<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tegnap új rekord született az USA technológiai részvénypiacán, de ma Európában nem túl jó a hangulat. A BUX index átlagon felül teljesít, a forint folytatja a kamatdöntés utáni erősödését. A költségvetés alkoholizál, az eddig laza jegybank átmegy szigorú rendőrbe, a forinterősödésnek pedig nincs vége az egyik brókercég szerint. Kerékpár-kereskedő megy tőzsdére a németeknél, de nem túl jó áron.

Történelmi csúcson végzett tegnap a Nasdaq 100-as index, a tech-papírok vitték a prímet az USA-ban, miután Jerome Powell Fed-elnök a kongresszusi meghallgatásán továbbra is az infláció átmeneti csúcsáról beszélt. Cáfolta, hogy megelőző kamatemelésre készülnének. Szerinte az áremelkedések nagy része az utazás, turizmus újbóli beindulásához kapcsolódik, és lassan csillapodni fog.

A Nasdaq 100 így 0,9, az S&P 500 pedig 0,5 százalékkal emelkedett tegnap, ma a határidős árfolyamuk viszont alig mozdul. Európában a német, francia irányadó részvénypiaci mutatók 0,3-0,4 százalékkal süllyednek, de a briteknél van 0,2 százaléknyi emelkedés. Tegnap Tokióban, ma Hong Kongban van kiugró részvényár-javulás, reggel két százalékkal ment fel a Hang Seng.

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal emelkedett eddig, kicsi a különbség a vezető részvények között. Az OTP 0,6, a Mol 0,3, a Richter 0,5 százalékkal megy fel. A Telekom pár fillérrel esik, a közbeszerzési diadalok nyomán 1,7 százalékkal drágul a 4iG.

Árfolyamok és grafikonok

349 alatt is járt az euró reggel

A Magyar Nemzeti Bank tegnapi kamatdöntése során 0,3 százalékponttal 0,9 százalékra emelték az alapkamatot. Ez nagyjából megfelelt a várakozásoknak, ám az ezt követő sajtótájékoztatón a jegybankelnök egyértelművé tette, hogy határozott irányváltás történt, és egy kamatemelési ciklus veszi kezdetét. (Tudósításunk a sajtótájékoztatóról itt olvasható.)

EuróbankjegyekEuróbankjegyek

A forint az esemény előtt és a kamatok bejelentésére még gyengült egy darabig tegnap, de a sajtótájékoztató óta egyértelműen erősödik. Ma reggel már volt 349 alatt is az euró, most pedig 349,20 éppen. Ma a cseheknél tartanak kamatdöntő ülést.

A forinterősödésnek nincs vége?

Azt gondoljuk, hogy a forinterősödésnek nincs vége, mert valószínűleg gyökeres változásra kell felkészülnünk a kamatpolitikában – írja az Erste Befektetési Zrt. kommentárja.

Míg korábban a magasnyomású gazdaságpolitikában az elvárt kockázati prémiumnál alacsonyabb rövid oldali hozamszinteket alakított ki a jegybank, s ezzel effektíve gyengítette a forintot, most változik a gazdasági mix. Az eddig szigorúan józan fiskális oldal „alkoholizálni” kezdett. A jegybank pedig átmegy a szigorú rendőr szerepbe, ahol nagy valószínűséggel magasabb hozamszintet alakít ki, mint amit az elvárt kockázati prémium indokolna.

A jelenlegi helyzetet a brókercég a 2002-2003 körülihez hasonlítja. (Az akkori fiskális és monetáris politika 2008 közepére rekorderős forinthoz vezetett – a szerk.)

Gyengülő dollár, dráguló nyersanyagok

Az árupiacokon sem rossz a hangulat, már csak azért sem, mert Powell szavai nyomán a dollár valamelyest gyengült. Az arany, az ezüst, a réz, az olaj, a platina, a palládium egyaránt fél-másfél százalék közötti pluszban van.

Nem javul a chiphiány, sőt

Nem látszik a fény az alagút végén a globális chiphiányt tekintve – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A Susquehanna Financial Group 2017-ben kezdte el követni, hogy átlagosan mennyi idő telik el a chipek rendelése és leszállítása között. Májusban ez 18 hétre nőtt, ami egy héttel magasabb, mint az egy hónappal korábban. Az adatok még sohasem mutattak ekkora különbséget.

Újabb “flash crash” a kriptodeviza-piacon

Pár napos esés után hirtelen begyorsult a kriptodevizák áresése tegnap délután, mintegy három óra alatt tíz százalékkal, 28 894 dollárig esett a bitcoin, hogy aztán újabb pár óra alatt vissza is térjen 32 ezer dollár környékére. Ma pedig megint 34 ezer dollár felett van az ára. Az ether 1708 dollárig zuhant, de ma ismét 2000 dolláron látjuk. A kisebb kriptodevizák zuhanása sok esetben a 20 százalékot is elérte kedden.

A Bitcoin árfolyama (USD) (Tradingview.com)A Bitcoin árfolyama (USD) (Tradingview.com)

A jelenség hasonlít a május második felében nagy port felkavart, szintén pár órás “villámzuhanáshoz” (“flash crash”), de annál kisebb mértékű volt.

Csapásokat adnak és kapnak

A zuhanást tegnap a kínai hatóságok újabb kriptodeviza-ellenes fellépésével magyarázták. Ma viszont nem érkezett nagyobb hír, inkább sok kicsi, jó is, rossz is.

  • A Cathie Wood nevével fémjelzett, divatos ARK-alapok bevásároltak a zuhanásban, több tízmillió dollárért vettek Bitcoin Trust (GBTC) és Coinbase Global (COIN) részvényeket.
  • Az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC megbüntetett 7,6 millió dollárra egy kriptodeviza-vállalkozást, a Loci Inc.-et egy 2018-as ICO (kriptodeviza-kibocsátás) miatt.
  • Szintén a SEC újabb idézést küldött a Ripple volt vezetőjének.
  • A brit hatóságok 111 “be nem jegyzett”, “különösen kockázatos” kriptodeviza-vállalattól tanácsolták el a lakosságot.
  • Az Alipay NFT-kereskedési lehetőséget kínál mobilalkalmazásában.
  • A Paypal és a Visa beszálltak a Blockchain Capital alapjába.

Behúzott fékkel jön tőzsdére a kerékpárcég

A Bike24 nevű német online kerékpár- és kerékpártartozék-kereskedő cég behúzott fékkel jön a tőzsdére, a kibocsátási ára, 15 euró ugyanis a korábban meghatározott 15-19 eurós ársáv alsó szélén van – írja a Finanzen.net.

Az európai és a német kerékpár-piac mérete és növekedése a Bike24 szerint. (Milliárd euró és százalék.)Az európai és a német kerékpár-piac mérete és növekedése a Bike24 szerint. (Milliárd euró és százalék.)

Összesen 21,5 millió részvényt adtak el intézményi befektetőknek, ebből 14,8 milliót a jelenlegi többségi tulajdonos értékesített.

A Bike24 a bruttó 322 millió euró (100 millió euró) bevétel kevesebb mint egyharmadát kapja meg. A társaság a pénzt arra kívánja felhasználni, hogy tovább gyorsítsa nemzetközi növekedését. A kezdeti piaci kapitalizáció 662 millió euró lesz, a frankfurti tőzsdén a kereskedés első napja június 25.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15870 15750 15900 -0,06% 0 0 1 646 052 055 Ft 2021-07-23 17:05:06
MOL 2370 2354 2388 -0,75% 0 0 749 087 504 Ft 2021-07-23 17:11:24
MTELEKOM 426 423 428 -0,47% 0 0 61 988 804 Ft 2021-07-23 17:05:07
RICHTER 8035 8020 8170 -1,41% 0 0 968 189 030 Ft 2021-07-23 17:09:36
OPUS 239 238 240 -0,42% 0 0 36 721 996 Ft 2021-07-23 16:59:45
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Hét éve nem látott ugrás a kávéárakban, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2021. július 23. 11:39
Az európai hangulatot a laza EKB és egyes jó gyorsjelentések alapozták meg. A BUX viszont kissé süllyed, a forint gyengül. Több éves csúcson az amerikai gázár, kilőtt a kávé és a fűrészáru ára. Újabb kriptodeviza-cégek jönnek a hagyományos tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Jászai Gellért a hét szinte minden napján növelte befolyását a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 09:31
A Jászai Gellért kizárólagos tulajdonában lévő alapkezelő magántőkealapja napok óta újra veszi a társaság részvényeit.
Részvény / Deviza / Áru Jót ment ma a MOL a pesti tőzsdén
MTI | 2021. július 22. 18:14
A vezető részvények közül csak a MOL szerepelt jól csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mi a diagnózisa, Réz doktor úr?
Eidenpenz József | 2021. július 22. 17:11
A réz ára visszaesett ugyan a tavaszi csúcsokról, de így is magas szinten áll hosszú távú összehasonlításban. Az egyik nagy befektetési bank rendkívül optimista hosszú távon, mert a bányavállalatok továbbra sem akarnak beruházni. A bányászok viszont szkeptikusak, mert már többször megjárták ezzel.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musk megint bitcoin-lufit fúj, az EKB kavarhatja fel a piacot
Eidenpenz József | 2021. július 22. 11:31
A részvénypiacok ma is jó hangulatban vannak, záporoznak a gyorsjelentések, bár a befektetőket inkább a kilátások érdeklik, mint a múlt. Elon Musk újra pozitívan nyilatkozott a bitcoinról, fel is ment az ára. A forint stabil, a 360-as euró eddig nem volt tartós.
Részvény / Deviza / Áru Ismét feljövőben a Netflix, szenvednek a német autógyárak
Eidenpenz József | 2021. július 21. 12:20
Mintha nem is lett volna minipánik a hét elején, minden szépen felfelé tart Európában, bár néhány gyorsjelentést rosszul fogadtak Németországban. A magyar BUX indexet csak a Mol menti meg, a többi nagyobb papír esik. A Netflix előfizetőinek száma végre jobban nőtt, mint a várakozás. A bitcoin-tulajdonosok újra 30 ezer dollár feletti árra ébredtek.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt kedden a Richter, fel is húzta a BUX-indexet
MTI | 2021. július 20. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 354,19 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel, 47 622,68 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 6,7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Konszolidáció a tőzsdéken, 30 ezer alá esett a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:23
A tegnapi nagy zuhanást ma megnyugvás, szerény emelkedés követi, a hétfő nagy vesztese, a Mol ma már a húzópapír. Az euró/forint ma is volt 360 felett, de azután eltávolodott ettől a szinttől. A kriptodeviza-piacon is nagy esés volt, miközben a hatóságok több ponton támadnak.
Részvény / Deviza / Áru Nem ez volt a Mol nagy napja
MTI | 2021. július 19. 17:36
Mínuszban fejezte be a napot a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Újra 360 az euró, olyan lesz a delta-variáns, mint az influenza?
Eidenpenz József | 2021. július 19. 11:39
Csúnya esés látható a tőzsdéken világszerte, amiben nagy szerepe lehet a járványügyi statisztikák gyors romlásának. A BUX-index az átlagnál kevésbé süllyed, az OTP egész jól tartja magát. Tovább gyengült a forint, az euró elérte a 360-as szintet. Egy teszt során a Pfizer vakcinája legyőzte a kínait. Magas átoltottság mellett nem okozhat nagy gondot a delta-variáns?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos