<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A jegybankelnök a Monetáris Tanács ülését követő sajtótájékoztatón kilátásba helyezte, a mai, 0,3 százalékpontos MNB-alapkamatemelés után további szigorításokra kerülhet sor. Egészen addig, amíg a májusban 5 százalék feletti infláció vissza nem megy a 3 százalékos jegybanki cél közelébe.

Általános helyzetértékeléssel kezdte Matolcsy György azt a sajtótájékoztatót, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői egy órával azt követően tartottak, hogy az MNB Monetáris Tanácsa csaknem tíz éve nem látott lépésre szánta el magát: a jegybanki alapkamatot megemelte, 0,3 százalékponttal, 0,9 százalékra. Vagyis arra a szintre, amelyen volt az irányadó ráta a járvány tavaly tavaszi berobbanása előtt.

Matolcsy megítélése szerint a magyar gazdaság kitűnően vizsgázik az újraindítás terén, valamennyi növekedési szám jó irányba mutat. A bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben akár kétszámjeggyel bővülhet – ezt már a főnöke után szóló alelnök, Virág Barnabás vetítette előre –, aminek következtében a magyar gazdaság a harmadik negyedévben elérheti a 2019 végi szintet. Az éves GDP-növekedés pedig meghaladhatja a 6 százalékot, egészen pontosan 6,2 százalék lehet – derül ki a legfrissebb, csütörtökön publikálandó inflációs jelentés már ma ismertetett egyik fő számából.

Matolcsy hozzátette: amennyiben bejönnek a várakozásaik és az idén valóban 6 százalék felett lesz a GDP növekedése, akkor 2022-ben 5-6 százalék közötti lehet az ütem. Amihez az MNB mintegy 9300 milliárd forintnyi forrással járult hozzá, ebből mintegy 6 ezer milliárd tavaly a járvány negatív hatásainak ellentételezésére, míg 3300 milliárd már az idén, a gazdaság újraindítására fordítódott. Ez az egyik legjelentősebb jegybanki hozzájárulás az EU-n belül – emelte ki az MNB elnöke.

Matolcsy György szavaira óriásit erősödött a forint. Fotó: MTIMatolcsy György szavaira óriásit erősödött a forint. Fotó: MTI

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az újraindítás árnyoldala az infláció megugrása. Míg 2008 után hat és fél évig tartott, amíg Magyarország helyreállította a válság előtt szintet, ez most másfél év megtörtént – emiatt ugrott meg az infláció, miután a kínálat nem tudott lépést tartani a gyorsuló kereslettel.

Az MNB 2021 egészében 4 százalék feletti (4,1 százalékos) pénzromlást vár. S mivel az első számú mandátuma az árstablitás biztosítása – emlékeztetett Matolcsy –, ami a középtávon 3 százalékos jegybanki inflációs cél elérésével teljesülhet, az MNB ma kamatemeléssel avatkozott be, annak érdekében, hogy 2022 elejére az infláció visszatérjen a normális mederbe.

A kamatemelés egy monetáris politikai fordulatot jelent – ismerte el Matolcsy, amilyenre szerinte legutóbb 2013 tavaszán került sor, amikor ő átvette az MNB irányítását. Ennek a fordulatnak több eleme van:

  • a mai nappal kamatemelési ciklust indítottak el (amiből az következik, hogy további szigorításokra is sor kerülhet). E kamatemelési ciklus hossza attól függ, mikor tér vissza az infláció a 3 százalék közelébe
  • újból az alapkamat lesz az irányadó eszköz, azaz az visszaveszi ezt a szerepet az egyhetes jegybanki betéttől
  • megtartották az egyhetes betétet, de annak kamata beáll a jegybanki alapkamat szintjére (vagyis azt csütörtökön az MNB igazgatósága 0,15 százalékponttal emeli majd, 0,9 százalékra)
  • havi szinten elemzik a gazdaság helyzetét és döntenek a kamatemelésről. Méghozzá az adatok elemzésével – ennek során nemcsak az infláció, hanem a többi makrogazdasági mutató alakulását is figyelembe veszik.

A forint a jegybanki vezetők sajtótájékoztatója alatt óriási erősödésbe kezdett, nemcsak ledolgozta a kamatemelés bejelentése utáni gyengülését, hanem még bőven a 14 óra előtti szint fölé ment. Ami megerősíti azt a vélekedést, miszerint a piaci szereplők a 0,3 százalékpontos kamatemelésnél nagyobbat vártak, s miután ezt nem kapták meg, zuhant a forint, az euróval szemben például két egységgel, a 356-os szint fölé kerülve. Ám annak hatására, hogy Matolcsy kijelentette, a maival még korántsincs vége a szigorításnak, a forint az euróval szemben öt egységgel erősödött, délután 4 óra után nem sokkal a 351-es szintet ostromolta. 

Matolcsy tett egy váratlannak, a kamatdöntéseket követő sajtótájékoztatók tematikájába beillőnek cseppet sem nevezhető kijelentést. Eszerint „az MNB eddig a működését szorosan a kormánnyal közösen tervezte, lehetnek és vannak különbségek a gazdasági folyamatokat illetően a költségvetés és a moratórium megítélésében, de stratégiai szövetségben mennek tovább”. Ez egyértelműen összefüggésben van azzal a tegnap megjelent cikkel, amelyben a jegybankelnök keményen bírálta a 2022. évi büdzsét (azt hibásnak nevezte, olyannak, mint amely feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe). Az nem ritka, hogy a fiskális és a monetáris politika irányítói nincsenek egy hullámhosszon, ám a Matolcsy által megfogalmazott kritika élessége szokatlannak tekinthető a 2013 tavasza óta meglévő felállásban, amikor is a pénzügyminiszter és a jegybankelnök is azonos oldalon áll (ezt jelzi egyebek mellett az is, hogy kinevezése előtt, 2010 májusától Matolcsy Orbán Viktor kormányának a nemzetgazdasági minisztere volt). Az MNB-elnök mostani enyhébb hangneméből arra lehet következtetni, mintha magas (ha nem a legmagasabb) szinten jelezték volna neki, hogy nem értenek egyet cikkének tónusával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcsra ér péntek a benzin ára - újabb drágulás jön
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:27
Újabb jelentős emelés jön pénteken a benzinkutaknál, ennek eredményeként új történelmi benzinár-csúcs született, de a gázolaj ára is épp csak nem dönt csúcsot. 
Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Makro / Külgazdaság Idén még 4 százalék felett lehet az infláció az MNB szerint
Király Béla | 2021. július 27. 15:46
Az MNB Monetáris Tanácsa újabb 30 bázispontos lépéssel emelte az alapkamatot. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás a döntés hátterét értelmezte.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos