TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A befektetők arra számítanak, hogy Jerome Powell egy mai konferencián elhangzó beszédéből kihámozhatják, monetáris fronton mi várható az amerikai jegybank szerepét betöltő intézménytől. Idehaza az tarthatja izgalomban a pénzüket fialtatókat (is), hogy Orbán Viktor mikor jelenti be a szeptember 1-jétől belengetett kormányzati intézkedéseket.

Nagyon vegyes a kép a tőzsdéken

Az irányadó New York-i tőzsdeindexek kivétel nélkül erősödéssel zártak szerdán. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,3, a félezer amerikai vállalat részvényeinek mozgását tükröző S&P 500-as 1,02, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója, 1,73 százalékkal zárt magasabban a keddinél. Folytatódott ugyanis a tengerentúlon a technológiai cégek ralija, de a többi szektor sem szerepelt rosszul. Ebben szerepet játszott a Salesforce erős második negyedéves gyorsjelentése, amely több cég részvényárfolyamára is kedvező hatással volt, a Salesforce-é pedig 26 százalékkal emelkedett a kedvező adatok megjelenése után – emelte ki a KBC Equitas a ma reggeli hírlevelében.

Várakozó állásponton Várakozó állásponton

A csütörtök reggel elsőként kinyitott ázsiai börzéken azonban már nem volt egységes a helyzet. A nagyobb tőzsdék közül csak a sanghaji tudott emelkedni, közel fél százalékponttal, annak hatására, hogy a legfrissebb adatok szerint folytatódott a kínai gazdaság kilábalása a válságból. Ezzel szemben a japán börzebarométer, a Nikkei 0,35, míg a hongkongi csaknem 1 százalékos mínuszban tartózkodott nem sokkal a zárás előtt.

Európában viszont egységes volt a kép a kereskedés első órájában, csak az amerikaival fordított irányban: valamennyi vezető tőzsde (Frankfurt, London, Párizs) indexe pirosban tartózkodott, még ha csak enyhe mértékben is. 

A BUX is csak minimális mínuszban vágott neki a mai napnak, a blue chipek közül a Magyar Telekom kiugróan, 1,4 százalékkal erősödött, az OTP csak hajszállal, ezzel szemben a Mol és a Richter gyengült.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Lefelé tart a forint

Az euró 1,1830 dolláron forgott csütörtök reggel, 0,01 százalékkal erősebben az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest viszont 0,05 százalékkal gyengült, 1,0736 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9077 frankot adtak, ez 0,04 százalékos visszaesés. A jenhez képest stagnált a zöldhasú, 105,98 jenen jegyezték csütörtök reggel.

Az utóbbi napokban viszonylag jelentősebben gyengült forint az euróhoz képest két-, a dollárhoz egy-, a svájci frankhoz pedig másfél havi mélypont körül mozgott a csütörtök kora délelőtti kereskedésben. Az euró egysége 356, a dolláré 301,20, a svájci franké 331,40 forintot ért. Mivel a hazai fizetőeszköz az euróval szemben áttörte az ellenállási szintet, az Equilor Befektetési Zrt. szerint nem kizárt, hogy egészen 360-ig is gyengülhet.

Többhavi csúcson az olaj

Az olajárak szerdán 5 hónapos csúcsot is döntöttek. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) közül a Brent hordónkénti jegyzése ma reggel még feljebb tudott menni, megközelítve a 46 dollárt, a WTI viszont enyhén korrigált, valamennyivel 43,4 dollár alatt jegyezték. Az amerikai energetikai ügynökség, az EIA tegnap délutáni hivatalos adata szerint a múlt héten 4,7 millió hordóval csökkent az amerikai olajkészlet-állomány, ez jóval nagyobb csökkenés, mint a 2,5 millió hordós várakozás és a kereslet erősségét mutatja. A Laura hurrikán egyébként az olajpiacra is hatással van, a Mexikói-öbölben le kellett állítani a kitermelés több mint 80 százalékát, és a finomítói kapacitás is 3 millió hordóval csökkent, ez pedig az árnövekedés irányába mutató tényező. 

Halványan gyengült az arany

Az azonnali jegyzésekben a sárga nemesfém unciánkénti (1 uncia=31,1035 gramm) ára 0,60 százalékkal, 1941,66 dollárra, decemberi szállításra pedig 0,21 százalékkal 1948,40 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon.

Most érdemes venni Apple-t és Rokut?

A Wedbush elemzői 600 dollárra emelték a techóriás 12 hónapos célárát a korábbi 515 dollárról. Az elemzők pozitívak az 5G-re képes iPhone-nal kapcsolatban. A Wedbush továbbra is felülteljesítőnek tartja az Apple részvényeit. Azok árfolyama szerdán 1,4 százalékkal emelkedett.

A Citibank a Roku részvényeit ajánlja vételre. Ezt a videóstreaming eszközöket gyártó társaságról először készített banki elemzés azzal támasztja alá, hogy folytatódhat a Roku felhasználóinak jelentősen növekedése, s az egy felhasználóra eső reklámbevételek is szépen gyarapodhatnak. A Roku-papírok szerdán 11,2 százalékkal izmosodtak.

Mától New Yorkban az Xpeng

A Reuters információi szerint a kínai elektromos autó gyártó a közel 1,5 milliárd dolláros amerikai IPO keretében, 15 dolláros árfolyamon vezetheti be papírjait ma a New York-i tőzsdén, a korábban jelzett 11-13 sávnál tehát magasabban. A brit hírügynökség úgy tudja, hogy a kínai Alibaba támogatását is bíró vállalat korábban 85 millió részvényt tervezett kibocsátani az Egyesült Államokban, ugyanakkor a jelentős befektetői kereslet miatt ezt 99,7 millióra emelhetik.

Tovább zsákolta részvényeit az OTP

A legnagyobb hazai bank ma reggeli bejelentése szerint a csütörtöki kereskedésben 70 ezer darab saját részvényt vásárolt, 10 470 forintos átlagáron. Ezzel az OTP sajátrészvény-állománya már a teljes kapitalizációja 1,54 százaléka.

Dacol a járvánnyal a Duna House

A hazai ingatlanos cég nem teljesített rosszul a második negyedévben. Csoportszinten összesen 1,9 milliárd forintos árbevétellel és 343 millió forintos adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti (ebitda) nyereséggel zárt. Júniustól már kezdett visszaállni a korábbi évekhez hasonlatos ingatlanpiaci aktivitás, igaz, a lengyelországi bevételek még mindig 23 százalékkal maradtak el az előző negyedévitől, miközben tavalyhoz képest az ingatlanközvetítői hálózat jutalékbevételei is 33 százalékkal csökkentek. A menedzsment a második negyedéves jelentéssel együtt megerősítette, hogy az idén tartja az 5 éves stratégiájában kitűzött célját, 857 millió forintos konszolidált tisztított adózott eredményre számít.

Amire ma érdemes figyelni

Merre tovább Fed?

A piaci szereplők ma mindenekelőtt a Fed Jackson Hole-ban nem sokkal délután negyed 4 előtt kezdődő online konferenciájára figyelhetnek, amelyen Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke beszél a tervezett új monetáris politikai keretrendszerről. Elemzők szerint a Fed akár több évig fenntarthatja a nulla közeli kamatszintet, miközben az inflációs célja (2 százalék) is változhat. Az Equilor várakozása szerint 2021-től átállhatnak az átlagos inflációs célkövetésre, amely annyiban módosítaná a jelenlegi rendszert, hogy nagyobb időszak inflációs folyamatait vizsgálnának, így hosszabb ideig fenn tudnák tartani a jelenlegi, ultralaza monetáris politikát, és átmenetileg 2 százalék fölé engednék az inflációt. Természetesen újabb potenciális válságkezelési lépésekről is szó lehet a beszédben.

Javuló amerikai munkaerőpiaci helyzet?

Az Egyesült Államokban napvilágot látnak a múlt heti munkaerőpiaci statisztikák. Elemzők ismét a munkanélküli segélykérelmek számának enyhe csökkenését várják, az az előzetes becslések szerint 1 millió körül alakulhatott.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél