TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nagyon rossz a hangulat Európában a vírus terjedése miatt, a vezető tőzsdeindexek három százalék feletti mínuszban is jártak. Az amerikai határidős indexek is negatív kezdést vetítenek előre. A BUX viszonylag jól állta a sarat, de nagyot esett a forint, már csak három forintra van a történelmi mélyponttól. Ez a negyedév is recessziót hozhat, több országban újabb lezárásokra készülnek.

Közel három százalékkal zuhan ma az Eurostoxx 50 részvényindex, kontinensünkön harmadik napja nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A minipánikban a német DAX újabb 3,1 százalékkal zuhan, mélyen 12 ezer pont alá. A francia a mutató 2,8, a londoni 1,7 százalékos esést mutat. Az amerikai határidős indexek is csúnyán néznek ki, az ipari részvények Dow Jones indexe határidőre 1,7, a technológiai részvények Nasdaq indexe 1,1 százalékos mínuszban van.

Két százalékkal zuhan a lengyel vezető index, a budapesti BUX másfél százalékos csökkenése az európai átlag alatt van. Az OTP 1,4 százalékkal 9900 forintra, a Mol 1,9 százalékkal 1545-re, a Richter 0,8 százalékkal 6515 forintra esett. A Telekom csak 0,2 százalékkal süllyedt, de az utóbbi napokban már alulteljesítő volt. Elérte a 200 forintot az Opus, 1,2 százalékos lejtmenet után.

Közel a forint a történelmi gödörhöz

A forint is a gyengülés útjára lépett, 7,2 forinttal feljebb van az euró, 367,0 forinton, mindössze három forinttal az eddigi történelmi csúcs alatt. Hasonló mértékben gyengült egyébként a lengyel zloty is, a cseh korona valamivel kevésbé. Nagyot erősödött a dollár, valószínűleg a kockázatkerülés terjedése miatt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A nemesfémek mínuszban járnak, de igazán nagyot az olaj esett, három-négy százalékkal ment lejjebb. Ezzel a WTI már a 38 dolláros szintet ostromolja, a Brent pedig 40,30. A múlt héten 4,6 millió hordóval emelkedett az amerikai olajkészletek szintje az API adatai szerint. Ez jelentősen meghaladta az elemzők várakozásait. Emelkedni tudott viszont a bitcoin, 13 600 dollár, de éjszaka volt 13 800 felett is.

Mennyire nagy a baj?

Az Egyesült Királyság és Franciaország tavasz óta a legtöbb napi Covid-19 halálesetről számolt be, Hollandia, Olaszország, Románia, Irán is rekordszámú fertőzést regisztrált. Magyarországon is romlik a helyzet, egyre többen vannak kórházban, miközben a járványügyi szabályokra csak kisebb tapaszokat raktak. Franciaországban, Belgiumban és Németországban új intézkedésekre készülnek. Angela Merkel kancellár a sajtó szerint a vendéglátó-ipari létesítmények és a kulturális rendezvények egy hónapos lezárását tervezi.

A potenciális oltások és kezelések többsége bajba kerül a vizsgálatok utolsó szakaszában, pedig az Egyesült Államok stratégiája ezeken alapul. Nem pedig olyan óvintézkedésekre, mint a tesztelés, a maszkok és a társadalmi távolságtartás. Attól tartanak, a vírus elleni küzdelem így 2023-ig is elhúzódhat. Az USA-ban egyre több ember halmoz fel élelmiszer-készleteket. A kórházban ápolt koronavírus-betegek száma 37 százalékkal emelkedett a 32 államban tapasztalható harmadik hullámban – írja a Bloomberg.com hírlevele.

Nem lesz karantén?

A vírus terjedése nyomás alatt tartja a részvénypiacokat, a fő kérdés azonban a lezárások mértéke az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Európában egyre szigorúbb korlátozások lépnek életbe, a döntéshozók azonban nem hajlanak a tavaszi karanténok visszaállítására. A magasabb felkészültség, a lakossági elégedetlenség és a rendkívül károk miatt várhatóan nem fog ismét teljes lezárásra sor kerülni.

Második recessziótól tartanak a németek

Ha a lezárás a szövetségi kormány tervei szerint történik, akkor a bruttó hazai termék a negyedik negyedévben már nem fog növekedni mondja Jörg Krämer, a Commerzbank vezető közgazdásza. Ehelyett örülhetnek majd egy nulla körüli teljesítménynek is, de a második recesszió kockázata is jelentős. Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza hasonló véleményen van. A jelenleginél drasztikusabb korlátozások esetén a gazdaság további két százalékkal is zsugorodhat.

Ha a helyzet néhány hét múlva enyhül, akkor a sok kiskereskedő számára oly fontos karácsonyi szezon novemberről decemberre, és egyes esetekben az online kereskedelemre terelődik át – írta az N-Tv.de.

K alakú-e a kilábalás?

A Bloomberg kommentárja szerint a “K alakú fellendülés” kifejezés az elmúlt hónapokban meglepően népszerű mémmé vált, mivel a gazdaság egyes részei fellendültek, míg mások gödörbe süllyedtek. (Ahogy a K egyik szára is felfelé, a másik lefelé tart.))

Noha a munkanélküliségi ráta az egekbe szökött, sok pénzügyi eszköz tulajdonosainak rendkívül jól megy. De bizonyos értelemben ez nem új keletű jelenség, minden válságnak és visszaesésnek K-alakú eredménye van. Ami ezúttal mégis figyelemre méltó, hogy milyen gyorsan alakultak a dolgok. Mintha több évnyi gazdasági változás tömörült volna hat hónapba. Így láthatjuk azt az egyenlőtlenséget okozó hatást, amely máskor a lassú folyamatok miatt nem olyan feltűnő.

Olajpumpa (Pixabay.com) Olajpumpa (Pixabay.com)

Új üzletág születik?

A fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiára való áttérés nem lesz elegendő az éghajlatváltozás lassításához – írja a Bloomberg. Más megoldások is kellenek a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.

Megfelelő ösztönzők mellett a széndioxid-eltávolító ipar hamarosan annyi bevételt hozhat, mint a mai olaj- és gázágazat derül ki egy új tanulmányból. Egyrészt több pénzt fordítanak a szén-dioxid-kivonás természetes módjaira, mint fák ültetése, a tőzeglápok és a mangrove erdők megőrzése. Másrészt olyan technológiák térnyerése várható, mint a levegőből történő közvetlen kinyerés vagy a kőzetekben történő lekötés, amelyek még nem állnak készen.

Pumpáljuk vissza a szénd-dioxidot a földbe

A Vivid Economics által közzétett tanulmány megállapítja, hogy a negatív széndioxid-kibocsátásból származó bevétel 2050-re elérheti évente az 1400 milliárd dollárt, szemben a mai mintegy 300 millió dollárral. Összehasonlításképpen, a Rystad Energy szerint az olaj- és gázipar az idei évben 1500 milliárd dollár bevételt termel, mintegy 40 százalékkal kevesebbet, mint 2019-ben.

Ám a bevételei csökkenése ellenére a Big Oil-nak (az öt legnagyobb multinacionális energiacégnek) nem kell a partvonalon maradnia. A szén-dioxid levegőből történő kinyerésének technológiája részben pont az energiaipari vállalatok szakértelmét és infrastruktúráját kívánja meg. A széntartalmú anyagok kitermelése helyett azonban a földbe kell visszapumpálni azokat, gyakran ugyanazon a helyen, ahol olajat és gázt találtak – írja a Bloomberg.

Jó gyorsjelentések és Airbnb-kibocsátás

Az Airbnb a Nasdaq-on jöhet tőzsdére, a korábbi hírek a decemberi debütálásról szóltak. A 2:1 arányú részvény-felaprózás után a papírokat 34,88 dollárra értékelték – írja a KBC Equitas.

A Microsoft a vártnál erősebb számokat tett közzé, az elemzők 35,75 milliárd dollár bevételre számítottak, de 37,15 milliárdot ért el. Pozitív meglepetést okozott a Deutsche Bank, 182 millió eurós profitról számolt be. Az elemzők veszteségre számítottak. Az Intellel ellentétben erős számokat tudott közölni az AMD. A Sony célkitűzése, hogy 7,6 millió darabot adjon el legújabb konzoljából március végéig írta a brókercég.

Jó híreket közölt a német Puma és a brit Next is. De jó hírek ide vagy oda, e részvények sem tudták kivonni magukat az általános esés alól.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél