1p
A turbulens piaci környezetben sok befektető számára válhatnak egyre fontosabbá az osztalékfizető részvények, azonban ez a stratégia sem nélkülöz minden kockázatot. Akik mégis ezeket a részvényeket keresik bőven válogathatnak a régió bankjai, olajipari, közmű- és telekomcégei közül, az osztalékvárakozások élbolyában elsősorban lengyel cégek szerepelnek.

A KBC Securities varsói elemzőinek régiós osztalékvárakozásainkban a piac méretéből adódóan a lengyel cégek dominálnak, de persze az élbolyban más nemzetek vállalatai is képviseltetik maguk. A szektorokat tekintve a bankpapírok rendelkeznek meghatározó szereppel, az olaj- és gázipart megelőzve, míg a dobogó harmadik fokán a bányatársaságok, a közművek és a telekomcégek osztoznak.

A KBC Securites elemzőinek várakozásai alapján rangsorolták a részvényeket, a KBC elemzőinek várakozásai mellett megtalálhatóak az egyéb előrejelzések minimum és maximum osztalékvárakozásai is. Érdemes kiemelni, hogy a listán nem kizárólag klasszikus osztalékrészvények találhatók, hanem olyan ciklikus iparágak papírjai is, mint az építőipar és a nyersanyagszektor, ahol nehezebben fenntartható hosszabb távon a stabil osztalékfizetés.

A legnagyobb osztalékhozam a KGHM-nél várható

A lista csúcsára a KGHM állhatott fel, főként mivel a bányatársaság menedzsmentje a múlt héten megemelte 2011-es várakozásait. A legfrissebb prognózis 11,19 milliárd zlotys nettó eredményről szól, 16 százalékkal meghaladva a korábbi, önmagában rekordnak számító várakozást. A lengyel pénzügyminisztérium a múlt héten 3 milliárd zlotys osztalékfizetést jelentett be a 2011-es év után, ami egy részvényre vetítve 15 zloty osztalékot jelent, ezt alapul véve a részvény 13,3 százalékos osztalékhozammal kecsegtet. Érdemes azért megemlíteni, hogy a cég esetében igen széles skálán szóródik az elemzők osztalékvárakozása.

Ugyan csak három telekomcég szerepel a 22-es listán, de mégis mindegyikük az élbolyban foglal helyet az osztalékhozam alapján. A lista második helyén a Magyar Telekom áll, amely a KBC elemzőinek véleménye szerint jövőre is 50 forintos egy részvényre jutó osztalékot fizethet, ami az idén és jövőre is érvényben lévő telekomadó következménye. Az Mtelekom mellett a másik két telekomcég (Telefonica, TPSA) esetében is konzervatív becsléssel éltek az elemzők az egyéb várakozásokhoz képest.

A lista egyetlen építőipari cége, a Budimex furakodott még be a három legjobb osztalékhozammal rendelkező papír közé. Korábban a cég vezérigazgatója nagy osztalékfizetést ígért a befektetőknek magas osztalékfizetési ráta mellett, ami a 70 százalékot is meghaladhatja, legutóbbi nyilatkozatában pedig már 100 százalékos kifizetési rátát ígért.

A pénzügyi szektor legnagyobb osztalékhozamát lengyel biztosító adhatja

A pénzügyi szektor legkecsegtetőbb osztalékhozamával várakozások szerint a PZU biztosító rendelkezik, maga mögé utasítva a Handlowy és PKO bankokat. A jelentős állami tulajdonnal bíró lengyel bankokra, mint a PKO, a pénzügyminisztérium magas osztalékfizetést vár el, miközben a lengyel bankfelügyelet éppen óvatos osztalékfizetésre szólított fel. A PZU menedzsmentjének 50-100 százalékos nyereség-kifizetési tervében is nagy szerepet játszhat az állam, mint „nagybefektető”.

Az olajpapírok közül a PKN Orlen lóg ki a sorból, amely akár tripla osztalékhozamot eredményezhet bizonyos szektortársakhoz képest. A magasabb kifizetés ugyanúgy, mint a bankok esetében, a jelentős állami tulajdoni részesedésének köszönhető, a lengyel kormány így kívánja kompenzálni a Lotos-csomag sikertelen értékesítését, mely a költségvetési lyukat lett volna hivatott betoldozni.

Az OTP-MOL páros továbbra sem tartozik a kiemelkedő osztalékhozamot kínáló részvények körébe 2 százalék körüli mutatóval, igaz, a befektetők elsősorban nem ezért vásárolják a két magyar blue-chipet, hanem inkább növekedési kilátásaik miatt.

Az árfolyam ingadozás kockázatai sem elhanyagolhatóak

Sok befektető számára lehet vonzó az osztalékrészvények remélt folyamatos pénzáramlása, de a kockázatokról se feledkezzünk meg, hiszen az osztalékfizetés mellett a részvények árfolyamingadozására is számítanunk kell. Jelentős árfolyamesés esetén a teljes hozamunk negatív is lehet, annak ellenére, hogy a részvény a várakozásunknak megfelelő osztalékot fizeti.

A KBC elemzői felhívták a figyelmet arra, hogy az időben távolabbi osztalékfizetésekre vonatkozó feltételezések is beépülnek valahogyan a részvény árfolyamába, viszont előrejelzésük nagyon bizonytalan. A befektetők sokszor állandó osztalékfizetést feltételeznek a jövőre nézve, de a valóságban ritkán tud a vállalat mindig azonos, vagy állandó mértékben növekvő osztalékot fizetni. A jövőbeli osztalékok csökkenése is kockázatot jelent, hiszen a hosszú távú osztalékhozamunk ezáltal kisebb lesz.

Az osztalékrészvényeket a piac általában a kötvényhozamok alapján árazza, így a kötvényhozamok emelkedésével a befektetők magasabb osztalékhozamot várnak el a részvénytől, azaz változatlan osztalékfizetést feltételezve csak olcsóbban hajlandók megvásárolni a papírokat, így az árfolyam esni fog. A kötvénypiaci kockázattal is tisztában kell tehát lennünk-hívja fel a figyelmet a KBC.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18590 18530 18645 -0,21% 0 0 9 269 863 530 HUF 2024-09-20 17:05:30
MOL 2656 2608 2656 +0,45% 0 0 5 454 559 136 HUF 2024-09-20 17:12:49
MTELEKOM 1020 1012 1032 -0,58% 0 0 1 897 547 668 HUF 2024-09-20 17:07:07
RICHTER 10770 10720 10800 0,00% 0 0 6 640 079 790 HUF 2024-09-20 17:07:48
OPUS 488 479 490 +1,77% 0 0 6 068 546 897 HUF 2024-09-20 17:09:45
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Hasított a forint pénteken
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 19:01
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az Opus- és a Mol-részvényesek pezsgőzhetnek pénteken
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX  minimális, 35,54 pontos, 0,05 százalékos plusszal, 73 084,05 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Idén a 39. rekord dőlt meg, jót és rosszat is kapott az OTP Bank
Eidenpenz József | 2024. szeptember 20. 12:29
A tőzsdék a csütörtöki, már-már euforikus emelkedés után pénteken kijózanodni látszanak, a piros szín most az uralkodó. A forint alig mozog, pedig más irány lenne logikus. Egy jó és egy rossz hír is érkezett az OTP Bank-részvényesek számára. Baljós árnyak tűntek fel a vállalati szektorban, két napja szárnyalnak a kriptovaluták.
Részvény / Deviza / Áru Rendkívüli módon szólt péntek reggel a tőzsdei csengő
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 12:14
Épp húsz éve vezették be a Budapesti Értéktőzsdére a 4iG részvényeit, az évfordulót különleges módon ünnepelte mind a börze, mind a vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Megmutatjuk, mennyibe kerül péntek reggel az euró
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 06:55
Vegyesen változott a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a bankközi devizapiacon péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Legyőzheti-e valaha az Ethereum a Bitcoint?
Eidenpenz József | 2024. szeptember 20. 05:42
Mintegy másfél éve lényegesen alulteljesítő az ether kriptoérme a bitcoinnal szemben, és a piacon bőven hallhatók érvek a második számú kriptovaluta mellett és ellen is. A befektetők és a politika fókusza ma még inkább a Bitcoinon van, de ez megváltozhat. Az intézményi befektetők és fejlesztők újításainak továbbra is az Ethereum a központja.
Részvény / Deviza / Áru Vicsorított egyet a forint, a foga fehérjét is megmutatta!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 18:51
Nem volt oka a panaszra a forintnak, jól alakult a csütörtöki nap vége. 
Részvény / Deviza / Áru Nem adtak okot panaszra a budapesti tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 18:30
Kellemes napon van túl a BUX, a bluechipek zöldben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Miért nem mozog a forint? Bajt jelez az amerikai kamatcsökkentés?
Eidenpenz József | 2024. szeptember 19. 12:33
A részvénypiacok a szerdai sokk után csütörtökön nagyon optimistává váltak, kivéve Budapesten, ahol enyhe mínusz látható. Nem mozog a forint, de nem is tehet róla. Powell lelkesítő beszédet tartott, mert ha 50 bázispont a csökkenés, akkor sokan bajt szimatolnak. Bezuhantak az európai autóeladások. Trump lesz a bitcoin prófétája?
Részvény / Deviza / Áru Fel, támadás! - magához tér a forint csütörtökön?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 07:34
Nézzen rá a legfrissebb árfolyamokra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG