Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Miközben világszerte erősödik a verseny a gyógyszerpiacon és csökken az orális fogamzásgátlók piaca, a Richter ismét megverte az elemzői várakozásokat és nagyot javított híresen óvatos előrejelzésén is. A korábbi akvizíció után valamelyest apadt a készpénzállomány, ami azonban így is méretes - a társaság pedig nem fél költeni belőle, ha talál valami olyan terméket, aminek helye lenne a nőgyógyászati portfólióban.

A Richter csoport árbevétele 2016 első háromnegyed évében elérte a 284 milliárd forintot (euróban mérve meghaladta a 909 milliót. Ez forintban mérve 2,7%-os növekedés, euróban kifejezve pedig 1,6%-os emelkedést jelent a 2015 azonos időszakában elért forgalomhoz viszonyítva. A jelentés tetszik a befektetőknek: a délelőtti órákban a Richter a legjobban teljesítő bluechip. Friss árfolyamok >>

Az EU15-ben folytatódott az árbevétel növekedése, emellett a romániai és kínai növekedést emelte ki sajtótájékoztatóján Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója. A FÁK és az USA piacán viszont csökkent az árbevétel.

Így mennek a Richter-gyógyszerek a világban

Magyarországon az elmúlt néhány évben bevezetett termékek sikerének köszönhetően 2,3 százalékkal nőtt a bevétel, a hazai gyógyszerpiac stabil – mondta Bogsch Erik.

A növekvő generikus verseny miatt az árak egyébként jellemzően csökkennek, ezt főként a lengyel, a román és az egyéb kelet-európai piacok kapcsán említette a vezérigazgató, de  az erősödő verseny minden piacon érezteti hatását.

A FÁK piacon euróban jelentős csökkenést mértek. Pedig rubelben mérve Oroszországban is bővült a forgalom - az orosz deviza azonban közel 20 százalékot gyengült az euróhoz képest. Ukrajnában kissé javult a helyzet és az értékesítési bevétek az első háromnegyed évben, a politikai és gazdaság bizonytalanság, a vásárlóerő csökkenése miatt azonban ezzel érdemes óvatosan bánni – arról nem is beszélve, hogy az elmúlt években az ukrán piac meglehetősen kicsire zsugorodott, így akár egy kétszámjegyű növekedés is viszonylag kis hatással van a teljes csoport eredményére.

Az  Egyesült Államokban dollárban mérve csökkent az árbevétel bő 12 százalékot, a Cariprazine azonban szépen hozott a Richternek ezen a piacon. A sürgősségi fogamzásgátlásban erős a társaság ezen a piacon, a teljes forgalom 79 százalékát pedig a nőgyógyászati készítmények adják. A negatív eredmény itt a profitmegosztásból származó bevételcsökkenésnek köszönhető.

Kínában dinamikusan bővül a gyógyszerpiac, az árbevétel növekedésében azonban a raktárfeltöltéseknek is nagy szerepe volt, így a következő időszakban nem várható ekkora bővülés – hívta fel a figyelmet Bogsch Erik. Inkább egy gyenge negyedik negyedévre számítanak,

Latin-Amerikában fokozatosan bevezetik az Esmyát, elsősorban a nőgyógyászati termékekre támaszkodik a Richter itt is. A devizaleértékelődések hatása miatt ezeken a piacokon is az euróban kimutatott bevételnövekedés elmarad a helyi devizákban mérttől.

A kutatás-fejlesztésre fordított költségekben lényeges csökkenésről számolt be a Richter. Bogsch Erik elmondta: ennek hátterében az áll, hogy bizonyos klinikai vizsgálatok később indultak el, a teljes nyereség enélkül számolva mintegy 4 millió euróval lenne kisebb.

Az orális fogamzásgátlók piaca csökken, mégis hasít a Richter

A Richter legfontosabb termékköre továbbra is a nőgyógyászati termékek piaca – ez összesen közel 290 millió eurót hozott a közel 800-ból az első háromnegyed éves árbevételben.

2010-ben vette meg a társaság a Grünenthal portfóliót, ez utólag bombaüzletnek minősül: az idei első háromnegyed évben 35 millió eurót hozott ez a portfólió, ami 12 százaléka a teljes nőgyógyászati bevételnek. A méhmióma kezelésére szolgáló Esmya pedig 17 százalékot  hoz a nőgyógyászati profilból. A Grünenthal-portfólió és az Esmya együtt 83,1 millió eurót hozott a konyhára.

A nők termékenységével összefüggő Bemfola bioszimiláris készítményt jelenleg az EU-ban, Izraelben, a Közel-Keleten és Ausztráliában már forgalmazzák. A nyáron lezárult akvizíció után a globális értékesítési jogok a Richternél vannak, kivéve az amerikai  piacot. A termék már 7,3 millió eurós árbevételt hozott – ez még nincs benne a számokban, majd a 4 negyedéves jelentésbe kerül bele, ahogy természetesen a kapcsolódó költségek is.

A Lisvy fogamzásgátló tapaszt a Bayertől vette lincencbe a Richter, azonban ezt a terméket október 10-én visszahívták, mert bizonyos stabilitási tesztek eredménye eltért a termékspecifikációtól. Az eltérések okait egyelőre vizsgálják. A terméket a Bayer szállította, az ő felelőssége – a Richter forgalmazóként érintett ebben az ügyben, a jelenlegi körben leírt összegből a későbbiekben valamennyi még megtérülhet a Richternek.

Az Esmya forgalma jelentős mértékben nő, különösen Nyugat-Európában. Az orális fogamzásgátlók piaca azonban összességében csökkent, ami a Richterre is kihat – mondta el Bogsch Erik.

A devizapiacot nagyon figyelik

A csoport költségei szinte kizárólag forintban merülnek fel, a bevételek viszont számos más devizában. Különösen a rubel mozgása terhelte meg a Richter eredményét; ha az árfolyam „lenyugszik”, a volatilitás csökken, az a Richter eredményére is pozitívan hathat.

Még mindig tele vannak készpénzzel – ha úgy alakul, szívesen költenének belőle

A társaság készpénzállománya a Finox nemrég befejezett felvásárlása miatt nagyot csökkent, de még így is igen jelentősnek mondható – a szabad készpénzállomány meghaladja a 40 milliárd forintot. Az iparágban egyébként a magas készpénállomány nem szokatlan. A Richter szeretne további termékvásárlásokba belevágni, ebből a szempontból nem hátrány a magas készpénzállomány. Elsősorban nőgyógyászati területen vásárolnának, jelenleg azonban semmiféle konkrét akvizíciós célja nincs a Richternek – hűtötte a kedélyeket Bogsch Erik.

Nagyot javítottak a várakozásokon

Bogsch Erik ismertette a társaság frissített várakozásait az egyes piacokra illetve a teljes árbevételre is. Összességében jelentősen javítottak az idei évre vonatkozó várakozásokon:  ha a rubel árfolyama beáll, az sokat segíthet, emellett a K+F költségek várhatóan alacsonyabb szintje is pozitívan hathat az eredményre.

Javítottak a Lengyelországra vonatkozó várakozásokon (a korábbi 0-5 százalékos növekedés helyett fix 5 százalékot várnak), az EU10 piacon 5-10 százalékos csökkenés helyett már csak 5 százalékos visszaesésre számítanak. Ukrajnában a stagnálás helyett minimális növekedés is összejöhet, az egyéb FÁK-országokban a korábban várt akár 20 százalékos csökkenés helyett 10-15 százalékos lehet a visszaesés euróban számolva. Amerikában is csak 5-10 százalékos visszaesést várnak a korábbi 15-20 százalék helyett.

Az üzemi eredményhányad 14 százalék lehet a korábban várt 11 százalék helyett, az összesített árbevétel pedig a korább 0-5 százalékos csökkenés helyett inkább stagnál jó eséllyel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat rántotta a mélybe az OTP-t
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 19:20
A reggeli nyitás után még optimizmus jellemezte a tőkepiacokat, délután azonban fordult a kocka és mínuszban zárt a magyar piac. A befektetők félelmei ismét felerősödtek, a járvány kezelése éppen úgy kérdéses, mint az, mikorra sikerül leküzdeni annak hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a W alakú recesszió, életveszélyes gyúelegy készül IPO-ból és kriptodevizából
Eidenpenz József | 2021. január 25. 11:44
Nem találják az irányt a tőzsdék, de Amerikában pluszban kezdődhet a kereskedés. Az év elejét több fontos gazdaság recesszióval kezdheti, bár Magyarországon a konjunktúraindex emelkedett. A Nio új ezer kilométeres akkumulátoraival nemcsak a Teslának, de a német gyártóknak is konkurenciát jelent. Óriási gyorsjelentés-dömping jön a héten. Egyre több kriptodeviza-vállalkozás készül hagyományos részvénykibocsátásra, ami tovább növeli a tőkepiaci buborékkal kapcsolatos félelmeket.
Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Friss
hírlevél