TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mi védi a befektetőket a hazai tőkepiacon? Mekkora különbségek vannak az egyes EU-országok szabályozásában, mire kell figyelnünk ilyenkor? Mi a minimálisan szükséges óvatosság, ha brókercéget választunk? – kérdeztük Farkas Pétertől, a Befektető-védelmi Alap ügyvezető igazgatójától a tőzsdei Xetra-rendszer bevezetése kapcsán.

– Mi védi a befektetőket a hazai tőkepiacon?

– A befektetőknek elsősorban saját magukat kell védeniük, ami alatt azt értem, hogy minden befektetőnek meg kell tanulniuk a tőkepiac alapvető működésének legfontosabb szabályait, rendelkezniük kell valamilyen piac- és termékismerettel, meg kell fontolniuk a szakértőktől kapott tanácsokat és tudatában kell lenniük annak, hogy a befektetési döntéseikért végső soron ők maguk felelősek. A felelős befektetői fellépést természetesen nagyon megkönnyíti és biztonságossá teszi a piac szabályozása és a folyamatos, hatékony felügyelet.

A felügyelet szervezetileg októbertől átkerült a Magyar Nemzeti Bankhoz, de ez érdemi törést nem jelent a hatósági munkában. A piaci intézményrendszer bármilyen fejlesztésének, így a tőzsdei kereskedés fejlettebb elszámolásának is van befektető-védelmi vonulata, hiszen biztonságosabb, gyorsabb és valószínűleg olcsóbb is lesz így a rendszer, és technikailag is kisebb lesz az elszámolási kockázat szintje.

A fentieken túl vannak még olyan speciális intézmények, amelyeknek elsődleges feladata a befektetők védelme, ilyen például a Pénzügyi Békéltető Testület, amely korábban a PSZÁF, októbertől az MNB keretein belül működik, és természetesen a Befektető-védelmi Alap fő feladata is befektetők védelme, limitált anyagi kompenzálása.

(Az OBA és a Beva közötti különbségről itt írtunk – a szerk.)

– Miért fontos, hogy csak felügyelt intézmények szolgáltatásait használjuk?

– A befektetőtől elvárható egyik legfontosabb szempont, hogy csak felügyelt, legális szolgáltatók szolgáltatásait vegyék igénybe, hiszen ezzel jelentősen csökkennek a befektetés járulékos kockázatai. Ez nem is annyira könnyű, hiszen számos cég tevékenykedik különféle engedélyekkel vagy csak puszta nyilvántartásba vétellel a piacon, és néha nem könnyű kihámozni (mondjuk a honlapjukról), hogy azok ténylegesen mire is jogosultak. Bizonytalanság esetén feltétlenül ajánlott, hogy a befektető forduljon vagy a felügyeleti hatósághoz, vagy akár más olyan piaci szervezethez (Beva, tőzsde, KELER), akiktől várható korrekt tájékoztatás.

A felügyelt intézmény működése és termékei is szabályozottak, előzetesen megismerhetők, kockázataik felmérhetők, mindenki eldöntheti, hogy az neki való-e. Továbbá az ilyen intézmények esetén vannak bejáratott, speciális jogorvoslati lehetőségek, akik ezekhez nem tudnak hozzáférni, annak marad az általános jogi infrastruktúra – bíróság, felszámolás, végrehajtás –, annak limitált hatékonyságával.

– Van-e különbség a magyar és más európai tőkepiaci szabályozási környezet között a kisbefektetők szempontjából?

– Az Unión belül jelentős az egységesítés, a belső piacon nagyon hasonló szabályok érvényesülnek, de vannak lényeges eltérések is, amik figyelmen kívül hagyása meglepheti a gyanútlan kisbefektetőt. A befektetők kártalanítása területén minden EU-s országban van befektető-védelmi szervezet, amelyik minimálisan 20 000 eurós szintig nyújt védelmet. A tagországok legtöbbjénél ez a védelmi szint, néhány ország azonban (Franciaország, Egyesült Királyság, Svédország) ennél lényegesen magasabb értékig biztosít.

Éppen egy jelenleg Németországban folyamatban lévő és magyar ügyfeleket is érintő ügyben derült ki, hogy a német „beva” csak az euróban fennálló követeléseket védi, de például a svájci frankban fennállókat már nem.  A magyar Beva védelme a svájci valutára is kiterjed, ahogyan az összes EU-s és OECD ország valutájára is. Ez csak egy különbség, de ilyen több is lehet a rendszerek között, amikre érdemes előre figyelni. Fontos kérdés még, hogy az intézményi hasonlatosság minden előnye mellett külföldön kevesen boldogulnának az eljárásban idegen nyelven, amit szintén érdemes előzetesen mérlegelni.

– Felügyeleti, befektető-védelmi szempontból mi a legfontosabb elvárás a piac üzemeltetőjével szemben?

A legfontosabb és legáltalánosabb elvárás: a bizalom. A pénz- és a tőkepiac bizalmi piac, ha ez sérül, akkor semmi sem marad. Minden technikai fejlesztés vagy szabályozási, felügyeleti előre lépés valahol ezt a bizalmat erősíti. Nő a bizalom az áttekinthetőségtől, a transzparenciától, a nyilvánosságtól és a felek együttműködési készségétől.

A Beva is a bizalmat erősíti, kétszeresen is: ha nincs konkrét ügy, akkor a szervezet puszta léte növeli a bizalmat, az a tudat, hogy ha gond adódik, bizonyos kockázatokra van védelem. Ha pedig bekövetkezik egy befagyás, akkor a bizalom abban, hogy az ellopott, sikkasztott pénz (a Beva gyakorlatilag erre nyújt védelmet) megtérül.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mozifilmek nézhetők a streamen, sokkot kapott a filmipar a döntéstől
Eidenpenz József | 2020. december 4. 18:54
A rossz amerikai foglalkoztatási adat ellenére a tőzsdék tovább emelkednek, jórészt az amerikai élénkítő csomaggal kapcsolatos várakozások hatására. Európában is kellemes a hangulat, a lengyel tőzsde valósággal száguldott. De a BUX is átlagon felül ment, főleg a Richter húzta egy bejelentés nyomán. A forint gyengül, száguld a platina. Alaposan felforgatta az amerikai filmipart egy bejelentés.
Részvény / Deviza / Áru Nem minden áron érdemes Airbnb-részvényt venni a guru szerint
Eidenpenz József | 2020. december 4. 12:25
Vegyes vírushírek mellett enyhe pluszok vannak a tőzsdéken, a lengyel és a magyar index felülteljesít, a forint hullámvasúton mozog. Megegyezett az OPEC+, de az olajár csak csendesen emelkedik. Damodaran professzor alapvetően pozitívan vélekedik az Airbnb-ről, amelynek marzsai nőhetnek, a kockázatai pedig alacsonyak. De minden ár kérdése.
Részvény / Deviza / Áru Nincs könnyű helyzetben, aki aranyba fektetne
Király Béla | 2020. december 4. 05:16
Meglehetősen éles kanyarokat vett az idei évben az arany árfolyama, közben a szakértők tanácsai is rendre változtak. November eleje óta lejtőre került az árfolyam, de az elemzők többsége még mindig új csúcsokat vizionál, igaz, megjelentek a szkeptikusok is.
Részvény / Deviza / Áru Sírnak a Tesla-shortosok, nem osztanak pénzt a Rábánál
Eidenpenz József | 2020. december 3. 19:14
Amerikában ismét reménykednek a befektetők, hogy új gazdaságsegítő csomagot fogadnak el. Bár a járványhírek rosszak, az oltások pozitív hatásában is bíznak. Így tovább tudtak emelkedni a főbb indexek. Európában esett Frankfurt és Párizs, emelkedett London. Budapesten mind a négy fontosabb részvényünk gyengült, de erősödött a forint. Egy hatalmas bank minősítette fel a Teslát, de shortosok is bedobják a törölközőt.
Részvény / Deviza / Áru Áprilisban elszáll majd a benzin ára?
Eidenpenz József | 2020. december 3. 12:28
Az EU a helyreállítási alapról és a Brexitről vitatkozik, az amerikai politikusok gazdasági mentőcsomagot fontolgatnak, az OPEC+ kartell termelési kvótákról értekezik. Mindenki csak tárgyal, így aztán nem csoda, hogy a tőzsdék nem tudják, merre. De inkább a lefelé irány jellemző, Pesten főleg az OTP húzza le az indexet. Sorban érkeznek a jó hírek a Tesla egyik nagy riválisáról. Furcsa dolgot produkálnak a határidős amerikai benzinárak.
Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Friss
hírlevél