<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Enyhe emelkedéssel indult az európai tőzsdék nagy része, miközben a vártnál rosszabb német hangulatindex érkezett, de remekelt egy brit bank. Bajban van az MNB, az infláció tartósan magas szinten maradhat az egyik alapkezelő szerint. További jegybanki lazaság híján megakadhat az arany áremelkedése, de más eszközöké is.

Folyik a gyorsjelentési szezon, makroadatok is bőven jönnek a héten. Kínában és az USA-ban egyaránt a csúcsgazdagok fokozottabb megadóztatásán dolgoznak. A koronavírus jelenlegi hulláma is aggodalmakat okoz, az egyik kínai tartományban is erősen terjed a járvány, ami miatt a kínai gazdaság további lassulásától tartanak.

A hírek tehát vegyesnek mondhatók, a hét azonban nyugalmasan kezdődik a tőzsdéken. A német index 0,2 százalékos emelkedését a francia mutató 0,2 százalékos csökkenése ellensúlyozza, a briteknél viszont 0,4 százalék a plusz. Ez utóbbiban a jó eredményekről beszámoló HSBC-nek és a nyersanyagszektornak is lehet szerepe. Az amerikai határidős indexek is szerény pluszban járnak.

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal esik, főleg a Mol 0,4 százalékos esése húzza vissza. Az OTP majdnem ugyanennyivel emelkedik, a Richter és aTelekom pedig fél százalékos mínuszban áll.

Rézbánya Svédországban (Pixabay.com)Rézbánya Svédországban (Pixabay.com)

Árfolyamok és grafikonok

Az euró/forint magas szinten tartózkodik, 364,50, de péntek estéhez képest nem változott lényegesen. Emelkednek az ipari fémek (réz, alumínium, nikkel), valamint az olaj, a Brent ismét a 85 dolláros szintet ostromolja.

Mi várható a héten?

Ezen a héten is számos fontos gyorsjelentés érkezik, ma este a Facebook, majd többek között a Twitter, a Visa, az Alphabet, a Microsoft, illetve az Amazon – írja az Equilor Befektetési Zrt. Makroazdasági adatok is bőven jönnek.

Itthon a szeptemberi munkanélküliségi ráta lehet érdekes, míg Európából különböző GDP adatok mellett az inflációról is nyilvánosságra hoznak számokat. Az USA-ból is jön GDP. Ma délelőtt a német Ifo hangulatindex érkezik.

Az utóbbi meg is jött, már zsinórban negyedik alkalommal esett, 98,9 pontról 97,7-re, miközben az elemzők valamivel jobbra, 97,9 pontra számítottak.

Inkább autót gyártok – mondja a bukott ingatlanos

A China Evergrande New Energy Vehicle Group részvénye 17 százalékkal ment fel, miután tulajdonosa, a csőd szélén táncoló levő ingatlanos anyavállalat kijelentette, hogy a jövőben inkább az autógyártásra szeretne koncentrálni. Az Evergrande holding is volt nap közben több százalékos pluszban Hong Kongban, de a kereskedés végére a lelkesedés alábbhagyott, és kisebb mínuszban zárt.

A cégcsoport nemrég eleget tett ugyan egy kamatfizetési kötelezettségének, de kérdés, ezt tudja-e folytatni a többi esedékes határidőnél is.

Még egy csapás a török eszközökre

Nem kívánatos személynek nyilvánították Törökországban az USA, Németország és több más állam nagykövetét, amiért azok tiltakoztak egy politikai fogoly évek óta tartó, ítélet nélküli fogva tartása miatt. A török eszközök árfolyama így ma is szakad, a líra közel két százalékkal gyengül. Bár a török részvények lírában emelkednek, az ezeket tartalmazó és euróban jegyzett iShares MSCI Turkey UCITS (ITKY) is egy százalékkal esik.

A múlt héten és azelőtt a török líra már nagy mélyrepülést élt át, miután a török elnök csúnyán belenyúlt a jegybank vezetésébe, majd nagymértékű kamatcsökkentést hajtottak végre.

A PHLX arany– és ezüstbánya-részvényindex 1996 óta (XAU) (Tradingview.com)A PHLX arany– és ezüstbánya-részvényindex 1996 óta (XAU) (Tradingview.com)

25 év alatt semmi aranyhozam?

hirdetés

Az utóbbi mintegy 25 évben az arany– és ezüstbányák részvényeinek hozama katasztrofális, nulla körüli volt – írja a SeekingAlpha. Miközben az arany ára 364 százalékkal ment fel 1996 óta. Ennek három fő oka volt, így:

  • A bányák költségei sok esetben gyorsabban nőttek, mint az aranyár.
  • A társaságok új részvényeket bocsátottak ki, “hígították” a részvénytőkét, így az egy részvényre jutó kibányászott aranymennyiség csökkent.
  • Egyes bányák idővel kimerültek.

A cikk következtetése, hogy bár voltak már olcsóbbak is az aranybánya-részvények, ma alacsony az értékeltségük, és így hosszabb távon jó befektetéssé válhatnak (például a GDX és a GDXJ jelű ETF-ek). Ezt elsősorban a hosszabb távú árfolyam/árbevétel (price to sales, PS) mutatóra alapozza.

Nem lesz itt aranyár-emelkedés?

Az Alapblog szerzője pesszimista az arany árával kapcsolatban.

Az arany akkor tudna érdemben emelkedni, ha a dollár reálhozama jelentősen csökkenne. Vagyis ha az amerikai jegybank tovább lazítana, vagy a piaci hosszú távú inflációs várakozások nőnének. Mindkét esetben a reálhozamok csökkennének. A jelenlegi piaci várakozások szerint azonban a fentieknek pont az ellenkezője várható.

Ez egyébként az összes többi, eddig prosperáló tőkepiaci eszköz hozamára is negatívan hathat a cikk szerint.

Az arany (GS), az ezüst (SI), a platina (PL) és a palládium (PA) (egy év, Tradingview.com)Az arany (GS), az ezüst (SI), a platina (PL) és a palládium (PA) (egy év, Tradingview.com)

Nem remekelt a második Bitcoin-ETF

A múlt heti bitcoin-árfolyamrekordot (67 ezer dollár közelében) a hétvégén csendes lecsorgás követte, 60 ezer dollár környékére. Az ethert a négyezer dollár fogta meg. Ma már mindkettő felfelé tart, 62 700, illetve 4130 dolláron állnak.

Az új rekordot a múlt héten elindult első amerikai bitcoin-ETF-el magyarázták. Pénteken azután a második is elstartolt, a Valkyrie Bitcoin ETF (BTF), de jóval kevesebb sikerrel. Míg a ProShares terméke az első nap az egymilliárd dollárt is elérte, a második csak mintegy 40 millió dollárig jutott.

Hatalmas inflációs veszély Magyarországon?

az MNB bajban van. Magyarországon minden abba az irányba mutat, hogy a már korábban egyébként is fennálló, robbanásra kész inflációs nyomásba még egy hatalmasat beletol a kormány is (minimálbéremelés, nyugdíjemelés, adó-visszatérítés, stb.)

– írja Zsiday Viktor alapkezelő blogján. Így szerinte nagyon nehezen kerülhető el, hogy az évtizeden át viszonylag stabil hazai inflációs várakozások komolyan meginduljanak felfelé.

S amint tudjuk a történelemből, az inflációval két dolgot nehéz csinálni: megindítani, meg leállítani. A jegybank is elismeri a veszélyt, de ennek ellenére 15 bázispontos havi emelésekről, meg kamatemelési maratonról beszél teszi hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17560 17490 17625 +1,59% 17550 17560 220 270 770 Ft 2021-12-07 09:07:36
MOL 2468 2440 2468 +1,40% 2460 2468 227 374 184 Ft 2021-12-07 09:07:36
MTELEKOM 410 410 410 +0,49% 409 410 1 233 742 Ft 2021-12-07 09:07:18
RICHTER 8490 8490 8500 +0,77% 8480 8490 21 974 605 Ft 2021-12-07 09:07:23
OPUS 225 225 225 -0,88% 225 228 450 Ft 2021-12-07 09:00:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 9 módszer, amelyekkel kriptodevizát lehet szerezni
Eidenpenz József | 2021. december 7. 05:37
A bitcoin korábbi elképesztő szárnyalását talán a többség már végképp lekéste, de a kriptodeviza-piacon még mindig sok csoda történik. Számos módszer van arra, hogyan lehet befektetni, kereskedni vagy akár ingyen is kriptodevizához jutni. Bemutatjuk a legfontosabbakat.
Részvény / Deviza / Áru Egyedül a Molnak volt ma jó napja
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 18:13
Alacsony volt a forgalom a pesti börzén, az BUX is csökkenéssel indította a hetet. 
Részvény / Deviza / Áru Végre egy kis enyhülés, de nem éppen a Mikulás-rali
Eidenpenz József | 2021. december 6. 11:46
Ma végre zöldben állnak a tőzsdék Európában, némi optimizmus észlelhető azzal kapcsolatban, hogy az új vírusverzió talán nem is olyan pusztító. De van, aki nem osztja ezt, és kemény lezárást valószínűsít a következő hónapokban. A forint gyengécske, az olaj emelkedik. Nagy esés volt a kriptodevizáknál a hétvégén.
Részvény / Deviza / Áru A Richter volt ma a leggyengébb láncszem
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:43
A nemzetközi hangulat után ment a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Ügyesen tőzsdéztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 14:04
Két dobogós helyet is megszereztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói az Equilor Befektetési Zrt. által meghirdetett kereskedési versenyen.
Részvény / Deviza / Áru Nem képes a forint a tartós erősödésre, leminősítették a 4iG-t
Eidenpenz József | 2021. december 3. 11:07
Európában megnyugodtak a tőzsdék a csütörtöki nagy esés után, az amerikai folytatás egyelőre kérdéses. A BUX is emelkedik, a forint viszont csapkod, nem valami izmos a kamatemelés ellenére sem. A Facebook feloldotta a kriptodeviza-reklámok évekkel ezelőtt elrendelt tiltását.
Részvény / Deviza / Áru Európa tette tönkre a hangulatot Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:23
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kötvények helyett részvényekbe kell fektetni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 15:18
2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.  
Részvény / Deviza / Áru Beszakadnak az árak? Vegyél!
Király Béla | 2021. december 2. 11:31
Az amerikai piacokon az utóbbi években mindig nyerő stratégia volt, hogy egy-egy nagyobb esésnél vásárolni kellett a részvényeket. Aki így tett, hamarosan komoly nyereségre tehetett szert. Az egyik legnagyobb brókerház most is ezt tanácsolja.
Részvény / Deviza / Áru Befektetési stratégiák az omikron-variáns árnyékában
Módos Dániel | 2021. december 1. 18:24
A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló