BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 13. 19:03

Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.

Nagyon jól indult a hét a tőzsdéken, a német DAX index 1,3, a francia mutató 1,7, a többi európai index is egy-másfél százalékos emelkedést produkált a zárásig. Az amerikai S&P 500 index 1,3, a Nasdaq Composite 1,7 százalékkal megy fel. A technológiai szektor nagyágyúi, mint az Apple, a Netflix vagy az Amazon három-négy százalékos emelkedést mutatnak este hat után kicsivel.

Itthon a BUX index viszont 0,7 százalékkal csökkent, miközben a lengyel WIG 20 jól viselte a választásokkal járó bizonytalanságot, és 0,2 százalékos pluszban búcsúzott. A BUX-ot a MOL 2,2 és a Richter 3,3 százalékos esése húzta le. Az OTP 1,8 százalékkal, a Magyar Telekom 0,9 százalékkal emelkedni tudott. A nap nyertese a CIG Pannónia, 10,5 százalékkal 210 forintra ugrott. A forint gyengült, 354,4 az euró, 1,7 forinttal magasabb a péntek estinél.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Erősödik a verseny a koronavírus-vakcina létrehozásáért – írja az Investing.com. A Pfizer részvényei 4,7, a BioNTech papírjai 18 százalékkal mentek fel, miután megkapták az engedélyt a koronavírus-oltások tesztelésének felgyorsítására az illetékes amerikai hatóságtól.

Jó és rossz vírushírek

A Jeffries nevű befektetési bank pedig a Moderna céget látta el vételi ajánlással, mivel annak kísérleti oltása szerintük ötmilliárd dolláros bevételt is hozhat évente. A Moderna részvényei 15,7 százalékkal ugrottak meg, 72,40 dollárra. Közben az Amerikai Egyesült Államokban és Brazíliában még mindig óriási erővel terjed a vírus, ez a két ország felelős az összes napi eset feléért, 111 ezer új beteget regisztráltak.

A Bloomberg szerint jó és rossz hírek egyaránt érkeztek a vírusfrontról. A jó hír főleg az volt náluk, hogy New Yorkban a járvány kezdete óta először nem regisztráltak egyetlen egy halottat sem. Nagyon másképp alakul viszont a helyzet Floridában, ahol egyetlen egy nap alatt 15 300 új esetet jegyeztek fel, ami több, mint valaha is bármely amerikai szövetségi államban. Több országban ismét szigorítják az előírásokat a vírus megfékezése érdekében, például Hongkongban, az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában. Izraelben pedig egy vezető politikus azonnali karantén bevezetését követelte.

Ezért száguldanak a fémek

Az OPEC+ olajkartell ezen a héten bejelentést tehet azzal kapcsolatban, hogy mi is lesz az eddigi kitermelés-csökkentés mérséklésének menetrendje. A szervezet tagjai szerdán tartanak virtuális találkozót. Az olaj ma mínuszból nulla közelébe ment vissza, az amerikai típusú WTI 41,6 dollár, az északi tengeri Brent pedig 43 dollár 30 cent.

Különösen jó napjuk volt ma a nemesfémek tulajdonosainak, az arany fél százalékkal 1811 dollárra emelkedett, az ezüst 3,3 százalékkal majdnem 19 dollár 70 centre ugrott. Két százalékkal drágul a palládium is, a platina 2,4 százalékkal megy fel. Sőt a réz is 2,3 százalékos pluszban van. A fémek drágulásához köze lehet annak, hogy a dollár gyengül, az euró/dollár fél százalékkal csökkent 1,1360 környékére.

Megőrülnek a Tesláért

Őrület, mit művel a Tesla részvénye, ma volt 1794,5 dollár is, most 1733 dollár. Ez újabb 12 százalékos ugrás. Pedig a részvény az utóbbi hetekben már egyszer megduplázta értékét. Állítólag a befektetők abban reménykednek, hogy egy cég ismét nyereséges negyedévet tud zárni. Így lassan bekerülhet az S&P 500 indexbe is. Ez a passzívan menedzselt indexkövető alapokat arra késztetné, hogy bevásároljanak a részvényből.

Tesla-töltés (Pixabay) Tesla-töltés (Pixabay)

Az S&P 500 indexet rendszeresen újrasúlyozzák, és jelenleg a Tesla a legnagyobb tőkeértékű részvénytársaság az Amerikai Egyesült Államokban, amely nincs benne a mutatóban. De számos kritériumnak kell megfelelni, többek között négy egymást követő negyedévben kell nyereségesnek lennie. Ugyanakkor rossz hír is érkezett, a Tesla hétvégén hat százalékkal csökkentette az új Model Y Crossover árát. Mindössze három hónappal azután, hogy a modell debütált.

Újra lemaradó a BUX index

A BUX-nak bizonyára nem segített az, hogy közel 10 százalékkal csökkenhetett a GDP a második negyedévben a Pénzügyminisztérium szerint. Talán a lengyel választások is okoztak a térségünkben némi bizonytalanságot.

Újra alulteljesített a magyar piac a múlt héten, és a hét sem indult túl erősen. Az OTP stagnálásával felülteljesítő volt a nagypapírok közül, a Richter, a Mol és a Magyar Telekom azonban 1 százalékos mínuszban zárt, míg az Opus több mint 5 százalékkal került lejjebb. A mai napon a Mol 1800 forint alá süllyedt, ezzel elérte a kereskedési ötletünk stop-loss szintjét írta a KBC Equitas.

Két újabb ország vezetné be az eurót

Pénteken Horvátország és Bulgária is csatlakozott az euró előszobájának tartott ERM 2 mechanizmushoz. Az elmúlt napok kereskedési sávja körül határozták meg azt az árfolyam közepet, mely körül +/-15%-os sávban szabadon mozoghat a horvát kuna és a bolgár leva is. Amennyiben ebből a sávból piaci folyamatok nem lendítik ki az árfolyamot, akkor két év múlva mindkét ország bevezetheti az eurót – írta az Erste Befektetési Zrt. hírlevele.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél