<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nagyon rossz a hangulat Európában a vírus terjedése miatt, a vezető tőzsdeindexek három százalék feletti mínuszban is jártak. Az amerikai határidős indexek is negatív kezdést vetítenek előre. A BUX viszonylag jól állta a sarat, de nagyot esett a forint, már csak három forintra van a történelmi mélyponttól. Ez a negyedév is recessziót hozhat, több országban újabb lezárásokra készülnek.

Közel három százalékkal zuhan ma az Eurostoxx 50 részvényindex, kontinensünkön harmadik napja nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A minipánikban a német DAX újabb 3,1 százalékkal zuhan, mélyen 12 ezer pont alá. A francia a mutató 2,8, a londoni 1,7 százalékos esést mutat. Az amerikai határidős indexek is csúnyán néznek ki, az ipari részvények Dow Jones indexe határidőre 1,7, a technológiai részvények Nasdaq indexe 1,1 százalékos mínuszban van.

Két százalékkal zuhan a lengyel vezető index, a budapesti BUX másfél százalékos csökkenése az európai átlag alatt van. Az OTP 1,4 százalékkal 9900 forintra, a Mol 1,9 százalékkal 1545-re, a Richter 0,8 százalékkal 6515 forintra esett. A Telekom csak 0,2 százalékkal süllyedt, de az utóbbi napokban már alulteljesítő volt. Elérte a 200 forintot az Opus, 1,2 százalékos lejtmenet után.

Közel a forint a történelmi gödörhöz

A forint is a gyengülés útjára lépett, 7,2 forinttal feljebb van az euró, 367,0 forinton, mindössze három forinttal az eddigi történelmi csúcs alatt. Hasonló mértékben gyengült egyébként a lengyel zloty is, a cseh korona valamivel kevésbé. Nagyot erősödött a dollár, valószínűleg a kockázatkerülés terjedése miatt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A nemesfémek mínuszban járnak, de igazán nagyot az olaj esett, három-négy százalékkal ment lejjebb. Ezzel a WTI már a 38 dolláros szintet ostromolja, a Brent pedig 40,30. A múlt héten 4,6 millió hordóval emelkedett az amerikai olajkészletek szintje az API adatai szerint. Ez jelentősen meghaladta az elemzők várakozásait. Emelkedni tudott viszont a bitcoin, 13 600 dollár, de éjszaka volt 13 800 felett is.

Mennyire nagy a baj?

Az Egyesült Királyság és Franciaország tavasz óta a legtöbb napi Covid-19 halálesetről számolt be, Hollandia, Olaszország, Románia, Irán is rekordszámú fertőzést regisztrált. Magyarországon is romlik a helyzet, egyre többen vannak kórházban, miközben a járványügyi szabályokra csak kisebb tapaszokat raktak. Franciaországban, Belgiumban és Németországban új intézkedésekre készülnek. Angela Merkel kancellár a sajtó szerint a vendéglátó-ipari létesítmények és a kulturális rendezvények egy hónapos lezárását tervezi.

A potenciális oltások és kezelések többsége bajba kerül a vizsgálatok utolsó szakaszában, pedig az Egyesült Államok stratégiája ezeken alapul. Nem pedig olyan óvintézkedésekre, mint a tesztelés, a maszkok és a társadalmi távolságtartás. Attól tartanak, a vírus elleni küzdelem így 2023-ig is elhúzódhat. Az USA-ban egyre több ember halmoz fel élelmiszer-készleteket. A kórházban ápolt koronavírus-betegek száma 37 százalékkal emelkedett a 32 államban tapasztalható harmadik hullámban – írja a Bloomberg.com hírlevele.

Nem lesz karantén?

A vírus terjedése nyomás alatt tartja a részvénypiacokat, a fő kérdés azonban a lezárások mértéke az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Európában egyre szigorúbb korlátozások lépnek életbe, a döntéshozók azonban nem hajlanak a tavaszi karanténok visszaállítására. A magasabb felkészültség, a lakossági elégedetlenség és a rendkívül károk miatt várhatóan nem fog ismét teljes lezárásra sor kerülni.

Második recessziótól tartanak a németek

Ha a lezárás a szövetségi kormány tervei szerint történik, akkor a bruttó hazai termék a negyedik negyedévben már nem fog növekedni mondja Jörg Krämer, a Commerzbank vezető közgazdásza. Ehelyett örülhetnek majd egy nulla körüli teljesítménynek is, de a második recesszió kockázata is jelentős. Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza hasonló véleményen van. A jelenleginél drasztikusabb korlátozások esetén a gazdaság további két százalékkal is zsugorodhat.

Ha a helyzet néhány hét múlva enyhül, akkor a sok kiskereskedő számára oly fontos karácsonyi szezon novemberről decemberre, és egyes esetekben az online kereskedelemre terelődik át – írta az N-Tv.de.

K alakú-e a kilábalás?

A Bloomberg kommentárja szerint a “K alakú fellendülés” kifejezés az elmúlt hónapokban meglepően népszerű mémmé vált, mivel a gazdaság egyes részei fellendültek, míg mások gödörbe süllyedtek. (Ahogy a K egyik szára is felfelé, a másik lefelé tart.))

Noha a munkanélküliségi ráta az egekbe szökött, sok pénzügyi eszköz tulajdonosainak rendkívül jól megy. De bizonyos értelemben ez nem új keletű jelenség, minden válságnak és visszaesésnek K-alakú eredménye van. Ami ezúttal mégis figyelemre méltó, hogy milyen gyorsan alakultak a dolgok. Mintha több évnyi gazdasági változás tömörült volna hat hónapba. Így láthatjuk azt az egyenlőtlenséget okozó hatást, amely máskor a lassú folyamatok miatt nem olyan feltűnő.

Olajpumpa (Pixabay.com)
Olajpumpa (Pixabay.com)

Új üzletág születik?

A fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiára való áttérés nem lesz elegendő az éghajlatváltozás lassításához – írja a Bloomberg. Más megoldások is kellenek a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.

Megfelelő ösztönzők mellett a széndioxid-eltávolító ipar hamarosan annyi bevételt hozhat, mint a mai olaj- és gázágazat derül ki egy új tanulmányból. Egyrészt több pénzt fordítanak a szén-dioxid-kivonás természetes módjaira, mint fák ültetése, a tőzeglápok és a mangrove erdők megőrzése. Másrészt olyan technológiák térnyerése várható, mint a levegőből történő közvetlen kinyerés vagy a kőzetekben történő lekötés, amelyek még nem állnak készen.

Pumpáljuk vissza a szénd-dioxidot a földbe

A Vivid Economics által közzétett tanulmány megállapítja, hogy a negatív széndioxid-kibocsátásból származó bevétel 2050-re elérheti évente az 1400 milliárd dollárt, szemben a mai mintegy 300 millió dollárral. Összehasonlításképpen, a Rystad Energy szerint az olaj- és gázipar az idei évben 1500 milliárd dollár bevételt termel, mintegy 40 százalékkal kevesebbet, mint 2019-ben.

Ám a bevételei csökkenése ellenére a Big Oil-nak (az öt legnagyobb multinacionális energiacégnek) nem kell a partvonalon maradnia. A szén-dioxid levegőből történő kinyerésének technológiája részben pont az energiaipari vállalatok szakértelmét és infrastruktúráját kívánja meg. A széntartalmú anyagok kitermelése helyett azonban a földbe kell visszapumpálni azokat, gyakran ugyanazon a helyen, ahol olajat és gázt találtak – írja a Bloomberg.

Jó gyorsjelentések és Airbnb-kibocsátás

Az Airbnb a Nasdaq-on jöhet tőzsdére, a korábbi hírek a decemberi debütálásról szóltak. A 2:1 arányú részvény-felaprózás után a papírokat 34,88 dollárra értékelték – írja a KBC Equitas.

A Microsoft a vártnál erősebb számokat tett közzé, az elemzők 35,75 milliárd dollár bevételre számítottak, de 37,15 milliárdot ért el. Pozitív meglepetést okozott a Deutsche Bank, 182 millió eurós profitról számolt be. Az elemzők veszteségre számítottak. Az Intellel ellentétben erős számokat tudott közölni az AMD. A Sony célkitűzése, hogy 7,6 millió darabot adjon el legújabb konzoljából március végéig írta a brókercég.

Jó híreket közölt a német Puma és a brit Next is. De jó hírek ide vagy oda, e részvények sem tudták kivonni magukat az általános esés alól.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10770 10715 10860 +1,32% 0 0 7 803 173 690 Ft 2023-02-02 17:10:43
MOL 2750 2728 2774 +1,48% 0 0 1 062 607 476 Ft 2023-02-02 17:13:13
MTELEKOM 383 380 384 0,00% 0 0 92 303 227 Ft 2023-02-02 17:05:16
RICHTER 8160 8140 8240 +0,18% 0 0 2 490 298 635 Ft 2023-02-02 17:10:47
OPUS 132 129 133 +2,00% 0 0 12 852 135 Ft 2023-02-02 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
Részvény / Deviza / Áru Megfosztották Gyurcsány Ferencet a tőzsdeguru címtől
Csabai Károly | 2023. február 2. 05:46
Azáltal ugyanis, hogy a DK-elnök értékpapír-állományának az értéke 2022-ben szinte fillérre pontosan az egy évvel korábbi felére, 461 millió forintra apadt, a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere, a KDNP-s Seszták Miklós meg tudta előzni, miután egy év alatt 3,2 millióról 492 millió forintosra duzzasztotta az állampapír-állományát. Egyéb érdekességekre is rábukkantunk a parlamenti képviselők most közzétett értékpapír-portfolióinak áttanulmányozásakor.
Részvény / Deviza / Áru Kamatot emelt az amerikai Fed
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 20:41
Nem történt meglepetés, az új kamat 4,75 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG