BUX
35 828.94
+1.13%
+401.00
OTP
10 570.00
+2.22%
+230.00
MOL
1 812.00
+1.06%
+19.00
RICHTER
7 070.00
+0.21%
+15.00
MTELEKOM
379.00
+0.40%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 30. 18:46

A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.

Hetek, hónapok óta olvassuk sok helyen, hogy a tőzsdék folyamatosan emelkednek, miközben a gazdasági kilábalásnak kevés a jele, így a gazdasági folyamatok és a részvényárfolyamok elszakadtak egymástól. Ma viszont bizonyos szempontból elérkezett az igazság pillanata, miután nagyon rossz GDP-adat érkezett délelőtt Németországból, majd délután az Amerikai Egyesült Államokból. Ezenkívül ez a gyorsjelentések legsűrűbb napja, és korántsem mindegyik volt fenékig tejfel.

Így már délelőtt is mínuszban voltak az európai tőzsdék, délután pedig gyorsult az esés. A mélyponton négy százalék körüli mínuszban is jártak a fontosabb európai indexek. Végül 2,4 százalékos süllyedéssel zárt a Stoxx 600. A német DAX mínusz 3,5 százalékkal alulteljesítő volt, az olasz tőzsde 3,3 és a lengyel mutató 3,4 százalékos esése alig maradt el ettől. Párizsban 2,1, Londonban 2,3 százalékos volt a lejtmenet.

Kitartott a Richter és a Mol

Az USA-ban az S&P 500 0,7 százalékkal, a Dow Jones ipari átlag 1,1 százalékkal esik. A Nasdaq Composite index viszont egy ezrelékkel emelkedni tud. Este jön majd többek között a nagyágyúk, az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google jelentése.

Itthon a BUX index csak 0,3 százalékkal esett, a Richter 3,3 és a Mol 2,0 százalékos emelkedéssel tartotta felszínen. Ezzel szemben állt az OTP 4,2 és a Magyar Telekom 0,8 százalékos süllyedése. A CIG Pannónia Biztosító bejelentette, hogy lengyel fuvarozói szakmai felelősségbiztosítás üzletága értékesítését engedélyezték. A forint minimális mértékben gyengült, 345 az euró árfolyama.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Nagyot esett az ezüst, a palládium és a patina, négy és hat százalék közötti mértékben, ami annak tudható be, hogy ezek főleg ipari fémek. Az utóbbi kettőre különösen az autóipar borús kilátásai hatnak érzékenyen. Hosszas tétovázás után a kőolaj is mintha megtalálná az irányt. Mégpedig lefelé, ma három százalék körüli mínuszban van, de állt ennél rosszabbul is a délután során. A bitcoin viszont büszkén trónol 11 ezer dollár környékén.

Vihar közeleg? (Pixabay) Vihar közeleg? (Pixabay)

Óriási gazdasági visszaesés

Történelmi nagyságú zuhanást szenvedett el az amerikai gazdaság a második negyedévben, 32,9 százalékkal zsugorodott éves szinten. Ez a legrosszabb szám az 1929–33-as nagy gazdasági világválság óta. Ennek fő oka, hogy a koronavírus-járvány visszavetette a fogyasztói kiadásokat. Az elemzők azonban ennél is valamivel mélyebb, 34 százalékos csökkenésre számítottak az első negyedéves öt százalékos esés után.

Vannak, akik azt is kétségbe vonják, hogy érdemes-e évesített GDP számokat közzétenni a jelenlegi helyzetben. Ezek annyira abszurdak és szembe mennek a közgazdasági logikával – idéz egy vezető elemzőt az Investing.com. Az esés abszolút értékben 9,5 százalékos volt az előző negyedévhez képest. (Erről a témáról itt is írtunk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Újabb államokban gyorsul a járvány

Alighanem az sem tett jót a tőzsdei hangulatnak, hogy Donald Trump amerikai elnök megpendítette, a szerinte várható orbitális csalások és a koronavírus miatt inkább később kéne megtartani a novemberi elnökválasztást. (Erről részletesebben itt írtunk.) A koronavírus egyébként egyes amerikai államokban lassuló ütemben terjed, ugyanakkor néhány közép-nyugati államban, mint Kentucky, Tennessee, Ohio, Missouri és Kansas gyorsul a haladása.

Megjelent a legújabb munkanélküliségi statisztika is, az újonnan munkanélküli segélyért folyamodó amerikaiak száma 1,434 millió volt a múlt héten. Emelkedett az előző heti 1,422 millióról. Ez is növeli a recessziós félelmeket. Az egy héttel nagyobb csúszást mutató adat, az összes munkanélküliek száma 17,8 millió volt, ez jobban növekedett a vártnál.

Szombaton több millió munkanélküli amerikai számára megszűnik egy heti hatszáz dolláros segélykiegészítés, mert a mintegy háromezer milliárd dolláros korábbi gazdaságélénkítő csomag egy része kifut. Jelenleg éles vita van a politikusok között az újabb, egyezer milliárd dollár körüli csomag megindításáról, amely a munkanélkülieknek is újabb összegeket juttatna.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
hírlevél