BUX
35 427.82
+0.92%
+324.00
OTP
10 340.00
+1.37%
+140.00
MOL
1 793.00
-0.06%
-1.00
RICHTER
7 055.00
+1.22%
+85.00
MTELEKOM
377.00
+1.75%
+6.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 2. 18:55

Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.

Gyönyörű napjuk van ma a tőzsdéknek, különösen Európában, ahol az indexek többnyire két-három százalékkal emelkedtek. Az egyik legjobb a német DAX volt, 2,8 nyolc százalékos ugrással, de Madrid 3,8 és Milánó 2,9 százaléka ezt is túlszárnyalta. Az amerikai tőzsdék is szépen emelkednek, egy százalék körül. A Nasdaq technológiai tőzsde indexe pedig új csúcsot ért el.

A lengyel tőzsdén 1,8 százalékos, Budapesten pedig 2,3 százalékos volt a vezető index emelkedése. A Richter 5,7 százalékos ugrása volt a legszembetűnőbb, de a Mol is 2,1 százalékkal ment. Az OTP fél százalékos, a Magyar Telekom 0,7 százalékos pluszban zárt. A forint megint erősödött, több mint egy forinttal lejjebb van az euró, 351,30 forinton. Újra pluszban áll az arany és az ezüst.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az optimizmus már délelőtt is érezhető volt, a délután érkezett amerikai foglalkoztatási és munkanélküli adatok viszont kedvezőbbek lettek a vártnál. A munkanélküliségi ráta a májusi 13,3 százalékról 11,1 százalékra esett. Júniusban 4,8 millió új állás keletkezett, másfél millióval több, mint ahogy az elemzők várták.

Óriási volt a szórás

Trump elnök azonnal dicsekedni kezdett az adatokkal. Az örökké szkeptikus Zerohedge.com ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a foglalkoztatási adatokkal kapcsolatban szinte csak a bizonytalanság volt a biztos. Az új állások keletkezésére vonatkozó becslések különösen széles sávban szóródtak 1,65 és 5 millió között, ami jól kifejezi, micsoda sokkok érték az amerikai munkaerőpiacot.

Hiába várják, nem csökken az állástalanná válók száma az USA-ban. Továbbra is futószalagon bocsátják el az embereket az Egyesült Államokban, derült ki a munkaügyi adatokból. Pozitívum, hogy egy másik csütörtökön közölt információ szerint a munkahelyteremtés is beindult írtuk délután.

Egy százalék körüli pluszban van az olaj árfolyama ma, annak ellenére, hogy rossz hír is érkezett. Eszerint Szaúd Arábia megfenyegette az OPEC-kartellben tömörülő partnereit, hogy újabb árháborút indít, alájuk ígér, ha azok nem tartják be a kitermelési megállapodásokat. A Wall Street Journal szerint elsősorban Nigériáról és Angoláról van szó, amelyek mostanában is túl sokat termeltek.

Még gyenge az olajkereslet

Ez a jelentés újra kétségeket ébresztett azzal kapcsolatban, hogy az OPEC és szövetségese, Oroszország kordában tudják-e tartani a kínálatot. A kereslet még mindig gyenge, a Bloomberg.com szerint a dízelolaj kereslete húsz százalékkal, a repülőgép-üzemanyagé 33 százalékkal volt júniusban az egy évvel korábbi szint alatt. Ugyanakkor rekordszintre emelkedett a kínai vizeken horgonyzó úszó tárolókban elhelyezett olaj mennyisége.

A Goldman Sachs prognózisa szerint a világ olajkereslete az idén 8 százalékkal csökken, jövőre 6 százalékkal emelkedik és 2022-re éri el a krízis előtti szintet. (Erről itt írtunk.)

Minden rekordot megdöntött a Tesla az utóbbi napokban, ma újabb nyolc százalékkal 1207 dollárra ment az árfolyam.

Vonzó a Telekom, negatív a Mol-árrés

Fontos támasznál, 380 forint körül ingadozik a Magyar Telekom árfolyama az utóbbi napokban, az elmúlt években pedig jellemzően a nyári hónapok jó időre kijelölték a lokális mélypontokat. A részvényesi juttatások után ennél érezhetően többet érhet a részvény. Az értékeltség sem tűnik magasnak, emiatt kereskedési ötletet fogalmazunk meg a papírra írta ma a KBC Equitas. (A “kereskedési ötlet” alighanem azt jelenti, hogy szerintük érdemes vásárolni.) A Bloomberg elemzői konszenzusa jelenleg 500 forint körül áll, a KBC Equitas 570 forintot becsül.

A Molról egy másik brókercég írt ma:

Negatív volt júniusban a Mol csoportszintű finomítói árrése. A tegnap közzétett adatok szerint hordónként 1,3 dollár veszteség keletkezett, melyre az elérhető adatsor szerint még nem volt példa. A petrolkémiai árrés a májusi 402,2 euróról 312,5 euróra csökkent tonnánként. A közzétett adatok is hozzájárultak a részvény árfolyamának tegnapi csökkenéséhez írta az Equilor Befektetési Zrt.

Apporttal vásárolt az AutoWallis

Az Iniciál Csoport alapítójával, Taródy Zsolttal tavaly kötött együttműködési megállapodás következő lépéseként az AutoWallis Nyrt. tulajdonába kerül a mintegy 115 főt foglalkoztató, Iniciál Autóház Kft. 40 százaléka. Az Iniciál hét autómárka (Dacia, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Suzuki és Toyota) értékesítésével és márkaszervizelésével foglalkozik négy helyen, Győrben, Mosonmagyaróváron, Sopronban és Szombathelyen.

A kisebbségi részesedést az AutoWallis az Iniciál pénzügyi befektetőjétől szerzi meg 1,16 milliárd forintos tőkeemeléssel. Ebben 13 589 503 darab AutoWallis-részvényt apportálnak, az árfolyam az elmúlt 30 nap tőzsdei átlagárfolyama, 85,36 forint.

Eggyel kevesebb BÉT-várományos

Zártkörű részvénytársasági formában működik tovább a Magyarország egyik legnagyobb logisztikai központjának helyet adó BILK Logisztikai Nyrt. A társaság tulajdonosai értesítették a Budapesti Értéktőzsdét arról, hogy a gazdasági tendenciákra és a befektetői hangulatra tekintettel már nem tervezik részvényeik tőzsdei kereskedésének megkezdését.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
hírlevél