BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2020. április 15. 18:53

Nagyon rossz makroadatok érkeztek már márciusról is, és még hol van az április. Az ipari termelés, a lakossági fogyasztás és az olaj iránti kereslet is akkorát esik, mint még soha, néhány gyorsjelentés is elmaradt a várakozásoktól. Az indexek megint estek, a legjobban Milánóban, Bécsben és Pesten. De legalább a forint stabil.

Ismét csúnya világ köszöntött a tőzsdékre, amiben számos rossz makroadat és vállalati eredmény játszotta a főszerepet. Az USA-ban rekordmértékben, 8,7 százalékkal esett a kiskereskedelmi eladások értéke. Az autóeladások 27, a benzinértékesítés 17 százalékkal esett vissza, és ez még a március, ebben a hónapban rosszabb jöhet. A mozgási korlátozások feloldásáról pedig az amerikaiak sem tudnak semmi biztosat.

A New York-i Fed feldolgozóipari indexe is elképesztő mélyrepülést mutatott be, és az amerikai ipari termelés sem esett ekkorát a Második Világháború vége óta. A kommentárok nem szűkölködnek az erőteljes kifejezésekben, “lefagyás”, “agónia”, “sokkoló adatok”, hogy csak egy párat említsünk. Jelentett az amerikai nagybankok egy újabb csoportja, a Bank of America (BoA), a Citigroup és a Goldman Sachs, de ettől sem lettek boldogabbak a befektetők. A Citigroup négy, a BoA részvénye hat százalékkal esett, a harmadik megússza stagnálással.

A Nasdaq Composite, az S&P 500, a Nikkei 225 és a DAX részvényindexek 2020-ban (Tradingview.com) A Nasdaq Composite, az S&P 500, a Nikkei 225 és a DAX részvényindexek 2020-ban (Tradingview.com)
Az S&P 500 index így 2,7 ,a Nasdaq Composite 1,9 százalékkal esik. Az európai részvényekkel csúnyábban elbántak, a jellemző zuhanás három és négy százalék közötti. De az olaszoknál majdnem öt, Bécsben pedig hat százalékkal esett az index. A hazai BUX index is 5,1 százalékkal zúgott le, a Mol 7,3, az OTP 5,6, a Richter 3,9 százalékos esése mellett. A forint viszont stabil, 351,20 az euró ára, kissé még erősödött is a devizánk.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Semmi reménysugár az olaj számára

Tartósabban 20 dollár alá látszik süllyedni a WTI és 30 alá a Brent, a két főbb olajfajta ma 19,50 és 27,50 dollár, három, illetve hét százalékkal esik. A héten sok olyan véleményt olvasni, hogy a hétvégi OPEC-értekezlet csak fékezi, mérsékli az áresést, de nem képes felvinni az árakat. A kitermelés-csökkentés ugyanis rövidebb távon alatta marad a keresletcsökkenésnek.

Ehhez ma az IEA globális keresleti előrejelzése adott egy újabb lökést. Áprilisban 29 millió hordó/nap csökkenést becsülnek, amire nem volt példa negyed százada. Egész évre pedig átlagosan napi 9,3 millió hordót. A globális olajtároló kapacitások ráadásul az év közepére teljesen megtelhetnek.

A vírushírek sem jók

A francia és amerikai koronavírus-statisztikák is gondot okoztak. Németországban pedig az aggasztja a befektetőket, hogy még sokáig maradhatnak a mozgási korlátozások – írta az N-Tv.de. Európában is a bankokon verték el a port, a Deutsche Bank és az RBS 9,3, az Erste 10,7, a Société Generale 8,2 százalékkal zuhant.

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Eddig jó, de most újabb pocsék hírekre készülnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 16. 18:50
Alapvetően jó gazdasági adatok érkeztek ma, ennek ellenére esnek a tőzsdék, mert a befektetők attól félnek, hogy újabb visszaesés jön a közeljövőben. Az európai tőzsdék valamennyit ledolgoztak a napközben mutatott veszteségből, így a BUX is, a forint pedig gyengülésből nullába küzdötte magát. Nagyon nagy visszaesést szenvedett el az Opel anyavállalata, a PSA konszern, az eladások az első félévben alig több mint felét tették ki a tavalyi hasonló időszak eredményének.
Részvény / Deviza / Áru Több lábon áll a BMW, bocsánatot kér a Twitter, újrazárják a mallorcai diszkókat
Eidenpenz József | 2020. július 16. 12:13
Mára elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, az indexek egy százalék körüli mínuszban vannak. A BUX index itthon valamivel kevesebbel megúszta, de a forint is gyengült. Meghekkelték a Twittert, hogy Bitcoinhoz jussanak, egy sor híres személyiség oldalához fértek hozzá. Bebiztosítja magát akkumulátorokkal a BMW autógyár.
Részvény / Deviza / Áru Erdogan hadat üzent? Megtáltosodtak az európai tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 15. 18:55
Megtáltosodtak a tőzsdék Európában, az emelkedés két százalék körüli, a BUX azonban ismét lemaradt kissé. Amerika bizonytalan, a technológiai részvények nem teljesítenek jól, bár az S&P 500 pluszban van. A Google 4,5 milliárd forintot fektet be Indiában, a Facebook nyomát követve. Erdogan eheti húzása miatt nagyon fel vannak háborodva az európai politikusok. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egy fintech-cég, ami a legnagyobb pénzügyi óriások piacát igyekszik megreformálni és elhódítani
MFC Equity | 2020. július 15. 17:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat második részében a MarketAxess kötvénykereskedési platformot járják körül, amelyben az elmúlt időszak robosztus növekedése után is látnak potenciált a szakértők.
Részvény / Deviza / Áru Hogy adózzanak a multik? 13 milliárd eurós csatát nyert az Apple az EU-ban
Eidenpenz József | 2020. július 15. 12:01
Ma a bíróság előtt folytatódott az Apple 13 milliárd eurós írországi adófizetési ügye. Az amerikai óriás csatát nyert, az Európai Bíróság neki adott igazat.
Részvény / Deviza / Áru A gamerek pörgették az inflációt a briteknél, sok ellenanyagot termelt az oltás
Eidenpenz József | 2020. július 15. 11:12
Egy százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, hasonló nyitás várható az Egyesült Államokban is. A jó hangulatot az oltóanyaggal kapcsolatos biztató tesztek alapozták meg, de az eheti európai uniós csúcstalálkozótól is sokat várnak kontinensünkön. Ma ülésezik az OPEC+, szerény pluszban van az olaj és a nemesfémek is drágulnak. A tegnapi stagnálás után erősödésre váltott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Sok gazdag még gazdagabb lett a koronavírus-járvány alatt
Csabai Károly | 2020. július 14. 20:11
Ez derül ki a tehetősebb magyarok megtakarításait kezelő hazai privátbanki szolgáltatók lapunk megkeresésére adott válaszaiból. Nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, sokan vettek részvényeket, arra számítva, hogy a válságból való kilábalást követően majd azok jóval többet érnek. Enyhén visszaesett az állampapírok iránti kereslet, az ingatlanoké viszont jóval masszívabban, mivel a befektetők az árak csökkenésére számítanak. Összességében június végén mintegy 45 ezer privátbanki számlán immár közel 6 ezer milliárd forint szunnyadhatott.
Részvény / Deviza / Áru Sokba kerülhet nekünk a globalizáció lebontása, jelentettek a nagybankok
Eidenpenz József | 2020. július 14. 18:51
Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie
Részvény / Deviza / Áru Kalifornia megint bezárkózott, a tőzsdék pocsék hangulatba süllyedtek
Eidenpenz József | 2020. július 14. 11:42
Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.
Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Friss
hírlevél