<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár a hétfői hurráoptimizmus kifújt, Japánban 29 éves csúcs dőlt meg, és ma is optimisták a tőzsdék mindenütt. A BUX ezúttal esik, a forint viszont stabil. Joe Biden várható lépéseit mérlegelik az elemzők. Konkurenciát kap a SpaceX és a Virgin Galactic?

Szerény pluszok láthatók az európai részvénypiacokon, a német, francia, brit indexek 0,2-0,4 százalék közötti emelkedést értek el eddig. Az amerikai határidős indexek nagyobb, közel egy százalékos pluszban vannak. A hétfői, egy oltással kapcsolatos hír által kiváltott eufória tehát hamar elmúlt ugyan, de az optimizmus megmaradt.

Itthon a BUX index a trenddel szemben egy százalékkal esik, igaz, tegnap meg éppen ennyivel felülteljesítette az európai átlagot. Az OTP és a Mol süllyed, a Richter stagnál, a Magyar Telekom szerényen emelkedik. A forgalom az első két óra után már hatmilliárd forint felett van, vagyis az utóbbi napokhoz hasonlóan kiemelkedő. Az euró/forint alig változott, 355,6 jelenleg. A Pannergy bejelentette, hogy egymilliárd forintos beruházási hitelkeret-megállapodást kötött.

Rekord Japánban

A dollár kissé erősödik, az arany stagnál, az olaj újabb három és fél százalékkal emelkedik. Ezzel a Brent 45 dollár fölé érkezett, szeptember eleje óta először. Az olajat is alapvetően a koronavírus-oltással, illetve az ezt követő gazdasági fellendüléssel kapcsolatos remények húzzák felfelé. Kedd este pedig az USA-ban közzétettek egy készletbecslést (API), amely a vártnál nagyobb csökkenést tartalmazott.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Japánban viszont dúl a koronavírus-oltással kapcsolatos optimizmus. A Nikkei index 1,8 százalékkal ugrott meg, ezzel 29 éves csúcspontjára emelkedett. (Ám ez az index nem tartalmazza az osztalékkifizetéseket, így valójában a japán részvénypiac már régebben túlhaladta a 29 évvel ezelőtti szintet.)

Meddig erősödik a forint?

Nem sikerült elrugaszkodni a meghatározó támaszokról, vagyis nem gyengült a forint az Equilor Befektetési Zrt. szerint. A cég szerint azonban már nem sokáig erősödhet az árfolyama.

A tegnapi kereskedésben szignifikáns letörésre került sor, a trendvonalon felül az 50 százalékos Fibo-szintet is letörte a jegyzés. (Vagyis esett az euró/forint – a szerk.) A következő, gyengébb támasz 355-nél található, ezt követően a 61,8 százalékos Fibonacchi-szint 353,33-nál. Az RSI indikátor alapján még van tér lefelé, de legkésőbb ennél az árnál fordulat jöhet.

Forintbankjegyek (E. J.)Forintbankjegyek (E. J.)

Egy másik hírlevelük szerint pedig:

Bár a 355-357-es tartomány továbbra is erőteljes támasz-zóna az euró-forint jegyzésében, egyelőre nem látható érdemi fordulatra utaló jelzés. A dollár-forint árfolyamában a 300-as lélektani támasz tekinthető rendkívül erős szintnek.

Jó lesz a Magyar Telekomnak?

A Magyar Telekom örülhet, hiszen a Digi kizárását az 5G tenderről jogosnak találta bíróság – írja az Erste Befektetési Zrt.

A Digi nem nyugszik bele, és a legfelsőbb bírósághoz fordul, de az az érzésünk, hogy nem fog sikerrel járni. Ez előrevetíti, hogy a 900MHz és 1800 MHz-es tendereken sem fog tudni elindulni. Ez pedig a kevesebb szereplő miatt alacsonyabb koncessziós díjakat jelenthet a Magyar Telekomnak, és a mobilpiaci verseny nem fog fokozódni a Digi belépésével. Ez pedig a Telekom készpénzállományára és az osztalékfizetésre is pozitív lehet, ezen keresztül az árfolyamra is.

A rotáció az új jelszó

A rotáció határozza meg a piacok mozgását az Erste Befektetési szerint.

Az értékalapú részvényeket veszik, míg a növekedési részvényeket adják. Ebben az évben ugyanis a növekedési részvények 29 százalékot emelkedtek, míg az értékalapú részvények négy százalékkal csökkentek. (Még az elmúlt napok nagy emelkedése után is.) Az elemzők ennek megfelelően az olajtársaságokat, egészségügyi cégeket, bankokat, médiacégeket favorizálták a napokban. Ez szerintünk nem meglepetés, hiszen azt vártuk, hogy jön a védőoltás teszik hozzá.

Milyen lesz a Bidenomics?

Még több mint két hónap van hátra a következő amerikai elnök beiktatásáig, Donald Trump és híveinek egy része még görcsösen próbálnak választási csalást találni, és így győzelmet láttatni. (Texasban például egymillió dollár jutalmat ajánlottak fel annak, aki csalás nyomára vezeti őket.) Joe Biden megválasztott elnök leendő gazdaságpolitikáját azonban máris elnevezte “Bidenomics”-nak a sajtó. Drasztikus váltás várható ugyanis Amerika gazdaságpolitikájában a Barchart.com és az AP szerint.

Az új elnök véget vetne a Trump-adminisztráció agresszív deregulációjának, nagy összegeket fordítana az oktatásra, az infrastruktúrára és a tiszta energiába irányuló beruházások támogatására. Szigorúbb szabályokat akar a nagy techcégek visszaszorításához és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Visszacsinálná Donald Trump elnök adócsökkentéseinek felét. Először a vírust igyekszik majd legyőzni, mert osztja közgazdászok véleményét, ami szerint addig a gazdaság sem tud teljesen helyreállni. Januári beiktatása után új gazdaságsegítő csomag valószínű. Szövetségeket kíván építeni Európával és Japánnal, hogy fellépjen Kínával szemben.

Egy 1000 és 1500 milliárd dollár közötti csomag akár 4,5 százalékkal is növelheti a jövő évi GDP-t a Capital Economics szerint. Ez elég lenne ahhoz, hogy a gazdaság 2021 végére a pandémiát megelőző szintre térjen vissza.

(Lásd még: Hiába riogat Trump – az üzleti világ benyeli a békát)

Vásárlási őrület és új Apple-gépek

Sok vállalati hír érkezett. Bemutatta például új, saját chipekkel szerelt számítógépei az Apple. Jelentett a Lyft, amely a kilábalás jeleit mutatja, ezért emelkedett a részvény a zárás utáni esti kereskedésben.

Ma van a Szinglik Napja Kínában, amely globális szinten is a legnagyobb vásárlási akció. Az Alibaba és a JD azonban már november 1-jétől elkezdte az akciózást – írja a KBC Equitas.

A mai részadatok szerint újabb rekordra van kilátás, az Alibaba 12 és fél óra alatt 56,4 milliárd dolláros bruttó forgalmat ért el. Kína azonban szigorúbb piaci versenyvédelmi szabályozás bevezetésére készül, amely negatív lenne többek között az internetes óriásoknak is. Az Alibaba részvénye így ma reggel Hongkongban 8 százalékkal, a JD 7 százalékkal esik.

Konkurenciát kap a SpaceX és a Virgin Galactic?

A CNBC szerint a kaliforniai, Santa Clara-i Momentus űrvállalkozás komoly tárgyalásokat folytat a tőzsdére menetelről. Nem klasszikus IPO-t tervez, hanem egy közvetítő vállalkozás (SPAC) mögé bújva, annak leányvállalataként jönne parkettre.

A Momentus a világon az első vállalat, amely különféle infrastrukturális szolgáltatásokat kínál az űrben. Az alapítók ezeket fel akarják használni az emberi élet lehetővé tételére. A csoport kifejezetten olcsó műholdas, hasznosteher- és áruszállításokat, valamint karbantartási munkákat ajánlana. A vállalat ügyfelei között lehet a NASA vagy akár a Lockheed Martin is írta a Finanzen.net.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15870 15750 15900 -0,06% 0 0 1 646 052 055 Ft 2021-07-23 17:05:06
MOL 2370 2354 2388 -0,75% 0 0 749 087 504 Ft 2021-07-23 17:11:24
MTELEKOM 426 423 428 -0,47% 0 0 61 988 804 Ft 2021-07-23 17:05:07
RICHTER 8035 8020 8170 -1,41% 0 0 968 189 030 Ft 2021-07-23 17:09:36
OPUS 239 238 240 -0,42% 0 0 36 721 996 Ft 2021-07-23 16:59:45
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Meglepő mínusszal zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 18:38
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Hét éve nem látott ugrás a kávéárakban, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2021. július 23. 11:39
Az európai hangulatot a laza EKB és egyes jó gyorsjelentések alapozták meg. A BUX viszont kissé süllyed, a forint gyengül. Több éves csúcson az amerikai gázár, kilőtt a kávé és a fűrészáru ára. Újabb kriptodeviza-cégek jönnek a hagyományos tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Jászai Gellért a hét szinte minden napján növelte befolyását a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 09:31
A Jászai Gellért kizárólagos tulajdonában lévő alapkezelő magántőkealapja napok óta újra veszi a társaság részvényeit.
Részvény / Deviza / Áru Jót ment ma a MOL a pesti tőzsdén
MTI | 2021. július 22. 18:14
A vezető részvények közül csak a MOL szerepelt jól csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mi a diagnózisa, Réz doktor úr?
Eidenpenz József | 2021. július 22. 17:11
A réz ára visszaesett ugyan a tavaszi csúcsokról, de így is magas szinten áll hosszú távú összehasonlításban. Az egyik nagy befektetési bank rendkívül optimista hosszú távon, mert a bányavállalatok továbbra sem akarnak beruházni. A bányászok viszont szkeptikusak, mert már többször megjárták ezzel.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musk megint bitcoin-lufit fúj, az EKB kavarhatja fel a piacot
Eidenpenz József | 2021. július 22. 11:31
A részvénypiacok ma is jó hangulatban vannak, záporoznak a gyorsjelentések, bár a befektetőket inkább a kilátások érdeklik, mint a múlt. Elon Musk újra pozitívan nyilatkozott a bitcoinról, fel is ment az ára. A forint stabil, a 360-as euró eddig nem volt tartós.
Részvény / Deviza / Áru Ismét feljövőben a Netflix, szenvednek a német autógyárak
Eidenpenz József | 2021. július 21. 12:20
Mintha nem is lett volna minipánik a hét elején, minden szépen felfelé tart Európában, bár néhány gyorsjelentést rosszul fogadtak Németországban. A magyar BUX indexet csak a Mol menti meg, a többi nagyobb papír esik. A Netflix előfizetőinek száma végre jobban nőtt, mint a várakozás. A bitcoin-tulajdonosok újra 30 ezer dollár feletti árra ébredtek.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt kedden a Richter, fel is húzta a BUX-indexet
MTI | 2021. július 20. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 354,19 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel, 47 622,68 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 6,7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Konszolidáció a tőzsdéken, 30 ezer alá esett a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:23
A tegnapi nagy zuhanást ma megnyugvás, szerény emelkedés követi, a hétfő nagy vesztese, a Mol ma már a húzópapír. Az euró/forint ma is volt 360 felett, de azután eltávolodott ettől a szinttől. A kriptodeviza-piacon is nagy esés volt, miközben a hatóságok több ponton támadnak.
Részvény / Deviza / Áru Nem ez volt a Mol nagy napja
MTI | 2021. július 19. 17:36
Mínuszban fejezte be a napot a BUX is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos