<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
Mi történt valójában tegnap? Az MNB elmozdult az ultra laza monetáris politikáról? Ezt senki sem állítja, sőt vannak, akik szerint továbbra is sokáig laza marad majd. A bankközi kamatok emelkedhetnek, a forint tartós erősödése nem valószínű. Hogy mikor jön valódi szigorítás, arra senkinek sincs tippje, valószínűleg nem hamar lesz és az infláció, meg sok külpiaci tényező függvénye.

Tegnap, amellett, hogy nem nyúltak a főbb paraméterekhez, mint az irányadó kamat vagy a kivonandó likviditást szabályozó keretösszeg, több fontos bejelentést tett az MNB. Átalakította a monetáris politikai eszköztárát, amit úgy lehet összefoglalni, hogy nem lépett, csak olyan módosításokat csinált, hogy legközelebb majd könnyebben léphessen. (Az erről szóló tájékoztatóról itt írtunk.)

Mit jelent mindez, és milyen hatással lehet a magyar eszközök árfolyamára, a forintra, kamatokra, a gazdaságra? Ezt próbáltuk körüljárni.

“Az MNB elmozdult az ultralaza monetáris politikai álláspontról” – írja az Equilor Befektetési hírlevele. “Fontos kommunikációs változás, hogy a jegybank jelezte, hogy felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése az inflációs folyamatok függvénye. Az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható” – írják.

Tartós forinterősödés nem valószínű

Ennek érdekében a Monetáris Tanács szerint az alapkamat és a laza monetáris kondíciók fenntartása szükséges. A hazai jegybank elsősorban az inflációs folyamatokat követi. Ha a jelenlegi áremelkedési ütem az év hátralévő részében folytatódik, “az éves átlagos infláció 2,88 százalék lehet, mely a jegybank korábbi prognózisa (2,8%) felett, de a célszint (3%) alatt található” – írták.

A brókercég szerint a forint már jobban viselte az újabb feltörekvő piaci turbulenciákat, de mivel a kockázatok nem szűntek meg, a következő hónapokban is számít nagyobb hullámokra, “így a forint tartós erősödése nem valószínű”. “Egy nyugalmasabb időszakban megközelítheti az árfolyam a 320-as szintet, de legkésőbb 318 közelében ismét fordulat jöhet, és emelkedés indulhat” – fejezik be.

Változatlan kamatot vár az Erste

“Mind a kiadott közlemény, mind Nagy Márton MNB alelnök a döntés után tartott sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a változtatások nem jelentik a laza monetáris politika feladását, arra továbbra is szükség van a 3%-os inflációs cél stabil elérése érdekében és a visszafogott maginflációs folyamatok nem mutatnak lényegest árnyomást a gazdaságban” – emlékeztetett rá az Erste Befektetési hírlevelében Varga Zsombor elemző.

“Az MNB jelentős mértékben megváltoztatta eszköztárát a szeptemberi kamatdöntésen, amely a  szigorítás egy korai lépésének fogható fel, ugyanakkor várható a laza monetáris politika fennmaradása középtávon” – folytatták. Így az Erste kamat-előrejelzései is változatlanok maradnak.

Úgy vélik, hogy a “hazai bankközi kamatoknak a jegybanki alapkamat szintjéhez történő igazodása a jövő év folyamán fokozatosan végbemegy, s az alapkamat emelésére először 2020-ban kerülhet sor”.

Az OTP-nek mindegy?

“A nem konvencionális eszközök kivezetése a rövid hozamokra nem hat érdemben. A forint árfolyamába a hatás a kamatvárakozásokon keresztül gyűrűzhet be” – írta szintén az Erste.

Az Erste egy másik hírlevele szerint az MNB lépései az egyik oldalon hűtik a lakáspiacot azzal, hogy a hosszútávon fixált hitelek kamata valószínűleg emelkedni fog. A másik oldalon viszont az NHP konstrukciója “lehetőséget teremt a bankok számára, hogy a fölös likviditást az alapkamaton helyezzék el, amely maximum és ceteris paribus 7,5 milliárd forinttal emelheti a teljes bankrendszer profitját. Összességében a teljes hatás valószínűleg marginális a részvények (OTP) értékére nézve” – fejezik be.

Erősebb a forint

A forint egyébként a tegnapi nagyobb erősödés után kisebb mértékben ma is folytatja. Az erősödés egyébként már a közzétételek előtt, tegnap reggel és kora délután beindult, miután kiderült, hogy Nagy Márton MNB-alelnök külföldi befektetőkkel készül találkozni. Majd amikor az elemzői és újságírói találkozót meghirdették.

Az elemzők a forintgyengülés ellenére a nyár folyamán nem igazán vártak az MNB-től lépéseket, eseményre vagy meglepetésre a szeptember 18-i ülésen számítottak. A stabil és erősödő forintból ítélve az MNB megfelelhetett a várakozásoknak.

Londoni elemzők: ez még nem szigorítás

Londoni pénzügyi elemzők szerint még nem jelenthető ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorítási alapállásra váltott, de a monetáris politika fokozatos normalizálásának lehetőségére tett keddi utalás így is jelentős fejlemény, mivel a monetáris tanács ezzel a pénzügypolitika későbbi szigorításához készítette elő a terepet – írta az MTI.

Paul Fage, a TD Securities főközgazdásza közölte: az arra tett utalást, hogy a normalizáció a monetáris politika nem konvencionális eszköztárával kezdődik, a cég úgy értelmezi, hogy az MNB kezdetben a likviditási kondíciókat fogja szigorítani az alapkamat emelése nélkül. Fage szerint ez nem meglepő, és ennek alapján a TD Securities hasznosabbnak tartja ezentúl a három hónapos BUBOR-rátára adott előrejelzéseket, mint az alapkamat-prognózisokat. Várakozása szerint a három hónapos BUBOR-ráta a következő egy évben folyamatosan felfelé tart majd, ahogy azt egyébként jórészt a piac is árazza a határidős forintkamatláb-kontraktusok (FRA) jelenlegi görbéjéből következtethetően.

Nagy jelentőségű az a tény, hogy a monetáris tanács e módosításokat a pénzügypolitika normalizálásának előkészítéseként jelentette be. A testület először júniusban tett utalást arra, hogy a jelenlegi laza monetáris politika nem tarthat örökké. Paul Fage hangsúlyozta azt is, hogy a monetáris közlemény nem árult el sokat a normalizáció várható időzítéséről.

Tatha Ghose, a Commerzbank főközgazdásza kiemelte: a ház véleménye szerint a magyarországi infláció gyorsulása önmagában nem késztette volna ilyen reakcióra az MNB-t. Valószínűleg a feltörekvő piaci fizetőeszközökre nehezedő jelenlegi piaci nyomás volt az a tényező, amely miatt az MNB megelőzőbb jellegű stratégiára váltott. A magyarországi reálkamat-szint a legalacsonyabb a globális feltörekvő térségen belül, és "ez a helyzet immár nem biztonságos". Ám az MNB továbbra sincs "még a közelében" sem annak, hogy teljes mértékben szigorítási alapállású jegybanknak lehessen tekinteni. Ez inkább tűnik szóbeli intervenciónak, mint tényleges szigorításnak, ugyanakkor hatékony lehet a spekulatív támadások elhárításában.

A Commerzbank vezető közgazdásza szerint az MNB továbbra is lesz “annyira enyhe” a közvetlen térségen belül, hogy ne számítsanak a forint érdemi erősödésére, a keddi megugrás ellenére sem. Várakozásuk az, hogy a forint 325 forint/euró körüli szinteken végez majd oldalazó mozgásokat.

Liam Carson, a Capital Economics közgazdásza szerint az átalakított monetáris keretrendszeren belül az MNB számára kétféle szigorítási mód kínálkozik. Az egyik az, hogy a jegybank hagyja lejárni a devizaswap-ügyleteket, és ezzel likviditástöbbletet szív le a bankrendszerből, felhajtva egyben a bankközi kamatokat a kamatfolyosón belül. Vagy pedig egyszerűen megemeli az egynapos betéti kamatot. Bármelyik eszközt használja is az MNB, a szigorítás előkészítését a magyarországi makrogazdasági környezet mindenképpen indokolja. A magyar gazdaság ugyanis a túlfűtöttség jeleit mutatja, különös tekintettel arra, hogy az infláció az MNB 3 százalékos  központi célszintje felett jár, és valószínűleg ott is marad a következő egy évben, a bérnövekedés éves üteme pedig meghaladja a 11 százalékot. Vagyis sokkal gyorsabb, mint a magyar gazdaság termelékenységének növekedési üteme, amely 3,3 százalék éves összevetésben.

A Capital Economics azzal számol, hogy a három hónapos BUBOR-ráta 2019 végéig 2,50 százalékra emelkedik a jelenlegi 0,20 százalékról. Ez meghaladja az FRA-piaci várakozást, amely 1,90 százalék körüli szintig emelkedő bankközi kamatot valószínűsít.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9212 8920 9212 +2,63% 0 0 3 218 515 768 Ft 2022-08-16 17:13:09
MOL 2916 2854 2924 +1,04% 0 0 1 485 561 030 Ft 2022-08-16 17:09:32
MTELEKOM 320 317 321 +0,31% 0 0 56 914 053 Ft 2022-08-16 17:05:09
RICHTER 8055 8000 8125 -0,06% 0 0 1 512 656 160 Ft 2022-08-16 17:08:28
OPUS 151 148 152 -1,31% 0 0 22 901 690 Ft 2022-08-16 17:14:44
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyenge szinteken ragadt a forint, hasított viszont az OTP
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,92 pontos, 1,15 százalékos emelkedéssel, 43 528,08 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nagy a gáz, 404 felett az euró
Eidenpenz József | 2022. augusztus 16. 12:34
Az euró/forint megint az egekben, 404-405 között jár, amiben az adósságminősítésünk, az erős dollár és a gázellátás bizonytalansága is szerepet játszhat. Hat és fél hónapos mélyponton áll viszont az olaj, és feléledtek a mém-részvények. “Nagy Pénzrablás” történt a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Reggel már súrolta a 400-as szintet a forint 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:08
Folytatódott a gyengülés.
Részvény / Deviza / Áru Külföldről kapott gyomrost a pesti tőzsde: rosszul indult a hét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Rontották Magyarország kilátásait, esik a forint
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 12:27
Részben a pénteki hitelminősítői kommentár, részben a dollár erősödése miatt nagyot esett ma a forint, az OTP-t is adják. A héten főleg az amerikai kiskereskedelmi szektorra figyelnek a befektetők. Az ether nem bírt sokáig 2000 dollár felett maradni, de így is két és fél hónapos csúcs közelében áll.
Részvény / Deviza / Áru Biztonságos távolságra került a forint a 400-as szinttől
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:35
Minimálisan erősödött a forint a hét első napján a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG