BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 29. 11:18

Csütörtökön az európai piacok kisebb mínuszban zártak, ugyanakkor érződött, hogy hiányzik az amerikai iránymutatás, a tengerentúli tőzsdék ugyanis a Hálaadás miatt zárva tartottak. Pénteken viszont több rossz hír is érkezett, és eséssel indult Európában a nap.

Csütörtökön lefele csorogtak az árak az európai piacokon, kisebb-nagyobb mínuszokat láthattunk a nap végén. Hasonló volt a helyzet Ázsiában, ahol pénteken veszteséget mutattak az irányadó indexek. A tokiói értéktőzsde irányadó mutatója, a Nikkei225 index 0,46 százalékos gyengüléssel, 22 ezer 300 ponton zárt. A hongkongi börze 2, míg a szöuli közel 1,5 százalékos eséssel zárt.

Pénteken az európai piacokon folytatódott a lejtmenet, igaz, csak kismértékű a veszteség. A magyar piac inkább stagnál, annak köszönhetően, hogy a Mol és a Richter erősödik, igaz, a BUX növekedését visszafogja az OTP gyengülése. Pénteken az Egyesült Államokban félnapos kereskedés lesz, kérdés, hogy a negatív hangulatot az ottani események erősítik vagy tompítják majd. Nézzük, milyen információk befolyásolják a piacot.

1; Visszapattant a mélypont után a forint

Csütörtökön ismét történelmi mélypontot ütött meg a magyar fizetőeszköz, ahonnan viszont kismértékben sikerült visszapattanni. Péntek délelőtt a magyar fizetőeszköz a 335-ös szint körül mozgott, ami több mint 2 egységgel jobb, mint a csütörtöki mélypont. Technikai elemzések alapján a forint elmehet a 333-as szintig, ugyanakkor a szakértők jelentős erősödésre nem számítanak.

2; Rossz kiskereskedelmi adat jött Németországból

Az elemzők által vártnál jóval gyengébben alakult a német kiskereskedelmi forgalom októberben éves és havi összevetésben. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közölte, hogy októberben 0,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves szinten a szeptemberi 3,4 százalék bővülés után. A szakértői várakozásokban nagyobb, 1,1 százalék növekedés szerepelt.

Havi összevetésben 1,9 százalékkal visszaesett a forgalom októberben, miután szeptemberben még 0,1 százalékkal nőtt. Az elemzői várakozások átlagában stagnálás szerepelt októberre. Tavaly 1,2 százalékkal nőtt a német kiskereskedelmi forgalom.

3; Gyenge adatok érkeztek Japánból

Japánban majdnem két éve legnagyobb mértékben esett az ipari termelés októberben, amikor stagnált a munkanélküliség és előzetes adatok szerint novemberben emelkedtek a fogyasztói árak. A japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium (METI) pénteken azt közölte, hogy az ipari termelés 4,2 százalékkal csökkent októberben az előző hónaphoz képest, amikor 1,7 százalékos növekedést regisztráltak. Elemzők szerényebb, 2,1 százalékos októberi termeléscsökkenéssel számoltak a japán iparban. Éves összevetésben az ipari termelés 7,4 százalékkal zuhant a szeptemberi 1,3 százalék növekedés után. Szakértők 1,9 százalékos éves növekedést vártak.

Ugyancsak pénteken hozták nyilvánosságra, hogy Japánban októberben stagnált a munkanélküliség, szeptemberhez hasonlóan 2,4 százalékos volt. A nem végleges számítások szerint az éves fogyasztóiár-emelkedés 0,8 százalék volt novemberben az októberi 0,4 százalék után, a friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt maginfláció pedig 0,5 százalékról 0,6 százalékra nőtt.

4; Jelentős veszteségek a Morgan Stanleynél

Az amerikai bank két londoni és két New York-i bankárának az állása is veszélybe került, miután kiderült, hogy rosszul áraztak devizaopciókat, és ezzel 100 millió dollárnál is nagyobb veszteséget okoztak a banknak, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A félreárazások egy része a dél-amerikai devizákat, más része pedig a közép- és kelet-európai, illetve afrikai devizákat érinthette. A bank a veszteségeket a harmadik negyedévben lekönyvelte, és még nem egyértelmű, hogy mi fog történni a négy kereskedővel.

5; Biztatóan indult a Black Friday az USA-ban

Az első adatok szerint a vásárlók nem fogják vissza magukat a recessziós félelmek miatt, és a szokásos karácsonyi akciós kínálatra rávetik magukat. A Hálaadás napján is rendeléseket fogadó webáruházak rekordforgalomról számoltak be, így az elemzők szerint jó eséllyel pénteken ismét dollármilliárdokat hagynak az amerikaiak a boltok pénztárainál. Egy erős ünnepi forgalom pedig könnyen lehet, hogy tovább  tudja lendíteni a piacokat a mostani történelmi csúcsokon is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kiújult a korona-idegesség, nem fogyasztanak eleget az amerikaiak a kilábaláshoz
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 18:57
Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 11:55
Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.
Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Friss
hírlevél