BUX
36 340.47
-0.02%
-6.00
OTP
10 690.00
+2.30%
+240.00
MOL
1 987.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 765.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
400.00
+0.25%
+1.00
 
2019. augusztus 2. 11:45

A Fed kamatdöntése utáni elkedvetlenedés éppen elmúlni látszott, amikor Donald Trump elnök alaposan megfenyegette Kínát újabb vámokkal. Ezzel esést okozott a tegnapi amerikai zárásban, majd valóságos zuhanást ma Európában. Öt fontos eseményt is látunk a mai tőzsdenapon, amikről feltétlen tudni érdemes.

A BÉT születésnapi rendezvénye, 2012. június 21.

Tegnap este sokáig úgy látszott, hogy a Fed, pontosabban inkább Jerome Powell Fed-elnök szerdai kommunikációját, a kamatcsökkentési várakozások mérséklődését viszonylag hamar kiheverik a tőzsdék. Késő este azonban megszólalt Trump elnök, és romba döntött mindent.

A legfontosabb amerikai indexek így egy százalék körüli mínuszban végeztek. A határidős verzióik ma további esést vetítenek előre. Ma pedig Európában durva szakadás alakult ki, a német DAX index két és fél százalékkal zuhan. Az arany száguld, az olaj nagy zuhanásból kecmereg ki. A BUX tartja magát, hála a Molnak.

1. Trump megint elbaltázta

Legalábbis a tőzsdei hangulatot mindenképpen. Bejelentette ugyanis, hogy szeptember 1-től tíz százalékos vámmal szándékozik büntetni további 300 milliárd dollár értékű kínai árut, ha nem születik megegyezés országa és Kína között.

A bejelentés arra enged következtetni, hogy a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások zsákutcába jutottak. Kína ma délelőtt már megtorlással fenyegetőzik. Nagyot nőtt az esélye egy elhúzódó, durva kereskedelmi háborúnak.

Ennek hatására tegnap csúnya, egy százalék körüli mínuszban végeztek az amerikai tőzsdeindexek, ma pedig még jobban az európai társaik. Ma sem maradunk izgalmak nélkül, este Trump várhatóan bejelentést tesz majd az Európával folytatott kereskedelmi tárgyalásokról is.

2. A Mol remekelt

A Mol 1,4 százalékos pluszban van a reggel közzétett gyorsjelentése után, 3046 forinton. A jelentés kifejezetten kedvezőnek látszik.

A KBC Equitas szerint “a magyar olajtársaság nagy meglepetést okozott, a finomítói üzletág jelentősen jobban teljesített a vártnál, így a főbb sorokon felülmúlta a vállalat a várakozásokat. Az éves célok teljesítése terén is jól halad a cég… pozitív lehet majd a jelentés fogadtatása.”

Az Erste Befektetési pedig azt írta, hogy “a Mol 182,4 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-t ért el a második negyedévben, ami felette van a piac által várt 172,6 milliárdnak.” A brókercég véleménye, hogy a Mol eredménye “nem akkora meglepetés, ha az OMV vagy a PKN számait nézzük”. A kilátások azonban kedvezőek a második félévre nézve. Az Erste javaslata továbbra is vétel a Mol-részvényekre, 3720 forintos célárral. Ez 22 százalékkal van a mai tőzsdei ár felett.

3. Tovább gyengül a forint

Az Equilor reggeli hírlevele szerint “csak rövidebb korrekcióra futotta a forint erejéből, ezt követően ismét a 327,50-es szint fölé került az árfolyam. Amennyiben a mozgás szignifikáns lesz, tehát felette zárunk, a jövő héten a 330-as szint felé indulhat a jegyzés”. Az árfolyam ma már volt 327,95 is.

Az Erste Befektetési reggeli kommentárja szerint pedig “felpattant tegnap a 20 napos mozgóátlagról az EUR/HUF kurzus és egészen 327 forint fölé gyengült a forint az euróval szemben. Úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig a korrekció az elmúlt hetek forintgyengülését követően, így ha elesne a 328-as technikai szint, a 330 kerülhetne célkeresztbe”.

4. Száguld az arany

Az arany határidős ára már 1450 dollár, egy százalékkal ment fel, ezzel újabb éves, egyben több mint hat éves csúcson van. Az ezüst csak kisebb mértékben követte. Az aranybányákra szóló GDX ETF tőzsdén jegyzett alap árfolyama viszont tegnap öt százalékkal ugrott meg.

Az arany mai árában azonban szerepe van egy technikai tényezőnek is. A közeli, leglikvidebb, inkább használt határidős aranykontraktus szerepét sok rendszerben tegnap a decemberi vette át (roll over), ami látszólag tovább emelhette a dollárárat. A szeptemberi határidő csak 1440 dollár, igaz, az is 1,1 százalékkal emelkedett csütörtök óta a Barchart.com szerint.

5. Beomlott az olaj

Nagyot esett tegnap az olaj, hat-hét százalékot, ami még ennek az erősen volatilis, ingadozó árú terméknek a piacán is durvának számít. A WTI mélyen 55 dollár alá süllyedt. A zuhanást Trump újabb vámfenyegetése váltotta ki, ami az egész világgazdaságot visszaeséssel fenyegeti.

Ma ismét másfél-két százalékkal emelkedik az olaj, de ezzel még csak egy részét dolgozta le a tegnapi zuhanásnak. A WTI 54,80, a Brent 61,70 dollár.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Friss
hírlevél