TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.

Hetek, hónapok óta olvassuk sok helyen, hogy a tőzsdék folyamatosan emelkednek, miközben a gazdasági kilábalásnak kevés a jele, így a gazdasági folyamatok és a részvényárfolyamok elszakadtak egymástól. Ma viszont bizonyos szempontból elérkezett az igazság pillanata, miután nagyon rossz GDP-adat érkezett délelőtt Németországból, majd délután az Amerikai Egyesült Államokból. Ezenkívül ez a gyorsjelentések legsűrűbb napja, és korántsem mindegyik volt fenékig tejfel.

Így már délelőtt is mínuszban voltak az európai tőzsdék, délután pedig gyorsult az esés. A mélyponton négy százalék körüli mínuszban is jártak a fontosabb európai indexek. Végül 2,4 százalékos süllyedéssel zárt a Stoxx 600. A német DAX mínusz 3,5 százalékkal alulteljesítő volt, az olasz tőzsde 3,3 és a lengyel mutató 3,4 százalékos esése alig maradt el ettől. Párizsban 2,1, Londonban 2,3 százalékos volt a lejtmenet.

Kitartott a Richter és a Mol

Az USA-ban az S&P 500 0,7 százalékkal, a Dow Jones ipari átlag 1,1 százalékkal esik. A Nasdaq Composite index viszont egy ezrelékkel emelkedni tud. Este jön majd többek között a nagyágyúk, az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google jelentése.

Itthon a BUX index csak 0,3 százalékkal esett, a Richter 3,3 és a Mol 2,0 százalékos emelkedéssel tartotta felszínen. Ezzel szemben állt az OTP 4,2 és a Magyar Telekom 0,8 százalékos süllyedése. A CIG Pannónia Biztosító bejelentette, hogy lengyel fuvarozói szakmai felelősségbiztosítás üzletága értékesítését engedélyezték. A forint minimális mértékben gyengült, 345 az euró árfolyama.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Nagyot esett az ezüst, a palládium és a patina, négy és hat százalék közötti mértékben, ami annak tudható be, hogy ezek főleg ipari fémek. Az utóbbi kettőre különösen az autóipar borús kilátásai hatnak érzékenyen. Hosszas tétovázás után a kőolaj is mintha megtalálná az irányt. Mégpedig lefelé, ma három százalék körüli mínuszban van, de állt ennél rosszabbul is a délután során. A bitcoin viszont büszkén trónol 11 ezer dollár környékén.

Vihar közeleg? (Pixabay) Vihar közeleg? (Pixabay)

Óriási gazdasági visszaesés

Történelmi nagyságú zuhanást szenvedett el az amerikai gazdaság a második negyedévben, 32,9 százalékkal zsugorodott éves szinten. Ez a legrosszabb szám az 1929–33-as nagy gazdasági világválság óta. Ennek fő oka, hogy a koronavírus-járvány visszavetette a fogyasztói kiadásokat. Az elemzők azonban ennél is valamivel mélyebb, 34 százalékos csökkenésre számítottak az első negyedéves öt százalékos esés után.

Vannak, akik azt is kétségbe vonják, hogy érdemes-e évesített GDP számokat közzétenni a jelenlegi helyzetben. Ezek annyira abszurdak és szembe mennek a közgazdasági logikával – idéz egy vezető elemzőt az Investing.com. Az esés abszolút értékben 9,5 százalékos volt az előző negyedévhez képest. (Erről a témáról itt is írtunk.)

Újabb államokban gyorsul a járvány

Alighanem az sem tett jót a tőzsdei hangulatnak, hogy Donald Trump amerikai elnök megpendítette, a szerinte várható orbitális csalások és a koronavírus miatt inkább később kéne megtartani a novemberi elnökválasztást. (Erről részletesebben itt írtunk.) A koronavírus egyébként egyes amerikai államokban lassuló ütemben terjed, ugyanakkor néhány közép-nyugati államban, mint Kentucky, Tennessee, Ohio, Missouri és Kansas gyorsul a haladása.

Megjelent a legújabb munkanélküliségi statisztika is, az újonnan munkanélküli segélyért folyamodó amerikaiak száma 1,434 millió volt a múlt héten. Emelkedett az előző heti 1,422 millióról. Ez is növeli a recessziós félelmeket. Az egy héttel nagyobb csúszást mutató adat, az összes munkanélküliek száma 17,8 millió volt, ez jobban növekedett a vártnál.

Szombaton több millió munkanélküli amerikai számára megszűnik egy heti hatszáz dolláros segélykiegészítés, mert a mintegy háromezer milliárd dolláros korábbi gazdaságélénkítő csomag egy része kifut. Jelenleg éles vita van a politikusok között az újabb, egyezer milliárd dollár körüli csomag megindításáról, amely a munkanélkülieknek is újabb összegeket juttatna.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Friss
hírlevél