BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 11. 18:49

Több mint két hónapja nem látott esést produkálnak a tőzsdék az USA-ban és Európában egyaránt. A régen várt korrekcióra egyrészt az amerikai jegybank különösen borús tegnapi nyilatkozata adott okot, másrészt az újra emelkedő amerikai koronavírus-esetszám. A BUX index forintban még viszonylag jól megúszta, de más a helyzet, ha a mai forintgyengülést is hozzáadjuk ehhez.

A tőzsdék hangulatát tulajdonképpen már tegnap elrontotta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Prognózisa ugyanis az amerikai gazdaságról váratlanul borús képet festett. Még az év végére is kilenc százalék fölötti munkanélküliséget jelzett előre. Valamint arról beszélt, hogy évekig tarthat a gazdaság rendkívüli jegybanki támogatásának szükségessége, az alacsony kamatszint.

Tegnap még elviselhető volt a helyzet, ma pedig azzal van tele a nemzetközi sajtó, hogy a járvány második hullámától tartanak. Az Amerikai Egyesült Államok egyes területein ugyanis több hetes csökkenés után hirtelen megugrott az esetek száma, így Floridában, Arizonában és Texasban. Országosan pedig elérték a kétmilliót.

Nem lesz újabb karantén?

Az amerikai pénzügyminiszter viszont erre azt mondta, hogy országa nem fogja újra lezárni az a gazdaságát. Még akkor sem, ha ismét emelkedni fog a koronavírus-esetek száma. Steven Mnuchin emellett egy újabb kormányzati segélycsomagot is kilátásba helyezett, de ez egyelőre nem változtatott a tőzsdei hangulaton.

Megérkezett a következő amerikai munkaerő-piaci adat is, ez 1,54 millió új munkanélküliségi kérelmet tartalmazott a június 6-ával végződő hétre. Ezzel még mindig jóval húszmillió felett van a munkanélküliek száma, de ez az adat alig tér el az előrejelzésektől. Az adat így végülis nem volt rossz hír, de nem is különösebben jó.

Tíz hete nem látott zuhanás

Így az amerikai részvénypiacon tíz hete nem látott esés bontakozott ki. Az S&P 500 részvényindex hat óra után 3,9, a Nasdaq Composite 3,3, a Dow Jones ipari átlag 4,7 százalékos, több mint 1300 pontos mínuszban volt. Az amúgy is mínuszban levő európai tőzsdéket az amerikai nyitás még mélyebbre lökte. A német DAX 4,5, francia társa 4,7 százalékkal süllyedt ma. Sok más tőzsde négy-öt százalékos mínuszban van Európában.

Itthon a BUX index 2,3 százalékos esést ért el, mindegyik vezető részvény mínuszban végzett. Az OTP 3,3, a Mol 1,1, a Richter 2,3, a Magyar Telekom 1,2 százalékkal esett. Hét százalékkal zuhant az AutoWallis, öt százalékkal az állami nyomda, 4,5-el az Alteo. A forint is erőteljesen gyengült, az esti 345,80 forintos euró közel három forinttal volt drágább a tegnap estinél. Se nyugdíjkötvény, se gazdasági növekedés nem lesz idén – jelentette be ma Varga Mihály pénzügyminiszter.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Megint összeomlani látszik az olaj

A gazdasággal kapcsolatos aggodalmak természetesen az olaj árára is rányomták a bélyegüket, az amerikai típusú WTI kilenc, az Atlanti-óceáni Brent pedig nyolc százalékkal esik. Tegnap jött egy nagyon rossz amerikai készletadat is, 1982 óta nem voltak ilyen magas szinten az amerikai olajkészletek. Érdekes módon ezt tegnap még csak mérsékelt reakciót okozott, ma azonban begyorsult az áresés. Az olajtársaságok is a nap vesztesei közé tartoznak, némelyik 8-10 százalékkal zuhant.

Adják ezen kívül az utóbbi időben sokat emelkedett légitársaságokat, kiskereskedőket, de egyes autógyárakat és bankokat is. A bankok eredményei és részvényárfolyama különösen érzékeny a konjunktúra. De nem tesz jót nekik az alacsony kamatszint sem, ami pedig még nagyon sokáig fennmaradhat a Fed nyilatkozatai alapján.

12 ezer alatt a DAX

A nemesfémeknek elvileg jót tesz a bizonytalanság, az arany másfél százalékkal, az ezüst több mint egy százalékkal megy fel. Esnek viszont az ipari nemesfémek, a palládium és a platina. Az utóbbi napokban ütemesen gyengülő dollár most erősödik, ami számos árupiaci terméknek lefelé nyomja az árát.

A német DAX index a kereskedés végén 12 000 pont alá is lesüllyedt. A mutatóban a Deutsche Bank, a BASF, az autógyárak és a Lufthansa estek leginkább.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél