BUX
32 858.75
+1.84%
+593.00
OTP
8 810.00
-3.19%
-290.00
MOL
1 968.00
+4.40%
+83.00
RICHTER
6 375.00
+4.77%
+290.00
MTELEKOM
360.00
+1.41%
+5.00
 
2020. február 12. 11:53

Ma is kedvező hangulat uralkodik a tőzsdéken, a koronavírussal már alig foglalkoznak. Jót tett pár európai gyorsjelentés, a német DAX-ot az autógyárak húzzák. A BUX is szerény pluszban van, pedig folytatódik a Mol vesszőfutása. A forint gyenge, ma is csúcsközelben az euró.

Fotó: MTI

Az egy napon kimutatott új koronavírus-fertőzések száma ebben a hónapban a legalacsonyabb szintre esett tegnap. A tőzsdéken így tart a járvány csendesedésével kapcsolatos optimizmus. Bár akadnak óvatos vagy aggódó hangok is, akik szerint a Kínából érkező adatok pontossága kétséges. A fertőzöttek száma pedig sokkal magasabb is lehet, a lappangási idő hosszú.

Jó gyorsjelentések is érkeztek. Az amerikai indexek a tegnapi, napon belüli történelmi rekordok után a végére visszacsúsztak, de szerény pluszban tudtak zárni. Ma az amerikai határidős indexekkel 0,3-0,4 százalékos pluszban kereskednek.

Európában a német DAX index 0,6, a Stoxx 600 index 0,4 százalékos pluszban van. A DAX 13 700 pont felett történelmi csúcsot döntöget. A német autógyárak azon hír nyomán vannak 2-3 százalékos pluszban, hogy a Daimler hétfőn felveszi a munkát kínai gyárában. (Tegnap viszont rossz gyorsjelentésről és leépítésekről számolt be ugyanez a cég.) A svéd Riksbank nullán hagyta a kamatait, de ez megfelelt a várakozásoknak.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Itthon a BUX index 0,2 százalékos pluszban van. Főleg ma is az OTP húzza, az előző napokban jól teljesítő Richter stagnál, míg a Mol tovább süllyedt, 2588 forintra. Az olajtársaság papírja mintegy tíz hónapja esik. Az euró/forint ma is a 339-es szintet ostromolja, fillérekre van az eddigi történelmi rekordtól.

1. A Heineken fokozza a pezsgést

Az Akzo Nobel és a Heineken jó gyorsjelentéseivel is magyarázzák, hogy a mai európai tőzsdei hangulat pozitív. A holland sörgyár tavaly 14 százalékkal növelte nettó profitját, és idén is öt százalék körül lehet a bővülés – írta az Investing.com. A cég kedden menedzserváltást is bejelentett. A részvények hat százalékkal emelkednek.

Hat százalékkal esik viszont a szintén holland ABN Amro, mert a bankcsoport alulteljesítette a negyedik negyedévre vonatkozó várakozásokat.

2. Merre tovább, olaj?

Izgalmas lehet az olajpiac a következő órákban, napokban. Az olajárak magukhoz tértek az utóbbi két napban, a WTI ismét 50 dollár felett forog, de hosszabb távra tekintve relatíve alacsony szinten van. Megszenvedte a koronavírust, és bizonytalan, hogy az OPEC lép-e valamit. A szervezet tárgyal az orosz partnerével, vélhetően ezen múlik minden.

Az OPEC havi jelentést tesz közzé szerdán, délután a szokásos amerikai készletadatok jönnek. Fejleményeket várnak Líbiából is, ahol az ország politikai válságának megoldása mellett az olajbevételek sorsa a tét. A koronavírus és a kínai gazdasági növekedés, nyersolaj-kereslet visszaesésével kapcsolatos félelmek nyomasztották hetekig az olajpiacot.

3. Hatodik éve nőttek a reálbérek Németországban

A hatodik egymást követő évben volt pozitív a reálbérek emelkedése Németországban, ami a magas szintű foglalkoztatással karöltve nagyban hozzájárult a német gazdasági növekedéshez. Tavaly 2,6 százalékos átlagbér-bővülés volt 1,4 százalékos infláció mellett, tehát 1,2 százalék volt a reálbér-növekedés.

A 2010-es év óta is éppen ennyi, évi 1,2 százalék volt az éves átlagos reálbér-növekedés a Reuters szerint. Ám emlékeztetnek rá, hogy az utóbbi időben az exportorientált vállalatok problémákkal szembesülnek.

4. Sanders a nyerő?

Bernie Sanders nyert a New Hampshire-i demokrata előválasztáson a számok alapján. Még számos további előválasztás lesz azonban február végén és március elején. A Fed elnöke beszélt tegnap a kongresszusban, azt ígérte, hogy kiemelten figyelik a koronavírussal kapcsolatos fejleményeket. A beszéd pozitív volt, de nem tartalmazott igazi újdonságot.

5. Kriptodeviza-rali 2.0?

Bár pár nappal ezelőtt már rövid időre elérte, ma tartósabban tízezer dollár fölé lendült a bitcoin árfolyama, jelenleg 10 250. De ezúttal nem a legnagyobb múltú kriptodeviza vezeti az elemelkedést, az ether (ethereum) például 24 óra alatt 13 százalékkal 250 dollár fölé ugrott. Az emelkedést egyes “altcoinok”, a bitcoin újabb keletű kihívói vezetik.

Egy hét alatt a bitcoin 12, az ether 33, az EOS 25 százalékkal ment fel. A tron és a steem is 21-21 százalékot drágult, ezért úgy tűnik, a hangsúly az “okosszerződésekre” kifejlesztett kriptodevizákon van.

Részvény / Deviza / Áru Szárnyra kaptak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 22:22
Tetemes pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn köszönhetően a koronavírus-járványról érkező pozitív híreknek. 
Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár a halál frontjáról, különadó miatt eshet az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 6. 11:47
Hat fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz. Az OTP húzza vissza a budapesti tőzsdeindexet, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy a bankra újabb terhek várnak. A forint erősebb lett, a tőzsdék emelkednek világszerte. A fertőzöttek és halottak száma ugyanis egyes országokban reményt keltően stabil vagy csökkent.
Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Friss
hírlevél