<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
Mi történt valójában tegnap? Az MNB elmozdult az ultra laza monetáris politikáról? Ezt senki sem állítja, sőt vannak, akik szerint továbbra is sokáig laza marad majd. A bankközi kamatok emelkedhetnek, a forint tartós erősödése nem valószínű. Hogy mikor jön valódi szigorítás, arra senkinek sincs tippje, valószínűleg nem hamar lesz és az infláció, meg sok külpiaci tényező függvénye.

Tegnap, amellett, hogy nem nyúltak a főbb paraméterekhez, mint az irányadó kamat vagy a kivonandó likviditást szabályozó keretösszeg, több fontos bejelentést tett az MNB. Átalakította a monetáris politikai eszköztárát, amit úgy lehet összefoglalni, hogy nem lépett, csak olyan módosításokat csinált, hogy legközelebb majd könnyebben léphessen. (Az erről szóló tájékoztatóról itt írtunk.)

Mit jelent mindez, és milyen hatással lehet a magyar eszközök árfolyamára, a forintra, kamatokra, a gazdaságra? Ezt próbáltuk körüljárni.

“Az MNB elmozdult az ultralaza monetáris politikai álláspontról” – írja az Equilor Befektetési hírlevele. “Fontos kommunikációs változás, hogy a jegybank jelezte, hogy felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése az inflációs folyamatok függvénye. Az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható” – írják.

Tartós forinterősödés nem valószínű

Ennek érdekében a Monetáris Tanács szerint az alapkamat és a laza monetáris kondíciók fenntartása szükséges. A hazai jegybank elsősorban az inflációs folyamatokat követi. Ha a jelenlegi áremelkedési ütem az év hátralévő részében folytatódik, “az éves átlagos infláció 2,88 százalék lehet, mely a jegybank korábbi prognózisa (2,8%) felett, de a célszint (3%) alatt található” – írták.

A brókercég szerint a forint már jobban viselte az újabb feltörekvő piaci turbulenciákat, de mivel a kockázatok nem szűntek meg, a következő hónapokban is számít nagyobb hullámokra, “így a forint tartós erősödése nem valószínű”. “Egy nyugalmasabb időszakban megközelítheti az árfolyam a 320-as szintet, de legkésőbb 318 közelében ismét fordulat jöhet, és emelkedés indulhat” – fejezik be.

Változatlan kamatot vár az Erste

“Mind a kiadott közlemény, mind Nagy Márton MNB alelnök a döntés után tartott sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a változtatások nem jelentik a laza monetáris politika feladását, arra továbbra is szükség van a 3%-os inflációs cél stabil elérése érdekében és a visszafogott maginflációs folyamatok nem mutatnak lényegest árnyomást a gazdaságban” – emlékeztetett rá az Erste Befektetési hírlevelében Varga Zsombor elemző.

“Az MNB jelentős mértékben megváltoztatta eszköztárát a szeptemberi kamatdöntésen, amely a  szigorítás egy korai lépésének fogható fel, ugyanakkor várható a laza monetáris politika fennmaradása középtávon” – folytatták. Így az Erste kamat-előrejelzései is változatlanok maradnak.

Úgy vélik, hogy a “hazai bankközi kamatoknak a jegybanki alapkamat szintjéhez történő igazodása a jövő év folyamán fokozatosan végbemegy, s az alapkamat emelésére először 2020-ban kerülhet sor”.

Az OTP-nek mindegy?

“A nem konvencionális eszközök kivezetése a rövid hozamokra nem hat érdemben. A forint árfolyamába a hatás a kamatvárakozásokon keresztül gyűrűzhet be” – írta szintén az Erste.

Az Erste egy másik hírlevele szerint az MNB lépései az egyik oldalon hűtik a lakáspiacot azzal, hogy a hosszútávon fixált hitelek kamata valószínűleg emelkedni fog. A másik oldalon viszont az NHP konstrukciója “lehetőséget teremt a bankok számára, hogy a fölös likviditást az alapkamaton helyezzék el, amely maximum és ceteris paribus 7,5 milliárd forinttal emelheti a teljes bankrendszer profitját. Összességében a teljes hatás valószínűleg marginális a részvények (OTP) értékére nézve” – fejezik be.

Erősebb a forint

A forint egyébként a tegnapi nagyobb erősödés után kisebb mértékben ma is folytatja. Az erősödés egyébként már a közzétételek előtt, tegnap reggel és kora délután beindult, miután kiderült, hogy Nagy Márton MNB-alelnök külföldi befektetőkkel készül találkozni. Majd amikor az elemzői és újságírói találkozót meghirdették.

Az elemzők a forintgyengülés ellenére a nyár folyamán nem igazán vártak az MNB-től lépéseket, eseményre vagy meglepetésre a szeptember 18-i ülésen számítottak. A stabil és erősödő forintból ítélve az MNB megfelelhetett a várakozásoknak.

Londoni elemzők: ez még nem szigorítás

Londoni pénzügyi elemzők szerint még nem jelenthető ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorítási alapállásra váltott, de a monetáris politika fokozatos normalizálásának lehetőségére tett keddi utalás így is jelentős fejlemény, mivel a monetáris tanács ezzel a pénzügypolitika későbbi szigorításához készítette elő a terepet – írta az MTI.

Paul Fage, a TD Securities főközgazdásza közölte: az arra tett utalást, hogy a normalizáció a monetáris politika nem konvencionális eszköztárával kezdődik, a cég úgy értelmezi, hogy az MNB kezdetben a likviditási kondíciókat fogja szigorítani az alapkamat emelése nélkül. Fage szerint ez nem meglepő, és ennek alapján a TD Securities hasznosabbnak tartja ezentúl a három hónapos BUBOR-rátára adott előrejelzéseket, mint az alapkamat-prognózisokat. Várakozása szerint a három hónapos BUBOR-ráta a következő egy évben folyamatosan felfelé tart majd, ahogy azt egyébként jórészt a piac is árazza a határidős forintkamatláb-kontraktusok (FRA) jelenlegi görbéjéből következtethetően.

Nagy jelentőségű az a tény, hogy a monetáris tanács e módosításokat a pénzügypolitika normalizálásának előkészítéseként jelentette be. A testület először júniusban tett utalást arra, hogy a jelenlegi laza monetáris politika nem tarthat örökké. Paul Fage hangsúlyozta azt is, hogy a monetáris közlemény nem árult el sokat a normalizáció várható időzítéséről.

Tatha Ghose, a Commerzbank főközgazdásza kiemelte: a ház véleménye szerint a magyarországi infláció gyorsulása önmagában nem késztette volna ilyen reakcióra az MNB-t. Valószínűleg a feltörekvő piaci fizetőeszközökre nehezedő jelenlegi piaci nyomás volt az a tényező, amely miatt az MNB megelőzőbb jellegű stratégiára váltott. A magyarországi reálkamat-szint a legalacsonyabb a globális feltörekvő térségen belül, és "ez a helyzet immár nem biztonságos". Ám az MNB továbbra sincs "még a közelében" sem annak, hogy teljes mértékben szigorítási alapállású jegybanknak lehessen tekinteni. Ez inkább tűnik szóbeli intervenciónak, mint tényleges szigorításnak, ugyanakkor hatékony lehet a spekulatív támadások elhárításában.

A Commerzbank vezető közgazdásza szerint az MNB továbbra is lesz “annyira enyhe” a közvetlen térségen belül, hogy ne számítsanak a forint érdemi erősödésére, a keddi megugrás ellenére sem. Várakozásuk az, hogy a forint 325 forint/euró körüli szinteken végez majd oldalazó mozgásokat.

Liam Carson, a Capital Economics közgazdásza szerint az átalakított monetáris keretrendszeren belül az MNB számára kétféle szigorítási mód kínálkozik. Az egyik az, hogy a jegybank hagyja lejárni a devizaswap-ügyleteket, és ezzel likviditástöbbletet szív le a bankrendszerből, felhajtva egyben a bankközi kamatokat a kamatfolyosón belül. Vagy pedig egyszerűen megemeli az egynapos betéti kamatot. Bármelyik eszközt használja is az MNB, a szigorítás előkészítését a magyarországi makrogazdasági környezet mindenképpen indokolja. A magyar gazdaság ugyanis a túlfűtöttség jeleit mutatja, különös tekintettel arra, hogy az infláció az MNB 3 százalékos  központi célszintje felett jár, és valószínűleg ott is marad a következő egy évben, a bérnövekedés éves üteme pedig meghaladja a 11 százalékot. Vagyis sokkal gyorsabb, mint a magyar gazdaság termelékenységének növekedési üteme, amely 3,3 százalék éves összevetésben.

A Capital Economics azzal számol, hogy a három hónapos BUBOR-ráta 2019 végéig 2,50 százalékra emelkedik a jelenlegi 0,20 százalékról. Ez meghaladja az FRA-piaci várakozást, amely 1,90 százalék körüli szintig emelkedő bankközi kamatot valószínűsít.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16650 16335 16650 +2,08% 0 0 4 443 541 715 Ft 2021-08-02 17:05:13
MOL 2404 2388 2412 -0,25% 0 0 616 365 466 Ft 2021-08-02 17:06:55
MTELEKOM 425 424 428 -0,58% 0 0 16 652 351 Ft 2021-08-02 17:05:22
RICHTER 8345 8200 8345 +0,54% 0 0 1 435 649 735 Ft 2021-08-02 17:06:42
OPUS 236 236 240 -0,84% 0 0 8 012 494 Ft 2021-08-02 16:59:42
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP felhúzta a BUX indexet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 17:46
2 százalékkal ugrott meg a bankpapír, amely az indexet is felfele mozdította.
Részvény / Deviza / Áru Jól kezdte a forint a hetet
Király Béla | 2021. augusztus 2. 12:49
A pénteki gyengébb amerikai zárás ellenére az ázsiai tőzsdék emelkedéssel kezdtek. A magyar piacon a tőzsdén nem volt komoly változás, ellenben a forint ismét erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan fektessünk rézbe, és miért jó ilyenkor bányarészvényesnek lenni?
Eidenpenz József | 2021. augusztus 1. 05:17
Mit tehet az, aki valamilyen egzotikusabb nyersanyagba akar fektetni, ami nálunk esetleg nem is kapható? Vásárolhat például olyan vállalatok részvényeiből, amelyek ennek fontos termelői. A réznél a nagyobb cégek általában több lábon állnak, más anyagokat is felszínre hoznak, de van olyan is, amely túlnyomórészt a rézből él.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi piacokhoz képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 19:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,89 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 48 610,95 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a magyar index – az emelkedés tovább folytatódhat?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 758,53 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 48 286,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a kínai pártemberek a részvényár-eséstől, jó jelentés után esik a Facebook
Eidenpenz József | 2021. július 29. 11:24
Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezett, amelyek többnyire felülmúlják az amúgy sem pesszimista elemzői becsléseket. Ám a jövőbeli kilátások már nem mindig rózsásak, így több papír esett, mint például a Facebook. Kínában a vezetés nyugtatgatja a részvényeseket, ma megy tőzsdére a Robinhood. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru A kamatdöntés lökte meg ma is az OTP árfolyamát
MTI | 2021. július 28. 17:51
Felülteljesítő volt szerdán a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Mégsem kell félni a negyedik hullámtól? Megint macska tévedt a blokkláncra
Eidenpenz József | 2021. július 28. 11:56
Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos