6p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A bitcoin az utóbbi napokban megint hatalmasat ingadozott, de lehet, hogy ezúttal a szokásosnál sokkal többről van szó. A támogató programozók, vállalkozók egy része átpártolt a bitcoin cash-hez, a legszélsőségesebb vélemény szerint a bitcoin el is halhat. Az is lehet, hogy egy nevető harmadik lesz a befutó.

A bitcoin az utóbbi egy hétben felment mintegy 7900 dollárra, lezuhant 5500-ra, majd újra felugrott 6500 környékére (a Coindesk átlagár-indexe szerint). Ha másutt más adatokat olvasol, az is lehet igaz, sok platformon forog, mindenütt más árak vannak, biztosan volt 8000 felett is üzlet.

Ez önmagában nem lenne nagy hír, hiszen az árfolyam mindig is hektikus volt, napon belül 10-15 százalékos ingadozás, ha nem is mindennapos, de cseppet sem szokatlan nála. A helyzet azért más most, mert ugyanekkor a bitcoin egyik új vetélytársa, leszármazottja, a bitcoin cash fényes pályát futott be.

Bónuszt kaptak a tulajdonosok

Augusztus elsején történt az első „hard fork”, elágazás a bitcoin-láncnak nevezett elszámolási rendszerben, és jött létre a bitcoin cash. A fő mögöttes probléma az, hogy a bitcoin-tranzakciók maximális mennyiségét egy műszaki korlát szabja meg a rendszerben, az egy megabájtos blokkméret. Emiatt a rendszer csak kevés tranzakciót tud elszámolni, és a szűk keresztmetszet veszélyezteti a fizetőeszköz-funkciót.

Ezért találták ki, hogy létrehozzák a bitcoin casht, amely ezt a korlátot 8 megabájtra emeli, nagyban növelve így a tranzakciók lehetséges mennyiségét. (Ezen kívül egyéb változtatást is hozott a rendszerben.) Augusztus elseje után minden bitcoin-tulajdonos kapott egy bitcoin casht, így aki őrizgeti bitcoinjait, mintha kapott volna egy plusz jutalmat. Mint a bónusz részvények a tőzsdei cégeknél.

Ki lesz a második?

A jelenlegi bitcoin-árhoz, ami 6500 dollár körül van, így hozzá lehet adni egy bitcoin cash értékét is, ami pedig 1300 dollár körül volt legutóbb. A kettő együtt mintegy 7800 dollárt tesz ki, ez pedig majdnem a bitcoin eddigi csúcsa. Miközben a múlt héten a hagyományos bitcoin értéke lezuhant, a bitcoin cash az egekbe szárnyalt: az értéke 500-600 dollárról négy-ötszörösére, 2000 fölé ugrott (állítólag egyes helyeken volt 2800 is), majd lefeleződött.

A Coinmarketcap nevű oldal szerint a bitcoin kapitalizációja (az összes eddig kibocsátott bitcoin összértéke) jelenleg 108 milliárd dollár, az ethereum 31 milliárdot, a bitcoin cash 22,6 milliárdot ér. A ripple 8, a litecoin 3,3 milliárd körül jár.

Átállnak a bányászok?

Októberben még egy bitcoin gold is leágazott a bitcoinról, ennek jelentősége kisebbnek látszik, értéke jelenleg 200 dollár körüli. De ez is foroghat külön, és bónuszként működik. (November 13-án vált sokak számára eladhatóvá, azóta ez is óriási áringadozást produkál.) Novemberre terveztek egy harmadik elágazást (Segwit2x), ami szintén a tranzakciók sebességét növelte volna. Ez a „fork” azonban elmaradt, ennek nyomán kezdődött a múlt heti esztelen áringadozás.

De miért is? A Coindesk cikke szerint az elmaradt reform miatt a hagyományos bitcoinnal dolgozó szakemberek, programozók, bányászok (akik a rendszert működtetik, új bitcoint hoznak létre) egy jelentős része átpártolt a bitcoin cash-hez. Az ugyanis praktikusabbnak tűnik számukra, közelebb áll az elveikhez. Ez nem csak a nyilatkozatok, szavak szintjén történt meg, komoly hardvertömeget, számítógépes kapacitást állítottak át az egyikről a másikra. Így a múlt héten már előfordult, hogy a bitcoin cash több erőforrást kapott, mint a bitcoin rendszere.

A funkcióit tölti be

Van, aki egyenesen azt állítja, hogy a bitcoin el fog halni. A tranzakciók lassúsága sorbanálláshoz, késésekhez fog vezetni, a tranzakciós költségek emelkednek, ami egyre több felhasználót fog elriasztani. Ráadásul a kriptodevizákra koncentráló vállalkozói tőke is a bitcoin cash felé orientálódhat. De vannak szkeptikus hangok is, amelyek szerint csak egy érdekcsoport próbálja a bitcoin casht lufivá fújni.

Bár sokan a bitcoint és a többi „kripto-devizát” hajlamosak puszta spekulációnak, mesterségesen felfújt öncélú buboréknak vagy egyenesen csalásnak tekinteni, igenis vannak bizonyos funkciói, amiket betölt. A többi pénzeszközhöz hasonlóan használható egyszerűen fizetésre, már ahol elfogadják. A baj ezzel az, hogy túl lassú a rendszer, kicsi az áteresztőképessége, így valóban tömegessé nem tud válni a használata a jelenlegi rendszerben.

Kincsképzés és tőkemenekítés

Egy másik funkció, amire, ha korlátozottan is, de használható, a „kincsképző eszköz” néven is ismeretes. Ha veszel, és elteszed, később felhasználhatod, tehát megtakarításnak alkalmas. Ehhez az kell, hogy nőjön vagy legalább ne csökkenjen az értéke, ezt a bitcoin és társai a jelenlegi állapot szerint szépen teljesítették az elmúlt években.

Deviza- vagy tőkemozgás-korlátozások alá eső feltörekvő országok, diktatúrák, rablóállamok, anarchiák esetén, mint Kína, Afrika vagy Ázsia egyes vidékei, még menedékdeviza- vagy vagyonmenekítő funkciója is van. Ehhez viszont nem feltétlenül kell nagy tranzakciós sebesség.

Kétsebességes

Lehet, hogy jön a kétsebességes digitálispénz-világ? Lesz egy kincsképzésre, vagyonmentésre alkalmas, korlátos volta miatt esetleg tendenciájában továbbra is sok-sok éven keresztül emelkedő árfolyamú bitcoin. (A bitcoin értékének becsléséről itt írtunk.) Meg valami fürgébb, rugalmasabb, praktikusabb pénz, amivel fizetni lehet egy internetes vásárlásért vagy fizetésükből tudnak hazaküldeni az illegális vendégmunkások? Lehetséges.

A bitcoint elhomályosító siker

Senki sem tudja, melyik kriptodeviza lesz a befutó – vagy melyek –, de úgy tűnik, igény stabilan van rájuk. A jelenlegi második, az ethereum is komoly táborral rendelkezik, és itt a fizetőeszköz, kincsképző funkciók mellett az ethereumra, a blokkláncra épülő szerződéskötési, üzleti rendszer („okos szerződések”) is táplálhatja a keresletet. Számos reformmal fejlesztik tovább a rendszert, és úgy tűnik, támogatóinak tábora kevésbé megosztott, mint a bitcoiné.

Az ethereum mint deviza ára az utóbbi fél évben nem sokat változott, 300 dollár körül széles sávban ingadozott. Ám egy éve még csak 10 dollár volt, most 320, a bitcoinnál is nagyobb sikertörténet lehet belőle.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16385 16385 16850 -2,27% 0 0 15 675 309 810 Ft 2021-06-18 17:08:42
MOL 2320 2320 2396 -3,09% 0 0 6 550 649 358 Ft 2021-06-18 17:05:08
MTELEKOM 422 418 422 +0,72% 0 0 232 185 817 Ft 2021-06-18 17:05:02
RICHTER 8280 8120 8280 +1,16% 0 0 3 890 095 270 Ft 2021-06-18 17:05:18
OPUS 255 247 255 +1,19% 0 0 38 827 704 Ft 2021-06-18 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat után ment ma a pesti börze
MTI | 2021. június 18. 17:46
Mínuszban fejezte be a hetet a BUX. Nem volt jó napja az OTP-nek és a Molnak. 
Részvény / Deviza / Áru Nem tud erősödni a forint, komoly gyomrost kaptak az árupiacok
Király Béla | 2021. június 18. 11:52
Pénteken a részvénypiacokra az iránykeresés jellemző, a főbb európai indexek csütörtöki értékük közelében mozognak. A BUX esetében is kisebb visszaesést láthatunk. A forint az elmúlt napok gyengülését követően se tudott péntek délelőtt erőt mutatni.
Részvény / Deviza / Áru Kicsit erősödött az OTP
MTI | 2021. június 17. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 269,94 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 48 795,68 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvet hozott a Fed ülése, egyre gyengébb a forint
Eidenpenz József | 2021. június 17. 11:16
A Fed tegnapi kamatdöntő ülése világszerte rontotta a hangulatot a tőzsdéken, de a nemrég beállított történelmi rekordoktól azért nem vagyunk túl messze sehol sem. A forint is gyengül, de felfelé tartanak a kormányközeli cégek. Az aranyat és az ezüstöt csúnyán elintézte az amerikai kamatemelés lehetősége.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a magyar tőzsde - hogy zárult a szerda?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 773,74 pontos, 1,57 százalékos csökkenéssel, 48 525,74 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Tőzsdére viszik egy szolgáltató Nkp-kötvényeit
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 17:49
A Tigáz Földgázelosztó Zrt. a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramjában (Nkp) kibocsátott kötvényeit pénteken vezetik be a Budapesti Értéktőzsdére - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Mágikus rekord előtt torpant meg a tőzsde
Király Béla | 2021. június 16. 12:04
A keddi történelmi rekord után úgy tűnt, a magyar tőzsde célba veheti az 50 ezer pontos szintet, hiszen enyhe emelkedéssel kezdett. A kezdeti lelkesedés azonban gyorsan elillant.
Részvény / Deviza / Áru Új bitcoin-adózás 2022-től – sokkal többről van szó, minthogy kevesebbet kell fizetni
Eidenpenz József | 2021. június 15. 18:44
Sok érdekességet tartalmaz a kriptodevizák adózásáról elfogadott törvény. A Revolutos kisbefektetők fellélegezhetnek, ha apránként adják el bitcoinjukat, nem fog az adó miatt fájni a fejük. A rendszeresen kereskedők ezután is nyugodtan válthatják egyik kriptójukat a másikra. A komolyabb játékosok pedig annak is örülhetnek, hogy a nyereség és a veszteség végre szembeállítható egymással.
Részvény / Deviza / Áru Egy lépésre az 50 ezer pont - új rekordon a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 15. 18:23
Újabb történelmi rekordot állított fel a BUX. Ugyanakkor a forint tovább gyengült.
Részvény / Deviza / Áru Elektromosautó-gyártó a pácban, félreértés volt a forint gyengülése mögött?
Eidenpenz József | 2021. június 15. 11:34
Szépen emelkednek az európai tőzsdék és a pesti parketten is dübörög a bika, a forint viszont gyengécske. Állítólag egy félreértés miatt, de mégsem erősödik vissza a cáfolat után. Csúcson a sajátrészvény-vásárlások az USA-ban, érdekes részvénykibocsátások jönnek Frankfurtban, megrengette az uránbányákat egy kínai szivárgás
hírlevél
depositphotos