BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. augusztus 2. 11:45

A Fed kamatdöntése utáni elkedvetlenedés éppen elmúlni látszott, amikor Donald Trump elnök alaposan megfenyegette Kínát újabb vámokkal. Ezzel esést okozott a tegnapi amerikai zárásban, majd valóságos zuhanást ma Európában. Öt fontos eseményt is látunk a mai tőzsdenapon, amikről feltétlen tudni érdemes.

A BÉT születésnapi rendezvénye, 2012. június 21.

Tegnap este sokáig úgy látszott, hogy a Fed, pontosabban inkább Jerome Powell Fed-elnök szerdai kommunikációját, a kamatcsökkentési várakozások mérséklődését viszonylag hamar kiheverik a tőzsdék. Késő este azonban megszólalt Trump elnök, és romba döntött mindent.

A legfontosabb amerikai indexek így egy százalék körüli mínuszban végeztek. A határidős verzióik ma további esést vetítenek előre. Ma pedig Európában durva szakadás alakult ki, a német DAX index két és fél százalékkal zuhan. Az arany száguld, az olaj nagy zuhanásból kecmereg ki. A BUX tartja magát, hála a Molnak.

1. Trump megint elbaltázta

Legalábbis a tőzsdei hangulatot mindenképpen. Bejelentette ugyanis, hogy szeptember 1-től tíz százalékos vámmal szándékozik büntetni további 300 milliárd dollár értékű kínai árut, ha nem születik megegyezés országa és Kína között.

A bejelentés arra enged következtetni, hogy a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások zsákutcába jutottak. Kína ma délelőtt már megtorlással fenyegetőzik. Nagyot nőtt az esélye egy elhúzódó, durva kereskedelmi háborúnak.

Ennek hatására tegnap csúnya, egy százalék körüli mínuszban végeztek az amerikai tőzsdeindexek, ma pedig még jobban az európai társaik. Ma sem maradunk izgalmak nélkül, este Trump várhatóan bejelentést tesz majd az Európával folytatott kereskedelmi tárgyalásokról is.

2. A Mol remekelt

A Mol 1,4 százalékos pluszban van a reggel közzétett gyorsjelentése után, 3046 forinton. A jelentés kifejezetten kedvezőnek látszik.

A KBC Equitas szerint “a magyar olajtársaság nagy meglepetést okozott, a finomítói üzletág jelentősen jobban teljesített a vártnál, így a főbb sorokon felülmúlta a vállalat a várakozásokat. Az éves célok teljesítése terén is jól halad a cég… pozitív lehet majd a jelentés fogadtatása.”

Az Erste Befektetési pedig azt írta, hogy “a Mol 182,4 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-t ért el a második negyedévben, ami felette van a piac által várt 172,6 milliárdnak.” A brókercég véleménye, hogy a Mol eredménye “nem akkora meglepetés, ha az OMV vagy a PKN számait nézzük”. A kilátások azonban kedvezőek a második félévre nézve. Az Erste javaslata továbbra is vétel a Mol-részvényekre, 3720 forintos célárral. Ez 22 százalékkal van a mai tőzsdei ár felett.

3. Tovább gyengül a forint

Az Equilor reggeli hírlevele szerint “csak rövidebb korrekcióra futotta a forint erejéből, ezt követően ismét a 327,50-es szint fölé került az árfolyam. Amennyiben a mozgás szignifikáns lesz, tehát felette zárunk, a jövő héten a 330-as szint felé indulhat a jegyzés”. Az árfolyam ma már volt 327,95 is.

Az Erste Befektetési reggeli kommentárja szerint pedig “felpattant tegnap a 20 napos mozgóátlagról az EUR/HUF kurzus és egészen 327 forint fölé gyengült a forint az euróval szemben. Úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig a korrekció az elmúlt hetek forintgyengülését követően, így ha elesne a 328-as technikai szint, a 330 kerülhetne célkeresztbe”.

4. Száguld az arany

Az arany határidős ára már 1450 dollár, egy százalékkal ment fel, ezzel újabb éves, egyben több mint hat éves csúcson van. Az ezüst csak kisebb mértékben követte. Az aranybányákra szóló GDX ETF tőzsdén jegyzett alap árfolyama viszont tegnap öt százalékkal ugrott meg.

Az arany mai árában azonban szerepe van egy technikai tényezőnek is. A közeli, leglikvidebb, inkább használt határidős aranykontraktus szerepét sok rendszerben tegnap a decemberi vette át (roll over), ami látszólag tovább emelhette a dollárárat. A szeptemberi határidő csak 1440 dollár, igaz, az is 1,1 százalékkal emelkedett csütörtök óta a Barchart.com szerint.

5. Beomlott az olaj

Nagyot esett tegnap az olaj, hat-hét százalékot, ami még ennek az erősen volatilis, ingadozó árú terméknek a piacán is durvának számít. A WTI mélyen 55 dollár alá süllyedt. A zuhanást Trump újabb vámfenyegetése váltotta ki, ami az egész világgazdaságot visszaeséssel fenyegeti.

Ma ismét másfél-két százalékkal emelkedik az olaj, de ezzel még csak egy részét dolgozta le a tegnapi zuhanásnak. A WTI 54,80, a Brent 61,70 dollár.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél