5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A forintból hiányzik az erő, az idén még mindig mínuszban van a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. A hét jól indult a budapesti tőzsdén, ahogy az európai börzéken is. Az olajpiacon pedig változott a helyzet. 

Bár a magyar deviza minimálisan veszített értékéből a hétfői rajtra, az euró jegyzése délelőtt a 390 forint szint alatt maradt. A dollárért pedig közel 362 forintot kértek a kereskedők a nemzetközi devizapiacon.

A dollárral szemben nagyobbat gyengült a forint
A dollárral szemben nagyobbat gyengült a forint
Fotó: Pexels

Mindez azt is jelenti, hogy a forint az idén még mindig minuszban van, a január elején jellemző árfolyamok alapján az euróval szemben 1,7, a dollárhoz képest pedig 4 százalékkal gyengült.

Árfolyamok és grafikonok

Közben a budapesti tőzsdén viszonylag jó hangulat uralkodott hétfő délelőtt. A BUX ugyanis 11 óra körül 0,6 százalékos pluszban tartózkodott. Köszönhetően annak, hogy a vezető papírok közül az OTP több mint 1, a Richter 0,4, a Magyar Telekom 0,3 százalékos többletet ért el, a Mol pedig stagnált. 

Az európai porondon az eladók voltak többségben a kezdés után. Így a londoni FTSE-100 mutató 0,5, a frankfurti DAX 0,4, a párizsi CAC pedig 0,3 százalékos pluszba került. Az ázsiai és csendes-óceáni térség tőzsdéi követték a gyengébb foglalkoztatási adaton fellelkesült amerikai börzéket a hegymenetben május 6-án.

Az USA gazdasága 175 ezer új állást teremtett a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban áprilisban, ami jelentősen elmaradt az elemzők 240 ezres várakozásától. A munkanélküliségi ráta a márciusi 3,8 százalékról 3,9 százalékra nőtt. Ezt azért értékelték jó hírnek a tőzsdei befektetők, mert gyengíti a béremelési és ezzel az inflációs nyomást, ami növeli az esélyét a Fed kamatcsökkentésének. Ennek eredményeként a Dow Jones 1,18, az S&P-500 1,26, a Nasdaq Composite pedig 1,99 százalékos emelkedéssel zárt május 3-án. Ezzel az egész hetet nyereséggel fejezték be.

A foglalkoztatási adat lecsillapította a befektetők aggodalmait a gazdaság túlfűtötté válásának lehetőségével kapcsolatban – monda Emily Roland, a John Hancock Investment Management tőketársaság stratégája. A befektetők egy az év végére várható második Fed-kamacsökkentés hatását igyekeznek beárazni. A határidős jegyzések alapján 50 százalék esélyét látják az első vágásnak, ami 25 bázispontos lehet, és szeptemberben örvendeztetheti meg a piacokat.

Ami a cégeket illeti a technológiai ágazat vitte a prímet. Az S&P információtechnológiai cégeket összesítő részindexe három százalékkal erősödött. Ugyanennyit könyvelt el az Nvidia és az AMD, a Meta Platforms pedig két százalékos pluszt hozott össze. Az Apple egy 110 milliárd dolláros részvény-visszavásárlás hullám hátán hat százalékkal drágult. Az Amgen biotechnológiai vállalat részvényét a súlycsökkentő kísérleti gyógyszerével kapcsolatos pozitív hír dobta meg 12 százalékkal. Ezzel 15 éve a legjobb napját zárta a cég.

Irányt mutatott az állampárt

Kínában a május 1-jéhez kapcsolódó háromnapos ünnep előtt ülésezett a kommunista párt politikai bizottsága – írta a Bloomberg. Ez az ország legfelsőbb döntéshozó szervezete, nem a kormány vagy a parlament. Gyakorlatilag a kormány tükörképe, de felette áll. A testület üléséről érkező hírek szerint új lépéseket terveznek a rétestésztaként nyúló ingatlanpiaci válság leküzdésére. Emellett lehetséges, hogy javasolni fogják a nemzeti banknak, hogy csökkentse alapkamatát, amely borítékolhatóan egyet fog érteni ezzel.

A részvények alulértékeltsége és az összesen ötnapos szabadság turizmusra gyakorolt kedvező hatása szintén amellett szólt, hogy jól induljon május első teljes hete a kínai tőzsdéken. Emellett sok elemző úgy véli, hogy a nagy tőkekiáramlás befejeződött, és a szárazföldi, illetve a hongkongi tőzsdéken megjelentek a külföldi befektetők. Kérdés, hogy ez csak taktikai lépés-e a részükről vagy egy hosszú távú folyamat eleje.

Megfordult a szél az olajpiacon

A gyengülő geopolitikai feszültségeknek köszönhetően a nyersolaj ára 7 százalékkal csökkent április utolsó és május első napjaiban, ám az ezt követő május 6-ai hétfő áremelkedést hozott. A magyarázat Szaúd-Arábia bejelentésében keresendő, miszerint emelik a világ legtöbb régiójába szállított olajuk árát. Ebbe beletartozik Ázsia, Északnyugat-Európa és a mediterrán térség is. A hírre a Brent jegyzése 0,4 százalékkal, hordónként 83,30 dollárra ment fel, a WTI ugyanilyen mértékben 78,45 dollár/hordóra drágult. Hozzájárul az olaj áremelkedéséhez, hogy Kínában, a szaúdi olaj legnagyobb vásárlójánál erősödik a szolgáltató- és a feldolgozóipar kereslete.

Irányt váltottak a hordók
Irányt váltottak a hordók
Fotó: Pexels

További kedvezőtlen fejlemény a geopolitikai kockázat növekedése, miután kevés az esély a gázai tűzszüneti tárgylások gyors sikerére. Azok a hírek, amelyek szerint az izraeli hadsereg további hadműveleteket tervez a menekültekkel zsúfolt Rafah városában, rontja a megállapodás esélyét – mondta Tony Sycamore, az IG kereskedési szolgáltató cég piaci elemzője.

Az európai földgázjegyzések az elmúlt két hétben 28 és 30 eurós MWh között ingadoztak, amiben az első májusi hétvége sem hozott változást. Az előrejelzések szerint májusban az ilyenkor szokásos időjárás várható. Az európai tározók átlagosan 62,3 százalékos feltöltöttséggel várják az amerikai LNG-export újraindulását, ami rövid távon elhárítja az aggodalmakat az ellátással kapcsolatban.

Az arany kissé drágult, az azonnali piacon 0,3 százalékkal, unciánként 2309,24 dollárra ment fel a jegyzés május 6-án hajnalban. Az amerikai határidős jegyzés 0,5 százalékkal, 2318,80 dollár/unciára nőtt. A befektetők a Hamász és Izrael közötti béketárgyalásokra figyelnek. Ahogy gyengül a megállapodás esélye, úgy drágul a sárga nemesfém. A vártnál gyengébb amerikai foglalkoztatási adat viszonyt stabilizálóan hat az aranypiacra.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptós piacok főszereplői közül a Bitcoin és az Ethereum is 2-2 százalékos drágulást tudhat maga mögött. A Tether azonban kimaradt a jóból, árfolyama ugyanis nem változott. (Via Reuters, Bloomberg, CNBC)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17565 17445 17680 +0,75% 0 0 3 970 999 660 HUF 2024-06-12 17:10:15
MOL 2866 2850 2884 +0,42% 0 0 1 622 210 736 HUF 2024-06-12 17:05:18
MTELEKOM 1054 1026 1062 +2,93% 0 0 1 124 405 982 HUF 2024-06-12 17:10:35
RICHTER 9240 9235 9385 -0,05% 0 0 2 926 841 890 HUF 2024-06-12 17:07:37
OPUS 419 406 424 0,00% 0 0 319 043 204 HUF 2024-06-12 17:07:55
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Rendíthetetlenül gyenge a forint, fontos bejelentés jött a Richtertől
Eidenpenz József | 2024. június 12. 12:39
Szerdán végre egy kis reménysugár látszik az európai részvénybefektetők számára, pluszban vannak a tőzsdeindexek. A BUX közülük is kiemelkedik, nagyon közel van történelmi csúcsához. A forint is erősödött egy kicsit, de azért nem túl izmos, drágul az olaj és a földgáz. Fontos bejelentés érkezett a Richtertől, kihasználta a helyzetet a GameStop, még várni kell az Ethereum ETF-re.
Részvény / Deviza / Áru A forint képtelen volt átlépni a határt
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 06:39
Az euró 395 forint felett nyitja a szerdai kereskedést. 
Részvény / Deviza / Áru Ez fájni fog a külföldön nyaralóknak: hirtelen nagyot léptünk a 400 forintos euró felé
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:46
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A nap végére tartogatta a nagy meglepetést a Richter: bevásároltak Belgiumban
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:12
Olyan megállapodást jelentettek be kedden, ami segíthet a Richternek abban, hogy Európa vezető nőgyógyászati piaci szereplőjévé váljon.
Részvény / Deviza / Áru Spekulánsok tették tönkre a hangulatot kedden
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:01
A szokásosnál kisebb forgalomban vegyesen teljesítettek a magyar bluechipek kedden.
Részvény / Deviza / Áru 400 forintig is mehet az euró, Musk ketrecbe zárná az iPhone-t
Eidenpenz József | 2024. június 11. 12:39
Az európai tőzsdéken kedden sincs jó hangulat, ehhez képest a BUX index stagnálása jó hírnek számít, főleg a Molnak köszönhető. A forint is tovább gyengélkedik, az euróval szemben a 395-ös határt teszteli. Siri okos lesz, Elon Musk viszont veszélyesnek tartja, ha az Apple-termékekbe építik be a mesterséges intelligenciát. Minipánik volt a bitcoinnál.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan alakul a forintárfolyam nyaralás előtt?
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 09:01
A közelmúltban is számos tényező mozgatta a kurzust, és a héten is várható fontos kamatdöntés.
Részvény / Deviza / Áru Az euróárfolyamot látva kimegy az álom a szeméből!
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 07:33
Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG