<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
Mi történt valójában tegnap? Az MNB elmozdult az ultra laza monetáris politikáról? Ezt senki sem állítja, sőt vannak, akik szerint továbbra is sokáig laza marad majd. A bankközi kamatok emelkedhetnek, a forint tartós erősödése nem valószínű. Hogy mikor jön valódi szigorítás, arra senkinek sincs tippje, valószínűleg nem hamar lesz és az infláció, meg sok külpiaci tényező függvénye.

Tegnap, amellett, hogy nem nyúltak a főbb paraméterekhez, mint az irányadó kamat vagy a kivonandó likviditást szabályozó keretösszeg, több fontos bejelentést tett az MNB. Átalakította a monetáris politikai eszköztárát, amit úgy lehet összefoglalni, hogy nem lépett, csak olyan módosításokat csinált, hogy legközelebb majd könnyebben léphessen. (Az erről szóló tájékoztatóról itt írtunk.)

Mit jelent mindez, és milyen hatással lehet a magyar eszközök árfolyamára, a forintra, kamatokra, a gazdaságra? Ezt próbáltuk körüljárni.

“Az MNB elmozdult az ultralaza monetáris politikai álláspontról” – írja az Equilor Befektetési hírlevele. “Fontos kommunikációs változás, hogy a jegybank jelezte, hogy felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése az inflációs folyamatok függvénye. Az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható” – írják.

Tartós forinterősödés nem valószínű

Ennek érdekében a Monetáris Tanács szerint az alapkamat és a laza monetáris kondíciók fenntartása szükséges. A hazai jegybank elsősorban az inflációs folyamatokat követi. Ha a jelenlegi áremelkedési ütem az év hátralévő részében folytatódik, “az éves átlagos infláció 2,88 százalék lehet, mely a jegybank korábbi prognózisa (2,8%) felett, de a célszint (3%) alatt található” – írták.

A brókercég szerint a forint már jobban viselte az újabb feltörekvő piaci turbulenciákat, de mivel a kockázatok nem szűntek meg, a következő hónapokban is számít nagyobb hullámokra, “így a forint tartós erősödése nem valószínű”. “Egy nyugalmasabb időszakban megközelítheti az árfolyam a 320-as szintet, de legkésőbb 318 közelében ismét fordulat jöhet, és emelkedés indulhat” – fejezik be.

Változatlan kamatot vár az Erste

“Mind a kiadott közlemény, mind Nagy Márton MNB alelnök a döntés után tartott sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a változtatások nem jelentik a laza monetáris politika feladását, arra továbbra is szükség van a 3%-os inflációs cél stabil elérése érdekében és a visszafogott maginflációs folyamatok nem mutatnak lényegest árnyomást a gazdaságban” – emlékeztetett rá az Erste Befektetési hírlevelében Varga Zsombor elemző.

“Az MNB jelentős mértékben megváltoztatta eszköztárát a szeptemberi kamatdöntésen, amely a  szigorítás egy korai lépésének fogható fel, ugyanakkor várható a laza monetáris politika fennmaradása középtávon” – folytatták. Így az Erste kamat-előrejelzései is változatlanok maradnak.

Úgy vélik, hogy a “hazai bankközi kamatoknak a jegybanki alapkamat szintjéhez történő igazodása a jövő év folyamán fokozatosan végbemegy, s az alapkamat emelésére először 2020-ban kerülhet sor”.

Az OTP-nek mindegy?

“A nem konvencionális eszközök kivezetése a rövid hozamokra nem hat érdemben. A forint árfolyamába a hatás a kamatvárakozásokon keresztül gyűrűzhet be” – írta szintén az Erste.

Az Erste egy másik hírlevele szerint az MNB lépései az egyik oldalon hűtik a lakáspiacot azzal, hogy a hosszútávon fixált hitelek kamata valószínűleg emelkedni fog. A másik oldalon viszont az NHP konstrukciója “lehetőséget teremt a bankok számára, hogy a fölös likviditást az alapkamaton helyezzék el, amely maximum és ceteris paribus 7,5 milliárd forinttal emelheti a teljes bankrendszer profitját. Összességében a teljes hatás valószínűleg marginális a részvények (OTP) értékére nézve” – fejezik be.

Erősebb a forint

A forint egyébként a tegnapi nagyobb erősödés után kisebb mértékben ma is folytatja. Az erősödés egyébként már a közzétételek előtt, tegnap reggel és kora délután beindult, miután kiderült, hogy Nagy Márton MNB-alelnök külföldi befektetőkkel készül találkozni. Majd amikor az elemzői és újságírói találkozót meghirdették.

Az elemzők a forintgyengülés ellenére a nyár folyamán nem igazán vártak az MNB-től lépéseket, eseményre vagy meglepetésre a szeptember 18-i ülésen számítottak. A stabil és erősödő forintból ítélve az MNB megfelelhetett a várakozásoknak.

Londoni elemzők: ez még nem szigorítás

Londoni pénzügyi elemzők szerint még nem jelenthető ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorítási alapállásra váltott, de a monetáris politika fokozatos normalizálásának lehetőségére tett keddi utalás így is jelentős fejlemény, mivel a monetáris tanács ezzel a pénzügypolitika későbbi szigorításához készítette elő a terepet – írta az MTI.

Paul Fage, a TD Securities főközgazdásza közölte: az arra tett utalást, hogy a normalizáció a monetáris politika nem konvencionális eszköztárával kezdődik, a cég úgy értelmezi, hogy az MNB kezdetben a likviditási kondíciókat fogja szigorítani az alapkamat emelése nélkül. Fage szerint ez nem meglepő, és ennek alapján a TD Securities hasznosabbnak tartja ezentúl a három hónapos BUBOR-rátára adott előrejelzéseket, mint az alapkamat-prognózisokat. Várakozása szerint a három hónapos BUBOR-ráta a következő egy évben folyamatosan felfelé tart majd, ahogy azt egyébként jórészt a piac is árazza a határidős forintkamatláb-kontraktusok (FRA) jelenlegi görbéjéből következtethetően.

Nagy jelentőségű az a tény, hogy a monetáris tanács e módosításokat a pénzügypolitika normalizálásának előkészítéseként jelentette be. A testület először júniusban tett utalást arra, hogy a jelenlegi laza monetáris politika nem tarthat örökké. Paul Fage hangsúlyozta azt is, hogy a monetáris közlemény nem árult el sokat a normalizáció várható időzítéséről.

Tatha Ghose, a Commerzbank főközgazdásza kiemelte: a ház véleménye szerint a magyarországi infláció gyorsulása önmagában nem késztette volna ilyen reakcióra az MNB-t. Valószínűleg a feltörekvő piaci fizetőeszközökre nehezedő jelenlegi piaci nyomás volt az a tényező, amely miatt az MNB megelőzőbb jellegű stratégiára váltott. A magyarországi reálkamat-szint a legalacsonyabb a globális feltörekvő térségen belül, és "ez a helyzet immár nem biztonságos". Ám az MNB továbbra sincs "még a közelében" sem annak, hogy teljes mértékben szigorítási alapállású jegybanknak lehessen tekinteni. Ez inkább tűnik szóbeli intervenciónak, mint tényleges szigorításnak, ugyanakkor hatékony lehet a spekulatív támadások elhárításában.

A Commerzbank vezető közgazdásza szerint az MNB továbbra is lesz “annyira enyhe” a közvetlen térségen belül, hogy ne számítsanak a forint érdemi erősödésére, a keddi megugrás ellenére sem. Várakozásuk az, hogy a forint 325 forint/euró körüli szinteken végez majd oldalazó mozgásokat.

Liam Carson, a Capital Economics közgazdásza szerint az átalakított monetáris keretrendszeren belül az MNB számára kétféle szigorítási mód kínálkozik. Az egyik az, hogy a jegybank hagyja lejárni a devizaswap-ügyleteket, és ezzel likviditástöbbletet szív le a bankrendszerből, felhajtva egyben a bankközi kamatokat a kamatfolyosón belül. Vagy pedig egyszerűen megemeli az egynapos betéti kamatot. Bármelyik eszközt használja is az MNB, a szigorítás előkészítését a magyarországi makrogazdasági környezet mindenképpen indokolja. A magyar gazdaság ugyanis a túlfűtöttség jeleit mutatja, különös tekintettel arra, hogy az infláció az MNB 3 százalékos  központi célszintje felett jár, és valószínűleg ott is marad a következő egy évben, a bérnövekedés éves üteme pedig meghaladja a 11 százalékot. Vagyis sokkal gyorsabb, mint a magyar gazdaság termelékenységének növekedési üteme, amely 3,3 százalék éves összevetésben.

A Capital Economics azzal számol, hogy a három hónapos BUBOR-ráta 2019 végéig 2,50 százalékra emelkedik a jelenlegi 0,20 százalékról. Ez meghaladja az FRA-piaci várakozást, amely 1,90 százalék körüli szintig emelkedő bankközi kamatot valószínűsít.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG