<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nem találják az irányt a tőzsdék, de Amerikában pluszban kezdődhet a kereskedés. Az év elejét több fontos gazdaság recesszióval kezdheti, bár Magyarországon a konjunktúraindex emelkedett. A Nio új ezer kilométeres akkumulátoraival nemcsak a Teslának, de a német gyártóknak is konkurenciát jelent. Óriási gyorsjelentés-dömping jön a héten. Egyre több kriptodeviza-vállalkozás készül hagyományos részvénykibocsátásra, ami tovább növeli a tőkepiaci buborékkal kapcsolatos félelmeket.

A pénteki kisebb korrekció után vegyes képet mutatnak a tőzsdék. A héten várható gyorsjelentés-áradat és a koronavírus-hírek, oltóanyag szállítási problémák közepette az európai indexek többnyire szerény mínuszban vannak. A német index 0,1, a francia 0,4, a brit 0,3 százalékkal süllyed, emelkedést van viszont Amszterdamban, Stockholmban. Az amerikai határidős indexek pluszban állnak, Különösen a Nasdaq technológiai mutató.

Itthon a bux index 0,2 százalékos pluszban van. Az OTP minimális mértékben süllyed, a Richter 0,7 százaékkal esik, miközben a Mol 0,9, a Magyar Telekom 0,1 százalékkal emelkedik. Az euró-forint alig mozog, 357,10 az euró, 40 fillérrel alacsonyabb a péntek estinél. Szerény pluszban jár az olaj, alig mozog a dollár, stagnálnak a nemesfémek.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Németországban közzétették az Ifo gazdaságkutató intézet nyolcezer szereplővel készülő hangulatindexét, amely szerint németországi vállalatok vezetőinek várakozásai romlottak. Az index 90,1 pontra esett az index az előző havi 92,2-ről. Az elemzők ennél jóval kisebb süllyedést vártak.

Megérkezett a W-alakú recesszió

Számos európai ország a koronavírus terjedésének lassulását tapasztalja, mégis szigorítják a korlátozásokat, mivel új, veszélyesebb vírustörzsek terjednek. Az Egyesült Királyság például szigorítana a beutazási szabályokon. Franciaország újabb lezárásba kezdhet, hogy megállítsa a tavaly Nagy-Britanniában kialakult mutáns terjedését. Norvégia is szigorította a korlátozásokat e változat miatt – írja a Bloomberg.com hírlevele.

A világgazdaságban 2021 a vártnál rosszabbul indul, mivel a koronavírus-fertőzések felgyorsultak, a lakosság beoltása pedig időbe telik. A Világbank már ebben a hónapban négy százalékra csökkentette előrejelzését 2021-re, a Nemzetközi Valutaalap pedig ezen a héten frissíti prognózisát. Kettős recesszió várható Japánban, az Euróövezetben és az Egyesült Királyságban. Az USA-ban a rekord vírusszámok hatása látszik a kiskereskedelmi kiadásokon és a munkaerő-felvételen.

Eközben Magyarországon

Magyarországon a GKI konjunktúraindexe januárban érezhetően emelkedett, a járvány kezdete óta a legmagasabb értékét érte el. De áprilisi zuhanásának még így is csak alig több mint felét dolgozta le írtuk reggel. Eközben az új fertőzöttek száma és a halálozások száma is mérsékelt, legalább két és fél hónapja nem haltak meg ilyen kevesen koronavírus-fertőzés miatt, mint a napokban.

A Nio frontális támadása az 1000 kilométeres akkuval

Ezer kilométeres akkumulátor-hatótávolság, a Nio frontális támadása a Tesla Model 3 és S modellje ellen – írja a német Finanzen.net. A cég bemutatja első szedánját, a Range szerintük veri a Tesla-járműveket. Jók a kilátások a sorozatgyártás beindítására is.

Az NIO ET7 elektromos szedán, amelyet az autógyártó nemrég mutatott be, 150 kWh-s akkumulátort használ, amelynek 1000 kilométeres távolságot kell lehetővé tennie egy teljes feltöltéssel. Ez körülbelül 300 kilométerrel több, mint a Tesla Model S-nél. Az ET7 lesz az első NIO jármű, amelyet a vállalat autonóm vezetési technológiájával szerelnek fel. Az ET7 várhatóan 2022 első negyedévétől jelenik meg Kínában az utcákon. A Tesla mellett az ET7-tel a kínaiak közvetlenül versenyeznek a BMW, az Audi és a Volkswagen elektromos modelljeivel is.

A kínai Nio-csoport 2019-ben még nagyobb veszteséget termelt, mint a forgalma volt. De túlélte a válságot, és tavaly decemberben rekord szállítmányokról számolt be. Részvénye 2020-at 1000 százalék feletti növekedéssel zárta, a Teslát is felülmúlva.

Japán szcenárió az európai gazdaságban, bankrendszerben?

A Moody's hitelminősítő Intézet arra figyelmeztette a német bankokat, hogy drasztikusan csökkenteni kell költségeiket, ha nem akarnak veszteségbe süllyedni – írta az N-Tv.de.

A következő öt évben majdnem tíz százalékos költségvisszafogásra van szükség, hogy a jelenlegi nyereségszintet fenn tudják tartani. Pedig a szint már eleve alacsony nemzetközi összehasonlításban is. Valószínű egy japán japánhoz hasonló szcenárió is, ahol tartósan gyenge gazdasági növekedés, negatív kamatlábak és alacsony infláció mellett a bankrendszer nyeresége nulla körül stagnálna.

Gyorsjelentés-áradatra kell készülni a héten

Igen kemény hét következik a negyedéves gyorsjelentések terén, tolonganak a cégek az Erste Research kommentárja szerint.

A legmozgalmasabb hét előtt állunk, az S&P 500 indexből 118 cég, a Dow Jones-ból 13 teszi közzé eredményét a héten. Ezek mintegy 60 százaléka szerda-csütörtökre fog esni. Ráadásul néhány nagyágyú, mint az Apple, a Facebook, a Tesla vagy az AT&T is köztük van. Mivel rekord árbevételt várnak számos cégtől, ami az eredményben is tükröződhet, ezért sokan már arról beszélnek, hogy az utolsó nagy emelkedési hullámot láthatjuk ezekben a részvényekben egy jó darabig. A befektetői hangulatindex is igen magasan jár. A short pozíciók aránya 2011 óta nem látott mélypontra csökkent. Ezek a jelek pedig óvatosságra intik a józan befektetőket.

Bitcoin-áremelkedés (Pixabay.com)Bitcoin-áremelkedés (Pixabay.com)

A Blackrock is beszállhat a kriptodeviza-szektorba

A bitcoin a múlt hét közepi esés után keveset mozgott a hétvégén, ma három százalékos pluszban van 33 ezer dollár felett. Az ether viszont nyolc százalékkal emelkedik, új történelmi csúcsot döntött 1467,78 dolláron. A világ legnagyobb vagyonkezelő szervezete, a Blackrock most először lehetővé tette, hogy két alapjába bitcoin kerüljön.

A BlackRock Strategic Income Opportunities és a BlackRock Global Allocation Fund olyan, bitcoinra szóló származtatott ügyletekbe is fektethet, amelyet valamely hivatalos, az amerikai árutőzsdei felügyelet (CFTC) által is elismert tőzsdén jegyeznek. Az intézményi befektető lépését mások is követhetik, ahogy a kriptodeviza-piac egyre fejlettebb és likvidebb lesz – idéz egy vagyonkezelőt a Reuters. Decemberben a BlackRock vezérigazgatója, Larry Fink úgy nyilatkozott, hogy a bitcoin jelentős globális piaccá válhat.

Grafikon: Google-keresések az aranyra, a bitcoinra, az ethereumra, a ripple és a kriptodeviza szavakra globálisan, öt év alatt (Google Trends)Grafikon: Google-keresések az aranyra, a bitcoinra, az ethereumra, a ripple és a kriptodeviza szavakra globálisan, öt év alatt (Google Trends)

Miért megy jobban a bitcoin, mint az arany?

A fenti grafikon is magyarázhatja, hogy miközben az arany szenved, miért van történelmileg is nagyon magasan a bitcoin árfolyama. Az aranyra viszonylag stabil számú felhasználó keres globálisan, ám a bitcoin-keresések száma hatalmasat ugrott az év végén-év elején. Ráadásul majdnem elérte az arany iránti érdeklődést, amire eddig csak egyszer volt példa a 2017 végi bitcoin-őrület során.

IPO-k ICO-k helyett a kriptodeviza-szektorban

Az Exodus, egy elektronikuspénztárca-alkalmazás közölte felhasználóival, hogy tőkét vonna be. Ám az ágazatban szokásos ICO (Initial Coin Offering, elsődleges nyilvános érmekibocsátás) helyett IPO-t tervez (Initial Public Offering, elsődleges nyilvános értékpapír-kibocsátás).

Veszélyes gyúelegy készül

A magas részvényárfolyamok és az új kriptodeviza-bikapiac közepette számos más cég is tervezi, hogy a hagyományos tőzsdékre lép, azaz IPO-t hajt végre. A Bloomberg szerint legalább nyolc ilyen cég van, élen a Coinbase kriptodeviza-kereskedési platformmal.

Eleve meglepő, hogy egy olyan ágazat, amely büszke arra, hogy kívül áll a hagyományos pénzügyi infrastruktúrán, nyilvános tőzsdei bevezetésre készül. Néhány befektető számára azonban ez kifejezetten aggasztó. Önmagában az IPO-mánia is elegendő a tőkepiaci buborékfújással kapcsolatos aggodalmak kiváltására. De a kriptó hozzáadása a keverékhez az árrobbanás után még inkább táplálja a félelmet, hogy egy különösen veszélyes gyúelegy keletkezik – írta a portál.

IPO-várományosok a kriptodeviza-szektorban:

  • Coinbase (kereskedési platform)
  • eToro (közösségimédia-kereskedési platform)
  • MicroBT (kriptodeviza-bányászat)
  • Gemini Trust Co. (kereskedési platform)
  • Bitmain Technologies (kriptodeviza-bányászat)
  • Bitfury (kriptodeviza-bányászat) 
    (Forrás: Bloomberg, Renaissance)

Merre tovább, török líra?

Frissítette a török lírával kapcsolatos előrejelzését a Goldman Sachs – írta az Equilor Befektetési Zrt. Hírlevele.

Az elemzők szerint a 7,00-7,50-es sávban mozoghat a következő három hónapban a dollár-török líra árfolyam, de a líra további erősödését korlátozhatja a török jegybank tartaléképítési törekvése. Törökország devizatartaléka az elmúlt években 110 milliárd dollárról 40 milliárd dollárra esett, majd onnan kezdte visszaépíteni a jegybank, jelenleg 48,68 milliárd dollárnál tart. Törökországban 2019-ben Erdogan nyomására kezdtek kamatvágásokba, ennek hatására jelentős mértékben gyengült a török deviza.

A líra novemberben kezdett erősödni, miután néhány kamatemelés következett, és a jegybank jelezte, hogy hajlandó szigorú monetáris politikát folytatni, és kész a további kamatemelésekre. Emellett maga Erdogan ígérte meg az “ortodoxabb” gazdaságpolitikát a befektetőknek.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18745 18650 19100 -1,47% 18690 18745 2 927 961 620 Ft 2021-10-28 12:57:24
MOL 2682 2676 2730 -1,76% 2682 2684 1 078 446 918 Ft 2021-10-28 12:56:56
MTELEKOM 428 425 430 +0,82% 428 429 40 437 007 Ft 2021-10-28 12:32:40
RICHTER 8565 8565 8655 -0,52% 8565 8570 390 503 175 Ft 2021-10-28 12:47:30
OPUS 236 236 240 -0,63% 236 237 24 848 663 Ft 2021-10-28 12:52:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Miközben Orbán Viktorék a benzinárak befagyasztásán gondolkodnak, esnek a világpiaci gáz- és olajárak
Csabai Károly | 2021. október 28. 12:11
Putyin intézkedésére a gáz tőzsdei ára kétszámjeggyel esett, míg az olaj jegyzése az amerikai készletek váratlan duzzadására két százalékkal. A forint magához térni látszik, a BUX viszont esik.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsde 30 százalékát vinné tőzsdére az MNB, meg bankokat, biztosítókat is
Eidenpenz József | 2021. október 28. 10:18
Az MNB még novemberben ajánlást készít bankoknak, biztosítóknak, hogy részvényeiket vigyék tőzsdére. A tőzsde tőzsdére vitele is a legfontosabb célok közé tartozik, a jegybank a BÉT 30 százalékának megfelelő részvénycsomagot tervez piacra dobni. A Növekedési Kötvényprogram a jegybank mérlegszűkítése közepette sem szűnik meg – hangzott el a BÉT50 konferencián.
Részvény / Deviza / Áru Három nap alatt elkapkodták az AutoWallis részvényeit a magánszemélyek
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 07:21
Eredetileg november 9-éig tartott volna a jegyzés, de akkora volt az érdeklődés, hogy a lakosságnak felajánlott mennyiségre már szerda estig csaknem kétszer annyi jelentkezés érkezett. Az intézményi befektetők november 2-ától jelezhetik vételi szándékukat.
Részvény / Deviza / Áru Zakóztak a blue chipek Budapesten
MTI | 2021. október 27. 18:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 411,26 pontos, 0,75 százalékos csökkenéssel, 54 780,65 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Merre mehet a gáz ára? Újra beütött a bitcoin flash-crash
Eidenpenz József | 2021. október 27. 12:02
Megint gyengül kissé a forint, a részvénypiacokon enyhe korrekció van a tegnapi magasságok után. Sok függ az időjárástól, de évekig is magas maradhat a földgáz ára Európában. Egy órán belül több ezer dollárt esett a bitcoin árfolyama. Óriási cégek nagyszerű gyorsjelentései foglalkoztatják a befektetőket.
Részvény / Deviza / Áru A nyugat-európai tőzsdék alatt teljesítettünk
MTI | 2021. október 26. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,29 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel, 55 191,91 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Kit érdekelhet az új bitcoin-ETF? A családi ezüstbánya jobb az ezüstnél?
Eidenpenz József | 2021. október 26. 17:07
A napokban indult új amerikai bitcoin-ETF-et történelmi lépésnek tartják, de vajon kinek jó, van-e hasonló Európában? Az utóbbi egy-két év árupiaci fellendülését osztalékot is fizető, nyereséget termelő bányarészvényekkel érdemesebbnek látszik meglovagolni, mint magukkal az árucikkekkel. De a megfelelő cégek kiválasztása nehéz. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Megvan a billió dolláros Tesla, akkumulátor-fémekért ölik egymást a bányászok
Eidenpenz József | 2021. október 26. 12:08
A Tesla nagy ugrása komoly szerepet játszott a tegnapi új történelmi rekordokban, egy hatalmas megrendelés mellett más jó hírek is érkeztek a vállalatról. Ma is kitart a tőzsdék emelkedése, itthon az OTP húz és magas szinten ugyan, de stabilizálódott az euró/forint. Nagy harc folyik a jövőben is ígéretes fémekért a bányavállalatok között.
Részvény / Deviza / Áru Szakad a forint, esett a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 18:17
A magyar fizetőeszköz hétfőn újabb gyengülést követően korábbi történelmi mélypontja közelébe esett. Egyelőre nem látszik, hogy mi tudná megállítani a gyengülést?
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz a magyar inflációval? Miért nem drágul az arany ekkora pénzromlástól?
Eidenpenz József | 2021. október 25. 12:10
Enyhe emelkedéssel indult az európai tőzsdék nagy része, miközben a vártnál rosszabb német hangulatindex érkezett, de remekelt egy brit bank. Bajban van az MNB, az infláció tartósan magas szinten maradhat az egyik alapkezelő szerint. További jegybanki lazaság híján megakadhat az arany áremelkedése, de más eszközöké is.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos