges vásárlásaival is összefüggésbe hozzák. Ők állítólag főleg egyes kisebb bányarészvényeket céloztak meg, amelyek emelkedése két számjegyű volt.

A nagyobb uránbánya-papírok által uralt URA jelzésű amerikai uránbánya-részvény ETF egy év alatt 123 százalékkal, a hasonló portfóliójú URNM pedig 170 százalékkal ment fel.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17500 17500 17985 -2,21% 0 0 4 037 631 950 Ft 2021-09-24 17:10:41
MOL 2460 2422 2466 +0,57% 0 0 2 870 177 144 Ft 2021-09-24 17:11:11
MTELEKOM 424 412 428 -0,59% 0 0 130 747 726 Ft 2021-09-24 17:05:43
RICHTER 8575 8550 8670 -0,52% 0 0 891 335 995 Ft 2021-09-24 17:05:42
OPUS 248 243 252 -0,60% 0 0 30 203 577 Ft 2021-09-24 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott az OTP és a MOL, meglódult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 23. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 648,72 pontos, 1,26 százalékos emelkedéssel, 51 946,86 ponton zárt csütörtökön. Jól szerepelt a MOL és az OTP is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz kínai Lehman Brothers, emelték a Richter célárát
Eidenpenz József | 2021. szeptember 23. 11:57
Fellélegezhettek a piacok a Fed-ülés után és a kínai Evergrande óriásvállalat körüli helyzet enyhülése miatt is. Szép pluszban vannak az indexek mindenütt, Pesten is van emelkedés, ám a forint gyengélkedik. Két elemző teljesen másképpen vélekedik fizetőeszközünk következő pár hónapjáról. A tech-guru, Cathie Wood szerint nincs tech-lufi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengülő pályára állhat a forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 08:18
Bár lassabban, de folytatódik a magyarországi kamatemelési ciklus, a forint és feltörekvő piaci társai inkább a negatív irányba mehetnek középtávon a negyedik hullám okozta bizonytalanságból adódó nemzetközi befektetői hangulat miatt – véli Hajósi Péter, a K&H alapok vezető stratégája. A részvénypiacokon még mindig van keresnivalója a megtakarítóknak, akiknek érdemes a külföldi devizákra figyelniük.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi indexekkel együtt mozgott a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:32
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 482,58 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel, 51 298,14 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Stabil maradhat a forint jövőre is, a svájci frank pedig újra érdekes lehet
Eidenpenz József | 2021. szeptember 22. 14:18
Ingatlanokat, részvényeket kell venni az inflációs környezetben az Equilor Befektetési Zrt. szerint, és a magyar részvények nagy többsége jó választás, még a közepes cégek is. A forintgyengülés időszakának jó időre vége lehet, oldalazó árfolyamra számítanak, ami jövőre is kitarthat. Sokat javulhat az OTP helyzete, a Mol pedig kifejezetten olcsó.
Részvény / Deviza / Áru Ismét Amerikán a befektetők szeme, elkerülhető a kínai gigacsőd?
Király Béla | 2021. szeptember 22. 12:15
A tőzsdék szerdán óvatos optimizmust mutatnak, továbbra is fókuszban van a megrendült kínai ingatlanfejlesztő óriás, Evergrande, emellett az esti amerikai jegybanki ülés is komoly izgalmakat tartogat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos