<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Enyhe emelkedéssel indult az európai tőzsdék nagy része, miközben a vártnál rosszabb német hangulatindex érkezett, de remekelt egy brit bank. Bajban van az MNB, az infláció tartósan magas szinten maradhat az egyik alapkezelő szerint. További jegybanki lazaság híján megakadhat az arany áremelkedése, de más eszközöké is.

Folyik a gyorsjelentési szezon, makroadatok is bőven jönnek a héten. Kínában és az USA-ban egyaránt a csúcsgazdagok fokozottabb megadóztatásán dolgoznak. A koronavírus jelenlegi hulláma is aggodalmakat okoz, az egyik kínai tartományban is erősen terjed a járvány, ami miatt a kínai gazdaság további lassulásától tartanak.

A hírek tehát vegyesnek mondhatók, a hét azonban nyugalmasan kezdődik a tőzsdéken. A német index 0,2 százalékos emelkedését a francia mutató 0,2 százalékos csökkenése ellensúlyozza, a briteknél viszont 0,4 százalék a plusz. Ez utóbbiban a jó eredményekről beszámoló HSBC-nek és a nyersanyagszektornak is lehet szerepe. Az amerikai határidős indexek is szerény pluszban járnak.

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal esik, főleg a Mol 0,4 százalékos esése húzza vissza. Az OTP majdnem ugyanennyivel emelkedik, a Richter és aTelekom pedig fél százalékos mínuszban áll.

Rézbánya Svédországban (Pixabay.com)Rézbánya Svédországban (Pixabay.com)

Árfolyamok és grafikonok

Az euró/forint magas szinten tartózkodik, 364,50, de péntek estéhez képest nem változott lényegesen. Emelkednek az ipari fémek (réz, alumínium, nikkel), valamint az olaj, a Brent ismét a 85 dolláros szintet ostromolja.

Mi várható a héten?

Ezen a héten is számos fontos gyorsjelentés érkezik, ma este a Facebook, majd többek között a Twitter, a Visa, az Alphabet, a Microsoft, illetve az Amazon – írja az Equilor Befektetési Zrt. Makroazdasági adatok is bőven jönnek.

Itthon a szeptemberi munkanélküliségi ráta lehet érdekes, míg Európából különböző GDP adatok mellett az inflációról is nyilvánosságra hoznak számokat. Az USA-ból is jön GDP. Ma délelőtt a német Ifo hangulatindex érkezik.

Az utóbbi meg is jött, már zsinórban negyedik alkalommal esett, 98,9 pontról 97,7-re, miközben az elemzők valamivel jobbra, 97,9 pontra számítottak.

Inkább autót gyártok – mondja a bukott ingatlanos

A China Evergrande New Energy Vehicle Group részvénye 17 százalékkal ment fel, miután tulajdonosa, a csőd szélén táncoló levő ingatlanos anyavállalat kijelentette, hogy a jövőben inkább az autógyártásra szeretne koncentrálni. Az Evergrande holding is volt nap közben több százalékos pluszban Hong Kongban, de a kereskedés végére a lelkesedés alábbhagyott, és kisebb mínuszban zárt.

A cégcsoport nemrég eleget tett ugyan egy kamatfizetési kötelezettségének, de kérdés, ezt tudja-e folytatni a többi esedékes határidőnél is.

Még egy csapás a török eszközökre

Nem kívánatos személynek nyilvánították Törökországban az USA, Németország és több más állam nagykövetét, amiért azok tiltakoztak egy politikai fogoly évek óta tartó, ítélet nélküli fogva tartása miatt. A török eszközök árfolyama így ma is szakad, a líra közel két százalékkal gyengül. Bár a török részvények lírában emelkednek, az ezeket tartalmazó és euróban jegyzett iShares MSCI Turkey UCITS (ITKY) is egy százalékkal esik.

A múlt héten és azelőtt a török líra már nagy mélyrepülést élt át, miután a török elnök csúnyán belenyúlt a jegybank vezetésébe, majd nagymértékű kamatcsökkentést hajtottak végre.

A PHLX arany– és ezüstbánya-részvényindex 1996 óta (XAU) (Tradingview.com)A PHLX arany– és ezüstbánya-részvényindex 1996 óta (XAU) (Tradingview.com)

25 év alatt semmi aranyhozam?

Az utóbbi mintegy 25 évben az arany– és ezüstbányák részvényeinek hozama katasztrofális, nulla körüli volt – írja a SeekingAlpha. Miközben az arany ára 364 százalékkal ment fel 1996 óta. Ennek három fő oka volt, így:

  • A bányák költségei sok esetben gyorsabban nőttek, mint az aranyár.
  • A társaságok új részvényeket bocsátottak ki, “hígították” a részvénytőkét, így az egy részvényre jutó kibányászott aranymennyiség csökkent.
  • Egyes bányák idővel kimerültek.

A cikk következtetése, hogy bár voltak már olcsóbbak is az aranybánya-részvények, ma alacsony az értékeltségük, és így hosszabb távon jó befektetéssé válhatnak (például a GDX és a GDXJ jelű ETF-ek). Ezt elsősorban a hosszabb távú árfolyam/árbevétel (price to sales, PS) mutatóra alapozza.

Nem lesz itt aranyár-emelkedés?

Az Alapblog szerzője pesszimista az arany árával kapcsolatban.

Az arany akkor tudna érdemben emelkedni, ha a dollár reálhozama jelentősen csökkenne. Vagyis ha az amerikai jegybank tovább lazítana, vagy a piaci hosszú távú inflációs várakozások nőnének. Mindkét esetben a reálhozamok csökkennének. A jelenlegi piaci várakozások szerint azonban a fentieknek pont az ellenkezője várható.

Ez egyébként az összes többi, eddig prosperáló tőkepiaci eszköz hozamára is negatívan hathat a cikk szerint.

Az arany (GS), az ezüst (SI), a platina (PL) és a palládium (PA) (egy év, Tradingview.com)Az arany (GS), az ezüst (SI), a platina (PL) és a palládium (PA) (egy év, Tradingview.com)

Nem remekelt a második Bitcoin-ETF

A múlt heti bitcoin-árfolyamrekordot (67 ezer dollár közelében) a hétvégén csendes lecsorgás követte, 60 ezer dollár környékére. Az ethert a négyezer dollár fogta meg. Ma már mindkettő felfelé tart, 62 700, illetve 4130 dolláron állnak.

Az új rekordot a múlt héten elindult első amerikai bitcoin-ETF-el magyarázták. Pénteken azután a második is elstartolt, a Valkyrie Bitcoin ETF (BTF), de jóval kevesebb sikerrel. Míg a ProShares terméke az első nap az egymilliárd dollárt is elérte, a második csak mintegy 40 millió dollárig jutott.

Hatalmas inflációs veszély Magyarországon?

az MNB bajban van. Magyarországon minden abba az irányba mutat, hogy a már korábban egyébként is fennálló, robbanásra kész inflációs nyomásba még egy hatalmasat beletol a kormány is (minimálbéremelés, nyugdíjemelés, adó-visszatérítés, stb.)

– írja Zsiday Viktor alapkezelő blogján. Így szerinte nagyon nehezen kerülhető el, hogy az évtizeden át viszonylag stabil hazai inflációs várakozások komolyan meginduljanak felfelé.

S amint tudjuk a történelemből, az inflációval két dolgot nehéz csinálni: megindítani, meg leállítani. A jegybank is elismeri a veszélyt, de ennek ellenére 15 bázispontos havi emelésekről, meg kamatemelési maratonról beszél teszi hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG