TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Három nap szakadás után az amerikai részvényindexek végre emelkedésbe váltottak, méghozzá elég szép pluszt mutatnak. Európában is szép emelkedés van, viszont a BUX index eléggé lemaradt, a Richter húzta vissza elsősorban. A mai inflációs adatot két elemző is a várakozásoknak megfelelőnek nevezi, ugyanakkor úgy tűnik, hogy az MNB nem akar 360 forint feletti euróárat.

A hétfői zuhanás több mint felét ledolgozták az amerikai tőzsdeindexek, az S&P 500 2,1, a Nasdaq 100 index 2,8 százalékkal emelkedett este hatig. Európában is pozitív a hangulat, a német index kettő, a francia és a brit 1,4 százalékkal emelkedett. Annak ellenére, hogy az AstraZeneca és az oxfordi egyetem oltóanyagának tesztelésénél fellépő problémák miatt az oltóanyagokkal kapcsolatos remények némileg bizonytalanabbá váltak.

Itthon a BUX index mindössze 0,3 százalékos emelkedést ért el a zárásra, miközben a lengyel tőzsdeindex 2,2 százalékkal ugrott meg. Az OTP 1,7 a Mol 1,2, a Magyar Telekom 0,6 százalékkal ment fel. A Richter 1,8 százalékos esése alaposan visszahúzta az indexet. A forint viszont tovább erősödött, 60 fillérrel lejjebb van az euró, 356,70 forint az ára. A részvényekkel együtt a kőolaj is magához tért, a WTI 3,4 százalékkal, a Brent 2,5 százalékkal került feljebb.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Korrekció igen, medvepiac nem?

Ami az okokat illeti, úgy tűnik, hogy míg a piac teljesen egészségesnek tart egy korrekciót – 20 százaléknál nem nagyobb, átmeneti csökkenő trendet – a részvénypiacon, nagyobb mértékű, vagy tartósabb árfolyamesésre alig számítanak. Sokan viszont attól tartanak, hogy a következő két-három hónap a szokásosnál is volatilisebb lesz, vagyis nagyobbak lesznek az árfolyammozgások – írta a Reuters. Ezen kívül a hét további részében az amerikai szenátus szavazhat a következő gazdaságsegítő csomagról, igaz, ennek méretét erősen lefaragták.

A szeptember-október egyébként is az év legmozgalmasabb időszaka szokott lenni a tőzsdén. Ezen kívül most az amerikai elnökválasztás és a vírussal, oltóanyagokkal kapcsolatos hírek is súlyosbítani fognak a helyzeten.

A Tiffany tíz százalékkal esett, miután az MVHM francia luxusóriás jelezte, hogy a jelenlegi feltételekkel nem tartja jónak az amerikai ékszervállalat megvásárlását.

Lebeszéli-e az EKB az Eurót?

Holnap az EKB ülésére figyelnek majd a piacok, és európai kereskedők attól tartanak, hogy nem tesznek majd túl sokat az euró gyengítése érdekében. Nem próbálják majd lebeszélni az árfolyamot, mert attól félnek, hogy ezzel csak olajat öntenének a tűzre. Donald Trump amerikai elnök ugyanis már eddig is árfolyam manipulációval vádolta az Eurózóna jegybankját.

Változhat viszont az EKB inflációs prognózisa. Az euró erősödése miatt valószínű, hogy az EKB visszavesz az inflációs előrejelzéséből. Ez önmagában is euró-erősítő tényező. A cél persze nem az európai közös deviza erősítése, inkább csak a gyengülés dinamikájának csökkentése, az esés lassítása.

Tesla (Pixabay) Tesla (Pixabay)

Lemaradtál a Tesláról?

Aki lemaradt a Tesla hatalmas árfolyam-emelkedéséről, az még mindig találhat jó alternatívákat, amelyekkel meg lehet játszani az elektromosautó-forradalmat – állítja a Marketwatch. Ilyenek a Nikola – bár ez éppen tegnap ugrott meg 40 százaékkal annak hírére, hogy a General Motors részesedést vásárolt benne. E két említett amerikai cégen kívül csupa kínai gyártó van még a listán.

Négy darab, a Nio Inc (NIO), a Li Auto Inc. (LI), a BYD (BYDDF) és az XPeng (XPEV). Ezek ADR-ek, az az amerikai letéti igazolások formájában forognak az USA értékpapír-piacain.

Nem volt meglepetés a hazai infláció

A mai magyar inflációs adat megfelel a várakozásoknak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint.

Augusztusban éves szinten az élelmiszerek, a szeszes italok és a dohánytermékek húzták felfelé az inflációt. Az is látszik, hogy a szolgáltatások inflációjánál nem látható lassulás. Az inflációs trendeket jobban leképező a változékony idényáras élelmiszerek, energia- és hatósági árak nélkül számolt maginfláció kicsit gyorsult, 4,7 százalékos volt augusztusban, szemben a júliusi 4,5 százalékkal.

Az Erste Befetektetési Zrt. is a várakozásoknak megfelelőnek tartja az adatot.

Az MNB tegnapi döntése, miszerint egy új FX swap eszközt vezet be, ami a forintra nehezedő nyomást hivatott csökkenteni, azt mutatja, hogy a 360 körüli forint már kényelmetlen a jegybanknak. Ezzel a lépéssel sikerült egyelőre megfordítani a gyengülő trendet, kérdés, hogy ez tartós lehet-e? A mai várakozásoknak megfelelő inflációs adat talán segíthet ebben, ugyanis hitelesebbé teszi a jegybank kommunikációját az infláció várható alakulásáról. Az EUR/HUF kurzus így elképzelhető, hogy elkezd a mozgóátlagok visszatesztelésébe, elsőként a 353,4 forinton tartózkodó 20 napos jöhet.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél