<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az európai tőzsdék többsége szerény mínuszban van, köztük a BUX is, de az egyedi sztorikra nem lehet panasz. Ma az AutoWallis szállt el, miután az OTP optimista elemzést tett közzé. A forint kissé gyengül, annak ellenére, hogy intervencióval felérő lépéseket tettek a hazai pénzügyi vezetők. Hamar behalt a litecoin-áremelkedés, új erő viszi fel az uránbányákat.

A tegnapi emelkedés után ma ismét csökkenésnek indultak az európai tőzsdeindexek. Bár a német mutató kis pluszt tudott elérni, a francia párja 0,4, a brit 0,2 százalékkal süllyed. Az amerikai határidős indexeknek csak egészen minimális emelkedésre futja. A piac kivár, a pár óra múlva érkező amerikai inflációs adatra figyelnek.

Itthon a BUX index is 0,2 százalékkal esik, ugyanezt látjuk az OTP és a Mol árfolyamában is. A Richter 0,6, az utóbbi napok üdvöskéje, a 4iG 0,4, a Telekom 0,2 százalékkal süllyed. Az AutoWallis a nap nyertese, amely 13 százalékkal 124,50-re ugrott, mivel az OTP Bank vételi ajánlással és 164 forintos 12 havi célárfolyammal kezdte meg a követését.

Árfolyamok és grafikonok

Közzétették a magyarországi hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításának részleteit, ami nem tér el lényegesen a már kiszivárgott feltételektől. Így az OTP-re sem lehet már jelentős hatása.

ForintbankjegyekForintbankjegyek

Intervenciócska a forintpiacon

A forint stabilitásának magyarázatát az Erste Befektetési Zrt. hírlevelében találtuk meg, eszerint “az MNB és az ÁKK összehangolt akciót hajtott végre” a forint piacán.

Az MNB törölte a tegnapi, forintlikviditást nyújtó swap tendert, holnap pedig két hetes, eurólikvidiást biztosító EUR-HUF swap tendert tart. Ezzel próbálja csökkenteni az anomáliát, amit mostanában láthatunk a swap piacon. Ez átmenetileg pozitívan hatott a forint árfolyamára, na meg az is, hogy az ÁKK 1,8 milliárd euróról 4,5 milliárd euróra növelte az idei devizakötvény kibocsátási tervét.

Ennek ellenére ma a forint kissé újra gyengül, az euró ára 349,60. Lásd még:

Jön a fontos inflációs adat

Délután amerikai inflációs adat érkezik, ami, ha meglepetést okoz, alaposan megmozgathatja a piacokat. Az elemzők szerény, 0,1 százalékpontos mérséklődést várnak a júliusi adathoz képest. A piac ebből próbál arra következtetni, mikor lép majd a Fed.

Aggódnak a profi befektetők

A múlt heti esések után a tegnapi részvénypiaci optimizmust részben azzal magyarázták, hogy a koronavírus-fronton pozitív jeleket lehetett felfedezni, és így a gazdasági növekedéssel kapcsolatban is optimistábbak lettek a befektetők. Ám a piaci szereplők – az idei 18-19 százalékos indexemelkedések után – alapvetően nagyon aggódnak, ez látszik a VIX index viszonylag magas szintjéből is. (A közeli határidő 20 felett.)

A Deutsche Bank szeptember eleji, 550 professzionális befektető körében végzett rendszeres felmérése szerint a többség attól tart, hogy a gazdasági kép a következő hónapokban romlani fog. Továbbra is a Covid a legfőbb gondjuk, a vártnál magasabb infláció pedig a második.

A legtöbb befektető az év vége előtt 5-10 százalékos visszaesésre számít a tőzsdéken, a válaszadók 58 százaléka. Míg minden tizedik válaszadó tíz százaléknál is nagyobb korrekciót vár.

A nagy Walmart-Litecoin átverés

A litecoin, az egyik legrégebbi, de rendszerint csendesen a háttérben maradó kriptodeviza húsz százalék feletti emelkedést is mutatott hétfőn délután egy rövid ideig. Ugyanis azt írta a sajtó jelentős része egy közleményre hivatkozva, hogy a Walmart áruházlánccal fog együttműködni, ahol elfogadják majd fizetésnél. A jó hír az egész kriptodevizapiacot magával húzta, még a bitcoin is élénken emelkedni kezdett.

A litecoin és a bitcoin egy éve, (dollárban, Tradingview.com)A litecoin és a bitcoin egy éve, (dollárban, Tradingview.com)

A hírt azonban hamar levette sok weboldal, mivel a Walmart honlapján nem volt nyoma. Nemsokára kiderült, hogy álhírről van szó, az áruházóriás is cáfolta, hogy bármiféle ilyen közleményt adott volna ki.

A digitális arany és a digitális ezüst

A digitális ezüstnek is nevezett, valamikor a bitcoin lemásolásával és pár paraméterének módosításával készült litecoin ezután visszaesett nagyjából a kacsa előtti szintre, és a többi kriptodeviza is visszament abba a néhány százalékos mínuszba, ahol korábban volt. (A litecoin, a későbbi bitcoin cash-hez hasonlóan, főként a bitcoin-rendszer alacsony sebességét, szűk tranzakciós kapacitásait igyekezett megjavítani.)

Kriptodeviza-kávézó Bécsben. Litecoin kapható. (E. J.)Kriptodeviza-kávézó Bécsben. Litecoin kapható. (E. J.)

Ma valamivel jobb a hangulat, a digitális aranynak tartott bitcoin, az ether és a litecoin egyaránt három százalék körüli pluszt mutat tegnaphoz képest. A litecoin most a 16. legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza, összértéke a piacon 12 milliárd dollár.

Szintet lépett a cardano, de esett

A cardano, a 77 milliárd dolláros piaci érték alapján harmadik legnagyobb blokklánc okosszerződéseket vezetett be rendszerében a vasárnap indult frissítéssel. A várva várt, tehát meglepetést nem okozó esemény nyomán azonban inkább alulteljesítővé vált. Bár az is igaz, hogy az utóbbi időben már rengeteget emelkedett az árfolyama – egy év alatt mintegy 24-szeresére.

Ismét száguldanak az uránbányák – de van egy nagy újdonság

Az uránérc ára 2014 óta nem látott magasságba emelkedett, emiatt emelkedtek ismét erőteljesen az uránbányák részvényeinek árfolyamai hétfőn a SeekingAlpha szerint. A szektor a 2011-es fukushimai katasztrófa óta csak szenvedett, az utóbbi időben azonban a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak nyomán komoly életjeleket mutat.

Nagy újdonság azonban, hogy a tegnapi ugrást a Reddit.com Wallstreetbets fórumával fémjelzett kisbefektetői csoportok tömeges vásárlásaival is összefüggésbe hozzák. Ők állítólag főleg egyes kisebb bányarészvényeket céloztak meg, amelyek emelkedése két számjegyű volt.

A nagyobb uránbánya-papírok által uralt URA jelzésű amerikai uránbánya-részvény ETF egy év alatt 123 százalékkal, a hasonló portfóliójú URNM pedig 170 százalékkal ment fel.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8122 8052 8246 -1,96% 0 0 4 872 673 272 Ft 2022-09-28 17:09:44
MOL 2366 2344 2426 -2,07% 0 0 1 775 043 174 Ft 2022-09-28 17:05:15
MTELEKOM 292 291 300 -1,68% 0 0 114 179 590 Ft 2022-09-28 17:05:05
RICHTER 7200 7060 7420 -2,77% 0 0 3 085 325 905 Ft 2022-09-28 17:14:15
OPUS 129 125 131 -0,62% 0 0 15 360 923 Ft 2022-09-28 17:05:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a forint, 431 felett is járt a dollár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 11:15
Újabb történelmi mélypont, soha nem került még ennyi forintba egy dollár.
Részvény / Deviza / Áru Berobbant a gázár - ez lehetett a szabotázs célja?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:08
Jókorát ugrott a gázár a hírek hatására.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi mélyponton járt a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 07:56
Most épp a dollárral szemben, de az euróval szemben sem ébredt acélosan.
Részvény / Deviza / Áru Pénzügyi követeléssel állt elő az orosz értéktár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 18:38
Kiakadtak az uniós szankciókon.
Részvény / Deviza / Áru Mit hoz nekünk a dühös medve éve? Tartósan 400 forint feletti eurót
Eidenpenz József | 2022. szeptember 27. 18:25
Öveket becsatolni. Turbulens hónapok következhetnek a tőkepiacokon és a magyar gazdaságban az Equilor Befektetési Zrt. szerint, amit inkább csak enyhíthet az uniós forrásokról való esetleges megegyezés. Az euró/forint jövőre sem túl valószínű, hogy tartósan 400 alá süllyedne, az infláció pedig jövőre átlagosan még magasabb lehet, mint az idén.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé csordogált sok blue chip a BÉT-en
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 20,17 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 38 549,03 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Megint elájult a forint, hiába emeltek nagyot Matolcsyék
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:15
Erősödött a forint a vártnál nagyobb magyar jegybanki kamatdöntés után; az eurót a bejelentést követően 405,26 forinton jegyezték. De nem sokkal később újból gyengülésnek indult.
Részvény / Deviza / Áru Kezdi összeszedni magát a forint?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 07:12
Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG