<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A tőzsdén forgó AutoWallis szerdán két fontos bejelentést tett, hiszen az online piaci erősítés mellett kilépnek az osztrák piacra is. Utóbbi a maga módján meglepő lépés, hiszen egy érett piacra lép be a társaság, miközben eddig a régiós piacon terjeszkedett.

Az idei évben számos fontos akvizíciós lépést tett meg az AutoWallis, amelyek egyrészt a nemzetközi terjeszkedést támogatták, másrészt a multibranding irányba mutattak. Mind a tavalyi évben, mind pedig az első félévben a társaság rekordmértékű eredményeket ért el. Az AutoWallis sem Ukrajnában, sem Oroszországban nem érintett közvetetten, ám a nemzetközi folyamatoktól teljesen nem tudnak függetlenedni. A vállalat vezérigazgatója, Ormosy Gábor azt hangsúlyozta, hogy a mostani folyamatok ellenére nem módosítják a számaikat, a bázis ugyan felfele történő módosítást indokolna, ugyanakkor a növekvő kockázatok miatt ezt egyelőre nem teszik meg.

A társaság szerdai tájékoztatóján arról számoltak be, hogy a Renault Hungária felvásárlásának bejelentése után újabb akvizícióról és üzletfejlesztésről döntött az AutoWallis Csoport: mindkét bejelentés mérföldkő a vállalat tavaly meghirdetett stratégiájának megvalósítása szempontjából, hiszen a SsangYong importőri jogának megszerzése Ausztriában a diverzifikáció szempontjából lehet meghatározó új irány, míg a JóAutók.hu és Autó-Licit.hu portálokat üzemeltető Net Mobilitás Zrt. megszerzése az online értékesítési megoldásokfelé történő terjeszkedés egyik első lépése. Ormosy Gábor a tranzakcióval kapcsolatban elmondta, hogy ezzel a lépéssel támogatni kívánják a folyamatban lévő fejlesztési projekteket, kihasználva a csoporton belüli szinergiákat. Fontos szempont volt az is, hogy ezzel reagálnak a megváltozó disztribúciós modell igényeire is, miszerint egyre nagyobb jelentőséget kapnak az online értékesítési csatornák. A két portált üzemeltető Net Mobilitás Zrt-t az AutoWallis a WAM Immobilia Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Zrt-től szerzi meg részvénycserés tranzakció útján. A tranzakció zárása év végéig várható.

Ormosy Gábor, az AutoWallis Csoport vezérigazgatója azt is elmondta, hogy mindkét tranzakció jelentősnek tekinthető egy olyan változó és turbulens gazdasági környezetben, melyben az AutoWallis tőkeerejére, több mint 30 éves tapasztalatára és válságálló stratégiájára alapozva kíván változatlanul dinamikus tempóban előrehaladni. Emlékeztetett, hogy a csoport tavaly hirdette meg új stratégiáját, mely azzal számol, hogy 2025-ig robbanásszerű növekedést mutat fel.

Elhangzott, hogy az a stratégia, amelyet a vállalat korábban lefektetett, nem változik. Ebben az szerepel, hogy a világban az autógyártás terén nem lesz változás, ám a kis- és nagykereskedelemnél igen. Többek között a digitális értékesítés erősödni fog. A kereskedelmi tevékenységnél az ügynöki modell szerepe is nőni fog, ez elvileg módosítja az importőri és kiskereskedelmi feladatokat. Ugyanakkor a társaság célja az, hogy a teljes értékesítési láncban képviseltesse magát, ez az AutoWallis szempontjából nem hoz forradalmi újdonságot, hiszen a szükséges kompetenciák a cégcsoportban már most is megvannak. Ami a földrajzi jelenlétet illeti, a vállalat továbbra is a közép-európai régióra koncentrál, ez egészült most ki Ausztriával.

A kínálati nehézségek ellenére a vállalat a tavalyi évben mind darabszámban, mind árbevételben, mind pedig EBITDA-ban meg tudták haladni a korábban tervezett értékeket. A növekedés közben a sikeres tőkebevonásnak köszönhetően a vállalatot nem terheli komoly hitelállomány. Ráadásul a féléves eredmények is nagyon dinamikus növekedést tükröznek, a társaság vezetése szerint ezek a számok nem az akvizíciók, hanem organikus növekedésnek köszönhetően jött össze. A hatékonyságjavulás is látványos és az eredménytermelő képesség is tovább nőtt. Ugyanakkor az AutoWallis vezetése szerint ez a következő években konszolidálódhat. Idén az első féléves egy részvényre jutó eredmény (EPS) már meghaladta a tavalyi egész éves számait.

Székely Gábor, a vállalat befektetői kapcsolatokért felelős vezetője arról beszélt, hogy a tavalyi sikeres részvénykibocsátás után a céljuk a tőzsdei likviditás növelése. 2023-ban a céljuk az, hogy az ESG-jelentés elkészüljön, majd 2024-ben a független minősítésük is meglegyen. Az utóbbi időben 10 milliárd forintos tőkeemelést és hasonló nagyságrendű kötvénykibocsátást hajtottak végre, utóbbi olcsó finanszírozást biztosít. A jövőben a vállalat a zöldfinanszírozást tartja szem előtt.

A szerdán bejelentett tranzakciók kapcsán Ormosy Gábor elmondta, a minősített eladóktól származó ellenőrzött használtautó-hirdetéseket aggregáló portálok a magyar piac meghatározó szereplői. A 2017-ben indult, mára a piac második legnagyobb piaci szereplővé vált JóAutók.hu az ellenőrzött kereskedők és ellenőrzött használt autók portálja. Az Autó-Licit.hu pedig a B2B területen jelent erősítést.

A SsangYong gépjárművek ausztriai importőri jogainak megszerzésével újabb országba lép be nagykereskedelmi tevékenységével az AutoWallis Csoport. Ezzel a magyar tőzsde autós vállalata már 15 országban lesz jelen, így tovább erősíti most is meghatározó pozícióját a közép-kelet-európai régión túl is egyelőre pilot projekt jelleggel egy fejlett piacon. 2023 elejétől a dél-koreai márkát a vállalat kizárólagos importőrként a magyar mellett ezzel már négy régiós piacon fogja képviselni, miközben Magyarországon a dinamikusan fejlődő márka kiskereskedelmében is jelen van. A csoport 2012 óta képviseli a SsangYongot: elsőként Magyarországon, majd Romániában, Csehországban és Szlovákiában került hozzá az egyre közkedveltebb autós márka.

Andrew Prest, a vállalat nagykereskedelmi üzletágvezetője arról beszélt, hogy az osztrák piacra való belépés nem szokványos, hiszen a magyar cégek ritkán szoktak Nyugat felé terjeszkedni. Ausztria a legnagyobb régiós piac, így már csak ezért is fontos. A teljes régióban a tavalyi évhez képest megduplázódhat az értékesítés.

A Renault Hungária megszerzése is nagyon jelentős hozzájárulást jelenthet majd a vállalat eredményeihez, hiszen tavaly 13 ezer járművet értékesítettek. A legnagyobb darabszámban a Dacia kel el, de maga a Renault márka is komoly értéket jelent. Az elektromos autók terén is sokat adhat a tevékenységhez, hiszen számos új modell várható és mindegyiknek lesz a hagyományos mellett teljesen elektromos változata is. Miután egy portugál vállalattal közösen vásárolták meg, ezért a társaság értékesítési számait nem konszolidálják, hanem külön fogják publikálni.

Az osztalékpolitika kapcsán a vállalat vezérigazgatója azt mondta, hogy a stratégia végrehajtásához tőkeoldali forrásokra van szükség. Amíg tudnak olyan befektetési célokat találni, ami a vállalat számait tudják támogatni, addig ezekre kell a meglévő pénzeket költeni. Amennyiben ezek kifutnak, akkor érdemes Ormosy Gábor szerint osztalékot fizetni. Éppen ezért nem tervezik ezt módosítani. Ugyanakkor azt a vezérigazgató elismerte, hogy a részvény árfolyama kedvezőtlenül változott, és elmarad a várakozásoktól. A cég szerint jelenleg alulértékelt az árfolyam, hiszen az a kibocsátás óta csökkent, miközben az eredmények megugrottak.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a forint, 431 felett is járt a dollár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 11:15
Újabb történelmi mélypont, soha nem került még ennyi forintba egy dollár.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG