BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 26. 18:00

Az ezüst keresletét valamivel meghaladhatja a kínálata az idén, annak ellenére, hogy utóbbi 1018,9 millió unciás mennyisége egy százalékkal elmaradhat a 2018-asnál – szerepel egyebek mellett a The Silver Institute 2019-re vonatkozó legfrissebb becslésében. Az utóbbi hetek zuhanása ellenére a szürke nemesfém idei átlagárfolyama 3 százalékkal lehet magasabb a tavalyinál.

Egymással ellentétes hatások eredőjeként lehet az ezüst iránti idei összkereslet 1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – kommentálta a Privatbankár.hu-nak a friss adatokat Juhász Gergely, a nemesfémekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója. Míg az ezüst legnagyobb tételt jelentő ipari felhasználása enyhén, 0,1 százalékkal lehet kevesebb, 513,5 millió uncia, addig a fotóipar szürkenemesfém-igénye 3 százalékkal csappanhat meg, 33 millió unciára. E csökkenéseket azonban ellensúlyozhatják az ezüstékszerek 3, az -evőeszközök 4 és a fizikai befektetések nettósított 7 százalékos emelkedése.

India a húzóerő

Abban, hogy ezüstékszerekből az idén 209,5 millió, míg-evőeszközökből 67,9 millió uncia találhat gazdára, a Conclude Zrt. vezérigazgatója szerint alapvetően egyaránt a növekvő indiai igények játszottak szerepet. Amit három tényező, a minőségi ezüstre való törekvés, a szervezett kiskereskedelem növekedése, valamint a 2019 első felében még alacsonyabb ezüstárak serkentettek. Ezzel szemben a világ második legnagyobb ezüstfogyasztó állama, az Egyesült Államok ékszerkereslete viszonylag gyenge maradt, Juhász Gergely szerint az arany által támasztott konkurencia és a vállalatspecifikus kereskedelmi problémák miatt. Kínában pedig strukturális gondok hatására lanyhult a szürke nemesfémből készült ékszerek iránti igény.

Érzékelhetően megnőtt a befektetők érdeklődése a fizikai ezüst iránt, az ezüstrudakból és -érmékből várhatóan értékesítendő 178,1 millió uncia három éve nem látott mennyiség. Az ékszerrel szemben e tételeknél már az amerikaiak is aktivizálták magukat, fizikaiezüst-befektetéseik­ – a kedvező árvárakozásaiknak és az emelkedő volatilitásnak köszönhetően – négy év után tudtak újra emelkedni. Indiában pedig a 2017-ben kezdődött kedvező trend folytatódott az idén, noha a rúpiában kifejezett fizikaiezüst-árak emelkedése valamelyest visszavetette az eladásokat, különösen vidéken.

Bőséges készletek

Az ezüstkereslet annak ellenére tudott összességében nőni, hogy még mindig tombol az amerikai-kínai kereskedelmi vita,miközben az elektronikai és műszaki cikkek fogyasztása – a világgazdasági növekedés lassulása következtében – visszaesett. Mindazonáltal ezek ezüstkeresletre gyakorolt negatív hatását tompították a magasabb ezüstkészletek, különösen a legfontosabb autóipari szektorban (ahol egyre kifinomultabb járművek gördülnek le a futószalagokról). Emellett a fotovoltaikus szektor ezüstfogyasztása is emelkedett, miután több ország is megújuló energiaprojekteket indított 2019-ben.

Az év végéig várhatóan 1002 millió unciára növekvő kereslet kielégítése nem okozott problémát, mivel azt az ezüstkínálat közel 17 millió unciával haladhatja meg. Annak ellenére, hogy az ezüstbányák termelése az iparág legnagyobb cégeinek idei prognózisával ellentétben nemhogy nőtt, hanem csökkenhetett, még ha csak 0,7 százalékkal is, 849, 3 millió unciára. Mindenekelőtt a dél-amerikai lakossági tiltakozások és bányász-sztrájkok, valamint annak hatására, hogy a mexikói Peñasquito nevű bánya blokád alá került, három további projekt – az ugyancsak mexikói Fresnillo és Saucito, továbbá a perui Uchucchacua– pedig a vártnál gyengébb minőségű ezüstöt hozott a felszínre, közölte a Conclude vezérigazgatója. Az év végi adatok ugyanakkor még gyengébbek lehetnek, mivel bizonytalanság övezi, milyen hatása lesz a negyedik negyedévi üzemi leállásoknak, s milyen lesz a kulcsbányákban kitermelt szürke nemesfém minősége.

Csak megtorpanás?

A kereslet emelkedése áll amögött, hogy a szürke nemesfém unciánkénti (1 uncia=31,1035 gramm) ára szeptember elejére 19,65 dollárra ment fel, ami három éve nem látott magas szint. Ezt követően ugyan csökkent a jegyzés, jelenleg az ezüst 17 dollár közelében cserél gazdát, ám a 16,20 dollár környékére várható 2019-es átlagárfolyama még így is 3 százalékkal lehet magasabb a 2018-asnál.

Az emelkedő makrogazdasági bizonytalanságok és a nagyobb jegybankok friss monetáris lazításai 2019 közepétől ismét előtérbe helyezték a nemesfémek menedékeszköz-szerepét, amelyek a szeptember elejei lokális csúcsot követő, természetesnek tekinthető negatív korrekció lecsengése után az ezüstárakat ismét felfelé nyomhatják – véli Juhász Gergely.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
hírlevél