BUX
36 530.78
+0.46%
+167.00
OTP
10 970.00
+0.46%
+50.00
MOL
1 803.00
+0.45%
+8.00
RICHTER
7 140.00
+0.92%
+65.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. szeptember 17. 11:40

Hétfőn az olajár megugrása miatt többen tartottak attól, hogy komolyabb eséseket láthatunk a tőzsdéken, azonban kisebb mínuszokkal megúsztuk. A hangulat viszont továbbra is ideges, elindulatok olyan híresztelések is, hogy akár súlyosabb fegyveres konfliktusba is torkollhat a hétvégi szaúdi támadás.

Fotó: EPA / David Chang

Lefele tartottak hétfőn az európai piacok, az esés mértéke azonban a nagyobb piacok esetén többnyire fél százalék körüli volt. Hasonlóan alakult a helyzet az USA-ban, ahol szintén irányadó mutatók. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 143,24 ponttal, 0,53 százalékkal, 27 076,28 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 9,38 ponttal, 0,31 százalékkal csúszott vissza, és 2998,01 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 23,17 ponttal, 0,28 százalékkal lett alacsonyabb, és 8153,54 ponton zárt.

Ugyanakkor kedden már úgy tűnt az ázsiai piacok mozgása alapján, hogy kezdenek megnyugodni a befektetők a szaúdi olajlétesítmények ellen szombaton végrehajtott támadás után. Európában azonban inkább kivárás, minimális gyengülés a jellemző, néhány tizedszázalékos esésben vannak a legfontosabb tőzsdeindexek.

Az elemzők szerint ugyan a részvénypiacokra nem terjedt át az olajár esetében tapasztalható pánik, ám többen figyelmeztetnek, hogy könnyen lehet, hogy a hétvégi fejlemények az amerikai hadsereg beavatkozását fogják okozni, ami viszont rövidtávon nehezen megjósolható kimenetellel járna. Lássuk ezek mellett mire figyelnek a befektetők.

1; Szerdán tárgyalnak az amerikaiak és a kínaiak

A kínai állami televízió, a CCTV azt közölte, hogy a Liao Min pénzügyminiszter-helyettes vezette küldöttség szerdán Washingtonba utazik. Rossz hír, hogy az információk szerint megoldás biztos nem lesz, hiszen nem elsősorban a kereskedelmi kérdések kerülnek terítékre, hanem az októberben esedékes, magasabb szintű tárgyalások részleteiről fognak egyeztetni a felek. Ugyanakkor, ha a fő döntéshozókat sikerül tárgyalóasztalhoz ültetni, már az is előrelépést jelenthet, és pozitív reakciót hozhat a tőzsdéken.

2; Újabb fontos gazdaságról érkeztek negatív hírek

Rontotta az idei gazdasági előrejelzését a svájci kormány kedden arra hivatkozva, hogy egyebek között a Brexit és a világgazdasági növekedés lassulása kedvezőtlenül hat Svájc külkereskedelmére és befektetési tevékenységére. A gazdasági államtitkárság (SECO) honlapjára kedden felkerült előrejelzés szerint Svájc hazai összterméke (GDP) 0,8 százalékkal bővülhet az idén. Júniusban 1,1 százalékos, tavaly decemberben pedig még 1,5 százalékos növekedésre számítottak 2019-re.

Ha a friss előrejelzés igaznak bizonyul, a svájci gazdaság mostani éve lesz a legrosszabb 2012 óta, akkor 1,0 százalékos növekedést mértek. A jövő évre továbbra is 1,7 százalékos növekedéssel számol a svájci kormány. Tavaly 2,2 százalékkal nőtt a svájci gazdaság.

A SECO elemzői rámutattak arra, hogy érezhető hatással van a svájci gazdaságra az amerikai-kínai kereskedelmi háborúskodás, ami, ha tovább mélyül, akkor a svájci gazdaság lassulása még a kedden jelzettnél is visszafogottabb lehet. A svájci külkereskedelmet komolyan sújtja fontos kereskedelmi partnere, Németország gazdasági növekedésének lassulása. Ennek következményeként a svájci termékek iránti kereslet gyengébb, így a gazdaság tovább veszít lendületéből. A SECO szerint fennáll annak a kockázata, hogy tovább erősödhet a frank számos külföldi politikai és gazdasági bizonytalanság miatt, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja Svájc külkereskedelmét.

3; Trump szerint heteken belül megállapodás jöhet Japánnal

Az amerikai elnök kifejtette, hogy a Kongresszus jóváhagyása nélkül életbe lehet léptetni a megállapodásban foglaltakat, ezek érinteni fogják a digitális kereskedelmet, az agrár- és egyéb ipari termékeket, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Ugyanakkor arra nem tett ígéretet, hogy a japán autóexportra kivetendő vámokat is csökkentik, pedig Japán szempontjából ez a legfontosabb kérdés. Aszó Taró japán pénzügyminiszter szerint a megállapodás nem tartalmazhatja a devizapiaci beavatkozás tiltását, mivel adott esetben a jen gyengítése létfontosságú számukra. Ezzel lényegében utalt a közelgő, újabb jegybanki stimulusra.

4; A WTO is rábólinthat az EU-t sújtó vámokra

Nem hivatalos források szerint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) igazat adott Donald Trumpnak, miszerint az Airbus illegális támogatásokban részesült az EU-ban. Az amerikai elnök korábban számos európai terméket sújtó vámcsomagot helyezett kilátásba arra az esetre, amennyiben a WTO az ő javára dönt. Az Airbus részvényei 3,65 százalékot estek. Az EU-nak is van egy le nem zárt ügye a WTO előtt, amiben az amerikai kormányt vádolja a Boeing szabálytalan támogatásával, ezzel kapcsolatban közel 9 hónap múlva születhet csak döntés.

5; Elindult az MNB kötvényvásárlási programja

A Pannonia Bio Zrt. 15 milliárd forint értékű, tízéves futamidejű, 2,4 százalékos éves kamatozású papírjaiból vett a jegybank, hogy mennyit, azt nem hozta nyilvánosságra. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a nemkonvencionális monetáris politikai eszköztárát kiegészítve 2019 július elsejétől indította el a növekedési kötvényprogramot, melynek célja a vállalati kötvénypiac likviditásának bővítésén keresztül a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának növelése, közölte hétfőn az MNB. A 300 milliárd forint keretösszegű programban a piaci pletykák szerin több tőzsdei cég is részt fog venni, az ezekkel kapcsolatos hírek várhatóan piac mozgatók lesznek.

6; Stagnál az olaj ára

Miután hétfőn felrobbant a kurzus, és 10 százalék felett emelkedett mind a WTI, mind a brent típusú olaj ára megnyugtató nyugalom jellemző kedden. Mind a két irányadó fajta esetében 1 százalékon belüli az ármozgás. A piacok persze erősen figyelnek minden jelzésre, és könnyen lehet, hogy a következő napokban látunk még komolyabb elmozdulásokat az olaj piacán.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
hírlevél