TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bár a hétfői hurráoptimizmus kifújt, Japánban 29 éves csúcs dőlt meg, és ma is optimisták a tőzsdék mindenütt. A BUX ezúttal esik, a forint viszont stabil. Joe Biden várható lépéseit mérlegelik az elemzők. Konkurenciát kap a SpaceX és a Virgin Galactic?

Szerény pluszok láthatók az európai részvénypiacokon, a német, francia, brit indexek 0,2-0,4 százalék közötti emelkedést értek el eddig. Az amerikai határidős indexek nagyobb, közel egy százalékos pluszban vannak. A hétfői, egy oltással kapcsolatos hír által kiváltott eufória tehát hamar elmúlt ugyan, de az optimizmus megmaradt.

Itthon a BUX index a trenddel szemben egy százalékkal esik, igaz, tegnap meg éppen ennyivel felülteljesítette az európai átlagot. Az OTP és a Mol süllyed, a Richter stagnál, a Magyar Telekom szerényen emelkedik. A forgalom az első két óra után már hatmilliárd forint felett van, vagyis az utóbbi napokhoz hasonlóan kiemelkedő. Az euró/forint alig változott, 355,6 jelenleg. A Pannergy bejelentette, hogy egymilliárd forintos beruházási hitelkeret-megállapodást kötött.

Rekord Japánban

A dollár kissé erősödik, az arany stagnál, az olaj újabb három és fél százalékkal emelkedik. Ezzel a Brent 45 dollár fölé érkezett, szeptember eleje óta először. Az olajat is alapvetően a koronavírus-oltással, illetve az ezt követő gazdasági fellendüléssel kapcsolatos remények húzzák felfelé. Kedd este pedig az USA-ban közzétettek egy készletbecslést (API), amely a vártnál nagyobb csökkenést tartalmazott.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Japánban viszont dúl a koronavírus-oltással kapcsolatos optimizmus. A Nikkei index 1,8 százalékkal ugrott meg, ezzel 29 éves csúcspontjára emelkedett. (Ám ez az index nem tartalmazza az osztalékkifizetéseket, így valójában a japán részvénypiac már régebben túlhaladta a 29 évvel ezelőtti szintet.)

Meddig erősödik a forint?

Nem sikerült elrugaszkodni a meghatározó támaszokról, vagyis nem gyengült a forint az Equilor Befektetési Zrt. szerint. A cég szerint azonban már nem sokáig erősödhet az árfolyama.

A tegnapi kereskedésben szignifikáns letörésre került sor, a trendvonalon felül az 50 százalékos Fibo-szintet is letörte a jegyzés. (Vagyis esett az euró/forint – a szerk.) A következő, gyengébb támasz 355-nél található, ezt követően a 61,8 százalékos Fibonacchi-szint 353,33-nál. Az RSI indikátor alapján még van tér lefelé, de legkésőbb ennél az árnál fordulat jöhet.

Forintbankjegyek (E. J.) Forintbankjegyek (E. J.)

Egy másik hírlevelük szerint pedig:

Bár a 355-357-es tartomány továbbra is erőteljes támasz-zóna az euró-forint jegyzésében, egyelőre nem látható érdemi fordulatra utaló jelzés. A dollár-forint árfolyamában a 300-as lélektani támasz tekinthető rendkívül erős szintnek.

Jó lesz a Magyar Telekomnak?

A Magyar Telekom örülhet, hiszen a Digi kizárását az 5G tenderről jogosnak találta bíróság – írja az Erste Befektetési Zrt.

A Digi nem nyugszik bele, és a legfelsőbb bírósághoz fordul, de az az érzésünk, hogy nem fog sikerrel járni. Ez előrevetíti, hogy a 900MHz és 1800 MHz-es tendereken sem fog tudni elindulni. Ez pedig a kevesebb szereplő miatt alacsonyabb koncessziós díjakat jelenthet a Magyar Telekomnak, és a mobilpiaci verseny nem fog fokozódni a Digi belépésével. Ez pedig a Telekom készpénzállományára és az osztalékfizetésre is pozitív lehet, ezen keresztül az árfolyamra is.

A rotáció az új jelszó

A rotáció határozza meg a piacok mozgását az Erste Befektetési szerint.

Az értékalapú részvényeket veszik, míg a növekedési részvényeket adják. Ebben az évben ugyanis a növekedési részvények 29 százalékot emelkedtek, míg az értékalapú részvények négy százalékkal csökkentek. (Még az elmúlt napok nagy emelkedése után is.) Az elemzők ennek megfelelően az olajtársaságokat, egészségügyi cégeket, bankokat, médiacégeket favorizálták a napokban. Ez szerintünk nem meglepetés, hiszen azt vártuk, hogy jön a védőoltás teszik hozzá.

Milyen lesz a Bidenomics?

Még több mint két hónap van hátra a következő amerikai elnök beiktatásáig, Donald Trump és híveinek egy része még görcsösen próbálnak választási csalást találni, és így győzelmet láttatni. (Texasban például egymillió dollár jutalmat ajánlottak fel annak, aki csalás nyomára vezeti őket.) Joe Biden megválasztott elnök leendő gazdaságpolitikáját azonban máris elnevezte “Bidenomics”-nak a sajtó. Drasztikus váltás várható ugyanis Amerika gazdaságpolitikájában a Barchart.com és az AP szerint.

Az új elnök véget vetne a Trump-adminisztráció agresszív deregulációjának, nagy összegeket fordítana az oktatásra, az infrastruktúrára és a tiszta energiába irányuló beruházások támogatására. Szigorúbb szabályokat akar a nagy techcégek visszaszorításához és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Visszacsinálná Donald Trump elnök adócsökkentéseinek felét. Először a vírust igyekszik majd legyőzni, mert osztja közgazdászok véleményét, ami szerint addig a gazdaság sem tud teljesen helyreállni. Januári beiktatása után új gazdaságsegítő csomag valószínű. Szövetségeket kíván építeni Európával és Japánnal, hogy fellépjen Kínával szemben.

Egy 1000 és 1500 milliárd dollár közötti csomag akár 4,5 százalékkal is növelheti a jövő évi GDP-t a Capital Economics szerint. Ez elég lenne ahhoz, hogy a gazdaság 2021 végére a pandémiát megelőző szintre térjen vissza.

(Lásd még: Hiába riogat Trump – az üzleti világ benyeli a békát)

Vásárlási őrület és új Apple-gépek

Sok vállalati hír érkezett. Bemutatta például új, saját chipekkel szerelt számítógépei az Apple. Jelentett a Lyft, amely a kilábalás jeleit mutatja, ezért emelkedett a részvény a zárás utáni esti kereskedésben.

Ma van a Szinglik Napja Kínában, amely globális szinten is a legnagyobb vásárlási akció. Az Alibaba és a JD azonban már november 1-jétől elkezdte az akciózást – írja a KBC Equitas.

A mai részadatok szerint újabb rekordra van kilátás, az Alibaba 12 és fél óra alatt 56,4 milliárd dolláros bruttó forgalmat ért el. Kína azonban szigorúbb piaci versenyvédelmi szabályozás bevezetésére készül, amely negatív lenne többek között az internetes óriásoknak is. Az Alibaba részvénye így ma reggel Hongkongban 8 százalékkal, a JD 7 százalékkal esik.

Konkurenciát kap a SpaceX és a Virgin Galactic?

A CNBC szerint a kaliforniai, Santa Clara-i Momentus űrvállalkozás komoly tárgyalásokat folytat a tőzsdére menetelről. Nem klasszikus IPO-t tervez, hanem egy közvetítő vállalkozás (SPAC) mögé bújva, annak leányvállalataként jönne parkettre.

A Momentus a világon az első vállalat, amely különféle infrastrukturális szolgáltatásokat kínál az űrben. Az alapítók ezeket fel akarják használni az emberi élet lehetővé tételére. A csoport kifejezetten olcsó műholdas, hasznosteher- és áruszállításokat, valamint karbantartási munkákat ajánlana. A vállalat ügyfelei között lehet a NASA vagy akár a Lockheed Martin is írta a Finanzen.net.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél