<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Enyhe emelkedéssel indult az európai tőzsdék nagy része, miközben a vártnál rosszabb német hangulatindex érkezett, de remekelt egy brit bank. Bajban van az MNB, az infláció tartósan magas szinten maradhat az egyik alapkezelő szerint. További jegybanki lazaság híján megakadhat az arany áremelkedése, de más eszközöké is.

Folyik a gyorsjelentési szezon, makroadatok is bőven jönnek a héten. Kínában és az USA-ban egyaránt a csúcsgazdagok fokozottabb megadóztatásán dolgoznak. A koronavírus jelenlegi hulláma is aggodalmakat okoz, az egyik kínai tartományban is erősen terjed a járvány, ami miatt a kínai gazdaság további lassulásától tartanak.

A hírek tehát vegyesnek mondhatók, a hét azonban nyugalmasan kezdődik a tőzsdéken. A német index 0,2 százalékos emelkedését a francia mutató 0,2 százalékos csökkenése ellensúlyozza, a briteknél viszont 0,4 százalék a plusz. Ez utóbbiban a jó eredményekről beszámoló HSBC-nek és a nyersanyagszektornak is lehet szerepe. Az amerikai határidős indexek is szerény pluszban járnak.

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal esik, főleg a Mol 0,4 százalékos esése húzza vissza. Az OTP majdnem ugyanennyivel emelkedik, a Richter és aTelekom pedig fél százalékos mínuszban áll.

Rézbánya Svédországban (Pixabay.com)
Rézbánya Svédországban (Pixabay.com)

Árfolyamok és grafikonok

Az euró/forint magas szinten tartózkodik, 364,50, de péntek estéhez képest nem változott lényegesen. Emelkednek az ipari fémek (réz, alumínium, nikkel), valamint az olaj, a Brent ismét a 85 dolláros szintet ostromolja.

Mi várható a héten?

Ezen a héten is számos fontos gyorsjelentés érkezik, ma este a Facebook, majd többek között a Twitter, a Visa, az Alphabet, a Microsoft, illetve az Amazon – írja az Equilor Befektetési Zrt. Makroazdasági adatok is bőven jönnek.

Itthon a szeptemberi munkanélküliségi ráta lehet érdekes, míg Európából különböző GDP adatok mellett az inflációról is nyilvánosságra hoznak számokat. Az USA-ból is jön GDP. Ma délelőtt a német Ifo hangulatindex érkezik.

Az utóbbi meg is jött, már zsinórban negyedik alkalommal esett, 98,9 pontról 97,7-re, miközben az elemzők valamivel jobbra, 97,9 pontra számítottak.

Inkább autót gyártok – mondja a bukott ingatlanos

A China Evergrande New Energy Vehicle Group részvénye 17 százalékkal ment fel, miután tulajdonosa, a csőd szélén táncoló levő ingatlanos anyavállalat kijelentette, hogy a jövőben inkább az autógyártásra szeretne koncentrálni. Az Evergrande holding is volt nap közben több százalékos pluszban Hong Kongban, de a kereskedés végére a lelkesedés alábbhagyott, és kisebb mínuszban zárt.

A cégcsoport nemrég eleget tett ugyan egy kamatfizetési kötelezettségének, de kérdés, ezt tudja-e folytatni a többi esedékes határidőnél is.

Még egy csapás a török eszközökre

Nem kívánatos személynek nyilvánították Törökországban az USA, Németország és több más állam nagykövetét, amiért azok tiltakoztak egy politikai fogoly évek óta tartó, ítélet nélküli fogva tartása miatt. A török eszközök árfolyama így ma is szakad, a líra közel két százalékkal gyengül. Bár a török részvények lírában emelkednek, az ezeket tartalmazó és euróban jegyzett iShares MSCI Turkey UCITS (ITKY) is egy százalékkal esik.

A múlt héten és azelőtt a török líra már nagy mélyrepülést élt át, miután a török elnök csúnyán belenyúlt a jegybank vezetésébe, majd nagymértékű kamatcsökkentést hajtottak végre.

A PHLX arany– és ezüstbánya-részvényindex 1996 óta (XAU) (Tradingview.com)
A PHLX arany– és ezüstbánya-részvényindex 1996 óta (XAU) (Tradingview.com)

25 év alatt semmi aranyhozam?

Az utóbbi mintegy 25 évben az arany– és ezüstbányák részvényeinek hozama katasztrofális, nulla körüli volt – írja a SeekingAlpha. Miközben az arany ára 364 százalékkal ment fel 1996 óta. Ennek három fő oka volt, így:

  • A bányák költségei sok esetben gyorsabban nőttek, mint az aranyár.
  • A társaságok új részvényeket bocsátottak ki, “hígították” a részvénytőkét, így az egy részvényre jutó kibányászott aranymennyiség csökkent.
  • Egyes bányák idővel kimerültek.

A cikk következtetése, hogy bár voltak már olcsóbbak is az aranybánya-részvények, ma alacsony az értékeltségük, és így hosszabb távon jó befektetéssé válhatnak (például a GDX és a GDXJ jelű ETF-ek). Ezt elsősorban a hosszabb távú árfolyam/árbevétel (price to sales, PS) mutatóra alapozza.

Nem lesz itt aranyár-emelkedés?

Az Alapblog szerzője pesszimista az arany árával kapcsolatban.

Az arany akkor tudna érdemben emelkedni, ha a dollár reálhozama jelentősen csökkenne. Vagyis ha az amerikai jegybank tovább lazítana, vagy a piaci hosszú távú inflációs várakozások nőnének. Mindkét esetben a reálhozamok csökkennének. A jelenlegi piaci várakozások szerint azonban a fentieknek pont az ellenkezője várható.

Ez egyébként az összes többi, eddig prosperáló tőkepiaci eszköz hozamára is negatívan hathat a cikk szerint.

Az arany (GS), az ezüst (SI), a platina (PL) és a palládium (PA) (egy év, Tradingview.com)
Az arany (GS), az ezüst (SI), a platina (PL) és a palládium (PA) (egy év, Tradingview.com)

Nem remekelt a második Bitcoin-ETF

A múlt heti bitcoin-árfolyamrekordot (67 ezer dollár közelében) a hétvégén csendes lecsorgás követte, 60 ezer dollár környékére. Az ethert a négyezer dollár fogta meg. Ma már mindkettő felfelé tart, 62 700, illetve 4130 dolláron állnak.

Az új rekordot a múlt héten elindult első amerikai bitcoin-ETF-el magyarázták. Pénteken azután a második is elstartolt, a Valkyrie Bitcoin ETF (BTF), de jóval kevesebb sikerrel. Míg a ProShares terméke az első nap az egymilliárd dollárt is elérte, a második csak mintegy 40 millió dollárig jutott.

Hatalmas inflációs veszély Magyarországon?

az MNB bajban van. Magyarországon minden abba az irányba mutat, hogy a már korábban egyébként is fennálló, robbanásra kész inflációs nyomásba még egy hatalmasat beletol a kormány is (minimálbéremelés, nyugdíjemelés, adó-visszatérítés, stb.)

– írja Zsiday Viktor alapkezelő blogján. Így szerinte nagyon nehezen kerülhető el, hogy az évtizeden át viszonylag stabil hazai inflációs várakozások komolyan meginduljanak felfelé.

S amint tudjuk a történelemből, az inflációval két dolgot nehéz csinálni: megindítani, meg leállítani. A jegybank is elismeri a veszélyt, de ennek ellenére 15 bázispontos havi emelésekről, meg kamatemelési maratonról beszél teszi hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10650 10580 10770 -0,70% 10620 10650 541 297 615 Ft 2023-02-06 09:38:53
MOL 2738 2714 2744 -0,07% 2734 2738 86 554 330 Ft 2023-02-06 09:38:52
MTELEKOM 375 373 376 -0,27% 373 375 1 504 032 Ft 2023-02-06 09:38:52
RICHTER 8170 8100 8170 +0,86% 8160 8170 116 012 250 Ft 2023-02-06 09:38:52
OPUS 130 130 132 -0,31% 130 131 56 866 Ft 2023-02-06 09:27:56
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG