<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?

Németországban igazán nincs hiány nyugdíjfajtákból: létezik az állami nyugdíj, vannak magánnyugdíjpénztári lehetőségek és van egy foglalkoztatói (munkaadói) nyugdíjrendszer is. Hamarosan pedig újabb pillérrel bővülhet az időskori ellátás, a kormány részvénynyugdíj létrehozásán dolgozik, amelyet a Pénzügyminisztérium most “generációs tőkének” is nevez.

Ez a törvényben szabályozott kötelező nyugdíj részét képezné, a terv nem új, de sok részlet még mindig nem világos. Christian Lindner szövetségi pénzügyminiszter apránként hozza nyilvánosságra terveit, a vita azonban máris erős róla.

Miért kellene változtatni a nyugdíjrendszeren?

Németországban – ahogyan Magyarországon is – változik a társadalom korösszetétele, egyre több az idős és egyre kevesebb a fiatal. Ez azt is jelenti, hogy miközben egyre több a nyugdíjas, egyre kevesebb a nyugdíjjárulék-befizető. Az állam már ma is évente több mint százmilliárd euróval támogatja a kötelező nyugdíjalapot, és a tendencia növekvő. A kormányzó “jelzőlámpa-koalíció” nem akarja csökkenteni a nyugdíjakat és nem akarja megemelni a nyugdíjkorhatárt sem. De a járulékok sem emelkedhetnek túlságosan.

A fiatalok fizetnek az idősekért. Ez hosszú távon nem fenntartható, az összeomlás felé halad – tartják sokan.

Ezért a korábbi koalíciós megállapodásban már elfogadták a részvénynyugdíj nyers tervét, amely mindezen célok elérését lenne hivatott segíteni. Létrehoznának egy pénzalapot, amelyet a szövetségi kormány alaptőkével töltene fel.

Miről is szól pontosan a részvénynyugdíj?

Egy még létrehozandó közjogi alapítvány kezelné a pénzt, és nyereségszerzési céllal fektetnébe, többek között részvényekbe – írja az N-tv.de portál. A hozamok pedig az állami nyugdíjbiztosításba folynának be.

A kamatok, a kamatos kamat révén lehetőségünk lesz arra, hogy a 30-as évek végétől stabilizáljuk a nyugdíjakat mondta Lindner az ARD televízió műsorában.

Az esetleges veszteségeket viszont a szövetségi kormány kompenzálná.

Az amerikai S&0P 500 (TR) és a Nasdaq 100-as részvényindexek. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az amerikai S&0P 500 (TR) és a Nasdaq 100-as részvényindexek. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Tízmilliárd euró a nyugdíjellátás megerősítésére

A szövetségi kormány idén tízmilliárd eurót kíván az alap feltőkésítésére fordítani, Lindner azonban ennél jóval nagyobb összeget tart szükségesnek: közép- és hosszú távon három számjegyű milliárdos összegre van szükség – mondta még decemberben. Januárban pedig kifejezte azt az óhaját, hogy évente tízmilliárd eurót helyezzenek el az alapba. Erről azonban a koalíció még nem döntött.

Árfolyamok és grafikonok

Számos más kérdés is nyitott, egyelőre törvénytervezet sincs a részvénynyugdíj bevezetéséről. Többek között nem világos, hogy milyen előírások vonatkoznának az alap befektetési stratégiájára, például a fenntarthatósági vagy a szociális szempontokat hogyan érvényesítenék.

Ne tőzsdézzék el a nyugdíjakat

A koalíción belüli másik vitatott kérdés, hogy a rendszeres nyugdíjjárulékok mekkora része kerülhetne a jövőben az alapba. Az SPD és a Zöldek részben szkeptikusak a tervvel kapcsolatban, amelyet különösen az FDP szorgalmaz. Attól tartanak, hogy még ha az alap finanszírozását kiegyensúlyozottá is teszik, a nyugdíjrendszer stabilizálására gyakorolt hatása csak csekély lesz.

A francia CAC 40 (TR) index és a német DAX 11 éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A francia CAC 40 (TR) index és a német DAX 11 éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Frank Bsirske, a Zöldek parlamenti képviselője szigorúan elutasítja a nyugdíjbiztosítási járulékokkal való “spekulációt”, veszélyesnek nevezve azt. A baloldali Linke teljes mértékben ellenzi a részvénynyugdíjat, és ehelyett azt követeli, hogy minden foglalkoztatott járuljon hozzá a kötelező nyugdíjhoz, például az önfoglalkoztatók és a köztisztviselők is.

Hollandiában, Nagy-Britanniában, Svájcban, Dániában, Norvégiában, mindenütt vannak nyugdíjalapok, amelyek egészen nagy részvényállománnyal rendelkeznek – mondta viszont egy befektetésialap-kezelő egy riportban.

A magyar BUX index és a lengyel WIG 20 (TR). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A magyar BUX index és a lengyel WIG 20 (TR). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A magyarok igen keveset nyugdíjaskodnak

Mások szerint a részvénynyugdíj hosszú távon elkerülhetetlen. Az idősek egyre több és több ideig kell nyugdíjat kapjanak, jelenleg Németországban a férfiak átlagosan 18, a nők 22 évig.

Az uniós tagországok közül messze a legrövidebb ideig a magyar nők nyugdíjasok, akik – és most nem a kivételekről beszélünk – 65 évesen vonulhatnak nyugdíjba, becsült átlagos életkoruk pedig 79 év. Ők tehát átlagban 14 évet töltenek nyugdíjasként írta az Euronews.

A magyar férfiak becsült élettartama pedig a nőkhöz képest sokkal rövidebb, csupán 72,3 év, így az átlag alig 7,3 évet töltenek nyugdíjban.

Vélemény: A nyugdíjakat bajosan lehet eltőzsdézni

  • Hogy hogyan járulhat hozzá a részvénynyugdíj a hosszabb ideig nyugdíjaskodó idősek ellátásához? A kötvények kamatot, a részvények osztalékot és árfolyamnyereséget adnak, folyamatos bevételeket biztosíthatnak. Hosszú távon, értsd évtizedek távlatában bizonyosodott be, hogy az értékpapír- befektetés jó üzlet és az inflációval is fel tudja venni a versenyt. Rövid- és középtávon azonban ez nem mindig van így, az ingadozások nagyok, így szűk látókörű politikusok könnyen találnak muníciót, ha a részvénynyugdíjat, vagy a nyugdíjpénztárakat fúrni akarják.
  • Grafikonjainkon tőzsdeindexeket mutatunk be 2012 elejétől, a magyarországi nyugdíjpénztárak államosítása óta. (Más-más időszakok kiválasztásával persze más-más eredményekre lehet jutni.) A német DAX például 158, a francia CAC 40 pedig 219 százalékkal ment fel (ami két és félszerezés, illetve háromszorozás), ez éves szinten kilenc, illetve 11 százalék körüli hozamot jelent. Legalább ilyen jó volt az amerikai részvénypiac teljesítménye, miközben az idő nagy részében az infláció évekig nulla körüli vagy csekély volt. Mindez pedig a méretes tavalyi részvénypiaci korrekció után van így.
  • Eközben a magyar index csak forintban nézett ki jól, euróban nem sokat ment. A lengyel pedig még rosszabbul festett, csak stagnált.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9894 9824 9924 +0,96% 9892 9894 944 992 698 HUF 2023-03-29 14:57:18
MOL 2584 2550 2588 +1,65% 2584 2586 391 412 130 HUF 2023-03-29 14:59:28
MTELEKOM 393 389 395 0,00% 393 395 10 132 840 HUF 2023-03-29 14:58:47
RICHTER 7470 7455 7510 -0,13% 7470 7480 959 582 065 HUF 2023-03-29 14:59:54
OPUS 119 119 120 0,00% 119 119 3 061 774 HUF 2023-03-29 14:56:35
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG