<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nagyon rossz a hangulat Európában a vírus terjedése miatt, a vezető tőzsdeindexek három százalék feletti mínuszban is jártak. Az amerikai határidős indexek is negatív kezdést vetítenek előre. A BUX viszonylag jól állta a sarat, de nagyot esett a forint, már csak három forintra van a történelmi mélyponttól. Ez a negyedév is recessziót hozhat, több országban újabb lezárásokra készülnek.

Közel három százalékkal zuhan ma az Eurostoxx 50 részvényindex, kontinensünkön harmadik napja nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A minipánikban a német DAX újabb 3,1 százalékkal zuhan, mélyen 12 ezer pont alá. A francia a mutató 2,8, a londoni 1,7 százalékos esést mutat. Az amerikai határidős indexek is csúnyán néznek ki, az ipari részvények Dow Jones indexe határidőre 1,7, a technológiai részvények Nasdaq indexe 1,1 százalékos mínuszban van.

Két százalékkal zuhan a lengyel vezető index, a budapesti BUX másfél százalékos csökkenése az európai átlag alatt van. Az OTP 1,4 százalékkal 9900 forintra, a Mol 1,9 százalékkal 1545-re, a Richter 0,8 százalékkal 6515 forintra esett. A Telekom csak 0,2 százalékkal süllyedt, de az utóbbi napokban már alulteljesítő volt. Elérte a 200 forintot az Opus, 1,2 százalékos lejtmenet után.

Közel a forint a történelmi gödörhöz

A forint is a gyengülés útjára lépett, 7,2 forinttal feljebb van az euró, 367,0 forinton, mindössze három forinttal az eddigi történelmi csúcs alatt. Hasonló mértékben gyengült egyébként a lengyel zloty is, a cseh korona valamivel kevésbé. Nagyot erősödött a dollár, valószínűleg a kockázatkerülés terjedése miatt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A nemesfémek mínuszban járnak, de igazán nagyot az olaj esett, három-négy százalékkal ment lejjebb. Ezzel a WTI már a 38 dolláros szintet ostromolja, a Brent pedig 40,30. A múlt héten 4,6 millió hordóval emelkedett az amerikai olajkészletek szintje az API adatai szerint. Ez jelentősen meghaladta az elemzők várakozásait. Emelkedni tudott viszont a bitcoin, 13 600 dollár, de éjszaka volt 13 800 felett is.

Mennyire nagy a baj?

Az Egyesült Királyság és Franciaország tavasz óta a legtöbb napi Covid-19 halálesetről számolt be, Hollandia, Olaszország, Románia, Irán is rekordszámú fertőzést regisztrált. Magyarországon is romlik a helyzet, egyre többen vannak kórházban, miközben a járványügyi szabályokra csak kisebb tapaszokat raktak. Franciaországban, Belgiumban és Németországban új intézkedésekre készülnek. Angela Merkel kancellár a sajtó szerint a vendéglátó-ipari létesítmények és a kulturális rendezvények egy hónapos lezárását tervezi.

A potenciális oltások és kezelések többsége bajba kerül a vizsgálatok utolsó szakaszában, pedig az Egyesült Államok stratégiája ezeken alapul. Nem pedig olyan óvintézkedésekre, mint a tesztelés, a maszkok és a társadalmi távolságtartás. Attól tartanak, a vírus elleni küzdelem így 2023-ig is elhúzódhat. Az USA-ban egyre több ember halmoz fel élelmiszer-készleteket. A kórházban ápolt koronavírus-betegek száma 37 százalékkal emelkedett a 32 államban tapasztalható harmadik hullámban – írja a Bloomberg.com hírlevele.

Nem lesz karantén?

A vírus terjedése nyomás alatt tartja a részvénypiacokat, a fő kérdés azonban a lezárások mértéke az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Európában egyre szigorúbb korlátozások lépnek életbe, a döntéshozók azonban nem hajlanak a tavaszi karanténok visszaállítására. A magasabb felkészültség, a lakossági elégedetlenség és a rendkívül károk miatt várhatóan nem fog ismét teljes lezárásra sor kerülni.

Második recessziótól tartanak a németek

Ha a lezárás a szövetségi kormány tervei szerint történik, akkor a bruttó hazai termék a negyedik negyedévben már nem fog növekedni mondja Jörg Krämer, a Commerzbank vezető közgazdásza. Ehelyett örülhetnek majd egy nulla körüli teljesítménynek is, de a második recesszió kockázata is jelentős. Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza hasonló véleményen van. A jelenleginél drasztikusabb korlátozások esetén a gazdaság további két százalékkal is zsugorodhat.

Ha a helyzet néhány hét múlva enyhül, akkor a sok kiskereskedő számára oly fontos karácsonyi szezon novemberről decemberre, és egyes esetekben az online kereskedelemre terelődik át – írta az N-Tv.de.

K alakú-e a kilábalás?

A Bloomberg kommentárja szerint a “K alakú fellendülés” kifejezés az elmúlt hónapokban meglepően népszerű mémmé vált, mivel a gazdaság egyes részei fellendültek, míg mások gödörbe süllyedtek. (Ahogy a K egyik szára is felfelé, a másik lefelé tart.))

Noha a munkanélküliségi ráta az egekbe szökött, sok pénzügyi eszköz tulajdonosainak rendkívül jól megy. De bizonyos értelemben ez nem új keletű jelenség, minden válságnak és visszaesésnek K-alakú eredménye van. Ami ezúttal mégis figyelemre méltó, hogy milyen gyorsan alakultak a dolgok. Mintha több évnyi gazdasági változás tömörült volna hat hónapba. Így láthatjuk azt az egyenlőtlenséget okozó hatást, amely máskor a lassú folyamatok miatt nem olyan feltűnő.

Olajpumpa (Pixabay.com)Olajpumpa (Pixabay.com)

Új üzletág születik?

A fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiára való áttérés nem lesz elegendő az éghajlatváltozás lassításához – írja a Bloomberg. Más megoldások is kellenek a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.

Megfelelő ösztönzők mellett a széndioxid-eltávolító ipar hamarosan annyi bevételt hozhat, mint a mai olaj- és gázágazat derül ki egy új tanulmányból. Egyrészt több pénzt fordítanak a szén-dioxid-kivonás természetes módjaira, mint fák ültetése, a tőzeglápok és a mangrove erdők megőrzése. Másrészt olyan technológiák térnyerése várható, mint a levegőből történő közvetlen kinyerés vagy a kőzetekben történő lekötés, amelyek még nem állnak készen.

Pumpáljuk vissza a szénd-dioxidot a földbe

A Vivid Economics által közzétett tanulmány megállapítja, hogy a negatív széndioxid-kibocsátásból származó bevétel 2050-re elérheti évente az 1400 milliárd dollárt, szemben a mai mintegy 300 millió dollárral. Összehasonlításképpen, a Rystad Energy szerint az olaj- és gázipar az idei évben 1500 milliárd dollár bevételt termel, mintegy 40 százalékkal kevesebbet, mint 2019-ben.

Ám a bevételei csökkenése ellenére a Big Oil-nak (az öt legnagyobb multinacionális energiacégnek) nem kell a partvonalon maradnia. A szén-dioxid levegőből történő kinyerésének technológiája részben pont az energiaipari vállalatok szakértelmét és infrastruktúráját kívánja meg. A széntartalmú anyagok kitermelése helyett azonban a földbe kell visszapumpálni azokat, gyakran ugyanazon a helyen, ahol olajat és gázt találtak – írja a Bloomberg.

Jó gyorsjelentések és Airbnb-kibocsátás

Az Airbnb a Nasdaq-on jöhet tőzsdére, a korábbi hírek a decemberi debütálásról szóltak. A 2:1 arányú részvény-felaprózás után a papírokat 34,88 dollárra értékelték – írja a KBC Equitas.

A Microsoft a vártnál erősebb számokat tett közzé, az elemzők 35,75 milliárd dollár bevételre számítottak, de 37,15 milliárdot ért el. Pozitív meglepetést okozott a Deutsche Bank, 182 millió eurós profitról számolt be. Az elemzők veszteségre számítottak. Az Intellel ellentétben erős számokat tudott közölni az AMD. A Sony célkitűzése, hogy 7,6 millió darabot adjon el legújabb konzoljából március végéig írta a brókercég.

Jó híreket közölt a német Puma és a brit Next is. De jó hírek ide vagy oda, e részvények sem tudták kivonni magukat az általános esés alól.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos