BUX
35 824.69
-0.30%
-108.00
OTP
10 840.00
-0.73%
-80.00
MOL
1 868.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 675.00
-0.30%
-20.00
MTELEKOM
384.00
+0.92%
+3.00
 
2019. augusztus 9. 11:35

A nemzetközi tőzsdei hangulat szomorkás, főleg az olasz kormányválság miatt. De a BUX szépen emelkedik, elsősorban az OTP szép meglepetést hozó jelentése nyomán. Még jobb, hogy az elemzők szerint az OTP a következő negyedévekben is tovább növelheti eredményét.

Tegnap gyönyörű, két százalék körüli emelkedéssel fejezték be a napot az amerikai tőzsdeindexek, aminek ma lehet, hogy meglesz a böjtje. Fél százalék körüli esést mutatnak ugyanis a határidős indexek, hasonlóan a nyugat-európai mutatókhoz. Kínában a CSI 300 index egy százalékkal esett reggelig.

A BUX index viszont 0,6 százalékos pluszban van fél tizenegy után kicsivel, főleg a jelentő OTP miatt. Ennek részvénye 2,2 százalékkal 12 600-ra ugrik, ötmilliárdos pár órás forgalma pedig máskor egy egész napra is sok lenne. A Telekom tegnapi szép emelkedésére viszont ma majdnem akkora esés következett.

Viszonylag erős a forint, legalábbis az elmúlt pár héthez képest, 324,50 az euró.

További árfolyamok itt láthatók

1. Jókora meglepetés az OTP-nél

Az OTP részvénye amiatt ugrik, hogy a ma hajnali gyorsjelentését szép meglepetésnek tartják az elemzők. “Salvini rontott a hangulaton, de az OTP-t ez nem érdekli” – írta az Erste Befektetési reggeli hírlevele.

“Igen erős, 105 milliárd forintos, az elemzői várakozásokat 7, a tavalyi eredményt pedig 18 százalékkal meghaladó eredményt tett közzé, miközben a tőkearányos megtérülés 20 százalék fölött van (nulla kamatkörnyezetben!)” – írja a brókercég. Hozzáteszik, hogy az eredményt az akvizíciók is javítják.

De a kilátások még jobbak. “A két nagyobb akvizíció (Szerbia és Szlovénia) zárása folyamatban van. Ez azt sugallja, hogy a negyedik negyedévtől még nagyobb ugrás jön az OTP profitjában… az elkövetkező 1-3 évben a bank profitja nagy valószínűséggel dinamikusan tovább növekszik” – írták. Olcsónak nevezik a részvényt 9 körüli P/E -rátával, ami historikusan 10 körül szokott lenni.

Az Equilor Befeketési Zrt. Is úgy véli, hogy “az elkövetkező években a vásárolt leányok integrációja és a régió kedvező gazdasági környezete segítheti az OTP csoport további növekedését”.

A KBC Equitas “újabb kirobbanó negyedévről” írt hírlevelében. “Bőven felülmúlta a várakozásokat  gyorsjelentésében az OTP, a második negyedéves eredmény növekedéséhez szinte minden leánybank emelkedő profitja is hozzájárult a hazai teljesítmény mellett” – foglalták össze.

2. Vége az olasz kormánynak

Az olasz kormányválsággal magyarázza a Reuters hírügynökség, hogy ma a Milánói Tőzsde indexe két százalék feletti mínuszban van. Állítólag ez az aggodalom ragadhatott át Európa többi részére is, ahol a tegnapi szép nap után ma fél százalék körüli mínuszban járnak a vezető indexek. De az amerikai-kínai kereskedelmi háború elhúzódását is okolják ezért.

Az olasz kormánykoalíciót 14 hónap után megszűntnek nyilvánították. Várhatóan új választásokat kell majd tartani.

3. Csúnya Uber-gyorsjelentés

Tegnap este zárás után jelentett az Uber, amelynek eredményei csalódást keltettek. A Marketwatch szerint negyed év alatt ötmilliárd dollárra rúgott a vesztesége, ami miatt a zárás utáni elektronikus kereskedésben 12 százalékkal zuhant a részvény.

A nagy veszteség főleg a vártat meghaladó, 3,9 milliárd dolláros “részvénykompenzációból” fakad. Ez a májusi részvénykibocsátás kapcsán merült fel. Az elemzők a felénél is kisebb veszteséget és valamivel nagyobb bevételt vártak.

A Financial Times szerint az Uber egyre inkább erősít az “Amazon, DoorDash és Deliveroo” cégek által képviselt élelmiszer házhoz szállítási piacon. Az Uber Eats négymillió sofőrjét alkalmazza a kiszállításhoz. A szolgáltatás már évek óta létezik, de egyre nagyobb részt hasít ki az Uber tevékenységéből.

A konkurens Lyft gyorsjelentése nyomán emelkedett tegnap. A Marketwatch szerint a Lyft által korábban brutálisan lenyomott fuvardíjak korszakának lassan vége, az árverseny mérséklődik. Az Uber így végre valamelyest növelni tudta az egy utasra jutó bevételt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Friss
hírlevél