TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Több mint két hónapja nem látott esést produkálnak a tőzsdék az USA-ban és Európában egyaránt. A régen várt korrekcióra egyrészt az amerikai jegybank különösen borús tegnapi nyilatkozata adott okot, másrészt az újra emelkedő amerikai koronavírus-esetszám. A BUX index forintban még viszonylag jól megúszta, de más a helyzet, ha a mai forintgyengülést is hozzáadjuk ehhez.

A tőzsdék hangulatát tulajdonképpen már tegnap elrontotta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Prognózisa ugyanis az amerikai gazdaságról váratlanul borús képet festett. Még az év végére is kilenc százalék fölötti munkanélküliséget jelzett előre. Valamint arról beszélt, hogy évekig tarthat a gazdaság rendkívüli jegybanki támogatásának szükségessége, az alacsony kamatszint.

Tegnap még elviselhető volt a helyzet, ma pedig azzal van tele a nemzetközi sajtó, hogy a járvány második hullámától tartanak. Az Amerikai Egyesült Államok egyes területein ugyanis több hetes csökkenés után hirtelen megugrott az esetek száma, így Floridában, Arizonában és Texasban. Országosan pedig elérték a kétmilliót.

Nem lesz újabb karantén?

Az amerikai pénzügyminiszter viszont erre azt mondta, hogy országa nem fogja újra lezárni az a gazdaságát. Még akkor sem, ha ismét emelkedni fog a koronavírus-esetek száma. Steven Mnuchin emellett egy újabb kormányzati segélycsomagot is kilátásba helyezett, de ez egyelőre nem változtatott a tőzsdei hangulaton.

Megérkezett a következő amerikai munkaerő-piaci adat is, ez 1,54 millió új munkanélküliségi kérelmet tartalmazott a június 6-ával végződő hétre. Ezzel még mindig jóval húszmillió felett van a munkanélküliek száma, de ez az adat alig tér el az előrejelzésektől. Az adat így végülis nem volt rossz hír, de nem is különösebben jó.

Tíz hete nem látott zuhanás

Így az amerikai részvénypiacon tíz hete nem látott esés bontakozott ki. Az S&P 500 részvényindex hat óra után 3,9, a Nasdaq Composite 3,3, a Dow Jones ipari átlag 4,7 százalékos, több mint 1300 pontos mínuszban volt. Az amúgy is mínuszban levő európai tőzsdéket az amerikai nyitás még mélyebbre lökte. A német DAX 4,5, francia társa 4,7 százalékkal süllyedt ma. Sok más tőzsde négy-öt százalékos mínuszban van Európában.

Itthon a BUX index 2,3 százalékos esést ért el, mindegyik vezető részvény mínuszban végzett. Az OTP 3,3, a Mol 1,1, a Richter 2,3, a Magyar Telekom 1,2 százalékkal esett. Hét százalékkal zuhant az AutoWallis, öt százalékkal az állami nyomda, 4,5-el az Alteo. A forint is erőteljesen gyengült, az esti 345,80 forintos euró közel három forinttal volt drágább a tegnap estinél. Se nyugdíjkötvény, se gazdasági növekedés nem lesz idén – jelentette be ma Varga Mihály pénzügyminiszter.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Megint összeomlani látszik az olaj

A gazdasággal kapcsolatos aggodalmak természetesen az olaj árára is rányomták a bélyegüket, az amerikai típusú WTI kilenc, az Atlanti-óceáni Brent pedig nyolc százalékkal esik. Tegnap jött egy nagyon rossz amerikai készletadat is, 1982 óta nem voltak ilyen magas szinten az amerikai olajkészletek. Érdekes módon ezt tegnap még csak mérsékelt reakciót okozott, ma azonban begyorsult az áresés. Az olajtársaságok is a nap vesztesei közé tartoznak, némelyik 8-10 százalékkal zuhant.

Adják ezen kívül az utóbbi időben sokat emelkedett légitársaságokat, kiskereskedőket, de egyes autógyárakat és bankokat is. A bankok eredményei és részvényárfolyama különösen érzékeny a konjunktúra. De nem tesz jót nekik az alacsony kamatszint sem, ami pedig még nagyon sokáig fennmaradhat a Fed nyilatkozatai alapján.

12 ezer alatt a DAX

A nemesfémeknek elvileg jót tesz a bizonytalanság, az arany másfél százalékkal, az ezüst több mint egy százalékkal megy fel. Esnek viszont az ipari nemesfémek, a palládium és a platina. Az utóbbi napokban ütemesen gyengülő dollár most erősödik, ami számos árupiaci terméknek lefelé nyomja az árát.

A német DAX index a kereskedés végén 12 000 pont alá is lesüllyedt. A mutatóban a Deutsche Bank, a BASF, az autógyárak és a Lufthansa estek leginkább.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megszerezte a 4iG az INNObyte-ot, a GVH is áldását adta az ügyletre
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:04
A szeptemberben bejelentett vásárlásról a 4iG a tőzsde honlapján tájékoztatott.
Részvény / Deviza / Áru Kína taszítaná le trónjáról a Teslát, Merkel csúnya lezárást tervez?
Eidenpenz József | 2020. október 27. 11:41
A tegnapi csúnya mínusz után ma enyhe pluszban indultak a tőzsdék, de ez nem tartott sokáig, újra mínuszban vannak. Jöttek jó vállalati hírek is, de olyan nagy országokban, mint Franciaország vagy Németország, a lezárások szigorítása várható. A BUX stagnál, a forint stabil. Itt az új elektromosautó-lista.
Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Részvény / Deviza / Áru Beomlott a német tőzsdeindex, újabb piacra vetett szemet a Tesla
Eidenpenz József | 2020. október 26. 12:08
Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Friss
hírlevél