6p

A dollár erősödése lehetett a fő oka, hogy a forint megint jócskán gyengült, a BUX is tovább esik. Az arany a kamatok miatt nagyot eshetett volna tavaly, jó jel, hogy nem így történt. Visszaszorulóban a kriptovaluta-bűnözés? Kivonul a Binance? Tőzsdei összefoglaló.

Frankfurtban és Párizsban 1-2 ezrelékes esés, Londonban ugyanekkora emelkedés látható, az európai tőzsdék tehát eléggé bizonytalanok ma. Nem csoda, tegnap este alaposan elromlott a hangulat az USA tőzsdéin, jelentős napon belüli emelkedésből mínuszba mentek át a főbb indexek. Ma pedig Ázsia emelkedik, méghozzá eléggé szépen.

A fő oka ennek a japán jegybanki politika változása és a devizapiaci turbulenciák, a dollárerősödés lehetett. A brit index felülteljesítését főleg az AstraZeneca jó jelentése okozhatja.

Elillant a tegnap jó hír hatása

Az még jó hír volt tegnap, hogy az EKB a vártnak megfelelően 25 bázisponttal emelte az alapkamatot, de Christine Lagarde elnök beszéde összességében kevésbé volt szigorú, mint júniusban. Ennek hatására kissé csökkentek a szeptemberi kamatemelési várakozások.

A BUX index 0,4 százalékkal esik, a Mol 0,8, a Richter 0,4 és a Telekom 0,5 százalékkal van lejjebb. Az OTP viszont tartja magát öt forinttal a tegnapi zárás felett, 12 840-en.

Megint gyengült egy sort a forint

Ma az euró újabb két forinttal 384,20-ra ment fel, a napi maximuma viszont eddig 385,20 volt. A hollandiai szállítású földgáz hét százalékkal esik, vagy inkább zuhan, az olaj csak kis mértékben süllyed. A dollár valamelyest tovább erősödött ma is.

Árfolyamok és grafikonok

Nem tett jót a forintnak, hogy az EKB döntése után erősödött a dollár a nemzetközi devizapiacon. Így a szerdai nap hirtelen gyengülését tegnap még további 0,2 százalékos leértékelődéssel fejelte meg.

A rövid távú mozgásokat elsősorban az EUR/USD árfolyam befolyásolhatja írta az Erste Befektetési Zrt.

Japánból indult az újabb turbulencia

A jen heves kilengéseket mutatott, miután a Bank of Japan (BOJ) bejelentette, hogy módosítja hozamgörbe-szabályozó programját. A tízéves kötvényhozamok célértékét nulla százalékon hagyta ugyan, de azt mondta, a 0,5 százalékos felső határérték csak referencia, nem pedig merev korlát.

A japán valuta először több mint egy százalékot esett, majd erősödésbe fordult. A tőkepiacokon is esés bontakozott ki, ami az amerikai részvényektől kezdve az ausztrál dolláron át az aranyig mindent érintett – írta a Bloomberg. A BOJ-ra már egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy módosítsa a politikáját a megemelkedett infláció és az élénkülő japán bérnövekedés miatt.

Merre tovább, arany?

Arra, hogy amerikai állami garanciával el lehessen érni éves két százalékos reálhozamot öt évig, másfél évtizede nem volt példa – írja a Holdblog. Az arany az efféle tőkepiaci konkurenciára érzékenyen szokott reagálni. Tavaly mégis keményen tartotta magát, az emelkedő reálkamatok ellenére.

Az arany árfolyama havi gyertyákon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany árfolyama havi gyertyákon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A befektetési kereslet a tavalyi második félévben be is esett, de a jegybanki vásárlások megtámasztották a piacot. Az arany idén újfent az 1900-2000 dolláros unciánkénti sávban foroghat. Mérsékelt optimizmusra ad okot, hogy magas reálkamat mellett sem esett komolyabb mértékben a nemesfém. A reálkamat-trendek fordulójával a befektetési kereslet is visszatérhet a piacra.

Szép nagy meglepetést okozott az Intel

Meglepetés jött az Inteltől, a chipgyártó a második negyedévben a várt 12,02 milliárd dolláros árbevétel helyett 12,9 milliárd dollárt ért el. Az egy részvényre jutó eredménye pedig 13 cent volt, miközben az elemzők négy cent veszteséget vártak. Erre a cég papírjai hét százalékkal emelkedtek a zárás utáni kereskedésben – írta az Equilor Befektetési Zrt.

További fontosabb gyorsjelentések voltak:

  • A várt feletti teljesítményről jelentett a Roku televíziós streamingszolgáltató vállalat is.
  • Az OMV nagyon alumúlta a várakozásokat a második negyedévben.
  • A BASF csalódást keltő eredményszámokat közölt, de legalább túl lehet a mélyponton.
  • Várt feletti eredmények jöttek a Fordtól, de az elektromobilitásban továbbra is kihívásokkal küszködik.
  • A T-Mobile US a várt feletti profitot jelentett, ugyanakkor csökkent az árbevétele.

Visszaszorulóban a kriptovaluta-bűnözés?

A főbb tőzsdéken kereskedett kriptovaluták mintegy 0,32 százaléka származhat illegális, bűncselekményekhez kapcsolódó pénztárcacímekről 2023-ban – írta a német Block-Builders.de. Ez történelmi mélypont, 2019-ben például még 1,8 százalék volt ez az arány. A hatóságoknak egyre gyakrabban sikerül lefoglalniuk az érintett tárcákat és felkutatniuk az elkövetőket.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Binance tőzsde folytatja visszavonulását az európai országokból a szabályozási nehézségek miatt. Legutóbb Németországból vonult ki, mivel az új európai keretrendszerrel, a MiCA-val küzd – írta a Blockworks.

Megalakult a Binance nyomozói csoportja

A világ legnagyobb kriptorőzsdéje, a Binance nyomozócsapatot állított fel a kriptobűnözés hatékonyabb felderítésére – közölte a társaság. Ennek tagjai 18 országban dolgoznak azon, hogy az ügyfelek vagyonelemei biztonságban legyenek. A csapat tagjai a világ bármely nyomozóhatóságától kaphatnak megkeresést, eddig több mint 55 ezer ilyen adatcsere történt.

A Binance veteránnak számító, korábban főként bűnüldöző szerveknél szolgáló szakembereket alkalmazott, akik feladata elsősorban a csalások, a pénzmosási ügyek, az adathalászat és a hackelések számának visszaszorítása. Emellett “nagy figyelmet fordítanak a drogkereskedelemhez és terrorizmus finanszírozásához kapcsolódó esetek felderítésére is”.

A kínai ingatlanpiacot mentenék

Kínában Ni Hong lakásügyi és város-vidékfejlesztési miniszter felhívást adott ki, hogy azokat a lakásvásárlókat, akik már visszafizették korábbi jelzáloghiteleiket, újra tekintsék első lakásvásárlónak – jelentette a Hszinhua hírügynökség. Eddig ugyanis rájuk szigorúbb előlegfizetési szabályok vonatkoztak.

A felhívás a legújabb a hatóságok azon erőfeszítései sorában, amelyek célja az ország ingatlanpiacának stabilizálása és a lankadó kínai gazdaság fellendítése – jegyzi meg a Bloomberg.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14670 14505 14700 +0,86% 0 0 5 395 575 860 HUF 2023-12-04 17:07:57
MOL 2792 2780 2816 +0,43% 0 0 854 308 896 HUF 2023-12-04 17:10:07
MTELEKOM 617 604 620 +2,15% 0 0 484 495 723 HUF 2023-12-04 17:14:04
RICHTER 8945 8845 8960 +1,42% 0 0 1 480 630 175 HUF 2023-12-04 17:11:49
OPUS 380 378 383 -0,78% 0 0 57 115 400 HUF 2023-12-04 17:11:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Bölcs volt, aki reggel vett sok eurót
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Vágtatott a Telekom és a Richter hétfőn
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 498,86 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel 58 509,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Elkezdődött a "nagy matekozás", elbukott a fogyókúrás gyógyszer
Csernátony Csaba | 2023. december 4. 12:08
Felemás eredmények születtek a pénz- és tőkepiacokon. Rövid távon a karácsonyi szezon sikerességét találgatják a szakértők, na meg azt, hogy jövőre milyen kamatpályát rajzol a Fed. 
Részvény / Deviza / Áru Valaki adjon egy erős kávét a devizapiacnak, mert még nem ébredt fel!
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 07:53
Szinte hihetetlen, hogyan alakulnak a péntek estihez képest a hétfő reggeli árfolyamok.
Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG